Η ΤΡΙΚΥΜΙΑ

Η ΤΡΙΚΥΜΙΑ
Το νέο συγκλονιστικό μυθιστόρημα

Thursday, July 7, 2016

Η Βιομηχανία της Ελληνικής Γούνας στο Μόντρεαλ και ο Παύλος Φλίκας!


Της Ιουστίνης Φραγκούλη

Οι γούνες είναι τα αποτελεσματικότερα παλτό εδώ στις άγριες στέππες του Καναδά, γι αυτό οι ζωόφιλοι μπορούν να ασχημονούν εναντίον τους όσο θέλουν. Ολοι και όλες εμείς που ζούμε στα -20C του Μόντρεαλ  και του Κεμπέκ αντιλαμβανόμαστε την πρακτική τους αξία, μια αξία που αναγνωρίσθηκε και τιμήθηκε απο την εποχή των πρωτοπλάστων.

Ωστόσο και η γούνα, όπως όλα τα ακριβά είδη, δέχθηκαν μια ανηλεή επίθεση την δεκαετία του 90 απο ομάδες συμφερόντων, που κυρίως προωθούσαν τις μαζικές πωλήσεις της συνθετικής γούνας και άλλων ψεύτικων υλών.

Ετσι βρέθηκα να κρατώ πανώ υπέρ των Ελλήνων γουναράδων, που με αξιοπρέπεια και πάθος υπερασπίστηκαν την βιομηχανία της γούνας, μια βιομηχανία που είχαν χτίσει με κόπο και θυσίες. Προερχόμενοι κυρίως απο την Βόρεια Ελλάδα και την Καστοριά είδαν τους κόπους τους να συντρίβονται απο την ανηλεή δημόσια επίθεση, η οποία χρησιμοποιήθηκε ως άρμα εξιλέωσης απο «καμμένες»’δημοσιότητες του παγκόσμιου κινηματογραφικού στερεώματος.

Τρανταχτό παράδειγμα αποτελεί η περίπτωση της Μπριζίτ Μπαρντό, πάλαι ποτέ σέξ σύμβολου, που ήταν κατάπτυστη στη Γαλλία για το γεγονός ότι κυριολεκτικά «πέταξε» το γιό της στο δρόμο, με τον οποίο ακόμη και σήμερα δεν διατηρεί καμία σχέση. Η ίδια εξακολουθεί να είναι δαχτυλοδεικτούμενη για την θερμή υποστήριξή της προς το φασιστικό κόμμα της Μαρί Λεπέν.

Οταν οι συνεργάτες της ανακάλυψαν πόσο μισητή ήταν στο λαό της Γαλλίας, της  πρότειναν να τρέξει να υπερασπιστεί τη φώκια απέναντι στους αυτόχθονους Ινδιάνους, διορθώνοντας την εικόνα της και καταστρέφοντας ταυτόχονα τη βιομηχανία της φώκιας, που δεν συνίστατο μόνο στη γούνα αλλά στα αειφόρα έλαια που παράγονται απ΄αυτήν.

Σήμερα οι Ελληνες γουναράδες του Μόντρεαλ, που απασχολούν Ελληνικής καταγωγής εργάτες και τεχνικούς, που εισάγουν υλικό δουλεμένο στην Ελλάδα, ζουν την πτώση της βιομηχανίας τους ,η οποία  οφείλεται στην ζωοφιλική υποκρισία αλλά και στην Κινέζικη παραγωγή (σαφώς φτηνότερη αν και ποιοτικά κατώτερη).

Ο Παύλος Φλίκας και η Starlight Furs!

Με αυτό τον πρόλογο, ήθελα να κάνω μια εισαγωγή σε ένα απο τους σπουδαιότερους Ελληνες τεχνίτες της γούνας, τον Παύλο Φλίκα, ο οποίος είναι ιδιοκτήτης της εταιρείας Starlight Furs.

Ο Παύλος Φλίκας απο 12 χρονών στον μακρινό του τόπο, τη Μακεδονία, ασχολήθηκε με την γούνα σαν εργατάκι. Και τη λάτρεψε σε όλα τα στάδια της επεξεργασίας της : «Τεσσεράμισυ χρόνια δούλεψα στη μηχανή της γούνας ως παιδί στη Σιάτιστα. Και όταν ήρθα στο Μόντρεαλ, στα 16,5 χρόνια μου δούλεψα σαν μηχανικός στη βιομηχανία της γούνας. Είχα το πάθος να μάθω όλα τα στάδια της επεξεργασίας της, να συνδυάζω τα χρώματα και τις ποιότητες του υλικού».

Ετσι, λοιπόν, ο Παύλος Φλίκας ξεκίνησε απο τα χαμηλά, αλλά η ακόρεστη φύση του  τον οδήγησε στη δημιουργία της δικής του εταιρείας Starlight Furs που άνοιξε το 1983, πέρασε απο τις τρικυμίες των δυσκολιών και κατέληξε να είναι σήμερα ένα σημείο αναφοράς της μοδάτης γούνας.

«Δούλεψα με πάθος στη γούνα, έμαθα όλα τα μυστικά της. Πήρα κυρίως Ελληνες τεχνίτες, που γνωρίζουν την τελική της επεξεργασία και τη ραφή των παλτών. Κι όταν πάλι ήρθε η μεγάλη κρίση των ετών του 90, δεν το έβαλα κάτω. Αντιστάθηκα, κρατώντας την εταιρεία μου και δουλεύοντας παράλληλα σα σερβιτόρος να αναθρέψω τα 3 παιδιά μου. Σήμερα, παλεύω καθημερινά για τη δουλειά μου, δίνω πολλαπλούς αγώνες για την επιβίωση και την επιτυχία της Starlight Furs», ομολογεί ο Παύλος Φλίκας.

Ο Παύλος Φλίκας με την εξαιρετική σύζυγό του Τίνα Φλίκα διατηρούν μια μπουτίκ με γουναρικά, την Starlight Furs, όπου η γυναίκα των μεγάλων απαιτήσεων μπορεί να βρει από σκουφάκια με γούνινα πομπόν, μέχρι πασμίνες με γαρνιτούρα γούνας, μέχρι ακριβά παλτό απο αστρακάν, βιζόν, σέιμπλ και άλλα εξαιρετικά δέρματα σε σούπερ μοντέρνα σχέδια.

Αυτό που κάνει το Starlight Furs να ξεχωρίζει έναντι άλλων μαγαζιών του είδους, είναι ότι προσφέρει μεγάλη ποικιλία αξεσουάρ γούνας, που είναι φτιαγμένα με φαντασία κι εξαιρετικό γούστο.

Πρωτότυπα σχέδια , χρώματα και παντρέματα υλικών, σε προσκαλούν να διαλέξεις απο της συλλογή του Starlight Furs, που εισάγει –εκτός των καναδικών και αμερικάνικων δερμάτων- κατεργασμένο υλικό απο την Σιάτιστα και την Καστοριά.

Οι εργάτες πίσω στο εργοστάσιο είναι Ελληνες, το υλικό εισαγόμενο απο την Ελλάδα, το πνεύμα απολύτως ελληνικό.

Πραγματικά, το ταλέντο και το πάθος του Παύλου Φλίκα μαζί με την ευγένεια της Τίνας Φλίκα, αποτελούν την εγγύηση της ποιότητας του Starlight Furs!

Μπράβο στους Ελληνες κατασκευαστές της γούνας! Μπράβο!
(514) 843-7591
 

Η Τίνα και ο Παύλος Φλίκας στον αγώνα της δημιουργίας
 Σκουφάκια με γούνινα πομπόν
 Πασμίνες με καταληξη γούνας
 Γούνινες τσάντες
 Ο Πάυλος Φλίκας, περήφανος για τις δημιουργίες του
 Στο εργοαστάσιο δουλεύουν όλοι με γνώση και πάθος
 Ελληνες, αθάνατοι τεχνίτες της γούνας

 Από καπέλα μέχρι γούνινα χαλιά
 Καμαρώνει για τη δημιουργία του
 Μηχανικός της γούνας, Ελληνας Τα κόβουν, τα ράβουν, τα βάφουν, στολίζουν τα γουναρικά οι Ελληνες

1 comment:

Αστοριανή said...

ΕΥΓΕ ΤΟΥΣ, όπου κι αν δημιουργούν!!!

Φιλιά
παλαβού Ιούλη...

Υιώτα
ΝΥ