ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΣΤΗ ΒΕΡΑΝΤΑ

ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΣΤΗ ΒΕΡΑΝΤΑ
Το συγκλονιστικό μυθιστόρημα για τις γυναίκες στην ωριμότητα, για τη γυναικεία φίλία, για τις ακυρώσεις και τις αναπτερώσεις!

Saturday, February 16, 2013

Τα Ελληνοκαναδικά Νέα εκδίδονται εβδομαδιαίως



Ο εκδότης Γιώργος Μπακογιάννης
 Με χαμόγελα μας υποδέχθηκαν στην είσοδο
 Ο εκδότης Γιώργος Γκιούσμας

 Συνεδρίαση με το εμπορικό τμήμα

Τα κορίτσια στην παραγωγή

Εβδομαδιαία Εκδοση των Ελληνοκανδικών Νέων

Της Ιουστίνης Φραγκούλη

 
«Τα Ελληνοκαναδικά ΝΕΑ έχουν σαν στόχο την διαιώνιση και υπεράσπιση των Εθνικών μας Θεμάτων, της Ελληνικής Γλώσσας, της Έλληνο-Ορθόδοξης θρησκεία μας και της πολιτιστικής μας κληρονομίας. Μέσα από ΤΑ ΝΕΑ εκτός από την αντικειμενική ενημέρωση, θα ενθαρρύνουμε όλες τις μεμονωμένες και συλλογικές προσπάθειες του Ελληνισμού και της Ελληνοκαναδικής κοινωνίας που έχουν τους ίδιους στόχους μας».

Αυτό είναι το έμβλημα της Ελληνόφωνης εφημερίδας του Γιώργου Γκιούσμα και Γιώργου Μπακογιάννη, οι οποίοι εκδίδουν επίσης τις εφημερίδες The Laval News, The Parc-Extension News , The North Shore New με μεγάλη επιτυχία επί σειράν ετών.

Τα Ελληνοκαναδικά Νέα που κυκλοφορούν από το 2007 σε δεκαπενθήμερη βάση. Από τις αρχές Φεβρουαρίου έχουν μετατραπεί σε εβδομαδιαία εφημερίδα, προκειμένου να εξυπηρετήσουν τις πολλαπλές ανάγκες της παροικίας μας.

Βρεθήκαμε με τους εκδότες Γιώργο Γκιούσμα και Γιώργο Μπακογιάννη στα γραφεία τους στο Λαβάλ και είχαμε μια συζήτησηεφ’ όλης της ύλης γιά τη νέα εβδομαδιαία εφημερίδα τους:

-Γιατί αποφασίσατε να εκδώσετε τα Ελληνοκαναδικά Νέα σε εβδομαδιαία βάση;

Γιώργος Γκιούσμας: «Αντιληφθήκαμε πως ήταν ο μόνος τρόπος να εξυπηρετήσουμε την Ελληνική παροικία στις παροικιακές και κοινωνικές της δραστηριότητες. Η αναγγελία των κοινωνικών συμβάντων μέσα σε μια παροικία οφείλει να παρέχεται σε εβδομαδιαία βάση. Επίσης πολλές επιχειρήσεις που διαφημίζονται στην εφημερίδα μας ήθελαν να έχουν εβδομαδιαία παρουσία στον ελληνικό τύπο.

Τέλος, η ίδια η ειδησεογραφία πρέπει να έχει φρεσκάδα και αμεσότητα.»

-Η Ελληνική επιχειρηματική δραστηριότητα στηρίζει τις προσπάθειες της εφημερίδες σας;

Γιώργος Μπακογιάννης: «Εχουμε σημαντική υποστήριξη από τους Ελληνες επιχειρηματίες κι εμείς ανεβάζουμε τον πήχυ στην εξυπηρέτησή τους. Θα πρέπει να παραδεχτούμε όμως πως η  νέα γενιά των Ελλήνων ασχολείται περισσότερο με την επιστήμη και τα επαγγέλματα (δικηγόροι, γιατροί, λογιστές, επενδυτές) και λιγότερο με τις οικογενειακές επιχειρήσεις.

Η ίδια η αγορά έχει συρρικνώσει τις μικρές επιχειρήσεις και έχει διαμορφωθεί σε μονοπώλια. Ετσι οι Ελληνες επιχειρηματίες κυρίως σήμερα ασχολούνται με την παροχή υπηρεσιών και τα εστιατόρια. Απο αυτό το χώρο προέρχονται οι κυριότεροι πελάτες μας

-Ποιά είναι τα θέματα της σημερινής επικαιρότητας γιά την Ελληνική παροικία του Μόντρεαλ;

Γιώργος Γκιούσμας :«Το θέμα της φορολόγησης από την Ελλάδα είναι αυτό που καίει τους συμπάροικους. Δυστυχώς, η Ελληνική πολιτεία δεν έχει διευκρινίσει τί ακριβώς επιδιώκει, στην πραγματικότητα έχει ξεφύγει κυνηγώντας τους μέσους Ελληνες αλλά και τους ομογενείς. Πρέπει να δοθεί λύση άμεση και όχι προσωρινή, καθώς  οι ομογενείς αγωνιούν γιά την κατάσταση.

Αλλο θέμα που απασχολεί την παροικία είναι αν η ελληνική κυβέρνηση θα συνεχίσει την αποπληρωμή του δανείου της ΕΚΜ που είχε ληφθεί από την Εθνική Τράπεζα/Scotia Bank με την εγγύηση του Ελληνικού δημοσίου. Ο κ. Στουρνάρας υπήρξε κατηγορηματικός πως η ΕΚΜ πρέπει να αναλάβει να πληρώνει τις δόσεις της εφεξής.

Τέλος, ο τρίτος πόλος συζήτησης είναι η συμφωνία με το Μητροπολίτη Καναδά κ. Σωτήριο που προβλέπει την υπόσχεση καταβολής της λογίας από τους ναούς της Ελληνικής Κοινότητας Μόντρεαλ μέσα στην επόμενη πενταετία με εγγύηση την εκκλησία της Παναγίτσας. Αυτό το ζήτημα έχει ανάψει φωτιές στην παροικία»

-Πώς βλέπετε τη νεομετανάστευση των Ελληνοκαναδών πίσω στον Καναδά;

Γιώργος Μπακογιάννης: «Αυτή είναι μια πραγματικότητα. Ερχονται νέοι άνθρωποι εδώ και αναζητούν δουλειά, εμείς έχουμε δεκάδες αιτήσεις από επαγγελματίες δημοσιογράφους. Τα παιδιά των Ελλήνων μεταναστών επιστρέφουν κατά εκατοντάδες για να βούν εδώ εργασία καθώς έχουν καναδικό διαβατήριο. Αυτή είναι μια τονωτική ένεση γιά τον Ελληνισμό της Διασποράς.

Ταυτόχρονα , η κατάσταση στην Ελλάδα έχει προκαλέσει μεγάλη θλίψη και άγχος στους ομογενείς μας. Οι ηλικιωμένοι όλο και λιγότερο επιθυμούν να επισκέπτονται την Ελλάδα γιατί δεν θέλουν να βλέπουν τη χώρα τους σε αποσύνθεση. Η αρνητική εικόνα της χώρας έχει αποθαρρύνει τους ομογενείς μας»

-Πόσο έχει επηρεάσει η ελληνική δορυφορική τηλεόραση την εικόνα της Ελλάδας και πόσο τα ομογενειακά μέσα της Διασποράς;

Γιώργος Γκιούσμας: «Δυστυχώς η εικόνα της Ελλάδας μέσα από τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης παρουσιάζεται ζοφερή και δύσκολη. Η Ελλάδα γκρεμίζεται στα μάτια των ομογενών με όλο αυτό τον ορυμαγδό των παραθύρων και παραειδήσεων. Είναι θλιβερές οι Ελληνικές ειδήσεις.

Από την άλλη πλευρά, η ελληνική δορυφορική τηλεόραση έχει επηρεάσει πολύ τα τοπικά μέσα ενημέρωσης ιδιαίτερα το ραδιόφωνο. Οι ομογενείς έχουν απομακρυνθεί από την κοινοτική ζωή, τους χώρους της συλλογικής δραστηριότητας και έχουν αποκλεισθεί στα σίριαλ της τηλεόρασης, τα οποία μάλιστα εν πολλοίς είναι τουρκικά. Οι Ελληνες εδώ γνωρίζουν πολύ περισσότερο την ελληνική πολιτική πραγματικότητα παρά την πολιτική κατάσταση στον Καναδά.Κατά κάποιο τρόπο έχουν απομονωθεί περισσότερο  από την παροικιακή δραστηριότητα και το καναδικό γίγνεσθαι.

