ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΣΤΗ ΒΕΡΑΝΤΑ

ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΣΤΗ ΒΕΡΑΝΤΑ
Το συγκλονιστικό μυθιστόρημα για τις γυναίκες στην ωριμότητα, για τη γυναικεία φίλία, για τις ακυρώσεις και τις αναπτερώσεις!

Sunday, April 25, 2010

Η εθνική μας ταπείνωση

Της Ιουστίνης Φραγκούλη

Πάνε τώρα τόσοι μήνες που η ελάχιστη οικονομία της Ελλάδας έχει αναδειχθεί στο πρώτο θέμα των οικονομικών ειδήσεων του κόσμου. Πάει τώρα τόσος καιρός που η ελληνική πολιτική και δημοσιογραφική σκηνή μηρυκάζει το ίδιο και το ίδιο θέμα του τεράστιου δημοσιονομικού ελλείμματος της χώρας χωρίς να δίνει πειστικές εξηγήσεις για το πώς προέκυψε αυτό το τεράστιο χρέος.

Ακούγονται κατά καιρούς διάφορα σκάγια, πως έφταιγε ο Σημίτης που μας έβαλε στην ΕΕ με κόλπα και πως η καταστροφική πορεία συνεχίστηκε ανεμπόδιστα απο την κυβέρνηση Καραμανλή οδηγώντας μας στην κατρακύλα του διεθνούς ρεζιλέματος.

Ωστόσο, σε όλο αυτό το σκηνικό η παρούσα κυβέρνηση δυστυχώς δεν έχει λιγότερη ευθύνη. Ανακοινώνοντας τους πραγματικούς αριθμούς του δημοσιονομικού ελλείμματος στους εταίρους και τις αγορές του κόσμου και ταυτόχρονα διαρρέοντας την υπόθεση της παραποίησης των οικονομικών στοιχείων της ελληνικής οικονομίας μέσω της Γκόλντεν Σακς ουσιαστικά μας βύθισε στο χάος της παραφιλολογίας των χρηματαγορών και της επικίνδυνης εκτόξευσης των επιτοκίων του δανεισμού για τη χώρα.

Ετσι η μικρή Ελλάδα επί εφτά μήνες ζεί ένα ρόλερ κόστερ για το σενάριο δανεισμού της με τους πολίτες να έχουν περιέλθει σε μια βαθειά εθνική ταπείνωση με απρόβλεπτες συνέπειες για την οικονομική τους δραστηριότητα και επομένως για την επερχόμενη βαθειά ύφεση της χώρας.

Στο μεταξύ, όλους αυτούς τους μήνες το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης έρριχνε στη δημοσιότητα ολοένα και σκληρότερα μέτρα για τους εργαζόμενους στο δημόσιο καθώς και διάφορες φορολογικές επιβαρύνσεις μαζί με σενάρια για κατάργηση εργατικών προνομίων δοκιμάζοντας την αντοχή του λαού. Και κατόρθωσε μόλις την προηγούμενη εβδομάδα να περάσει το νομοσχέδιο χάνοντας το παιχνίδι της δημοσιότητας με τις χρηματαγορές του κόσμου, αφού ήδη είχε αφεθεί η χώρα στις διάφορες σπέκουλες των κερδοσκόπων.

Σύμφωνα με ασφαλείς δημοσιογραφικές πληροφορίες η κυβέρνηση συμφώνησε με το Διεθνές Ασφαλιστικό Ταμείο να συνάψει δανεισμό ύψους 80 δισεκατομμυρίων δολαρίων προχωρώντας στις πιό βαθειές τομές για την ελληνική κοινωνία.Οι αλλαγές θα αφορούν :

1. Στο ασφαλιστικό σύστημα, το οποίο οδηγείται σε ριζική αναδιοργάνωση με αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και μείωση των συντάξεων.

2. Στην Υγεία, όπου θα γίνουν μεγάλες περικοπές στις δαπάνες για φάρμακα, πολυιατρεία, νοσοκομεία.

