ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΣΤΗ ΒΕΡΑΝΤΑ

ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΣΤΗ ΒΕΡΑΝΤΑ
Το συγκλονιστικό μυθιστόρημα για τις γυναίκες στην ωριμότητα, για τη γυναικεία φίλία, για τις ακυρώσεις και τις αναπτερώσεις!

Monday, February 12, 2018

Stratton Stevens, Η Αναχώρηση Ενός Ευπατρίδου



Της Ιουστίνης Φραγκούλη-Αργύρη

Η Ελληνική παροικία του Μόντρεαλ έχασε πρόσφατα ένα πατριώτη, ένα περήφανο ‘Ελληνα, ένα ευπατρίδη που στήριξε και ενίσχυσε την Κοινότητα αλλά και τους συνανθρώπους του.

Ο Stratton Stevens, μία απο τις σημαντικότερες προσωπικότητες του Ελληνισμού του Καναδά έχασε τη μάχη με τη ζωή την περασμένη εβδομάδα. Ο Στράτος (για τους Έλληνες) υπήρξε ο πιό περιζήτητος εργένης του Μόντρεαλ, και ήταν γνωστός για τις υπέροχες δεξιώσεις του στην εντυπωσιακή κατοικία του στο Golden Mile του Μοντρεάλ.

Ο Στράτος ήταν ένας κοσμοπολίτης που δεν έμεινε στο στενό ελληνικό περιβάλλον του Μοντρεάλ αλλά ξανοίχθηκε στον κόσμο, κάνοντας φιλίες με τους σημαντικότερους ανθρώπους του πλανήτη.

Η πιό γνωστή φιλία του ήταν εκείνη με τον μακαριστό πρωθυπουργό Πιέρ Ελιοτ Τρουντό, με τον οποίο απολάμβανε δείπνα, συζητήσεις και ταξίδια στα ελληνικά νησιά, ενώ στο στενό περιβάλλον συχνά βρισκόταν ο νυν πρωθυπουργός Τζάστιν Τρουντό.




Λόγω της στενής φιλίας του ο Stratton Stevens βοήθησε Ελληνικής καταγωγής πολιτικούς να διακριθούν στο Κόμμα των Φιλελευθέρων, ενώ υποστήριζε οικονομικά πολιτικούς σε διάφορα επίπεδα.

Ο Stratton Stevens ή Στράτος Σκαφιδάς επί το ελληνικότερον, γεννήθηκε στο Μόντρεαλ του Καναδά στις 15 Απριλίου 1932 από Έλληνες γονείς. Ο πατέρας του με καταγωγή από την Κεφαλονιά ήταν ο  Διονύσιος Τυπάλδος - Σκαφιδάς, και μητέρα του ήταν η Ευγενία Πουλίδη με καταγωγή από την Κωνσταντινούπολη και την Πρωσία,   (Ο πατέρας της Ευγενίας Ευστράτιος Πουλίδης έφθασε στον Καναδά το 1866).

Ο πατέρας του Στράτου είχε γεννηθεί στα Τυπαλδάτα, ένα χωριό λίγο έξω από το Ληξούρι και μετανάστευσε στον Καναδά το 1902 (την ημέρα που γεννήθηκε η μητέρα του), μέσω του Ellis Island της Νέας Υόρκης και στη συνέχεια πήρε το τρένο προς το σταθμό Dalhousie που βρίσκεται στο Hotel Place Viger στο Μόντρεαλ. Ηταν ένα μικρό αγόρι μόλις 11 χρονών.  Ο Στράτος αγαπούσε να διηγείται την εξής  ιστορία: "Ο μπαμπάς μου είπε ότι  17 ετών ταξίδεψε για να βρει δουλειά στην εταιρεία που κατασκεύαζε τη γέφυρα του Κεμπέκ στην πόλη του Κεμπέκ.  Όταν ο επιστάτης είδε το νεαρό αγόρι που έλεγε πως ήταν 17 ετών αλλά φαινόταν για ενιάχρονο αρνήθηκε να τον προσλάβει. Έτσι επέστρεψε στο Μόντρεαλ και άρχισε να δουλεύει στην διανομή φρούτων όπου κέρδιζε 100 δολάρια το χρόνο. Μετά απο άλλες μικροδουλίτσες άνοιξε το δικό του κατάστημα με φρούτα το 1912. Στη συνέχεια υποστήριξε τον Γιώργο Τζανετάκο που ξεκίνησε την εταιρεία United Amusements η οποία είχε τη διανομή ταινιών σε όλους τους κινηματογράφους. Ωστόσο, η μεγαλύτερη μερίδα του πλούτου του προήλθε από τη χρηματιστηριακή αγορά ".

Οι γονείς του Στράτου παντρεύτηκαν το 1923 και έκαναν πέντε παιδιά: τον Χάρι που έγινε ο πρώτος χειρούργος ελληνικής καταγωγής στον Καναδά και πήρε τη θέση του διευθυντή στο The Reddy Memorial Hospital ένα από τα παλαιότερα νοσοκομεία στον Καναδά στο Μόντρεαλ, τα όμορφα κορίτσια Ανδριάννα και Ελένη καθώς και τα δίδυμα αγόρια, Στράτο και Τζόρτζ . Ο Τζορτζ σπούδασε κι εργάσθηκε ως ορκωτός λογιστής.

O Stratton Stevens άρχισε να εργάζεται σκληρά από μικρή ηλικία και έφτιαξε στα 14 του το δικό του εστιατόριο, που στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία . Ο ανήσυχος και έξυπνος Στράτος συνέχισε να επεκτείνει τις επιχειρήσεις του, που περιελάμβαναν δύο ξενοδοχεία, εστιατόρια, και μερικά περίπτερα στην παγκόσμια Εμπορική έκθεση Expo 67 στο Μόντρεαλ.

Εγινε πλοιοκτήτης και πραγματοποίησε πολλές εξαγορές ακινήτων, που τον έκαναν έναν απο τους πλουσιότερους Ελληνες του Καναδά.

 Η εξυπνάδα αυτού του ανθρώπου έγκειται στο γεγονός πως όχι μόνο απέκτησε υλικά αγαθά αλλά με το χαρισματικό προφίλ του δημιούργησε φιλίες ζωής με διεθνείς προσωπικότητες , από την οικογένεια Gucci μέχρι την οικογένεια του μακαριστού πρωθυπουργού Πιέρ Ελιοτ Τρουντό.

Η φιλία του με τον πρωθυπουργό Τρουντό ήταν πολύ στενή, πολλές φορές δειπνούσαν μαζί σε ελληνικά εστιατόρια και ταξίδευαν στην Ελλάδα με τα παιδιά. Διατηρούσε στενές σχέσεις με τους γιούς του Σάσα Τρουντό καθώς και με τον νυν πρωθυπουργό Τζάστιν Τρουντό.

Ο πρέδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου του Καναδά, δικαστής Antonio Lamer υπήρξε επίσης στενός φίλος του, ενώ στις δεξιώσεις του ήταν πάντοτε προσκεκλημένη η ελίτ του πολιτικού και επιχιερηματικού κόσμου του Μοντρεάλ.

Ο Stratton Stevens είχε λάβει την ανώτατη διάκριση του μεταλλείου του Τάγματος του Καναδά, το οποίο φορούσε με υπερηφάνεια στις δημόσιες εμφανίσεις του.





No comments: