ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΣΤΗ ΒΕΡΑΝΤΑ

ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΣΤΗ ΒΕΡΑΝΤΑ
Το συγκλονιστικό μυθιστόρημα για τις γυναίκες στην ωριμότητα, για τη γυναικεία φίλία, για τις ακυρώσεις και τις αναπτερώσεις!

Thursday, February 18, 2010

Η τιμωρία του δημόσιου τομέα

Της Ιουστίνης Φραγκούλη

Στη δίνη του κυκλώνα έχει μπεί η τάξη των δημοσίων υπαλλήλων εν Ελλάδι μετά τα γεγονότα της αποκάλυψης του μεγάλου δημοσιονομικού ελλείμματος στη χώρα μας για το οποίο καλούμαστε να πληρώσουμε αλλά ταυτόχρονα και να τιμωρηθούμε. Οι δημόσιοι υπάλληλοι είναι η τάξη που απο το υστέρημά της οφείλει να πληρώσει για όσα λάθη και παραλείψεις έχουν διαπράξει επι σειρά ετών ή μάλλον δεκαετιών οι κυβερνήσεις της Ελλάδας.

Σίγουρα έχει κατασπαταληθεί αλόγιστα το δημόσιο χρήμα επι δεκαετίες τώρα. Απο την κρατική τηλεόραση με τις φανφάρες της Γιουροβίζιον, τις εκπομπές με τα πολλά χρυσοπληρωμένα πρόσωπα μέχρι τα πολυτελή ταξίδια των πολιτικών δι ασήμαντον αφορμήν στις ξένες χώρες (20 μέλη της Βουλής βρέθηκαν πέρισι στη Νέα Υόρκη για την παρέλαση και διακοπές με δαπάνες του Ελληνικού Κοινοβουλίου) και άλλες σπατάλες ών ουκ εστι αριθμός, η χώρα κυβερνήθηκε χωρίς καμία συναίσθηση ότι ανήκε στην ευρωζώνη που έχει τους δικούς της νόμους αλλά και σε μια παγκόσμια αγορά η οποία δεν συγχωρεί ανόητα παιχνίδια.

Ετσι, η ελληνική κυβέρνηση, που δυστυχώς δεν έχει δείξει έργο σε κανένα τομέα μέχρι σήμερα κατά τους τέσσερις μήνες στην εξουσία, αποφάσισε να ρίξει τη δαμόκλεια σπάθη της περισυλλογής των φόρων στις πλάτες των δημόσιων υπαλλήλων, αφού είναι η μοναδική τάξη απο την οποία μπορεί να εισπράξει χειροπιαστά ευρώ.

Οι δημόσιοι υπάλληλοι θα είναι οι τιμωρημένοι της καταχρεωμένης Ελλάδας, καθότι είναι η εύκολη λεία. Ηδη είναι απο χρόνια οι «δακτυλοδεικτούμενοι», οι «τεμπέληδες», οι «αραχτοί», οι «λίγοι» μιας κοινωνίας η οποία τους λοιδωρεί και τους ζηλεύει για τη θέση τους προσπαθώντας ταυτόχρονα να προωθήσει τα παιδιά της σ΄αυτό το χώρο.

Θα πρέπει να πώ ότι καμία ελληνική κυβέρνηση μέχρι σήμερα δεν έχει αποδεχτεί το γεγονός ότι ο δημόσιος τομέας είναι ένας απο τους μεγαλύτερους χώρους στους οποίους απασχολείται το ελληνικό εργατικό δυναμικό και τούτο γιατί η χώρα ζεί απο τον τουρισμό και τη ναυτιλία, ενώ ο βιομηχανικός τομέας (πλήν του αγροτικού) βρίσκεται σε διαρκή συρρίκνωση.

Αντί, λοιπόν, κάποια απο τις κυβερνήσεις της Ελλάδας να εγκύψει στο θέμα του δημοσιοϋπαλληλικού τομέα, να αποδεχτεί το γεγονός ότι το ¼ των Ελλήνων απασχολούνται σ αυτόν και να αναβαθμίσει το έργο τους ασκώντας ποιοτικό έλεγχο στις προσφερόμενες υπηρεσίες, όλοι οι πολιτικοί αναθεματίζουν το δυσκίνητο δημοσιοϋπαλληλικό σώμα αποδίδοντας τις προσλήψεις στις προηγούμενες κυβερνήσεις και ούτω καθεξής. Ετσι συνεχίζεται ο φαύλος κύκλος.

Ωστόσο, οι δημόσιοι υπάλληλοι της Ελλάδας αμείβονται με τους χαμηλότερους μισθούς απ΄όλη την υπόλοιπη Ευρώπη και ο δημόσιος τομέας χρησιμεύει ως απορροφητικός για την απασχόληση εργατικού δυναμικού κατεβάζοντας τα ποσοστά της ανεργίας.

Αν έτσι τον έβλεπαν οι κυβερνήσεις , αν αξιοποιούσαν τους πολυάριθμους δημοσίους υπαλλήλους, τους οποίους έτσι κι αλλοιώς πληρώνουν , ίσως οι υπηρεσίες της χωρας να ανέβαιναν σε ένα ανεκτό επίπεδο. Αντ΄αυτού, ο δημόσιος τομέας είναι ανεξέλεγκτος , οι υπάλληλοι υποσαπασχολούνται, χάνουν το ενδιαφέρον για τη δουλειά τους και συνεχίζεται το γαϊτανάκι της κακής λειτουργίας και διαχείρισης του κράτους.

Τώρα οι δημόσιοι υπάλληλοι κυρίως καλούνται να κατεβάσουν το δημοσιονομικό έλλειμμα και βέβαια θα γίνουν θύματα αυτής της οικονομικής τιμωρίας απο την Ευρώπη και τις χρηματαγορές του κόσμου.

Πάντως, η κυβέρνηση αντί να επιτεθεί ανηλεώς στις ασθενείς τάξεις των δημοσίων υπαλλήλων που είναι η εύκολη λεία, θα πρέπει να διορθώσει το σύστημα της φοροδιαφυγής, που οφείλεται εν πολλοίς στο σώμα ελέγχου εκ μέρους των εφοριακών οι οποίοι δυστυχώς και αποδεδειγμένα «τα παίρνουν» απο το μεγάλο κεφάλαιο για να κάνουν διευκολύνσεις.

Αυτή η κυβέρνηση, που έχει καλή και τίμια πρόθεση ας προσπαθήσει να εξυγειάνει το δημόσιο τομέα, επανεφευρίσκοντας το σύστημα ελέγχου της αξιότητας των δημοσίων υπαλλήλων και τιμωρώντας τη λαμογιά και την κλοπή υποδειγματικά επιτέλους. Ολοι οι παροικούντες στην Ιερουσαλήμ γνωρίζουν α δρώμενα πίσω απ΄τις κουρτίνες!!!

18 comments:

fevis said...

Δεν ξέρω τι θα έπρεπε να κάνει η κάθε κυβέρνηση, αυτό που ξέρω όμως είναι πως αν εγώ δεν είμαι καλή στην δουλειά μου το αφεντικό μου θα με διώξει, και πριν από αυτό θα μου κάνει και μια μειωση αποδοχών και αυτό είναι ένα παραπανίσιο κίνητρό για να είμαι όσο καύτερη μπορώ, ενω η φίλη μου η Ρούλα που δουλεύει στο δημόσιο είναι μια ζωή στον Χόντο για ψώνια, παίρνει μονίμως άδειες τάχα μου λόγω ασθένειας, πληρώνεται σούπερ για την (σχεδόν ελάχιστη) δουλειά που κάνει και δεν την κουναει από την θέση της κανείς.. Επίσης, πέρα από τον μισθό της έχει και διάφορα επιδόματα τα οποία δεν φορολογούνται καν.. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ένα σωρό κόσμος με ελάχιστες ικανότητες και ακόμα λιγότερες φιλοδξίες σπρώχνεται- και κάνει και ένα σωρό άλλα πράγματα απ' ότι είδαμε με την περίπτωση Τσέκου- για να βολευτέι στο δημόσιο, αυτός είναι και ο λόγος που όλοι εμείς οι υπόλοιποι έχουμε βαρεθεί να τους πληρώνουμε με τους φόρους μας...

fevis said...

