ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΣΤΗ ΒΕΡΑΝΤΑ

ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΣΤΗ ΒΕΡΑΝΤΑ
Το συγκλονιστικό μυθιστόρημα για τις γυναίκες στην ωριμότητα, για τη γυναικεία φίλία, για τις ακυρώσεις και τις αναπτερώσεις!

Wednesday, March 11, 2009

Ενας κρίκος που χάνεται

Τα Ομογενειακά Μέσα Ενημέρωσης συνεκτικός κρίκος των Ελλήνων της Διασποράς

Της Ιουστίνης Φραγκούλη-Αργύρη

Σαν φτωχοί συγγενείς, σαν επαίτες δεύτερης κατηγορίας αντιμετωπίσθηκαν ανέκαθεν στην Ελλάδα τα ομογενειακά μέσα ενημέρωσης , τα οποία πάσχουν πλέον απο τα εγγενή προβλήματα της συρρίκνωσης του ελληνόφωνου πληθυσμού στην ξένη αλλά και απο την επίθεση της δορυφορικής τηλεόρασης.

Ετσι τα ελληνόφωνα ομογενειακά μέσα γνωρίζουν μια αδιαμφισβήτητη κάμψη με κίνδυνο να χαθούν μέσα στην επόμενη εισκοσαετία, εαν δεν υπάρξει σοβαρή πρόνοια απο το μητροπολιτικό κέντρο και εαν δεν στηριχθούν απο τις ελληνικές επιχειρήσεις των ντόπιων ελληνικών κοινοτήτων.

Το ραδιόφωνο αναμφισβήτητα ζεί τη μεγαλύτερη κρίση όχι μόνο στα ομογενειακά μέσα αλλά στα μέσα ενημέρωσης παγκοσμίως, καθώς έχει εν πολλοίς εκτοπισθεί απο τη δύναμη του τηλεοπτικού λόγου και της εικόνας. Ενώ υπήρξε ο δυναμικός ιστός σύνδεσης των Ελλήνων στις ανα τον κόσμο παροικίες με την αναμετάδοση των ειδήσεων της κρατικής ραδιοφωνίας αλλά και με τα τοπικά προγράμματα αναφοράς στις δραστηριότητες του ελληνισμού, τελικά ακολουθεί φθίνουσα πορεία εκτοπισμένο προπάντων απο την ελληνική δορυφορική τηλεόραση.

Τα τηλεοπτικά ομογενειακά προγράμματα με εξαίρεση τα μεγάλα κέντρα του Ελληνισμού (Νέα Υόρκη, Σίντνεϊ, Μελβούρνη) ποτέ δεν είχαν μεγάλη εμβέλεια γιατί μπήκαν αργά στη ζωή της ομογένειας και είχαν πάντοτε υψηλό κόστος με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν προγράμματα και ελάχιστοι ανα τον κόσμο ελληνόφωνοι τηλεοπτικοί σταθμοί. Ετσι, τα ελάχιστα που υπάρχουν, υφίστανται τον άνισο και ανελέητο πόλεμο της ελληνικής δορυφορικής τηλεόρασης με προοπτική την περαιτέρω συρρίκνωσή τους.

Οι εφημερίδες και τα περιοδικά παραδόξως συνεχίζουν να επιβιώνουν σε μια εποχή που θα πίστευε κανείς πως λόγω της στροφής του κόσμου στα ραδιοτηλεοπτικά μέσα και λόγω της μη χρήσης της ελληνικής γλώσσας απο τη δεύτερη και τρίτη γενιά θα σημείωναν απέλπιδα πτώση.

Ο ομογενειακός τύπος λοιπόν φαίνεται να υπερέχει έναντι των ομογενειακών ραδιοτηλεοπτικών μέσων κι αυτό γιατί εδώ δίνονται οι συντεταγμένες και τα επι μέρους νέα των εκασταχού κοινοτήτων του Ελληνισμού. Οι εκδηλώσεις, οι γάμοι, οι θάνατοι, τα κοινωνικά γεγονότα αναγράφονται στις σελίδες των ομογενειακών εφημερίδων συνδέοντας τους Ελληνες μεταξύ τους.

