Η ΤΡΙΚΥΜΙΑ

Η ΤΡΙΚΥΜΙΑ
Το νέο συγκλονιστικό μυθιστόρημα

Tuesday, November 13, 2012

Φιλοξενία στο The Food and Leisure Guide


Στη στήλη της για τους μπλόγκερς στο διαδικτυακό τόπο The Food and Leisure Guide
η συνάδελφος και πατριώτισσα εκ Λευκάδος Εύη Φέτση έγραψε ένα κολακευτικό κομμάτι για μένα, που με τη σειρά μου προτείνω ωραία μίνι γαλλικά ρεστοράν στην πόλη μου, το αγαπημένο ΜοντρεάλThe Food and Leisure Guide είναι ένας διεθής ιστότοπος που παρουσιάζει στους Ελληνες προτάσεις για φαγητό, κρασί και πούρο όχι μόνο ανά την Ελλάδα αλλά σε όλα τα μήκη και πλάτη της γής.

Προσεγμένα κείμενα και φροντισμένη παρουσίαση των προτάσεων είναι μια ωραία συνταγή για
το εύ ζήν.

Ευχαριστώ για τη φιλοξενία!

Justinaki


Από την Εύη Φέτση

Η Ιουστίνη Φραγκούλη- Αργύρη δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις. Πέρα από αγαπημένη blogger - το Τζουστινάκι μας δηλαδή- είναι επιτυχημένη συγγραφέας, δραστήρια δημοσιογράφος με μεγάλη συμμετοχή στα κοινά εκεί στον μακρινό Καναδά και για να το βάλω και λίγο πιο επί προσωπικού το θέμα είναι πάντα εκεί όταν την χρειάζεσαι για να σε στηρίξει έστω με δυο ζεστές κουβέντες από καρδιάς και με αυτό το χαμόγελο που ανοίγει τις πόρτες διάπλατες στο πέρασμα της.

Στο Justine's Blog γράφει για όλα όσα την αφορούν ή την προβληματίζουν. Από πολιτική μέχρι κοσμικά events και από προσωπικές ιστορίες που με κάνουν συχνά να δακρύζω μέχρι βόλτες στις γειτονιές του κόσμου, η Ιουστίνη έχει έναν τρόπο να ισορροπεί ανάμεσα στο σοβαρό και το χαριτωμένο που είναι εντελώς προσωπικός.
Το βιογραφικό της σε στυλ πιο formal δίνει το στίγμα.. " Η Ιουστίνη Φραγκούλη-Αργύρη είναι απόφοιτος του Πολιτικού Τμήματος της Νομικής Σχολής Αθηνών. Δημοσιογραφεί από το 1983 και συγγράφει από το 2000 έργα διαφόρου στύλ και περιεχομένου, από βιογραφίες μέχρι μυθιστορήματα. Είναι ανταποκρίτρια στου ΑΜΠΕ στο Μοντρεάλ. Θωρείται ως η συγγραφέας της Ελληνικής Διασποράς, καθώς γράφει από το Μοντρεάλ και αντλεί τη θεματολογία της από αληθινές ιστορίες ανθρώπων της Ελληνικής Διασποράς. Πρόσφατο έργο της το μυθιστόρημα «Ερωτας στην Ομίχλη» από τις εκδόσεις Ψυχογιός, το οποίο βρίσκεται στις λίστες των ευπώλητων βιβλίων. Επίσης, τελευταίο της πόνημα είναι το παιδικό βιβλίο με τίτλο «Ο Πόλ και η Λάρα Ταξιδεύουν» (εκδόσεις Ψυχογιός), το οποίο περιέχει σιντί με τραγούδια σε μουσική του Δημήτρη Κατή.
Όμως για μας που την ξέρουμε έστω και λίγο η Ιουστίνη είναι κάτι παραπάνω από αυτά τα προφανή. Μια γυναίκα με πάθος που στην μακρινή και περίπλοκη διαδρομή της από την Λευκάδα στο Μόντρεαλ άφησε το στίγμα της από όπου κι αν πέρασε.

Στις γαλλικές μπουτίκ/ ρεστοράν του Μοντρεάλ οι γεύσεις είναι πρωτότυπες και μαγικές!
Της Ιουστίνης Φραγκούλη-Αργύρη
Το Μοντρεάλ ως καλή γαλλόφωνη μητρόπολη της Βόρειας Αμερικής ειδικεύεται στην καλοφαγία. Τα εστιατόριά του, οι σέφ του και οι συνταγές τους συνιστούν ένα γευστικό παράδεισο.
Θα πρέπει να αναφέρω ότι η γευσιλαγνεία στο Μοντρεάλ χωρίζεται σε δύο σκέλη: στην επιρροή της γαλλικής κουζίνας αλλά και στην διείσδυση της βορειοαμερικάνικης και της πολυεθνικής κουζίνας. Τα σκήπτρα στη γαλλική κουζίνα τα κατέχουν οι γηγενείς κάτοικοι του Κεμπέκ/ Μοντρεάλ , ενώ οι Ελληνες κυριαρχούν στα steakhouses και γενικά στην πιό μοντέρνα άποψη περί εστίασης...
Το Μοντρεάλ έχει επιπλέον επιχειρήσει μια καινοτομία στη γαλλική κουζίνα, την έχει φέρει στα ανθρώπινα μέτρα απο πλευράς κόστους. Ετσι, εκτός από τα απλησίαστα (για το πορτοφόλι) γαλλικά ρεστοράν των μεγάλων σέφ, διαθέτει μια σειρά εστιατορίων με απίστευτα υψηλή γαλλική κουζίνα σε προσιτές τιμές.
Το εγχείρημα έχει στεφθεί με επιτυχία, καθώς τα εν λόγω μπουτίκ/ρεστοράν είναι μικρά και έχουν την πολιτική να μην διαθέτουν δική τους κάβα, αλλά να προσκαλούν τους πελάτες τους με τα δικά τους κρασιά. Η πολιτική ονομάζεται: Apportez votre vin! (Φερτε το κρασί σας).
Σήμερα θα παρουσιάσω έξι απο τα λατρεμένα μου μπουτίκ/ρεστοράν καθώς η τέχνη του δειπνείν με εμπνέει απολύτως κι επιμένω να την επικοινωνώ με κάθε τρόπο ως άποψη ζωής στη γαλλόφωνη πόλη μου.

Le Bleu Raisin
5237, rue Saint-Denis
Plateau-Mont-Royal / Montréal
514 271-2333
Βρίσκεται λίγο έξω από την καρδιά του γαλλικού δρόμου rue Saint-Denis, που καθορίζει τα σύνορα του λαϊκού γαλλικού τετραγώνου. Το απέριττα διακοσμημένο σικ εστιατόριο καλεί θαμώνες, που φέρνουν κρασιά από την κάβα τους. Τα δύο μενού, a la carte και υψηλής γεύσης από την άλλη, παρουσιάζονται επιτόπου στους πελάτες από την σερβιτόρα. Τα μενού αναγράφονται σε πίνακα επίσης και τα πιάτα φλερτάρουν ανάμεσα στην παράδοση και την τόλμη. Συνήθως τα βράδυα οι προτάσεις είναι γύρω από το ψάρι, αλλά υπάρχουν και απίστευτα πιάτα με κρέας από κυνήγι. Η ατμόσφαιρα είναι ζωντανή και θορυβώδης.


