ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΣΤΗ ΒΕΡΑΝΤΑ

ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΣΤΗ ΒΕΡΑΝΤΑ
Το συγκλονιστικό μυθιστόρημα για τις γυναίκες στην ωριμότητα, για τη γυναικεία φίλία, για τις ακυρώσεις και τις αναπτερώσεις!

Monday, October 22, 2007

Ελλειμμα Δημοκρατικότητας

Της Ιουστίνης Φραγκούλη

Παρακολουθώ τη διαμάχη στο ΠΑΣΟΚ μακρόθεν και ειλικρινά θλίβομαι για το μεγάλο δημοκρατικό έλλειμμα αυτού του οίκοθεν δημοκρατικού κόμματος, που ο ιδρυτής του Ανδρέας Παπανδρέου είχε στήσει σε ευρωπαϊκά πρότυπα.

Είναι πρωτάκουστο σε κοινωνία δημοκρατίας ένα κόμμα να επαναξιολογεί την ηγεσία του χωρίς να έχει παραιτηθεί ο ηγέτης του. Είναι πρωτοφανές ο πρόεδρος ενός κόμματος να είναι ταυτόχρονα και υποψήφιος ηγέτης του ίδιου κόμματος, την ίδια ώρα που κρίνεται ως υπαίτιος μιας εκλογικής ήττας.

Είναι σχεδόν κωμικό -αν όχι τραγικό- ο Γιώργος Παπανδρέου να κάνει προεκλογική κομματική εκστρατεία χρησιμοποιώντας τους μηχανισμούς, τα γραφεία και τα πρόσωπα του ΠΑΣΟΚ, στερώντας απο τους πολιτικούς του αντιπάλους το ίσο δικαίωμα πρόσβασης στο οργανωμένο κομματικό σχήμα.

Είναι απαράδεκτο ο Γιώργος Παπανδρέου να φέρεται απέναντι στο μεγάλο ΠΑΣΟΚ ως ένα είδος τσιφλικιού επειδή ιδρυτής της μεγάλης δημοκρατικής παράταξης υπήρξε ο πατέρας του. Είναι λυπηρό, αντί να αρθρώνει πολιτικό λόγο, να επικαλείται τη νεποτιστική παραμόρφωση της φιλοδοξίας εαυτού και του περιβάλλοντός του. Είναι ανήκουστο να ανακοινώνει ανερυθρίαστα πως προτίθεται να φιμώσει την ελευθεροτυπία στην Ελλάδα εν έτει 2007 με νόμους εναντίον της ελεύθερης δημοσιογραφίας.

Είναι εξίσου επικίνδυνο να μην υπάρχει συνεταγμένη εκλογική διαδικασία, να μην ανευρίσκονται τα μητρώα των μελών του κόμματος, να μην έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο της ψηφοφορίας δυό εβδομάδες προ των εκλογών. Η πρόσφατη έκκληση της Αννας Διαμαντοπούλου να προχωρήσει το ΠΑΣΟΚ σε καθαρές εκλογικές διαδικασίες δηλώνει απερίφραστα την ανησυχία των στελεχών της δημοκρατικής παράταξης για «βία και νοθεία», που παραπέμπει σε αλγεινές δεκαετίες της Ελλάδας.

Αλας! Ο Γιώργος Παπανδρέου μετά την αποτυχημένη του προσπάθεια στις εθνικές εκλογές τροχιοδρόμησε το ΠΑΣΟΚ στην πιό διχαστική φάση της ιστορίας του. Με τους λόγους, τη συμπεριφορά, τις πιέσεις των αυλοκολάκων του, εν μια νυκτί χώρισε το ΠΑΣΟΚ σε παραδοσιακό και «ξένο».

Η μεθοδική υπενθύμιση των ιδεωδών του Ανδρέα Παπανδρέου αίφνης δημιουργεί την ανάγκη να περιχαρακωθεί ο επίγονος Παπανδρέου για να προστατεύσει τα κεκτημένα ενός σοσιαλιστικού κόμματος με την νοσταλγική μορφή του 1974. Οι άλλοι, οι νεότεροι πόλοι του ΠΑΣΟΚ καταδικάζονται ως δεξιοί, ως ξένοι, ως διαπλεκόμενοι με τα εκδοτικά συμφέροντα. Ολες οι εναλλακτικές προτάσεις δαιμονοποιούνται και απειλούνται οι εκφραστές τους να σταλούν στο πύρ το εξώτερον της διαγραφής για να συνεχίσει ανεμπόδιστος ο γόνος το έργο της αποσύνθεσης της μεγάλης δημοκρατικής παράταξης.

Οι περί τον Παπανδρέου κύκλοι είναι τόσο φανατισμένοι που ομολογούν δημοσία πως προτιμούν ένα μικρό (συρρικνωμένο ) ΠΑΣΟΚ με ενιαία πολιτική στάση παρά ένα μεγάλο πολυφωνικό ΠΑΣΟΚ. Μπροστά στην εξουσία, υποθάλπτουν τη διάσπαση απορρίπτοντας τη δημιουργική συνεύρεση και συστέγαση διαφόρων ρευμάτων και τάσεων, που αποτελούν υγεία για ένα εξελισσόμενο κόμμα εξουσίας.

Αυτή η χώρα και καμιά ευρωπαϊκή χώρα δεν έχει δεί μεταπολεμικά τόσο έλλειμμα δημοκρατίας σε ένα κόμμα που αναδιαπραγματεύεται την ηγεσία του. Μήπως τελικά «Μωραίνει Κύριος Ον Βούλεται Απωλέσαι»;

12 comments:

Stelios Frang said...

που ο ιδρυτής του Ανδρέας Παπανδρέου είχε στήσει σε ευρωπαϊκά πρότυπα

Καθόλου σε ευρωπαϊκά πρότυπα δεν είχε στήσει το κόμμα ο μακαρίτης, Ιουστίνη μου, γι' αυτό παρακολουθούμε τα απίστευτα έκτροπα που εξελίσσονται. Και έχουμε να δούμε μερικά ακόμα, μένουν 2-3 εβδομάδες...

Ένα προσωποκεντρικό κόμμα ήταν από την αρχή το ΠΑΣΟΚ, του οποίου την αρχή κατελάμβανε κάθε ομάδα εξ εφόδου και σε συνεργασία με διαπλοκές. Όσο υπήρχε η εξουσία, λειτουργούσε αυτή ως συνεκτική κόλλα, υπήρχε για όλους κάτι. Χωρίς την εξουσία θυμήθηκαν να εξετάσουν ποιος είναι δεξιός και ποιος εριστερός.

Και μην ξεχνάς, το κόμμα διαχειρίζεται κάπου 20 εκατ. ευρώ κρατικές επιχορηγήσεις, συν τις εισφορές των διαπλεκομένων, δεν ξέρω αν πληρώνουν και ετήσεις συνδρομές τα μέλη. Υπάρχει πολύ μέλι για γλείψιμο...

Ελπίδα said...

Τους έχω σιχαθεί όλους Ιουστινάκι μου. Το έλλειμμα είναι γενικό.
Ασ' τους να πέφτουν κι άλλο στα μάτια μας και πες μας τα νέα σου!
Πώς τα βρήκες; Πώς τα χάρηκες;
Είσαι Αθήνα; Έχεις υπολογιστή και ίντερνετ; Πώς περνάς;Κ.λ.π, κ.λπ.
Φιλάκια του πολλά πολλά!

Justine's Blog said...

Αγαπητέ μου,
Το ΠΑΣΟΚ είχε στηθεί σε ευρωπαϊκά πρότυπα, αλλά με μεταλλάχθηκε μαζί με τη μετάλλαξη των ιδεών και των προσώπων.
Συμφωνώ πως η εξουσία λειτουργεί ως συνεκτική κόλλα στα διάφορα ρεύματα των κομμάτων. Και συμφωνώ επίσης ότι υπήρχαν και συνεχίζουν να υπάρχουν διάφορες ιδεολογικές τάσεις και ρεύματα στο ΠΑΣΟκ. Αυτό είναι η γοητεία του.
Οσο για το μέλο, είναι όντως γλυκό γι αυτό ο σκληρός πυρήνας θέλει να το γλύφει μόνος του.
Ευχαριστώ για το ωραίο σχόλιο.

Justine's Blog said...

Ανασούλα μου γλυκεια,
Πολύ χάρηκα που τα είπαμε δια ζώσης.Πέρασα όμορφα και ήσυχα στη Λευκάδα. Απόλαυσα επι μέρες τους γονείς μου καθώς και φίλους που είχα να δώ χρόνια. Ξέρεις, οι Λευκαδίτες του καλοκαιριού είναι άλλοι απο τους Λευκαδίτες του χειμώνα.
Γενικά, χαλάρωσα και τώρα είμαι πάλι στο τρεχαλητό της Αθήνας.
Πρέπει να οργανώσουμε το μπλογκοπάρτυ.
Φιλάκια πολλά
Ιουστίνη

Μηθυμναίος said...

Καλή μου, γράφεις ότι παρακολουθείς την αισχρή αυτή διαμάχη από μακρόθεν κι έλεγα ότι μας έφυγες... Κάτι μου υποσχέθηκες, να μη χαθούμε...

Justine's Blog said...

Εδώ παραμένω αγαπημένε Στράτο,
Γράψε μου τα τηλέφωνά σου στο μέιλ για να κανονίσουμε ένα καφέ στην πόλη.
Χαιρετίσματα απο την Αθήνα μας

ioeu said...

τι διαβάζω?
είστε πάλι εδώ?
στο...πολύβουο...κλεινόν άστυ?

καλά να περάσετε!

Justine's Blog said...

Ναι είμαι στην Αθήνα και θα βρίσκομαι άυριο στον Πολυχώρο μετα τις 12 το μεσημέρι. Αν σας κάνει κέφι περάστε απο κεί να γνωριστούμε.
Η πατρίδα είναι θεϊκή.
Χαιρετίσματα

Unknown said...

εμείς, αφού τα είπαμε διά ζώσης, τώρα και ηλεκτρονικά!

αυτό που μου ζήτησες, βρίσκεται εδώ!

θα επανέλθω, όπως και να 'χει!

καλησπέρα!

Babis Dermitzakis said...

Ιουστίνη μου,γράφτηκα στο ΠΑΣΟΚ και στις 11 θα πάω να ψηφίσω Γιώργο. Παρά τα όσα του καταμαρτυρείς, έτσι όπως σε γνώρισα σήμερα στην Άγκυρα,εξακολουθείς να μου είσαι συμπαθέστατη, από κάθε άποψη. Καλά να περάσεις στην Ελλάδα, για όσο θα μείνεις.

Justine's Blog said...

Δημήτρη Αθηνάκη,
Χάρηκα πολύ που σε γνώρισα. Τώρα θα είμαι τακτική διαδραστική αναγνώστριά σου. Εχεις μια φρεσκάδα απίστευτη.
Χαιρετίσματα

Justine's Blog said...

Μπάμπη μου,
Σε έκοψα για συντηρητικό, αλλά όχι τόσο! Χάρηκα κι εγώ που γνωριστήκαμε και θα τα λέμε. Ηταν μια καταπληκτική ατμόσφαιρα αυτή της Ελένης. Το σύγχρονο λογοτεχνικό σαλόνι της Αθήνας.
Χαιρετίσματα