Η ΤΡΙΚΥΜΙΑ

Η ΤΡΙΚΥΜΙΑ
Το νέο συγκλονιστικό μυθιστόρημα

Thursday, August 27, 2015

Ολοι οι άνεμοι του Αιγαίου οδηγούν στη Σίφνο!


 

Για πρώτη φορά επισκέφθηκα τη Σίφνο πριν απο δύο χρόνια στο Φεστιβάλ Κυκλαδικής Γαστρονομίας. Κι έτσι μου προέκυψε έρωτας με την πρώτη ματιά.
Εκεί εγνώρισα το ωραιότερο νησί των Κυκλάδων στολισμένο με υπέροχες παραλίες, δύσβατους λόφους, εκκλησάκια κάτασπρα με μπλέ τρούλους. Εκεί εγνώρισα τον μοναδικό Αρτεμώνα με τα νεοκλασικά μέγαρα των ναυτικών και την αστική νοοτροπία.
Ή κεντρική πλατεία του Αρτεμώνα επιλέχθηκε ως τόπος συνάντησης των γαστριμαργικών προτάσεων όλων των Κυκλαδίτικων νησιών. Εκεί υπό τη μαγική μπαγκέτα του Πολιτιστικού Συλλόγου Σίφνουσμίγουν κάθε καλοκαίρι οι γεύσεις των νησιών του Αιγαίου σε ένα μαγικό τριήμερο παραδοσιακής κουζίνας και πολιτισμού.
Φέτος το 9ο Φεστιβάλ Κυκλαδικής Γαστρονομίας "Νίκος Τσελεμεντές" θα πραγματοποιηθεί απο 3-5 Σεπτεμβρίου με τη συμμετοχή κι άλλων νησιών καθώς και μιας Ολανδικής αντιπροσωπείας. Θα παρελάσουν πάλι τα προϊόντα τα καμωμένα με τη γνησιότητα και την αυθεντικότητα των υλικών που παράγονται στα νησιά του Αιόλου.
Ξεχωριστή στιγμή θα είναι η παρουσίαση του νέου βιβλίου της αγαπημένης μου φίλης Νίκης Μηταρέα "Με κρασί κι Ελληνικά", το οποίο είναι απο τα ωραιότερα δείγματα κουζίνας υπό την επήρρεια του ελληνικού κρασιού.
Θα πρέπει να συγχαρώ τη Μαρία Ναδάλη και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Σίφνου για τις υπέροχες γιορτές που ετοιμάζουν παράλληλα με τη μοναδική φιλοξενία του νησιού.
Για μένα η Σίφνος έγινε και παραμένει ο λατρεμένος δρόμος του Αιγαίου μου.
Καλή επιτυχία στις εκδηλώσεις του γαστριμαργικού πολιτισμού των Κυκλάδων μας.
Ιουστίνη Φραγκούλη
 
 
 
9o Φεστιβάλ Κυκλαδικής Γαστρονομίας

“Νικόλαος Τσελεμεντές”

                                                                                                  Ταξίδι γεύσεων στο νησί του Τσελεμεντέ…

                                                                               Σίφνος, 3 -5 Σεπτεμβρίου 2015

 

Οι φιλοξενούμενοι…

Όλα τα νησιά των Κυκλάδων  φιλοξενούνται και συμμετέχουν στη μεγάλη αυτή κυκλαδική «γιορτή» με αντιπροσωπείες μαγείρων, οργανοπαικτών και χορευτών.

Φιλοξενούμενο νησί από τα Δωδεκάνησα η Ρόδος.

To φετινό φεστιβάλ τιμούν επίσης με τη συμμετοχή τους αντιπροσωπείες από τη Σαλαμίνα, τη Σάμο, τη Θήβα, το Ναύπλιο καθώς και ο Σύλλογος Ποντίων Νέας Ιωνίας «Η Σινώπη», η Λέσχη Αρχιμαγείρων Δωδεκανήσου & Κυκλάδων, η Ελληνική  Ακαδημία Αρχιμαγείρων.  

 

Οι οικοδεσπότες…

O Πολιτιστικός Σύλλογος Σίφνου, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και ο Δήμος Σίφνου με τη συνεργασία τοπικών φορέων και Συλλόγων, σε μια προσπάθεια προβολής των προϊόντων και της μοναδικής παράδοσης των Κυκλάδων στη γαστρονομία και στον πολιτισμό, σας προσκαλούν και σας περιμένουν στη μεγάλη αυτή «γιορτή».

 

Συμμετοχή ολλανδικής αντιπροσωπείας…

Στο φετινό Φεστιβάλ Κυκλαδικής Γαστρονομίας «Νικόλαος Τσελεμεντές» θα συμμετάσχει αντιπροσωπεία από την Ολλανδία.

Την ολλανδική αντιπροσωπεία απαρτίζουν ο κ. Marco van den Bos, αρχιμάγειρος και διευθυντής της εταιρείας Luxurious Catering Exquisine, που έχει εργαστεί σε δύο Michelin 1 star εστιατόρια στην Ολλανδία, ο κ. Danny Vermue, που έχει εργαστεί σε εστιατόρια στην Ολλανδία, Γερμανία και Αγγλία, και η κυρία Anneloes Schaafsma, bilingual delegation coordinator.

Με τη συμμετοχή αυτή “ανοίγει” μια νέα σελίδα στην τόσο σημαντική για τις Κυκλάδες διοργάνωση, αφού η ολλανδική αντιπροσωπεία θα είναι η πρώτη ευρωπαϊκή που θα συμμετάσχει στο Φεστιβάλ πέραν των ελληνικών, ενώ παράλληλα δίνεται με τον καλύτερο τρόπο, μέσα από την παραδοσιακή γαστρονομία, η δυνατότητα διεύρυνσης της φιλίας μεταξύ των δύο λαών.

Ευχαριστούμε την κα Denise Vergaelen από το Βέλγιο και τον κ. Χρυσοβέργη Κρήτα, χάρη στις πολύμηνες φροντίδες των οποίων επιτεύχθηκε η συμμετοχή της ολλανδικής αντιπροσωπείας, καθώς και το Οικονομικό και Εμπορικό Τμήμα της Ολλανδικής Πρεσβείας για την ευγενή συμπαράστασή του.


Θαλασσομαγειρέματα…

Οι Εξωραϊστικοί Σύλλογοι των παραθαλάσσιων οικισμών Κάστρου, Χρυσοπηγής, Καμαρών, Πλατύ Γιαλού, Φάρου και Βαθιού “ανοίγουν την αγκαλιά τους” στις αντιπροσωπείες των φιλοξενούμενων περιοχών, σε φίλους και επισκέπτες του νησιού μας και τους προσκαλούν σε …θαλασσομαγειρέματα.

Στο πλαίσιο του τριήμερου Φεστιβάλ κάθε πρωί, δίπλα στη θάλασσα, με ευθύνη των τοπικών συλλόγων θα γίνεται επίδειξη παρασκευής σιφναίικων συνταγών και θα προσφέρονται τοπικά κεράσματα.

Πέμπτη 3/9: Κάστρο – Χρυσοπηγή

Παρασκευή 4/9: Καμάρες – Πλατύ Γιαλός 

Σάββατο 5/9: Φάρος – Βαθύ 
Κάθε απόγευμα από τις 18.00 στην πλατεία και στο Στενό του Αρτεμώνα…

-Επιδείξεις παρασκευής παραδοσιακών συνταγών έξω από την πλατεία του Αρτεμώνα. Κάθε βράδυ διαφορετικά νησιά – περιοχές παρουσιάζουν, περιγράφουν και μαγειρεύουν συνταγές του τόπου τους.

-Παρουσιάσεις βιβλίων:

του νέου βιβλίου “Με κρασί και Ελληνικά” της δημοσιογράφου γεύσης Νίκης Μηταρέα (εκδόσεις Πατάκη) από το chef Ανδρέα Λαγό, 

του βιβλίου “Μαγειρεύοντας με τον γέροντα Ευδόκιμο” από τον Ηγούμενο της Ιεράς Μονής Παναχράντου Άνδρου (έκδοση της Ι.Μ. Παναχράντου).

-Παιδομαγειρέματα, με στόχο τον προσανατολισμό των μικρών μας φίλων στην υγιεινή διατροφή, και πολλές ακόμα δραστηριότητες για παιδιά.

 

Παράλληλα θα υπάρχει η δυνατότητα να παρακολουθήσετε:

-Αναπαράσταση σιφναίικου πανηγυριού - παρουσίαση της “Τράπεζας Αγάπης” από την Εκκλησιαστική Επιτροπή του Προφήτη Ηλία του Αψηλού

-Έκθεση παραδοσιακών προϊόντων

-Επίδειξη παραδοσιακών τεχνών

-Παρουσίαση των δράσεων και στόχων της Συνεταιριστικής Εταιρείας Σίφνου 

-Εκθέσεις φωτογραφίας, ζωγραφικής και χειροτεχνίας 

 

Κάθε βράδυ,  μετά το πέρας των επιδείξεων μαγειρικής,

μουσικές – χορευτικές εκδηλώσεις…

Την Πέμπτη 3 Σεπτέμβρη: Αντάμωμα παραδοσιακών μουσικών και χορευτών από τις φιλοξενούμενες περιοχές -Η “Σίφνος” τους καλωσορίζει.

Την Παρασκευή 4 Σεπτέμβρη “παντρεύονται” έθιμα και παραδόσεις του σιφναίικου γάμου. Το δρώμενο του γάμου θα ξεκινήσει στις 18:30 από τα Εξάμπελα, το σπίτι του αρχιμάγειρου Νικόλαου Τσελεμεντέ, και θα καταλήξει, περνώντας μέσα από τους κεντρικούς παραδοσιακούς οικισμούς του νησιού, στο χώρο διεξαγωγής του Φεστιβάλ, όπου παραδοσιακοί οργανοπαίκτες θα παίξουν σκοπούς του γάμου και όχι μόνον.

Το Σάββατο 5 Σεπτέμβρη, -μετά την εξαιρετική παρουσία τους στο 8ο φεστιβάλ- θα είναι κοντά μας και πάλι ο Νίκος Οικονομίδης και οι συνεργάτες του Κυριακή Σπανού, Αργύρης Ψαθάς και Παναγιώτης Βέργος, που θα “κλείσουν” μουσικά τη φετινή διοργάνωση με παραδοσιακά τραγούδια από τα νησιά μας.

 

H Σίφνος όλη μια «αγκαλιά» αγάπης για τους καλεσμένους μας!

Σας περιμένουμε!

 

 

__________________________________________________________________________________________

Το παρόν δελτίο τύπου αποτελεί συνοπτική παρουσίαση των δράσεων που έχουν οριστικοποιηθεί ως σήμερα. Θα ανακοινωθεί αναλυτικό πρόγραμμα, στο οποίο είναι πιθανόν να ενταχθούν και άλλες δράσεις – συμμετοχές.

Πληροφορίες:

Τηλ. 6947610783 – Ε-mail: marianadali@hotmail.com / m.nadali@sifnos.gr

 

2 comments:

pylaros said...

Τσελεμεντές,
Ήταν μια εποχή όπου θεωρείτο η Βίβλος των Ελλήνων αυτών που καταγινόνταν με την κουζίνα
Εν πλω στη μέση των Ωκεανών δεκαετία του 1950 έτυχε να κάνω τον μάγειρα δεν υπήρχε άλλη διέξοδος, έπρεπε να μαγειρευτεί φαγητό κάποιος ναυτικός είχε ένα βιβλίο ο Τσελεμεντές,
Ήταν η Βίβλος μας,

χαιρετώ σε
μόλις γύρισα από Ελλάδα, δεν ΠΥΛΑΡΟΣ

Γαβριήλ

Justine Frangouli said...

Ο σούπερ ήρωας της μαγειρικής προερχόταν απο την υπέροχη Σίφνο. Τιμώντας τη μνήμη του Τσελεμεντέ, οι κάτοικοι της Σίφνου τιμούν την πρωτοπορία του στη μαγειρική. Ελπίζω να περάσατε υπέροχα στην Κεφαλονιά!