Christophe
1187 avenue Van Horne
Outremont (Québec) H2V 1K1
Tél.: (514) 270-0850
Το εν λόγω εστιατόριο που βρίσκεται στο αριστοκρατικό γαλλικό καρτιέ Outremont , είναι πάνω στον πιό ήσυχο δρόμο της περιοχής. Αγαπημένο για το καταπληκτικό του οσομπούκο (τύφλα νάχουν οι Ιταλοί) και την υψηλή ντεγκουστασιόν του, το εστιατόριο παίζει με το ελάφι, το οποίο σερβίρει σε πολλές παραλλαγές. Ιδιαίτερο πιάτο του είναι το ελάφι με πορτό και μαυροκέρασα. Ψηφίζω επίσης το φουά-γκρά τηγανισμένο με καραμελωμένα μπλούμπερις ως πρώτο πιάτο.Η ατμόσφαιρα είναι ελαφρώς χειμωνιάτικη και παραδοσιακή!
Colombe (La)
554, avenue Duluth Est
Plateau-Mont-Royal / Montréal
514 849-8844
Το «Περιστέρι» προτείνει πιάτα από φρέσκα υλικά εποχής με ραφιναρισμένη άποψη. Η κορυφαία στιγμή του σέφ έγκειται στο ψήσιμο των κρεάτων, που είναι τέλεια είτε πρόκειται για αρνί, χοιρινό ή πάπια. Τα κρέατα συνήθως συνοδεύονται από σάλτσες που παίζουν με τα φρούτα του Κεμπέκ (πετροκέρασα, μπλούμπερις, σύκα, αγριοκέρασα, αγριοφράουλες). Και οι προτάσεις στα ψάρια είναι αξιόλογες αλλά λιγότερο πρωτότυπες. Το σέρβις είναι εκπληκτικό και η ατμόσφαιρα άκρως ζεστή και συμπαθητική.

Pegase
1831, rue Gilford
Plateau-Mont-Royal / Montréal
514 522-0487
Ισως ο «Πήγασος» να αποτελεί το πιό αγαπημένο γαλλικό εστιατόριο για τους εκτός Μοντρεάλ καλεσμένους μας. Ο σέφ του μεγαλουργεί στο φουά-γκρά, δαμάζει τα μενταγιόν του ελαφιού, ψήνει τα κρέατα κάνοντάς τα να λιώνουν στο στόμα. Ο σέφ γνωρίζει να δουλεύει τα προίόντα της φύσης με πρωτοτυπία και μαεστρία γι αυτό έχει τιμηθεί με πολλά μετάλεια για την τελειότητα στη μαγειρική του.
Το εστιατόριο βρίσκεται στο Πετί Πλατό (τη συνοικία των καλλιτεχνών) , αλλά είναι ένα καλά κρυμμένο μυστικό στην κουλτουριάρικη γειτονιά της πόλης.
P'tit Plateau (le)
330, rue Marie-Anne Est
Plateau-Mont-Royal / Montréal
514 282-6342
Το Πτι Πλατό βρίσκεται στην καρδιά της καλλιτεχνικής συνοικίας και είναι το πιό αγαπημένο μου γιατί έχει ανοιχτή κουζίνα , φώτα σαν ζαχαρωτά και ζωντάνια νεανική. Βρίσκεται στο ισόγειο ενός χαριτωμένου σπιτιού και αναδύει τη φιλόξενη ατμόσφαιρα της οικογενειακής εστίας.
Υπάρχει μια γενναιόδωρη και καλή κουζίνα , εμπνευσμένη κυρίως από τη γαλλική κλασική μαγειρική. Δεν παίζουν πολλές γευστικές εκπλήξεις, αλλά η σταθερότητα στην ποιότητα των καλομαγειρεμένων γαλλικών πιάτων είναι αξεπέραστη. Το σέρβις είναι ευχάριστο και όχι ψυχαναγκαστικό. Νεαρά παιδιά εκπαιδευμένα να εξηγούν το μενού αναλυτικά και στη λεπτομέρειά του μετατρέπουν το δειπνείν σε γνωσοφαγία. Είναι πολύ δύσκολο να βρεί κανείς τραπέζι αν δεν κάνει κράτηση μιά εβδομάδα πιό πριν.

No comments: