Η ΤΡΙΚΥΜΙΑ

Η ΤΡΙΚΥΜΙΑ
Το νέο συγκλονιστικό μυθιστόρημα

Wednesday, November 18, 2015

Πετάει ,Πετάει το Σύννεφο: στον απόηχο του Εγκέλαδου το σωτήριον έτος 2003

'

Ηταν το πρώτο μου μυθιστόρημα. «Πεταει, Πετάει το Σύννεφο,  βασισμένο στα απομνημονεύματα του μακαριστού παππού μου παπα-Κώστα Κακαβούλη. Και θέλαμε να το γιορτάσουμε γιορτή μεγάλη στη Λευκάδα, όπου η ζωή του είχε γραφτεί σαν μια μεγάλη περιπέτεια.

Ετσι, είχαμε οργανώσει μια τεράστια παρουσίαση στο Δημαρχείο της Λευκάδας. Ηταν  Αύγουστος του 2003 και θα οδεύαμε με ένα μίνι-βαν στο νησί. Η είδηση για τον καταστροφικό σεισμό μας βρήκε ακριβώς πριν ξεκινήσουμε. Το ραδιόφωνο περιέγραφε σε δραματικούς τόνους την κατάσταση στη Λευκάδα του εγκέλαδου. Δεν γνωρίζαμε τι να περιμένουμε.

Αλλά εμείς συνεχίσαμε την πορεία μας και βρεθήκαμε σε μια πόλη πληγωμένη από το φόβο. Με αποκομμένο το δρόμο της ανατολικής παραλίας της προς τη μαρίνα, με αποκλεισμένο το δρόμο της δυτικής ακτής προς τον Αγιο Νικήτα, με τον κόσμο αλαφιασμένο στους δρόμους.

Και το δημαρχείο είχε βρεθεί στο έλεος της καταστροφής και δεν υπήρχε αίθουσα για την εκδήλωση. Αλλά εμείς απτόητοι, οργανώσαμε την πιό πρωτότυπη και σπουδαιότερη παρουσίαση βιβλίου πανω σε ένα τεράστιο καϊκι. Με την παρουσία πολιτικών που δεν δείλιασαν (Γρηγόρης Νιώτης, Ελένη Φωτόπουλος) , με την παρουσία της οικογένειας και πολυαγαπημένων φίλων διασχίσαμε το κανάλι κάνοντας βόλτες στα Πριγκηπονήσια, δηλώνοντας την αφοβία μας απέναντι στο φυσικό συμβάν.

Ο τρόμος του σεισμού εκκρεμούσε στην ξηρά αλλά εμείς στο πλοίο απολαύσαμε κάθε στιγμή της συγκλονιστικής παρουσίασης του βιβλίου «Πετάει, Πετάει το Σύννεφο» αγκυροβολημένοι μπροστά απο τη Μαδουρή.

Στιγμές σεισμού που σημάδεψαν τη μνήμη φυτεύοντας πρωτόγνωρες συγκινήσεις.

Ακολουθεί το ρεπορτάζ της εκδήλωσης στη μετασεισμική Λευκάδα του Αυγούστου 2003.
 


Πετάει, πετάει το σύννεφο' εν πλώ
Ημερομηνία καταχώρησης 19-Aug-2003
ΛΕΥΚΑΔΑ.- Σε πείσμα του Εγκέλαδου που χτύπησε το νησί της Λευκάδας ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Απόδημου Ελληνισμού Γρηγόρης Νιώτης, η αντιδήμαρχος του Μόντρεαλ, υπεύθυνη πολιτισμού Ελένη Φωτοπούλου και ο δημοσιογράφος Κώστας Βλάχος παρουσίασαν το βιβλίο της Λευκαδίτισσας απόδημης συγγραφέως Ιουστίνης Φραγκούλη-Αργύρη «Πετάει, πετάει το σύννεφο» (Εκδόσεις Ψυχογιός) εν πλώ περιοδεύοντας τα Πριγκηπονήσια της Λευκάδας.Οι πρώτοι συνειδητοί μετασεισμικοί τουρίστες στη Λευκάδα ήταν ο πρόεδρος της Διακομματικής Επιτροπής Γρηγόρης Νιώτης (αριστερά), η απόδημη Λευκαδίτισσα συγγραφέας Ιουστίνη Φραγκούλη-Αργύρη, η αντιδήμαρχος του Μόντρεαλ Ελένη Φωτοπούλου, οι οποίοι μαζί με τον εκ Λευκάδος ορμώμενο δημοσιογράφο Κώστα Βλάχο αντιστάθηκαν στα σημεία των καιρών παρουσιάζοντας το "Πετάει, πετάει το σύννεφο"(TGA)
Η κουπαστή ενός καϊκιού αποτέλεσε το χώρο παρουσίασης του βιβλίου της Ιουστίνης Φραγκούλη. Ενα σύννεφο εν πλώ κι άς πετάει! (TGA)

Η εκδήλωση που τελούσε υπό την αιγίδα των Γιορτών Λόγου και Τέχνης του Δήμου Λευκάδας πραγματοποιήθηκε γιατί ‘όπως δήλωσε η συγγραφέας Ιουστίνη Φραγκούλη-Αργύρη: «Το πνεύμα μας ως Λευκαδιτών δεν μπορεί να καμφθεί απο ένα σεισμό που έτσι κι αλλοιώς απέδειξε ότι δεν φτάνει για να καταβάλει το νησί της ομορφιάς και της διανόησης σε κανένα επίπεδο».

Ο πρόεδρος της Διακομματικής Απόδημου Ελληνισμού Γρηγόρης Νιώτης σημείωσε ότι αισθάνεται ασφαλής στο νησί της Λευκάδας που αποδείχθηκε ότι είναι θωρακισμένο απέναντι στην ακραία γεωλογική έκρηξη σημειώνοντας ότι επέλεξε να παρουσιάσει το βιβλίο εν πλώ μπροστά απο τη Μαδουρή, το νησί του Αριστοτέλη Βαλαωρίτη, το οποίο αποτελεί το εικαστικό θέμα του εξωφύλλου του βιβλίου της απόδημης Λευαδίτισσας Ιουστίνης Φραγκούλη- Αργύρη. Μιλώντας για το ίδιο το βιβλίο είπε ότι πρόκειται για ένα λογοτεχνικό έργο χτισμένο με την αρχιτεκτονική της αρχαίας τραγωδίας καθώς αρχίζει με σιγανούς ρυθμούς και κορυφώνεται στο τέλος προσφέροντας στον αναγνώστη την πολυπόθητη κάθαρση.

«Ο ήρωας του βιβλίου , ο παπα-Κωστάγγελος είναι ο αρμός της πατριαρχικής οικογένειας της προπολεμικής Ελλάδας, που χτίζει τον κόσμο του και τον μεταγγίζει στις επόμενες γενιές. Κι όταν η μεταπολεμική γενιά της Ελλάδας τον αμφισβητεί, εκείνος δείχνει την προσαρμοστικότητα και την κατανόηση όπως προκύπτει απο την αγάπη και την καταλλαγή» είπε ο Γρηγόρης Νιώτης παρουσιάζοντας το «Πετάει, πετάει το σύννεφο».

Πρόκειται για ένα βιβλίο με συνοπτικό και ταυτόχρονα κλασικό λόγο που αγκαλιάζει δύο κόσμους, εκείνο της προπολεμικής και μεταπολεμικής Ελλάδας , που αγγίζει τις βιωματικές αναφορές όλων μας. Είναι ένα μυθιστόρημα που ενώ ξεκινάει απο το μικρό τόπο της Λευκάδας και τον ήρωα παπα-Κωστάγγελο , απλώνει τα φτερά του στο παγκόσμιο χωριό. Οι συμβολισμοί του είναι εκπληκτικοί και σίγουρα η Ιουστίνη Φραγκούλη συγκαταλέγεται με αυτό το έργο της στους μεγάλους λογοτέχνες» κατέληξε ο πρόεδρος της Διακομματικής Απόδημου Ελληνισμού λέγοντας: «Μακάρι στο τέλος της ύπαρξής μας να βρούμε κι εμείς το συννεφάκι μας που θα μάς απογειώσει σε ένα άλλον κόσμο».

Η αντιδήμαρχος και υπεύθυνη πολιτισμού του Δήμου του Μόντρεαλ είπε ότι «η Ιουστίνη Φραγκούλη είναι η τέλεια απόδειξη της πραγματικότητας που λέγεται Μόντρεαλ καθώς είναι συγγραφέας που αντλεί την έμπνευσή της απο δύο κόσμους. Ηρθα στη Λευκάδα για να γνωρίσω τη γενέτειρά της, το νησί που αποτελεί την κινητήριο δύναμη του λόγου και τη αισθητικής της και θα έπαιρνε πολύ περισσότερο απο ένα σεισμό για να με καθηλώσει μακριά απο αυτήν την υπέροχη πραγματικότητα».

Η Ελένη Φωτοπούλου υποσχέθηκε ότι το «Πετάει, πετάει το σύννεφο» θα παρουσιαστεί στη γαλλική και αγγλική του έκδοση στο Δημαρχείο του Μοντρεάλ, όπως άλλωστε συνέβη και με το πρώτο βιβλίο της Ιουστόνης Φραγκούλη-Αργύρη «Η Μοναξιά Ενός Ασυμβίβαστου», που αποτελεί την επίσημη βιογραφία του πρώην Αρχιεπισκόπου Αμερικής Σπυρίδωνος.

Ο γνωστός λευκαδίτης δημοσιογράφος και εκδότης του περιοδικού «Κηφισσός» Κώστας Βλάχος τόνισε ότι η Ιουστίνη Φραγκούλη ξεπέρασε τον κόσμο της Ελλάδας μεταφέροντας στο παγκόσμιο τοπίο την ηθογραφία της πατρίδας της μέσα από τις μεταφράσεις του βιβλίου «Πετάει, πετάει το σύννεφο» σε διάφορες γλώσσες του κόσμου. «Αυτή είναι η αρετή της, πως το λογοτεχνικό της έργο δεν έχει σύνορα» κατέληξε ο Κώστας Βλάχος.

Στις εκδηλώσεις για την προβολή του βιβλίου στη Λευκάδα παραβρέθηκε ο εκδότης του βιβλίου Θανάσης Ψυχογιός, ο οποίος ανήγγειλε ότι μετά απο μια ανοδική πορεία τριών μηνών, προετοιμαζεται η τρίτη επανέκδοσή του που μεταφράζεται σε 9.000 αντίτυπα.

                                                             

                                                         ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Ακολουθούν οι φωτογραφίες από την πρωτότυπη παρουσίαση. Είναι όλες της Καίτης Κακαβούλη!


 

3 comments:

Μηθυμναίος said...

Ναι, το πρώτο σου μυθιστόρημα, το έχω διαβάσει… ήμουν ακόμη στη Βενεζουέλα. Πρωτύτερα είχα διαβάσει το «Η μοναξιά ενός ασυμβίβαστου», μου το έστειλες εκεί με ένα σύννεφο που πετούσε και με αφιέρωση.
Κι ακόμη πιο πριν η συνάντησή μας στη Βαλένσια κι εκείνη η αξέχαστη σύνδεση με την ΕΡΑ 5…
Η αρχή της γνωριμίας μας που εξελίχθηκε σε φιλία!
Πόσα χρόνια…

Justine Frangouli said...

Η συνάντηση στη Βαλένσια ήταν όντως αξέχαστη και εξελίχθηκε στην πιο δυνατή φιλία. Αυτή που περνάει ωκεανούς και δεν κάμπτεται, γιατί είναι βαθειά και αμετάκλητη.
Φιλιά στο Σεν Λούις

Μηθυμναίος said...

Αυτή που περνάει ωκεανούς και δεν κάμπτεται, γιατί είναι βαθειά και αμετάκλητη.

Αυτό ξαναπές το! Πολλές φορές!

Φιλιά ανταποδίδω από το Σεν Λούις!!!