Ταυτόχρονα, οι μεγάλες θεματικές ενότητες των περιοδικών που αφορούν σε προτρέτα Ελλήνων της δεύτερης και τρίτης γενιάς, αποτελούν πόλο έλξης για τους ομογενείς όλων των γενεών. Τέλος, η προσθήκη της ανα χώρα ομιλούμενης γλώσσας σε άρθρα και κείμενα προσελκύουν τις νέες γενιές των Ελλήνων.

Σίγουρα, η δορυφορική τηλεόραση έχει εισβάλει στη ζωή της ελληνικής ομογένειας απομακρύνοντάς την απο τις εστίες συνεύρεσης του Ελληνισμού. Τα καθημερινά σίριαλς και οι εκπομπές έχουν αποσπάσει τους Ελληνες απο τις συλλογικές δραστηριότητες, με αποτέλεσμα να έχουν ατονήσει όλες οι ομογενειακές πρωτοβουλίες.

Θα πρέπει επιτέλους να γίνει συνείδηση τόσο στη μητροπολιτική Ελλάδα όσο και στο θεσμικό Ελληνισμό της Διασποράς πως τα ελληνικά ομογενειακά μέσα πρέπει να στηριχθούν άμεσα και αποτελεσματικά για να υποστηρίξουν τις συλλογικές δραστηριότητες των Ελλήνων της Διασποράς στις κατα τόπους κοινότητές τους. Είναι ο μόνος συνδετικός ιστός των Ελλήνων ομογενών μεταξύ τους αλλά και με τους κοινοτικούς οργανισμούς και την εκκλησία τους.

Αποτελεί, λοιπόν, πρωταρχικό καθήκον της ελληνικής πολιτείας, των κατα τόπους συλλόγων , των ιδιωτικών επιχειρήσεων αλλά και των ίδιων των Ελλήνων ομογενών να διαβάζουν, να ακούν και να παρακολουθούν τα ομογενειακά μέσα ενημέρωσης αν θέλουν να ανήκουν αυτοί και οι επίγονοί τους στη συνέχεια του μεγάλου Ελληνισμού της Διασποράς.

Η Ιουστίνη Φραγκούλη-Αργύρη είναι δημοσιογράφος- συγγραφέας
ioustini@total.net

17 comments:

Μηθυμναίος said...

Ιουστίνη, πολύ σωστές οι παρατηρήσεις σου. Και καλά κάνεις και απευθύνεσαι στους ίδιους τους ομογενείς που είναι οι μόνοι οι οποίοι μπορούν να στηρίξουν τέτοιες προσπάθειες. Διότι η «μητροπολιτική Ελλάδα» αλλού τυρβάζει…
Και το ξέρεις...

Michael Tellides said...

Απαντώ με σχετικό άρθρο μου που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στά "Ελληνοκαναδικά Νέα"

«Αναγκαία στήριξη...»
Συχνά, εκπρόσωποι της Ελληνικής Πολιτείας αναφέρονται με κολακευτικούς χαρακτηρισμούς στον πολυδιάστατο ρόλο των Ομογενειακών Μέσων Επικοινωνίας.
Πράγματι, τα ελληνόφωνα ΟΜΕ είναι ο αδιάψευστος μάρτυρας της οδύσσειας των αγώνων, της προόδου, αλλά και των προβλημάτων των - ανά τον κόσμο - παροικιών. Και θεωρούνται μπροστάρηδες στις εκστρατείες για τα δικαιώματά, την προώθηση του ελληνικού πολιτισμού και την προάσπιση των εθνικών θεμάτων.
Σ΄ αυτά τα μέσα ενημέρωσης, οι ελάχιστοι δημοσιογράφοι είναι ήρωες. Εργάζονται ατέλειωτες ώρες και σε πολλούς ρόλους, αμείβονται ελάχιστα και συχνά καθόλου. Πιστεύω ότι ο ρόλος των (επαγγελματικών) μέσων ενημέρωσης είναι πιο σημαντικός από αυτόν των κοινοτήτων και οργανώσεων, αφού αυτά σε τελική ανάλυση ενημερώνουν και κινητοποιούν την ομογένεια.
Συνεπώς, οι ελληνικές αρχές θα πρέπει κάποτε να αναγνωρίσουν ότι τα «δικά» μας μέσα φτάνουν σε ένα μεγάλο κοινό και να εισηγούνται σε δημόσιους φορείς της πατρίδας να διαφημίζονται σ' αυτά. Και προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι ακόμα και οι Ελληνικές Δημόσιες Υπηρεσίες ζητούν από τον Παροικιακό Τύπο, να καταχωρεί δωρεάν τις ανακοινώσεις τους!
Η Ελλάδα ξοδεύει – κατά καιρούς - τεράστια ποσά σε ενημερωτικές εκστρατείες που αφορούν τους ομογενείς. Και όμως, δεν ξόδεψε ούτε ένα δολάριο για τα ΟΜΕ του Καναδά. Η μερίδα του λέοντος γι αυτές τις διαφημιστικές εκστρατείες πηγαίνει για «ευνόητους» λόγους, στα ζημιογόνα δορυφορικά κανάλια!
Ακόμη και ο συμβολικός θεσμός των βραβείων των Ομογενειακών Μέσων Ενημέρωσης, αντί να βελτιωθεί, τελικά καταργήθηκε και αυτός. Ούτε και προσκαλούνται πλέον δημοσιογράφοι από την ομογένεια στην Παγκόσμια Συνέλευση του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού, για λόγους «οικονομίας», ενώ αντίθετα συμμετέχουν δεκάδες άσχετοι σύνεδροι, λησμονημένων και αδρανών οργανισμών...
Οι περικοπές, λοιπόν ξεκίνησαν από τους ομογενείς δημοσιογράφους και μάλιστα την ίδια στιγμή που όταν μας έρχονται «επίσημοι» από την πατρίδα, τους συνοδεύουν συχνά-πυκνά αρκετοί «δημοσιογράφοι», που σπάνια γράφουν κάποια αράδα για μας και αυτή μερικές φορές διαστρεβλωμένη!
Τα ΟΜΕ δεν είναι απλώς ο φορέας της ομογενειακής ενημέρωσης για το τι συμβαίνει στον Καναδά και την πατρίδα. Είναι το μέσον που προβάλει δυναμικά την πορεία και τις προοπτικές της ομογένειας και ο μοχλός κινητοποίησης αυτού του εθνικού κεφαλαίου.
Αν είναι να αξιοποιηθεί περισσότερο ο ελληνισμός της διασποράς, πρέπει -πάνω απ' όλα - να στηριχθούν πιο αποτελεσματικά και τα εκφραστικά του όργανα.

Penelope said...

Ιουστίνη πολύ καλά το έθεσες το θέμα για την ομογένεια. Κατά τη γνώμη αυτή τη χρονική στιγμή μπορεί να προσφέρει ένα δεκανίκι στην 'πληγωμένη' Μητρόπολη. Εδώ στο Αμπου Ντάμπι η Πρεσβεία κάνει πολλή καλά τη δουλειά της, και αισθανόμαστε ολοι οι Ελληνες ότι έχουμε μια 'επιφάνεια' ιση σε σχέση με τα άλλα Ευρωπαικά κράτη . Το γεγονός ότι υπάρχει Ελληνικό σχολείο οργανωμένο και μάλιστα δωρεάν είναι μεγάλη υπόθεση όχι μόνο για πρακτικούς λόγους - τα παιδιά μας μαθαίνουν την γλώσσα αλλά είναι ένα δυνατό στήριγμα σαν έχουμε πλάτες που λένε από πίσω μας. Τώρα για τα μίντια δεν υπάρχουν αλλά όπως όλοι εξυπηρετούνται με τη nova κλπ...

Justine's Blog said...

Στράτο,
Λυπούμαι που η μητροπολιτική Ελλάδα δεν αναγνωρίζει πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος των ΟΜΜΕ. Δίνουν εκατομμύρια σε διαφημίσεις στα δορυφορικά κανάλια και αγνοούν εντελώς τα ομογενειακά μέσα.
Λάθος πολιτική, απόλυτα λάθος. Αντί να διαπαθίζουν το δημόσιο χρήμα σε ΣΑΕ και άλλα έωλα θεσμικά μηδενικά, θάπρεπε να στηρίξουν την οργάνωση της ομογένειας. Αλλά εις ώτα μη ακουόντνω, φίλε μου αγαπημένε.
Επι τη αναχωρήσει

Justine's Blog said...

Μιχάλη μου,
Το σχόλιό σου με καλύπτει απόλυτα, όπως είδες.
Ποιός θα μιλήσει για τα ομογενειακά μέσα όταν όλοι τα θεωρούν δευτερευούσης σημασίας ;
Η διαπορούσα

Justine's Blog said...

Πηνελόπη αγαπημένη,
Πολύ χαίρομαι που η ελληνική πρεσβεία στο Αμπουντάμπι προσφέρει δωρεάν ελληνική παιδεία στην περιοχή των Εμιράτων. Φαντάζομαι θα εξυπηρετείται όλος ο ελληνισμός που εργάζεται στην υπο ανάπτυξη περιοχή.
Αλλά εκεί εκ των πραγμάτων δεν υπάρχουν ομογενειακά μέσα, γιατί φαντάζομαι οι Ελληνες θα είναι διασκορπισμένοι στα διάφορα κρατίδια. Οπότε καλή είναι η δορυφορική, απ΄ολότελα.
Πολλα φιλιά , βάλε καπέλλο μη σε κάψει ο ηλιάτορας!!!

Αστοριανή said...

Να, λοιπόν, που θα δώσω κι εγώ μια πικρή διευκρίνηση, από το μεγάλο...Αμέρικα!!!

Ιουστίνη μου, αεικίνητη!

Προ-έγραψες: στου κουφού την πόρτα...
Δεν είναι μόνο "κουφοί" αλλά και "κωφάλαλοι"... και ημιμαθείς, συμφεροντολόγοι, κι επίμονοι στις απαραίτητες αλλαγές που είναι προς όφελος όλων...
Πριν αρκετά χρόνια, είχαμε δύο ημερήσιες εφημερίδες...
Η Πρωινή?... την κατάφεραν κι έκλεισε. Υπάρχουν κάτι "άλλες" μιας κάποιας κλίκας... όπου τα περισσότερα "φύλλα" τ' αφήνουν δωρεάν σε διάφορες εστίες...
Του φίλου μας Ζουπανιώτη "Ελληνικά Νέα" , εβδομαδιαία, χρειάζεται...αιμοδοσία.
Τα περιοδικά? ποια περιοδικά?...
Τα βιβλία? ποια βιβλία?
Ανάμεσα Καναδά και Αυστραλία, είμαστε οι ...χειρότεροι!
Α! ντρέπομαι να λέω ότι είμαστε το καλό κομμάτι της Βορείου Αμερικής... ΔΕΝ Ενδιαφερονται! τελεία και παύλα!
Όσο για την περίφημη ψήφο?
Αρκετά διχασμένοι είμαστε...
Τί την θέλουμε!
Για να βρήσκουν δικαιολογία ότι δήθεν εξόδεψαν χρήματα...
Κάνε τις διακοπές σου όσο γίνεται καλύτερα, κούκλα μου,
οι Έλληνες δεν αλλάζουν!
Σε φιλώ, δώσε κι ευχές και αγάπη κι απ' τους δυο μας,
Υιώτα-Δημήτρης,
ΝΥ

La Gigi said...

δεν έχω ιδεά Ιουστινάκι τι γίνεται με τα ομογενεικά μέσα για προφανής λόγους! περιμένω όμως τη συνέντευξη... δεν το ξέχασες, ναι?
φιλιά πολλά και καλό ταξίδι!

pylaros said...

Αγαπητή μας Ιουστίνη, πολύ ενδιαφέρον το θέμα που άνοιξες, που δημοσίευσες, τα ΟΜΜΕ, Αχ κι εδώ στη Νέα Υόρκη υπάρχουν, ναι υπάρχουν αρκετά, ραδιοφωνικοί σταθμοί, δυο από αυτούς λειτουργούν σε 24ωρη βάση, αλλά για να τους ακούσεις θα πρέπει να αγοράσεις ειδικό ραδιόφωνο με συχνότητες που δεν έχουν τα, άλλα τα κοινά ραδιόφωνα. Υπάρχουν κι εβδομαδιαίες Ελληνικές εφημερίδες (Τα ελληνικά Νέα) και το Ελλάς αυτή η δεύτερη διατίθεται δωρεάν.
Υπάρχει και η τηλεόραση του Καστανά, η οποία είναι καλωδιακή με το Times Warner Εγώ δεν την έχω δει ποτέ μου ένεκα που η περιοχή όπου ζω ανήκει στην Cablevision, υπάρχει μια ώρα κάθε βράδυ 7-8 το κόσμος FM και το Σάββατο και Κυριακή Το κόσμος Fm και το Ακτίνα Fm τα οποία μεταδίδουν από σταθμό της πολιτείας όπου ενοικιάζουν το WNYC 91.5 FM Επίσης κάθε Κυριακή απόγευμα το κόσμος 7-8 μ. μ. Το ακτίνα έχει μια ώρα τηλεόραση, από τον ίδιο σταθμό της πόλης της ΝΥ κανάλι 25.
Αυτό που έχουμε και είναι άξιο λόγου όπου μαθαίνουμε τα νέα της ημέρας με αρκετές αναδημοσιεύσεις από τν τύπο Αθηνών μα και του N Y Times στην Ελληνική (2 μεγάλες σελίδες ημερησίως) είναι η ημερήσια εφημερίδα Εθνικός Κήρυξ, που κατά τη γνώμη μου έχει μια παγκόσμια εμβέλεια.
Τα δε δορυφορικά κανάλια αν εξαιρέσεις το ΕΡΤ το οποίο είναι σοβαρό κανάλι τα άλλα κατακρεουργούν την ελληνική γλώσσα, οι εκφωνητές τους γίνονται δικαστές, αστυνομικοί, εξερευνητές, βγαίνουν στα παραθυράκι και βγάζουν αποφάσεις, μονολογούν, δεν δέχονται αντιρρήσεις, καταναλίσκουν ολόκληρη την ώρα τους με ένα θέμα ένα κουτσομπολιό και ότι άλλο μπορεί να φανταστεί ο νους σου. Αυτά δεν προωθούν την Ελληνική γλώσσα, κουλτούρα, αλλά αναμασάνε «αγγλικούρες» με τα σαχλά προγράμματά τους που εμείς που ζούμε στο εξωτερικό, δεν καταλαβαίνουμε τι εννοούν.
Υπάρχει μια εύκολη λύση, να αλλάξεις σταθμό και αυτό γίνεται προς όφελος της ξενόγλωσσης τηλεόρασης.

Αγαπητή Ιουστίνη άνοιξες ένα θέμα που δεν έχει τελειωμό…
Χαιρετισμούς

Γαβριήλ

paramythou said...