Να συμπληρώσω για να μην παρεξηγηθώ πως προφανώς θα υπάρχουν και ικανότατοι άνθρωποι στον δημόσιο τομέα, απλά τους παίρνει η μπάλα των υπολοίπων που είναι δυστυχώς η μεγάλη πλειοψηφία.. Αν ζούσες στην Ελλάδα και περίμενες να εξυπηρετηθείς από το δημόσιο όπως περιμένουμε εμείς, πίστεψε με, την ίδια άποψη θα είχες και εσύ...

pylaros said...

Αγαπητή μου Ιουστίνη, θα μου επιτρέψεις να πω δυο λόγια για την γραφειοκρατία και εν συνεχία για μερικούς δημόσιους υπαλήλους.
(Η σκηνή στο ειδικό Ληξιαρχείο, οδός Μητροπόλεως Αθήνα.
Μπήκα στην Ουρά, πίσω απ' τον πάγκο διάφοροι υπάλληλοι έπιναν καφέ ρουφόντας τον, κάπνιζαν, δεν έδιναν σημασία σε τίποτα, ο κόσμος να χαλούσε.
Ήρθε η σειρά μου να μιλήσω, "Είμαι γιος Έλληνα ονομάζουμαι Σ. ήρθα να εγγραφώ στα μητρώα, ώστε... πρώτα με έστειλα σε άλλον όροφο να αγοράσω χαρτόσημο, μετα με ρωτούσαν
-πιστοποιητικό γάμου του πατέρα σου έχεις;
-Ναι μάλιστα εδώ είναι είπα με χαρά,μαζί με το της γέννησής μου.
Αφφου το κοίταξε κάπως περίεργα μου λέει. Άκυρο είναι, δεν αναγνωρίζεται από εμάς, άρα δεν είσαι νόμιμος γιος του πατέρα σου, δεν μπορείς να εγγραφείς στα μητρώα κλπ...
Μα πως είναι δυνατόν, τα χαρτιά μου είναι όλα έγγυρα,
Ναι αλλά το πιστοποιητικό δεν λέει ότι ήταν παντρεμένος με παπά.
Μα αφού αναγνωρίζεται ο πολιτικός γάμος...
ναι αλλά όχι αναδρομικά...
Άρα δεν είσαι έλληνας...

Θα μπορούσα να έγραφα ολόκληρες σελίδες, αλλά σέβουμαι τον χώρο σας, αρκούμε σε αυτά τα ολίγα, έκτοτε απλούστατα δοκιμάζω να αποφέυγω τις δημόσιες υπηρεσίες,
σαν ο διάολος το λιβάνι...

Χαιρετώ

Γαβριήλ

Justine's Blog said...

Αγαπημένη μου Εύη,
Αυτό λέω κι εγώ, να υπάρξουν κριτήρια αξιολόγησης της δουλειάς των δημοσίων υπαλλήλων, κίνητρα για ΄περισσότερη δουλειά και έλεγχος γενικότερα. Εχει γίνει ξέφραγο αμπέλι ο δημόσιος τομέας, οι υπάλληλοι υπολειτουργούν και όλα είναι μια αλυσία, ένας φαύλος κύκλος πραγματικά.
Τί να σου πώ; Πιστεύω ότι είναι ένας απο τους τρείς τομείς απασχόλησης των Ελλήνων γι αυτό θα πρέπει να αναδιαρθρωθεί και να αξιοποιηθεί δεόντως όλο αυτό το ανθρώποινο δυναμικό μια και η χώρα μας έχει γίνει χώρα υπηρεσιών μόνο.
Φιλιά πολλά

Justine's Blog said...

Η αναλγησία της γραφειοκρατίας με επίκεντρο το γράμμα του νόμου είναι μια άλυτη ιστορία. Ολα αυτά πρέπει να μπουν σε τάξη για να μη βιώνουν οι πολίτες την απαξίωση. Δεν φταίνε οι δημόσιοι υπάλληλοι για τη νομοθεσία ούτε για την αναισθησία. Το κράτος οφείλει να έχει μηχανισμούς ελέγχου ποιότητας της εργασίας τους.
Φιλί

δεσποιναριον said...

Δυστυχως η δαμοκλεια σπαθη δεν πεφτει μονο στους δημοσιους υπαλληλους. Πιστευω οτι και οι ιδιωτικοι υπαλληλοι και οι αυτοεπαγγελτοι και οι συνταξιουχοι θα την πληρωσουν τη νυφη. Ολοι σε διαφορετικη κλιμακα θα το νοιωσουν αλλα αυτη η αδικια ειναι επομενη με τα οικονομικα μοντελα μας. Ναι στην αναβαθμιση, τιποτα δεν βελτιωνεται χωρις υποδομη. Και ναι σε εναλλακτικους επαγγελματικους προσδιορισμους υποκινουμενους απο τις κυβερνησεις. Δε ξερω τι θαυματα περιμενες σε 4 μηνες Καναδεζα μου. Εγω εκεινο που ευχομαι ειναι να υπηρχε σωστη ενημερωση του λαου απο τους κυβερνωντες και οχι φιλτραρισμενες απο εμπαθεις καναλαρχες και τα συναφη, ετσι ωστε να υπαρξει η ελπιδα να συσπειρωθει ο ενημερωμενος Ελληνας εστω για μια φορα και να αντιμετωπισει την κριση, διαφορετικα μια ζωη θα παιζουμε το γνωστο παιχνιδι, πινγκ πονγκ..οχι η κυβερνηση φταιει, οχι οι πολιτες δεν συνεργαζονται. Ονειρα χειμερινης νυκτος θα μου πεις. Παντως οσο παιζεται αυτο το παιχνιδι μεσα, τοσο οι εξω ριχνουν στουπια αναμμενα ντορος να γινεται!
Φιλουμπες εξαιρετικες και χρονια πολλα για τον υπεροχο Τεντυ σου. Θα σε τελεφωνισω αργοτερα να παει .. λογικη ωρα!

δεσποιναριον said...

Και συγνωμη, αυτα τα επιδοματα και οι δεκατοι τεταρτοι μισθοι ειναι μονο ελληνικη πατεντα, ας διαμορφωθουν σε ενα μισθο γιατι οι κυβερνησεις τα σκαρφιζονται για να μποροιυν μετα να τα αφαιρουν μιας και περισσευουν. Τσοντες πια! Ας αυξηθουν οι μισθοι κι ας ειναι στανταρ για ενα χρονο. Τα εφαρμοζουν που τα εφαρμοζουν τα μοντελα, ας τα εφαρμοσουν κατα γραμμα.

katrine said...

Η Κατρίν σα παιδί του ιδιωτικού τομέα, δε έχει και πολλά να πει,Justinάκι.

Αυτό που ξέρω είναι πως δεν έχω παράδειγμα εξυπηρέτησης στο δημόσιο. Τα έγραψα και στην Γιάννα. Πολλοί παράγοντες επηρεάζουν το αποτέλεσμα. Αυτό που πρέπει είναι όχι να τιμωρηθούν αλλά να εργασθούν.Τουλάχιστον έξοδα δημοσίου , έξοδα μα να υπάρχει και μια πρόοδος.
Οι δημόσιοι υπάλληλοι είναι ο μόνος ξεκούραστος κλάδος που έχει το κουράγιο να απασχολείται και σε δεύτερη εργασία.
Προσωπικά δεν περίμενα να γίνει κάτι στο 4μηνο. Ειδωμεν!!
Φιλιά καλό Σαββατόβραδο και μιας και λέει το δεσποινάριον το γλυκό χρόνια πολλά εύχομαι και εγώ τα καλύτερα με υγεία και αγάπη.

Mary Ka said...

Νομίζω ότι δυστυχώς πρόκειται για φαύλο κύκλο. Οι δημόσιοι υπάλληλοι δεν αποδίδουν επαρκώς αλλά βάλλονται μονίμως από τις οικονομικές κρίσεις και τις φορολογικές μεταρρυθμίσεις, αλλά τις φορολογικές μεταρρυθμίσεις υφίστανται πολύ βαριά και οι ελεύθεροι επαγγλματίες. Η δε φορολογική στρέβλωση είναι φοβερή και ξεκινά από το ίδιο το κράτος το οποίο εφαρμόζει ξεπερασμένες ρυθμίσεις που αγνοούν τα δεδομένα της αγοράς. Συνεχίζουν το γαϊτανάκι οι εργοδότες με συνέπεια οι ιδιωτικοί υπάλληλοι να αναμένεται να πληγούν περισσότερο απ' όλους.
Η περιβόητη μονιμότητα πρέπει να καταργηθεί ( ήδη γίνεται αυτό σιγά σιγά σε εταιρείες του δημοσίου τομέα). Ο δέκατος τέταρτος μισθός να κοπεί εφόσον εξισορροπηθούν οι αποδοχές οι οποίες είναι χαμηλές και μην ξεχνάμε ότι αφορά και τον ιδιωτικό τομέα που δεν είναι καλοπληρωμένος και μάλιστα τα χρήματα αυτά βγαίνουν από κρατήσεις των εργαζομένων.
Γενικώς μας έχουν φάει οι στρεβλώσεις. Από κάπου πρέπει ν' αρχίσει η κυβέρνηση. Προς το παρόν δρα πυροσβεστικά για να γλυτώσει διάφορά, να βρει χρήματα να πληρώσει, να, να ,να...
Κλαηνύχτα

Αστοριανή said...

Ιουστίνη μου,
η Φέβη τα λέει πολύ σωστά.
Σκέψου, το 1995, που πήγαμε για κληρονομικά κ.λ.π., βρεθήκαμε ανύπαντροι!!!!!!!!!
(Αν ήμουν κοπελίτσα, ...καλά, αλλά τώρα???)
Αυτοί, ΔΕΝ αλλάζουν!

Φιλάκια,
Υιώτα
ΝΥ

Μηθυμναίος said...

Μια ζωή τα ίδια, βρε Ιουστίνη μου, πόσο θα άλλαζαν όλα αν οι έλληνες άλλαζαν κομμάτι τη νοοτροπία τους…

Αυτό θα βοηθούσε και την όποια κυβέρνηση που θα είχε λίγη έστω «καλή και τίμια πρόθεση, να εξυγειάνει» το αρρωστημένο, δυστυχώς, σύστημα.

Justine's Blog said...

Αγαπημένη Δέσποινα,
Δέξου τις ευχές μου για τον δικό σου Θεοδωρούλη. Να τον δείς όπως επιθυμείς.
Δεν περίμενα να δώ θαύματα απο τη νέα κυβέρνηση, αλλά δεν περίμενα και τε΄τοια αβελτηρία. Συζητούν αυτά τα μέτρα επι τετράμηνο, τα παίρνουν πίσω, ξαναφέρνουν άλλα , δημιουργείται κοινωνική αναταραχή και ούτω καθεξής με αποτέλεσμα να λουζόμαστε όλοι σε διεθνές επίπεδο την κατακραυγή.
Θα πρέπει τέλος να πώ ότι η εργατική νομοθεσία της Ελλάδας θα ανατραπεί, τα κεκτημένα δικαιώματα θα χαθούν στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα. Αλλά πργαματικά θύματα είναι ο δημοσιοϋπαλληλικός τομέας, όπου θα γίνει σφαγή με μόνο κριτήριο τη συλλογή χρημάτων.
Λυπούμαι που γινόμαστε μάρτυρες μιας τέτοιας κατρακύλας.
Και πάντως, επιμένω πως αν δεν αντιμετωπισθεί ο δημόσιος τομέας ως κεφάλαιο προς αξιοποίηση απο το κράτος, πάντοτε θα υπολειτουργεί και θα αναθεματίζεται για ολα τα κακά!
Φιλί πρωινό με ήλιο

Justine's Blog said...

Κατρινάκι μου,
Οντως υπολειτουργεί το δημοσιοϋπαλληλικό σώμα γιατί δεν υπάρχουν μηχανισμοί ελέγχου της εργασίας τους, δεν υπάρχουν μηχανισμοί αναμοιβής της εργασίας, δεν υπάρχουν αξιοπρεπείς μισθοί. Γι αυτό αναζητούν και δεύτερες δουλειές και τρίτες οι άνθρωποι.
Ευχαριστώ για τις ευχές
Καλημερούδια

Justine's Blog said...

Μαίρη μου,
Συμφωνώ εν πολλοίς με τη συλλογιστική σου. Αλλά με την επίφαση της κρίσης θα πληγούν οι μισθωτοί ατ λάρζ, οι ελέυθεροι επαγγελματίες θα βρούν τρόπο να ελαφρυνθούν.
Δυστυχώς, η εύκολη λεία είναι πάντα η μεσαία τάξη. Αυτή κοντεύει να καταστραφεί και τότε θάχουμε ανατροπές.
Φιλί πρωινό ηλιόλουστο

Justine's Blog said...

Πιστεύω ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι είναι θύματα ενός παλαιωμένου συστήματος γραφειοκρατίας που δεν έχει ανανεωθεί απο τον Καποδίστρια. Αυτό είναι η μεγάλη πληγή της΅Ελλάδας, τα πρόσωπα απλώς συμπληρώνουν την εικόνα της ανακατωσούρας και της θολούρας.
Ανύπαντρη, έ; Ωραίο κι αυτό!
Φιλί

Justine's Blog said...

Στράτο μου,
Πιστεύω ότι όλη ατή η ακαταστασία είναι ένας φαύλος κύκλος. Και ποστεύω ότι η λύση βρίσκεται στην πολιτική απόφαση να στηριχθεί και να αναδειχθεί ο δημόσιος τομέας ως μοχλός άψογων υπηρεσιών εκ μέρους του κράτους.
Ας γίνει επιτέλους κάποια τομή και θα δείς πόσο σύντομα θα έρθει η αλλαγή και η επαναφορά της αξιοπρέπειας τόσο στους υπαλλήλους όσο και στις προσφερόμενες υπηρεσίες.
Μέχρι σήμερα ο δημόσιος τομέας έχει γίνει ανάθεμα απο όλους και για όλα!
Φιλί αισιόδοξο

Dennis Kontarinis said...

Αγαπητή μου Ιουστίνη.
Θα μπορούσα να αραδιάσω ατέλειωτες προσωπικές μου ιστορίες με τους Έλληνες δημοσίους υπαλήλλους σαν αυτή που γράφει ο Γαβρίλης και που σε κάνουν να σκέφταεσαι. Βρε μπας κι΄έχουν δίκο; Μήπως δεν έχω γεννηθεί; Πάντως μεγάλη πληγή το ελληνικό δημόσιο με την πατρίδα μας να έχεις τριπλάσιους δημόσιους υπαλλήλους από ό,τι χρειάζεται.
Μεγάλη πληγή που χρειάζεται καθάρισμα.
Νάσασι καλά
Ντένης

Justine's Blog said...

Κύριε Ντένη μου,
Διαφωνώ κάθετα με τη θεώρηση ότι δεν πρέπει να υπάρχουν πολλοί υπάλληλοι στο δημόσιο τομέα. Υπάρχουν και πρέπει να τους αξιοποιήσουμε κατάλληλα, να γίνουμε ένα κράτος άψογων υπηρεσιών. Η γραφειοκρατία δεν είναι απόρροια των πολλών υπαλλήλων αλλά του ακατάστατου γραφειοκρατικού μας συστήματος, το οποίο δεν έχει μπεί ποτέ σε τάξη.
Φιλί χιονάτο απο το βορρά