3. Στα κλειστά επαγγέλματα- από τα ταξί και τα κομμωτήρια ως τους συμβολαιογράφους- που θα απελευθερωθούν άμεσα από κάθε κρατικό έλεγχο και τα... «ρουσφέτια».

Οι τρεις αυτές ανατροπές συμφωνήθηκαν, κατά τις πληροφορίες, την πρώτη εβδομάδα των διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με τους διαχειριστές της ελληνικής κρίσης που έστειλαν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το ΔΝΤ στην Αθήνα.

Με μια κυβέρνηση σοσιαλιστική λοιπόν θα περάσει η πιό αντιλαϊκή πολιτική που γνώρισε ποτέ ο τόπος. Ο κόσμος θα κληθεί να πληρώσει με τις εργατικές και άλλες κατακτήσεις του ένα δημοσιονομικό έλλειμμα που τόχτισε η ασύστολη δαπάνη των εκάστοτε κυβερνώντων και το έθρεψε η ακατάληπτη καμπάνια της δημοσιότητας εκ μέρους της σημερινής κυβέρνησης.

Στο μεταξύ, καμία κεφαλή δεν θα τιμωρηθεί για το διογκωμένο λογαριασμό, κανένας ιθύνων νούς δεν θα πληρώσει το τίμημα, ει μή μόνον ο λαός.Και σ΄όλο αυτό το χάος οι πολιτικοί μας άνδρες δεν συνυπολογίζουν το κόστος του διασυρμού της χώρας στη διεθνή κοινότητα.

Ποιός τελικά θα μας ανασύρει απο την ταπείνωση, ποιός θα μας χαρίσει πάλι την εθνική μας αξιοπρέπεια;

14 comments:

pylaros said...

Αγαπητή μου Ιουστίνη,
Ευτά που γράφεις είναι το Ευαγγέλιο,

στην τελευταία σου παράγραφο γράφεις:

(Ποιός τελικά θα μας ανασύρει απο την ταπείνωση, ποιός θα μας χαρίσει πάλι την εθνική μας αξιοπρέπεια;)

Μέχρι σήμερα ΚΑΝΕΝΑΣ δεν έχει εμφανιστεί με το χάρισμα του πολιτικού, ξέρω όμως ποιοι θα υποφέρουν και όχι μόνο αλλά ποιοι θα αναγκαστούν να μεταναστεύσουν πάλι, οι φτωχοί, oi τίμιοι, οι έχοντες φιλότιμο ο απλός λαός,

Έχω γράψει κι εγώ ένα άρθρο σχετικά στο http://pylaros.blogspot.com

Χαιρετώ

Γαβριήλ

Dennis Kontarinis said...

Αγαπητή μου Ιουστίνη
και συ και ο Γαβρίλης μιλάτε γιά πράγματα που εμείς, οι απλοί άνθρωποι, οι λαοί δεν θα μπορέσουμε ποτέ να τα διορθώσουμε απλούστατα διότι θα ενοχλήσουμε τα συμφέροντα των μεγάλων. Να μάθουμε πλέον ότι οι πολιτικοί όλου του κόσμου με κάποια αμοπιβή εργάζονται για τα συμφέροντα των ολίγων χρησιμοποιώντας τους λαούς.
Άκουσα χτες κάτι, που δεν μπόρεσα να διασταυρώσω ακόμη, ότι κάποιο μεγαλοστέλεχος της ΝΔ απέκτησε διαμέρισμα στο Μανχάτταν. Είπατε τίποτα;
Ιουστίνη Στα Εφτάνησα σήμερα έχω άρωμα Λευκάδας.
Νάσαι καλά πάντα
Ντένης
Ντένης

Αστοριανή said...

...Στην ζυγαριά η ... συγγραφέας και η δημοσιογράφος!
Ισάξιες κι οι δύο "ιδιότητές" σου,
Φίλη μας.
Για να δούμε, τελικά,
ΠΟΙΟΙ θα ...πληρώσουν!
Στην Αγγλία, μερικοί αγοράζουν κεντρικά διαμερίσματα, όσο όσο!
"Οι Έλληνες¨δεν κάνουν παζάρια! πλρώνουν μετρητά..." έγραψαν ήδη!

Χαιρετισμούς,
Υιώτα
ΝΥ

orfia said...

Τα εγραψες τοσο κατατοπιστικα Ιουστινη μου ! Αυτη ειναι η εικονα της χωρας μας αυτη τη στιγμη!!!

..δεν τους ενδιαφερει ουτε η ταπεινωση , ουτε η αξιοπρεπεια της χωρας...απλα στεγνωνουν την τσεπη του κοσμακη νομιζοντας οτι ετσι θα κινηθει η οικονομια της χωρας....

Την λεξη αναπτυξη...δεν την αναφερουν πουθενα...οσο για το ποιος θα πληρωσει για την καταντια μας....ποιος ειπε οτι η δικαιοσυνη ειναι τυφλη????

Φιλια πολλα

Meropi said...

Ιουστίνη μου,
για όλα αυτά φταίμε όλοι. Και οι προηγούμενοι (αυτοί περισσότερο κατά τη γνώμη μου), αλλά και οι προπροηγούμενοι και οι νυν. Φταίμε και όλοι εμείς οι πολίτες που χρόνια τώρα ζούσαμε με δανεικά και απλώναμε τα πόδια μας πολύ περισσότερο από ότι μας επέτρεπε το πάπλωμα. Από την ταπείνωση θα ανασυρθούμε με κοινή προσπάθεια και αλλάζοντας ριζικά μυαλά. Πρέπει να πειστούμε όλοι ότι η φοροδιαφυγή, το ρουσφέτι, η αναξιοκρατία είναι ντροπή.

Ρούλα said...

Το κείμενό σου Ιουστίνη μου,είναι η φωνή της κοινής λογικής,της ιερής αγανάκτησης!Το πιο εξοργιστικό στην όλη υπόθεση είναι ότι θα την πληρώσουν και αυτοί που δεν φταίνε σε τίποτε και οι κυρίως υπεύθυνοι απλά θα έχουν την...πολιτική ευθύνη.
Ακούγεται πολύ τελευταία ότι την ευθύνη την έχουμε και μεις οι πολίτες με τον τρόπο που ψηφίζουμε.Σύμφωνοι,αλλά σε καμμιά περίπτωση δεν τους ψηφίσαμε για να φέρουν τη χώρα σ'αυτή την κατάντια.
Ούτε θα μειωθεί το έλλειμμα με την περικοπή του μισθού των πιλότων της πολεμικής αεροπορίας.Οι 200 πιλότοι περισσότερο έργο παράγουν από τους 300 της βουλής και στο κάτω κάτω παίζουν τη ζωή τους κορώνα γράμματα με τις αναχαιτήσεις στο αιγαίο.Οι μόνοι που δε θα θιγούν θα είναι οι βουλευτές που με τα προνόμια και την ανεπάρκειά τους προκαλούν. Λυπάμαι που το λέω αλλά ο ρόλος τους είναι πλέον διακοσμητικός τη στιγμή που είμαστε σε καθεστώς κηδεμονίας και εκτός των άλλων μας κοστίζει ακριβά.Η αξιοπιστία των πολιτικών πλέον έχει κλονιστεί και η ατιμωρησία μας έφτασε εδώ.
Πολύ φοβάμαι ότι έτσι ταπεινωμένη η χώρα δεν είναι σε θέση ισχύος να διαχειριστεί και εθνικά μας θέματα.Αυτό είναι που πονάει περισσότερο.
φιλιά αισιόδοξα και με ψηλά το κεφάλι,θα περάσει κι αυτό!

Froghall said...

Ioustini i alli erotisi einai omos mexri pote...?? den exoun balei deadline...kai ksereis ti simainei auto sta apla Ellinika mathimatika?? tha einai gia panta..tha mathoume na zoume me auto...tha konomane gia panta, i kathe kibernisi...