Διαβάζοντας την ανάρτησή σου Ιουστίνη μου, μου ήρθαν στο μυαλό πολλές επισημες επισκέψεις υπουργών και υφυπουργών ελληνικών κυβερνήσεων σε χώρες και μέρη όπου υπάρχουν ομογενείς. Η δημοσιογραφική κάλυψη τέτοιων επισκέψεων έχει πάντοτε ενδιαφέρον, για συντάκτες του διπλωματικού -και όχι μόνον- ρεπορταζ. Συχνά όμως εμπεριέχει τη ’’ρουτίνα’’ μιας-δυο επαφών με τον ομογενειακό Τύπο κάθε περιοχής, με τις ίδιες πάντοτε κλισέ δηλώσεις, εκφράσεις και υποσχέσεις. Για τον σημαντικό ρόλο που παίζουν τα ΟΜΜΕ για την προβολή της Ελλάδας προς τα έξω, τους έλληνες πολίτες που στηρίζουν τα μέσα αυτά κλπ κλπ. Μπορώ πλέον να γράψω τέτοιες δηλώσεις για μια φανταστική επίσκεψη ενός φανταστικού προσώπου εκπροσώπου μιας ελληνικής κυβέρνησης, χωρίς καν να παρίσταμαι για να την καλυψω δημοσιογραφικά! Τί σημαίνει αυτό; Απλά οτι το πράγμα παράγινε. Τα χρήματα διασκορπίζονται σε ένα σωρό φανφάρες, αντί να προσφέρουν ουσιαστική στήριξη σε εκείνους που κρατουν ακόμη αναμένους τους φάρους της ελληνικής παρουσίας στο εξωτερικό....
η παραμυθού

ΕΛΛΗΝ VS ΧΑΟΣ said...

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΣ "ΠΛΑΝΗΤΙΚΕΣ ΘΕΡΜΟΠΥΛΕΣ"

http://ellhnkaichaos.blogspot.com/2009/03/blog-post_13.html

Justine's Blog said...

Αστοριανή μου,
Πόσο δίκιο έχεις σε όλα σου. Λυπούμαι που πάντα είμαστε λίγοι ως προς τις υποχρεώσεις μας απέναντι στι φυλή και το γένιος μας.
Με αγάπη

Justine's Blog said...

Ποιά συνέντευξη Μελισσάκι λατρεμένο; Εμαθα πως το μαλλί είναι θεϊκό. Ισχύει;

Justine's Blog said...

Γαβρίλη μου,
Δίκο έχεις , τελειωμό δεν έχει τούτο το πικρό μας θέμα. Οσο για τη δορυφορική, αποχαυνώνει και εκνευρίζει. Τα ομογενειακά κανάλια χρειάζονται στήριξη άμεσα πριν είναι ακόμη μια χαμένη ευκαιρία !!!

Justine's Blog said...

Παραμυθού γλυκειά μου,
Ομολογώ πως η πατρίδα δεν πάυει να απογοητεύει.Σωστά φαντάστηκες την επίσκεψη ενός υπουργού με όλες τις δηλώσεις και τις υποσχέσεις για ... φούμαρα. Και τα χρήματα να κυλάνε προς γνωστή άγνωστη κατεύθυνση.
Ειλικρινά, λυπούμαι γιατί τα ομογενειακά μέσα αποτελούν το ζωτικό ιστό σύνδεσης των Ελλήνων της Διασποράς στις κοινότητές τους. Μα γιατί δεν καταλαβάινει κανείς τα αυτονόητα;
Φιλιά και γράψε στο μέιλ μου για να τα πούμε απο κοντά

pylaros said...

Αγαπητή μου Ιουστίνη,
δες στο "Πυλαρος" την φωτογραφία του Λευκάδιου Καπετάν Χρήστου Βρεττού,
Είμαστε παρέα την περασμένη Παρασκευή.

Χαιρετισμούς
Γαβριήλ

pylaros said...
This comment has been removed by the author.