ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΣΤΗ ΒΕΡΑΝΤΑ

ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΣΤΗ ΒΕΡΑΝΤΑ
Το συγκλονιστικό μυθιστόρημα για τις γυναίκες στην ωριμότητα, για τη γυναικεία φίλία, για τις ακυρώσεις και τις αναπτερώσεις!

Tuesday, January 20, 2009

Ο Ομπάμα της ελπίδας




Της Ιουστίνης Φραγκούλη

Απο μέρες μας πολιορκούν οι τηλεοπτικές διαφημίσεις για την περίφημη τελετή της ορκωμοσίας του πρώτου μαύρου προέδρου στην Αμερική της επαγγελίας. Απο μέρες στις πρώτες ειδήσεις των αμερικάνικων καναλιών παίζει το θέμα της μεγάλης γιορτής στην αμερικάνικη πρωτεύουσα , όπου συνέρρευσαν τελικά 4 εκατομμύρια Αμερικανοί για να συναντήσουν την ιστορία.

Κι εγώ φόρτωνα διαβάζοντας για τα 150 εκατομμύρια δολάρια που ξοδεύτηκαν για τη μεγάλη φιέστα των παρελάσεων και τη χλιδής. Ενας τεράστιος θυμός ανέβαινε στο στήθος μου για τη διασπάθιση του δημόσιου χρήματος σε καιρούς άκρως χαλαιπούς. Το θεωρούσα σχεδόν πρόκληση να βλέπω τις ξέφρενες παρελάσεις σε μια εποχή που οι άνθρωποι χάνουν σπίτια και δουλειές μπαίνοντας στο στενάχωρο καβούκι τους.

Ομως τελικά η μέρα της ορκωμοσίας ήρθε και παρακολούθησα λεπτό προς λεπτό τη μεγάλη γιορτή της εγκαθίδρυσης του Μπαράκ Ομπάμα στο Λευκό Οίκο. Και κατάλαβα γιατί εκατομμύρια πολίτες έτρεξαν στην αμερικάνικη πρωτεύουσα να στριμωχτούν, να σπρωχτούν , να κρυώσουν παράφορα: Για να κερδίσουν το εισιτήριο στην ελπίδα. Αντιλήφθηκα με της καρδιάς τα μάτια και με του νού το βάθος πως η Αμέρικα είχε ανάγκη απο μια μεγάλη γιορτή που θα σβήσει την πικρή οκταετία του Μπούς και του Τσένι, ανοίγοντας νέο κεφάλαιο στην ιστορία της.

Αυτό άλλωστε ήταν το μήνυμα της ομιλίας του νέου προέδρου. Να μπεί στο χρονοντούλαπο της ιστορίας η εισβολή στο Ιράκ, να πρυτανεύσει η λογική της ειρήνης και να ανασκουμπωθεί το έθνος για να ανακτήσει τη χαμένη του αξιοπρέπεια. Να δουλέψουν σκληρά οι Αμερικανοί για να αναβιώσει η χρυσή μεσαία τάξη, αυτή στην οποία στήριξε επι ένα αιώνα και βάλε την απόλυτη ευημερία της.

Ο Μπάρακ Ομπάμα με τον απλό, καίριο, άμεσο λόγο του γοήτευσε το πλήθος. Με το λευκό χαμόγελό του στο μελαμψό του πρόσωπο αναπτέρωσε την ελπίδα πως όλα μπορούν να ανατραπούν. Πως η χώρα έχει δικαίωμα και δυνατότητα να ξαναζήσει ημέρες φιλίας με τους δυτικούς συμμάχους της, να εγκαταλείψει τη λογική του μίσους με τη μουσουλμανική κοινότητα του κόσμου και να συμφιλιωθεί με όλες τις θρησκείες και τις φυλές που εμπεριέχει.

«Μαζευτήκαμε εδώ επειδή διαλέξαμε την ελπίδα απο το φόβο, την ενότητα απο τη σύγκρουση» είπε ο 44ος πρόεδρος των ΗΠΑ ξεσηκώνοντας εκατοντάδες εκατομμύρια χειροκροτήματα.

«Αρχίζοντας απο σήμερα πρέπει να στρωθούμε , να ξεσκονιστούμε και να ξεχυθούμε να να δουλέψουμε για το ξαναχτίσιμο της Αμέρικας», είπε ο Ομπάμα παραδεχόμενος το απόλυτο ναδίρ στο οποίο περήλθε η χώρα του επι του προκατόχου του. Τα λόγια του χτυπούσαν με έξυπνους αλλά σαφείς υπαινιγμούς τη διοίκηση Μπούς-Τσένι σε κάθε σημείο της, απο την εξωτερική πολιτική μέχρι την οικονομική διάλυση του καπιταλισμού.

Ο Ομπάμα μέσα σε μία παράγραφο επανέφερε στο προσκήνιο όλες του τις προεκλογικές υποσχέσεις: Να βγεί η Αμερική απο τον πόλεμο του Ιράκ, να σταθεροποιηθεί το Αφγανιστάν, να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας, να επανέλθει η επιστήμη στη δίκαιη θέση της, να χρησιμοποιηθούν εναλλακτικές μορφές ενέργειας, να αντιμετωπισθούν οι κλιματολογικές αλλαγές, να αναμορφωθεί το σχολικό σύστημα, να γίνει καλή χρήση των κυβερνητικών πόρων, να ακολουθηθεί μια νέα ενωτική πολιτική για την πορεία του έθνους.

Και θα καταφέρει ενός ανδρός αρχή να πλοηγήσει την Αμέρικα των ανοιχτών πληγών στην οδό της ευημερίας; Θα μπορέσει ο μοναχικός πρώτος μαύρος πρόεδρος να δρομολογήσει χρόνια αλλά και πρόσφατα προβλήματα όταν στην αμερικάνικη διοίκηση εκκρεμεί η λογική των γερακιών της εξουσίας, που δεν ανακόπτεται ούτε απο τους νέους ούτε απ΄τους ωραίους ούτε απ΄τους γενναίους.

Προσωπικά πιστεύω στον Μπάρακ Ομπάμα, γιατί κατόρθωσε να ανατρέψει το ταμπού του χρώματός του, κερδίζοντας κατα κράτος τους λευκούς και μιαρούς αντιπάλους του. Πιστεύω στον άντρα της μεγάλης οξύνοιας, που πέρα απο τα ορατά προβλήματα βάζει στο τραπέζι κι άλλα λιγότερο ορατά, απο την πρώτη κιόλας μέρα της ορκωμοσίας σου. Θεωρώ πως ο άνθρωπος που νίκησε το κατεστημένο μια φορά, μπορεί να το εξαρθρώσει.

Αλλωστε έχει μαζί του το ανώνυμο πλήθος, αυτό που αλάλαζε ζητώντας τη μεγάλη γιορτή της Καινούριας Μέρας!

25 comments:

Fondas said...

Ggia sou, Ioustini, me ta orea sou. Fondas

Αστοριανή said...

Ioustinh mou,
...Efxomai kai prosefxomai:
Afto to plh8os pou allalazei na einai mazi tou ypomonetiko, gia keino kai gia to plh8os pisw, pou den fainetai, na ton empsyxwnei alla kai na ton elegxei...
H eksousia einai mia palaia pornh.
Gnwrizei ola ta paignidia pou shmatodotoun thn diarkeia ths...
Exei ola ta eidh twn aetwn: apo ta ...sarkovora mexri kai keina pou ka8arizoun ta teleftaia kokala!
Apla, efxomai na exei gera nevra, kai sta8ero timoni, alliws 8a ton liwsoun ta laimarga gerakia...
Kalh nyxta, gi' apopse,
Yiwta,(Astorianh) Nea Yorkh

pylaros said...

Αγαπητή μου Ιουστίνη,
Πράγματι εντυπωσιακός, ο φίλτατος κ Ομπάμα, με το να ορκισθεί στην βίβλο που ορκίσθηκε ο Λινκολν, με το να ταξιδεψει με το τραίνο από Πενσυλβάνια, κατα κάποιο τρόπο θέλησε νοερώς να ακολουθίοσει την αρχή της γραμμής του Αβρααμ Λ.
Επίσης μου άρεσε εξεραιτικά που το κράτος θα αγκαλιάσει όλους τους πολίτες ανεξαρτήτως θρησκείας,ακόμα και τους άθρησκους, ε! είπαν και το Πάτερ Υμών... και τελικά ένας ιεεροκήρυκας έβγαλε κήρυγμα...

Το πρόβλημα είναι ότι τα Γεράκια, το βαθύ κράτος, αυτό που δεν φαίνεται, θα του επιτρέψει να κάνει αλλαγές; να γίνει κάπως πιο ανθρώπινη η Αμερική;

Γαβριήλ

Phivos Nicolaides said...

Αν και η ελπίδα πεθαίνει πάντα τελευταία, εντούτοις πρέπει να έχουμε πάντοτε ελπίδα...

Justine's Blog said...

Φώντα μου,
Καλώς ήρθες στο μπλόγκ κι ας μην σε ξέρω. Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια! Γράφω χωρίς μοντάζ και χωρίς μακιγιάζ!
Οσοι πιστοί προσέλθετε!!!

Justine's Blog said...

Γιώτα αγαπημένη,
Ακόμη νάρθει η Ντέλ; Θα την τιμωρήσουμε όλοι εμείς που σε ταλαιπωρεί.
Ναι, ο Ομπάμα πρέπει νάχει υπομονή και σταθερό τιμόνι.Αλλά πιστεύω πως είναι τέτοια η ιστορική συγκυρία, που θα μπορέσει να αλλάξει πορεία και να ευθυγραμμίσει το πλοίο.
Φιλιά

Justine's Blog said...

Αγαπητέ μου Γαβριήλ,
Είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι ο Ομπάμα προσπάθησε να τιμήσει τον Αμπραάμ Λίνκολν που χάρισε την ελευθερία στους μάυρους σκλάβους.
Πιστεύω πως το χρώμα του θα τον οδηγήσει στο σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που πρέπει να απολάβουν όλες οι φυλές της Αμερικής και όλοι οι θρησκευτικοί πολιτισμοί. Και οι άθεοι πολίτε με ίσα δικαιώματα πρέπει να είναι και όχι στιγματισμένοι αιρετικοί. Αυτοί οι διαχωρισμοί ανήκουν στο σκοτεινό μεσαίωνα.
Οσο για το βαθύ αμερικάνικο κράτος, κι αυτό θα παταχθεί με τους κατάλληλους χειρισμούς, γιατί έχει οριστικά και αμετάκλητα αποτύχει σε επίπεδο εξωτερικής και εσωτερικής πολιτικής.
Πάντως, του ευχόμαστε τα καλύτερα, γιατί μοιραία η διοίκηση της Αμερικής επηρεάζει ολάκερη τη δύση!

Justine's Blog said...

Αγαπητέ Φοίβο,
Η προσωποποίηση της ελπίδας είναι η εκλογή του Ομπάμα στο τιμόνι της Αμερικής. Η απόλυτη ανατροπή για την εναπόθεση του μέλλοντος στα χέρια ενός χαρισματικού και στιβαρού ηγέτη. Δυσκολίες θα συναντήσει πολλές αλλά είμαι σίγουρη πως θα ακολουθήσει το δρόμο που έχει υποσχεθεί.
Χαιρετίσματα στην ηλιόλουστη Κύπρο.

δεσποιναριον said...

Οπου και να παω σημερα μια ελπιδα πλανιεται. Δεν ειναι τυχαιο Καναδεζα μου. Σε γλυκοφιλω.

Justine's Blog said...

Μια ελπίδα πλανιέται. Και την έχουμε ανάγκη αυτή την ελπίδα, καθώς έχουν καταρρεύσει τα πάντα γύρω μας. Κι ο Ομπάμα φαίνεται αποφασισμένος να βάλει χέρι στο κατεστημένο.Ηδη τα πρώτα μηνύματα για διαφάνεια και για το λόμπι ήταν καθαρά και ξάστερα. Ελπίζω να προχωρήσει έτσι για να καθαρίσει το τοπίο.
Φιλιά καλημέρας πρωτευουσιάνα μου (το φουστανάκι της Ομπάμαινας ήταν καλούτσικο χτές, αν και έκανε κάτι για μια μέρα στην εξοχή ή για χάλι γκάλι!)

Penelope said...

Ιουστινάκι με προλαβε ο fondas αλλά και η ανταπάντηση σου έσχισε !
Με Ελπίδα και φαντασία ο Ομπάμα για να δούμε ? Αλλα με τον λόγο επικύρωσε για μια ακόμα φορά σε τι χάλια κατάσταση είναι ο κόσμος! Τον βρήκα καταπληκτικό τον λόγο του ,σπουδή για ρητορικούς λόγους. Κάθε πρόταση είχε και τρία σοβαρά αναφορές όπως λένε (tricolon) ήρθα, είδα, κατέκτησα. Αριστοτελικος ο λόγος του και θα τον χρειαστεί να πείσει τους συνεργάτες , συμμάχους και εχθρούς ... χχχ

Justine's Blog said...

Να πείσει tricolon δηλαδή ο Μπάρρυ μας; Εμένα με έχει πείσει εντελώς όμως.
Πώς πάει το σύνδρομο της νοσταλγίας για τη Γηραιά Αλβιόνα; Συνέρχεσαι ή μήπως να κάνεις ένα ταξιδάκι προς τα εκεί;

Penelope said...

Για Σαν Φρανσισκο με βλεπω πιθανόν παρά για την Γηραιά Αλβιόνα....
p.s μπορείς να σκεφτείς αυτή τη στιγμή πόσο μακριά είμαστε και κάνουμ live blogging η μια στης αλλης το blog δεν είναι καταπληκτικό! Σε εμένα είναι 9¨30 το βραδι και τελος εβδομάδας

Justine's Blog said...

Ωραίο το λάιβ μπλόγκινγκ. Σε μένα είναι 12.44 και Πέμπτη απόγευμα, λίγο πριν απο το τέλος της εβδομάδας.
Απόψε και το Σάββατο είναι οι μεγαλύτερες μέρες, οι πιο φορτωμένες. Σαν Φρανσίσκο; Καλό μου ακούγεται και ζεστό!

La Gigi said...

θα την κάνει την αλλαγή? η Wall Street χρημοτοδότησε ακούω το μεγαλύτερο μέρος της φιέστας...
και δεν φημίζονται για την ανιδιοτελή γεναιοδωρία τους!
για να δούμε..

Justine's Blog said...

Μικρό μου,
Σήμερα ανήγγειλε τις πιο ριζικές αλλαγές. Υπέγραψε το κλείσιμο του Γκουαντάναμο και όλων των παράνομων αμερικάνικων κρατητηρίων ανα τον κόσμο για να σταματήσει η CIA να τυραννεί κρυφά και ατιμώρητα αθώο κόσμο. Αυτό κι αν είναι ρηξικέλευθη απόφαση. Επιπλέον, φάινεται αποφασισμένος να κλείσει το Μεσανατολικό και να αλλάξει την κατάσταση στο Πακιστάν-Αφγανιστάν. Πιστεύω πως χρησιμοποιεί άριστα το μομέντουμ της νίκης και της αποδοχής του. Θα το πάει μέχρι το τέλος το παιχνίδι καλά, έχω προαίσθημα.
Οσο για τη Γουόλ Στρίτ, αυτή τα χρηματοδοτεί όλα. Δώστε δολάρια στις φιέστες και στο λαό για να του αρπάξουν πίσω.
Φιλιά πολλά και χιονισμένα

Κατερίνα Δε.Στα.Πα. said...

Ήθελα να σου πω, πως με κατοτόπησες πλήρως, γιατί έχω μέρες να δω ειδήσεις, αλλά προχωρώντας παρά κάτω, στην επετειακή σου ανάρτηση, επί τη ευκαιρία να τα εκατοστήσεις, στεναχωρέθηκα πολύ, μα πάρα πολύ, Ιουστίνη μου!
Όχι, κορίτσι μου! Δεν πέταξα σε καμία ζεστή αγκάλη! Για μένα όλες είναι ζεστές! Απλά, δεν σχολίαζα σε κανέναν. Κάποιες φορές που σχολίαζα, ερχόμουνα και σε σένα. Δεν τις μετρούσα κιόλας! Άλλαξαν πολλά σε μένα, πέρασα πολλά, αλλά, αφού δεν περνούσες απ' το φτωχικό μου, πώς να τα μάθεις, Ιουστίνη μου;
Άλλοι που περνούσαν και περνάνε ακόμα, παρόλο που δεν τους γράφω, συνεχίζουν να περνάνε ακόμα και να μ' αγαπάνε ακόμα. Δεν με παρεξήγησαν γιατί ξέρουν πως παραμένει σταθερά ζεστή η δική μου αγκαλιά κι ότι οι σχέσεις δεν κρατάνε μόνο απ' τα μπλογκ.
Πέντε μπάνια έκανα το καλοκαίρι Ιουστίνη μου και φωτογράφιζα τα βιβλία σου! Έλεος!Δεν ερχόσουνα για τους μετρητές, κι αυτούς πάλι για πάρτη σου τους έσβησα! Έλεος!
Παράπονο εσύ από μένα;
Πολύ στεναχωρέθηκα! Τι να σου πω;
Έψαχνα κι εγώ να με βρω! Κάποτε ήμουνα η πρώτη φίλη σου!
Ευχαριστώ Ιουστίνη μου για τ' αποψινό! Να είσαι καλά!

Ελενη Γιαννακουλη said...

Πιστευεις οτι θα τα καταφερει Ιουστινη μου ο Ομπαμα ? Ξεκινησε καλα εχουμε παλι ολοι μια ελπιδα μεσα μας...ο κοσμος μας να εχει αυτο που του αξιζει ....ευχομαι αυτη η ελπιδα να παρει σαρκα κ οστα . Φιλακια πολλα απο την Αθηνα

Justine's Blog said...

Αγαπημένη Κατερίνα,
Παρεξήγησες, έγραψα πως με αφήσατε σε άλλες ζεστές αγκαλιές, όχι πως εσύ πέταξες για άλλες αγκαλιές.
Επομένως άκυρο το παράπονάκι σου.
Λυπάμαι για όλα αυτά που συνέβησαν τον περασμένο χρόνο. Εύχομαι το 2009 να σου φέρει καλύτερα δώρα.
Να περνάς καλά και να φωτογραφίζεις τις ομορφιές της φύσης.
Φιλιά

Justine's Blog said...

Ελένη μου καλή,
Τώρα εσύ μας γράφεις απο τα ζεστά αναπολώντας τα χιόνια μας.Προχτές πέρασα απο το βιβλιοπωλείο. Ετοιμάζουμε την παρουσίαση της Αβάνας μου στις 8 Φεβρουαρίου στο Ελληνικό Κοινοτικό Κέντρο.
Ελπίζω να συνεχίζεις την ωραία σου προσπάθεια για το χτίσιμο του σπιτιού των πυροπαθών της Ηλείας.
Οσο για τον Ομπάμα , έχω ελπίδα και σχεδόν βεβαιότητα πως θα αλλάξει το σκηνικό του κόσμου. Εχουμε τα πρώτα δείγματα γραφής κι αυτό είναι ευοίωνο.
Να περνάτε όλοι σας ύπέροχα. Πολλά χιονισμένα φιλιά

panathinaeos said...

οι ευχες και οι ελπιδες πολλων συνοδευουν το νεο προεδρο στα πρωτα βηματα του...
ας ειμαστε υπομονετικοι, γιατι τα βιαστικα μεγαλα βηματα καταληγουν σε γρηγορη πτωση...
οι μεγαλες δοκιμασιες δεν εχουν ελθει ακομη...
εαν το ζητουμενο ειναι η διαμορφωση ενος νεου μοντελου εξουσιας αυτο θα απαιτησει χρονο και προσοχη...
η πολιτικη ειναι η τεχνη του εφικτου...

Justine's Blog said...

Αγαπητέ Αθηναίε,
Ο Ομπάμα έκανε τα π΄ρωτα μεγάλα βήματα βάσει των προεκλογικών του υποσχέσεων. Φαίνεται πως ήταν έτοιμος για την εξουσία, γεγονός που τον ανεβαζει ακόμη περισσότερο στα μάτια της διεθνούς κοινότητας. Είναι ηγέτης μεγάλων διαστάσεων. Μπορεί να κάνει και λάθη, αλλά τουλάχιστον δεν θα διαψεύσει τον εαυτό του και τους πολίτες.

Αστοριανή said...

...Eipa "na pw" ena Geia sou!
...Sto telos, 8a gennhsw "Dellaki!"
Kalh sou nyxta, kalh mou.
Yiwta,NY

Κατερίνα Δε.Στα.Πα. said...

Ιουστίνη μου, "το πήρα αλλιώς" που λεν' και στο χωριό μου. Ωστόσο, συγγνώμη για την λάθος μετάφραση, αλλά η θέση στην λίστα των γενεθλίων, όπως και να το κάνουμε, με πείραξε! Είμαι παραπονιάρα! Τι να κάνουμε;
Σ' ευχαριστώ για τις ευχές!
Ανταποδίδω για ό,τι καλύτερο για σένα!
Φιλιά!

Justine's Blog said...

Κατερινάκι μου καλό,
Δεν υπάρχει πρώτη και δέυτερη θέση στην φιλία. Ολα τα καθίσματα των φίλων πρώτη σειρά είναι στην καρδιά μου. Τώρα στα γραπτά γίνονται και αβλεψίες, γιατί ο λόγος έχει σειρές.
Φιλάκια με πάγο