Η βραδυά ξεκίνησε με μια
εισαγωγή από την πρόεδρο του ΛΕΜ Ιουστίνη Φραγκούλη-Αργύρη, η οποία έκανε
αναφορά στην ιστορία του ρεμπέτικου
τραγουδιού σημειώνοντας πως ξεκίνησε στις αρχές του 20ου αιώνα στα λιμάνια της Ελλάδας , μεταλαμπαδεύτηκε στη Μικρασία και ξαναγύρισε πίσω με την Μικρασιατική καταστροφή ταυτιζόμενο με τα υπόγεια ρεύματα και τους τεκέδες, ενώ γνώρισε την δίωξη από τη δικτατορία του Μεταξά. Η πρόεδρος του ΛΕΜ τόνισε πως το ρεμπέτικο τραγούδι αναβίωσε μεταπολεμικά από τους επικούς συνθέτες Βαμακάρη, Τσιτάνη κ.α. κερδίζοντας επάξια τη θέση του στην ιστορία της ελληνικής λαϊκής μουσικής.
Στη συνέχεια, οι
ιδιοκτήτες του Souvlaki Bar, Λουκάς Πανούσης και Τζέρρυ Κόκκινος καθώς και η
οικογένεια Μάμμας παρέδωσαν μια επιταγή $1000 δολαρίων για την αποπεράτωση των έργων
του Καθεδρικού Ναού του Αγίου Γεωργίου, καθώς η βραδυά ήταν αφιερωμένη σ’ αυτόν
τον ιερό σκοπό.τραγουδιού σημειώνοντας πως ξεκίνησε στις αρχές του 20ου αιώνα στα λιμάνια της Ελλάδας , μεταλαμπαδεύτηκε στη Μικρασία και ξαναγύρισε πίσω με την Μικρασιατική καταστροφή ταυτιζόμενο με τα υπόγεια ρεύματα και τους τεκέδες, ενώ γνώρισε την δίωξη από τη δικτατορία του Μεταξά. Η πρόεδρος του ΛΕΜ τόνισε πως το ρεμπέτικο τραγούδι αναβίωσε μεταπολεμικά από τους επικούς συνθέτες Βαμακάρη, Τσιτάνη κ.α. κερδίζοντας επάξια τη θέση του στην ιστορία της ελληνικής λαϊκής μουσικής.
Εκ μέρους του Αγίου Γεωργίου τη γενναιόδωρη επιταγή παρέλαβαν ο ιερατικός προϊστάμενος αρχιμανδρίτης π. Δημήτριος Αντωνόπουλος και ο πρόεδρος της ερανικής επιτροπής Τζιμ Λέκκας, οι οποίοι ευχαρίστησαν τους επιχειρηματίες του Souvlaki Bar καθώς και την ομήγυρι που βρέθηκε εκεί να ενισχύσει τον ιστορικό ναό και την Ελληνική Κοινότητα Μείζονος Μοντρεάλ.
Υστερα ήρθε η μουσική που πέρασε απο τα σαράντα κύματα του ρεπμπέτικου τραγουδιού, χαρά, κλάμα, παράπονο, αισθησιασμός ...για να παρασύρει το πλήθος στην πίστα. Ο Αλέξανδρος Μπατσούλης στα κίμπορντς, ο Αγγελος Ρουγάλας στο μπουζούκι και ο μοναδικός Αγγελος Μαρτίνος στο μπαγλαμαδάκι φορώντας τα καβουράκια τους μετέφεραν στο κοινό την πρώιμη ρεμπέτικη μουσική που μεταλλάχθηκε στη λαϊκή με ένα τρόπο απόλυτα αυθεντικό και γνήσιο.
Και η πίστα γέμισε με νεολαία που έδειξε πως ξέρει να χορεύει την υπέροχη ελληνική μουσική, απο ζεμπέικικα μέχρι χασάπικα. Κι ανάμεσα τρύπωσαν τα καλαματιανά και τα νησιώτικα και η βραδυά έγινε ελληνική χορευτική με απόλυτη πρόσήλωση στην ζωντάνια των ήχων και των στίχων.
Η έκπληξη της βραδυάς ήταν
ο Λουκάς Πανούσης που πήρε μεταμεσονύκτια το μικρόφωνο κι ερμήνευσε Στέλιο
Καζατζίδη ενθουσιάζοντας το κοινό με την απόλυτα λαϊκή φωνή του.
Η Ρεμπέτικη Βραδυά στο Souvlaki Bar είχε πολλαπλή σημασία: έφερε ένα κοινό σκοπό , την αναστύλωση του Καθεδρικού
ναού του Αγίου Γεωργίου, σε ένα ευρύτερο κοινό, έφερε πιό κοντά τους Ελληνες
επιχειρηματίες στην Ελληνική Κοινότητα, ενθουσίασε τη νεολαία και σκόρπισε το
κέφι στον κόσμο παραμονή Αποκριάς.
Η θεματική της βραδυάς, ο
συντονισμός, η χημεία συνέβησαν υπό την οργάνωση και με την υπογραφή του Λυκείου
των Ελληνίδων Μοντρεάλ!
No comments:
Post a Comment