Πάντως, η δορυφορική τηλεόραση υπήρξε επιδραστική στη νέα γενιά των Ελλήνων που έστω και στο υπόβαθρο εκτίθεται στην ελληνική γλώσσα, τα ελληνικά βιντεοκλίπς , την ελληνική μουσική, τα ελληνικά τάλεντ σόους κλπ. Ουδέν κακόν αμιγές καλού!»

 

5 comments:

Μηθυμναίος said...

Επειδή, έχω ζήσει έξω και ξέρω πόση έλλειψη κάνουν, ή μάλλον έκαναν, αυτά για τον Ελληνισμό της Διασποράς, εύχομαι στους εκδότες να προσφέρουν ό,τι καλύτερο μπορούν και να έχουν τη συμπαράσταση των εκεί Ελλήνων, ώστε να τους ελκύσουν στις σελίδες της.

Υποθέτω πως κάποια στήλη θα έχει τη δική σου υπογραφή. Ελπίζω να έχει παρουσία στο διαδίκτυο αν ναι να μας στείλεις την ιστοσελίδα της.

Καλό Σαββατοκύριακο!

Justine's Blog said...

Στράτο μου είναι μεγάλη ευλογία να βλέπεις να τοπικά ενημερωτικά μέσα να ανθίζουν στον ξένο τόπο.
Ναι, θα αρχίσω μια στήλη υπό τη βινιέτα Εκ Βαθέων, όπου θα καταθέτω τα δικά μου.
Εδώ είναι η ηλεκτρονική διεύθυνση της εφημερίδας
http://www.tanea.ca/
Φιλιά Κυριακάτικα

Αστοριανή said...

Καλή αρχή,
Φιλιά σε όλους,
Υιώτα
αστοριανή, ΝΥ

Justine's Blog said...

Ευχαριστούμε Γιώτα,
Είναι ωραίο να αυξάνονται τα ενημερωτικά μεσα της διασποράς.
Μαθαίνω πως θε έχετε ωραία έκθεση βιβλίου. Καλή επιτυχία σε όλους

Alexandros said...

Το Α.Κ.Α.Δ.ΗΜΙΑ σας εύχεται Καλά Χριστούγεννα και Καλή Πρωτοχρονιά !

Είναι σαφές, τουλάχιστον για την πλειοψηφία, ότι ζούμε πανευρωπαϊκά και κυρίως στην χώρα μας, εποχές κατάλυσης της εθνικής ανεξαρτησίας, κατοχής και οικονομικής κρίσης, όμως θα αφήσουμε για λίγο – λόγω των ημερών – κατά μέρος τις αρνητικές σκέψεις και θα στραφούμε προς τον Θεό, κάτι που θα μας πλημυρίσει με πολλές θετικές και αισιόδοξες σκέψεις.

Γιατί όσο και να γνωρίζουμε τα κακόβουλα σχέδια των εχθρών μας και τις μεγάλες δυσκολίες και κινδύνους που αναμένονται την νέα χρονιά, δεν πρέπει να παραγνωρίζουμε ότι αυτό δεν είναι κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά στην ιστορία της ανθρωπότητας. Αντίθετα αυτός είναι ο κανόνας, παρότι εμείς αναζητούμε την εξαίρεση μέσα από τους λίγους φωτεινούς σπινθήρες που έλαμψαν αστραπιαία, πρόσκαιρα και παροδικά …

Μια από τις λίγες αυτές αναλαμπές που διατήρησαν αιώνια το φως τους, είναι η γέννηση του Ιησού Χριστού που παρέμεινε για χιλιετίες ως η πιο ισχυρή λάμψη και άσβεστη φλόγα στην καρδιά των ανθρώπων.
Γιατί ενώ ο Χριστός ήρθε στην Γη με μεγάλη ταπεινότητα προσφέροντας απλόχερα Αγάπη και Ίαση, ήταν παράλληλα η «Ενσάρκωση του Λόγου», ο «Υιός του Θεού». ...

www,unitedgreeknation,blogspot,gr