Alla gia mena ftaiei o laos...na bgei kai na kapsei oli tin Ellada...oli...kathe vila kathe politikou, kathe spiti autou, kathe diamerisma kai kathe amaksi...mono tote tha tous ponesei Ioustini mou...se diskolous kairous opos autoi mono tetoia metra aksizoun na parthoun gia tin dimokratia...tote o kathenas apo autous tha exei plirosei kai tha ergastei ksana gia na ta ftiaksei...

alla ti na leme tora...kalokairaki erxetai stin Ellada...pou kairos gia tetoies skepseis... lia

Justine's Blog said...

Γαβρίλη μου,
Εγραψα απλώς τις σκέψεις ενός καθημερινού ανθρώπου. Και την ανηχυσία μου για την διογκούμενη δυσφήμιση της χώρας μας.
Φιλί χιονάτο

Justine's Blog said...

Αγαπητέ μου Ντένη,
Συμφωνώ πως οι πολιτικοί είναι μόνο για την πάρτη τους. Ας μην πάμε μακριά, ο Βουλγαράκης έχει αποκτήσει κάτι εκατοντάδες διαμερίσματα και τα έχει μάλιστα καταχωρήσει σε οφ σόρο εταιρείες για να πληρώνει λιγότερους φόρους.
Ολα θα πάνε καλύτερα αν είμαστε πιο ενργητικοί πολίτες.
Χαιρετίσματα με χιόνια

Justine's Blog said...

Αγαπημένη μου Γιώτα,
Βλέπεις παίζουν μέσα μου ισότιμα οιιδιότητες της δημοσιογράφου και της συγγραφέως. Δεν μπορώ να ξεχωρίσω το σιαμαίο εαυτό μου. Και μου αρέσει που συνεχώς ακροβατώ ανάμεσα στις δύο μου ιδιότητες.
Φιλί μακρινό

Justine's Blog said...

Ορφια μου αγαπημένη,
Ναι, στεγνώνουν τις αντοχές μας ισοπεδώνοντας και το τελευταίο αίσθημα αξιοπρέπειας που έχουμε ως λαός. Αλήθεια, ας πληρώσει κάποιος για να γίνει η τιμωρία παραδειγματισμός. Αλλά πού τέτοιες πολυτέλειες στην ηθική μας! Δεν περισσεύουν.
Ο Απρίλης μας εγκαταλείπει με χιονάκια. Μια τουφα λευκή σε σένα

Justine's Blog said...

Μαιρόπη μου,
Φταίμε όλοι γιατί έχουμε ανεχθεί στο πετσί μας όλα αυτά που αναφέρεις. Αλλά ο δανεισμός των πολιτών ήταν κατευθυνόμενος απο το τραπεζικό σύστημα, μην αιτιω΄μαστε τους απλούς ανθρώπους που παραζαλίστηκαν απο ένα ψεύτικο πλούτο. Αυτοί που καταλήστευσαν τον τόπο ας τιμωρηθούν υποδειγματικά επιτέλους.
Οσο για την αλλαγή νοοτροπίας συνολικά, μαζί σου είμαι.
Χιονισμένα φιλιά

Justine's Blog said...

Ρούλα μου,
Τα λόγια σου με βρίσκουν απόλυτα σύμφωνη. Πόση ταπέινωση να είμαστε υπό κηδεμονία σαν τους Βαλκάνιους φίλους μας! Και πώς να κρατήσουμε την εθνική μας αυτοκυριαρχία, όταν μαστιγωνόμαστε ανηλεώς στο φρόνημά μας;
Εσείς εκεί πάνω ταχθήκατε να φυλάτε Θερμοπύλες. Κι εμείς είμαστε μαζί σας για πάντα έστω και μακρόθεν.
Φιλί

Justine's Blog said...

Φρογκαλίτσα μου,
Βρίσκω ακραία την άποψή σου, να εκδικηθούμε με βιαιότητα τους κλέψαντες. Ας σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων κι ας μην επιτρέψουμε άλλο εκμαυλισμό των πολιτικών ανδρών.Ας άγωνισθούμε για να κρατήσουμε τα εργασιακά μας προνόμια που κατακτήθηκαν με αίμα κι αγώνες επι δεκαετίες.
Χαιρετίσματα υπό χιόνα