ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΣΤΗ ΒΕΡΑΝΤΑ

ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΣΤΗ ΒΕΡΑΝΤΑ
Το συγκλονιστικό μυθιστόρημα για τις γυναίκες στην ωριμότητα, για τη γυναικεία φίλία, για τις ακυρώσεις και τις αναπτερώσεις!

Monday, November 19, 2018

Μια Λευκαδίτισσα σεφ στην καρδιά του Μιλάνο


Της Ιουστίνης Φραγκούλη-Αργύρη






Ακριβώς στην καρδιά του Μιλάνου μια ανάσα απ΄τον καθεδρικό ναό Ντουόμο ένας Ελληνας γεννημένος στην Ιταλία, ο Κριστιάνο Μαυροειδής, αποφάσισε να στήσει ένα ελληνικό εστιατόριο προσκαλώντας τους Ιταλούς αλλά και τους επισκέπτες της πόλης στις αυθεντικές ελληνικές γεύσεις.

Το όνομά του Vero Sapore Greco (Αληθινή Ελληνική Γεύση) και είναι διακοσμημένο με ωραία εσωτερικά παραθυρόφυλλα σε πάλ χρώματα, ενώ στους τοίχους κυριαρχούν τα ελληνικά κρασιά απο πολλούς παραγωγούς της Ελλάδας.

Ο Κριστιάνο σ’ αυτό το γευστικό ταξίδι προσέλαβε τη Βάσια Κολόκα για καπετάνισσα, μια εκπληκτική σεφ με σπουδές μαγειρικής στην Ιταλία και με εμπειρία χρόνων στα εστιατόρια, καθώς ο πατέρα της διατηρεί ταβέρνα στην Κατούνα της Λευκάδας.

Ο Κριστιάνο Μαυροειδής δεν είναι πρωτάρης στη βιομηχανία της γαστρονομίας. Ο πατέρας του ίδρυσε την «Πανεμπορική», εταιρεία εισαγωγής ελληνικών προϊόντων απο το 1986 στο Τρέντο της Ιταλίας, όπου άρχισε δειλά με την εισαγωγή λαδιού απ΄τους Μολάους Λακωνίας και κουραμπιέδων του περίφημου Ιωσηφίδη.

Όπως αφηγείται ο Κριστιάνο σε άψογα ελληνικά καθότι πήγαινε τα καλοκαίρια στην Ελλάδα μαθαίνοντας τον τρόπο ζωής στο χωριό του πατέρα του:

«Μετά την κατάργηση των δασμών λόγω της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η εταιρεία αναπτύχθηκε πολύ. Η Πανεμπορική στην οποία στρατεύθηκα κι εγώ απο τα 20 χρόνια μου άρχισε να πολλαπλασιάζει τις  εισαγωγές πολλών ελληνικών προϊόντων τα οποία διέθετε σε χοντρέμπορους αλλά και κατευθείαν στα εστιατόρια της Ιταλίας.

Ο πατέρας μου με πήρε μαζί του όπου στην αρχή δούλευα σαν αποθηκάριος, οδηγός και πωλητής. Σιγά-σιγά έμαθα τη δουλειά και κατάφερα να την αναπτύξω προσθέτοντας κατεψυγμένα προϊόντα. Σήμερα η εταιρεία πουλάει ελληνικά προϊόντα σε όλες τις θερμοκρασίες κι αυτό είναι κατάκτηση». 

Τώρα η Πανεμπορική προμηθεύει την Ιταλία με ελληνικά κρασιά, έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, κρέατα , πίτες για σουβλάκι, βρώσιμες ελιές, γλυκά, όσπρια , φάβα, μαυρομάτικα φασόλια, λουκούμια, κουραμπιέδες...

Οπως λέει ο Κριστιάνο:  «Θεωρούμε χρέος μας να στηρίξουμε τις μικρές επιχειρήσεις στην Ελλάδα , ενισχύουμε τους ντόπιους παραγωγούς, αγοράζουμε αρνί γάλακτος απο μικρές φάρμες, γιαούρτι απο την Κόρινθο, φέτα Καλαβρύτων,λάδι Λακωνίας , φάβα Σαντορίνης...»

Ο Κριστιάνο Μαυροειδής δεν περιορίσθηκε μόνο στην εισαγωγική εταιρεία τροφίμων, ασχολήθηκε και με την ελληνική κουζίνα ανοίγοντας δύο εστιατόρια στη Μπρέσια και πρόσφατα στο Μιλάνο.

Η σέφ Βάσια Κολλόκα παίρνει το λόγο. Η ίδια με σπουδές μαγειρικής στο Τορίνο δεν εγκαταλείπει την αυθεντική ελληνική κουζίνα. Μαγειρεύει καθημερινά εκεί στην καρδιά του Μιλάνου γεύσεις που καθόρισαν την γαστρονομική ιστορία της Ελλάδας:

«Είμαι ρομαντική στη μαγειρική. Επιμελούμαι με την καρδιά τα πιάτα. Διαλέγω αυτά που θάθελα να φάμε η οικογένειά μου. Εχω την τύχη να μαγειρεύω με λαχανικά που εισάγονται απο την Ελλάδα, με βιολογικά όσπρια απο τα χώματα της πατρίδας, με κρέατα που έρχονται φρέσκα απο τις φάρμες της Ελλάδας. Για μένα είναι μεγάλη υπερηφάνεια να μπορώ να μεταφέρω στην καρδιά του Μιλάνου τις πατροπαράδοτες γεύσεις της Ελλάδας».

Η Βάσια Κολλόκα θα μπορούσε να μιλάει με τις ώρες για τους κολοκυθανθούς που ήρθαν φρέσκοι απο την Ελλάδα και τους μαγείρεψε με τον λευκαδίτικο τρόπο, γεμίζοντάς τους με διάφορα μυρωδικά και με λίγο ρύζι. Μιλάει για τα γλυκά του κουταλιού που φτιάχνει με μεράκι, για τα λικέρ που παρασκευάζει εμπνεόμενη απο ήρωες βιβλίων.

Είναι μια σέφ που δεν προσποιείται αλλά γνωρίζει σε βάθος την ελληνική κουζίνα και την παρουσιάζει χωρίς φιοριτούρες στο ελληνικό εστιατόριο Vero Sapore Greco μια ανάσα απο το Ντουόμο.

‘Οσο για τον Κριστιάνο έχει μεγάλα όνειρα για το εστιατόριο αλλά και για την επέκταση των ελληνικών προϊόντων σε όλη την Ιταλία και στην οικουμένη. Τώρα σχεδιάζει να φτιαξει μια μικρή μπουτίκ με αυθεντικά ελληνικά προίόντα εκεί μέσα στο μαγαζί προκειμένου η πελατεία του να έχει τη δυνατότητα να αγοράζει τα συστατικά των εδεσμάτων που μαγειρεύει η Βάσια με το ταλέντο της και το μοναδικό της μπρίο.

Ο Κριστιάνο στη Βάσια βρήκε την εμπνευσμένη σέφ, και η Βάσια βρήκε στον Κριστιάνο τον οραματιστή για την προώθηση της ελληνικής κουζίνας και των συστατικών της!



Vero Sapore Greco, Via delle Ore 2, Milano!





No comments: