Η ΤΡΙΚΥΜΙΑ

Η ΤΡΙΚΥΜΙΑ
Το νέο συγκλονιστικό μυθιστόρημα

Tuesday, June 6, 2017

Υγράθηκαν τα Μάτια από τα Δάκρυα της Νοσταλγίας!Συγκίνηση, δάκρυα, έντονες μνήμες, σφορδά συναισθήματα προκάλεσε η παρουσίαση των ποιημάτων και πεζογραφημάτων του ποιητή και πεζογράφου Κώστα Γκολφινόπουλου στην αίθουσα της Λακωνικής Αδελφότητας Καναδά.

Η οικοδέσποινα, πρόεδρος της Αδελφότητας, Πάτ Ταμβακολόγου-Κυριακού είχε στολίσει με περισσή φροντίδα την αίθουσα για την παρουσίαση του έργου του τοπικού Ελληνα λογοτέχνη.

Στο πηδάλιο της παρουσίασης ήταν η Ιουστίνη Φραγκούλη με ομιλητές τον Αρχοντα Πρωτονοτάριο Κώστα Λαγούρο, την φιλόλογο Ευαγγελία Τσαλκίδου και τον δημοσιογράφο-εκδότη Ζώη Μαρίνο.

Η εκδήλωση άρχισε με ένα μικρό χαιρετισμό της Πάτ Ταμβακολόγου, προέδρου της Λακωνικής Αδελφότητας, η οποία εξέφρασε τη συγκίνησή της για την παρουσίαση της λογοτεχνικής παραγωγής ενός ντόπιου λογοτέχνη, που μάλιστα έλκει μακρινή καταγωγή από την Λακωνία.

Στη συνέχεια μίλησε ο Αρχων Πρωτονοτάριος του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κώστας Λαγούρος, ο οποίος παρομοίασε την ποίηση του Κώστα Γκολφινόπουλου με εκείνη του Κώστα Κρυστάλλη.


Η φιλόλογος Ευαγγελία Τσαλκίδου με δάκρυα συγκίνησης για τη βιωματική της σχέση με τον λογοτέχνη, επίσης αναφέρθηκε στην επιρροή της φύσης και της παράδοσης στα πονήματα του Κώστα Γκολφινόπουλου, επιλέγοντας να διαβάσει χαρακτηριστικά αποσπάσματα από το έργο του.

Ο δημοσιογράφος και εκδότης του Greekpost.ca, Ζώης Μαρίνος είπε ότι γνώρισε τον Κώστα Γκολφινόπουλο καθώς κατάγονται από την ίδια περιοχή της Πάτρας, και όταν έλαβε ως δώρο τα αυτοεκδοθέντα βιβλία του ποτέ δεν πίστευε ότι θα ανακάλυπτε ένα πηγαίο και αληθινό ταλέντο στο λόγο. Ο Ζώης Μαρίνος έδωσε έμφαση στην επιρροή που άσκησε στο λόγο του ποιητή η νοσταλγία της πατρίδας και της ξενητιάς.

Η Ιουστίνη Φραγκούλη, που παρουσίασε την εκδήλωση σημείωσε μεταξύ άλλων: «Υπάρχουν πηγαία λογοτεχνικά ταλέντα, άνθρωποι που πλημμυρίζουν από την ποιητική τους φλέβα και παρότι δεν τάχουν σπουδάσει τα γράμματα και τις επιστήμες, έχουν τη δυνατότητα να εκφραστούν άλλοι από στίχους και άλλοι από τον πεζό λόγο.

Στα ταλέντα της γραφής της παροικίας μας θα κατατάξω στον Κώστα Γκολφινόπουλο, ο οποίος έχει αναδειχθεί σε ναϊφ ποιητή και πεζογράφο μεταφέροντας στο χαρτί την έμφυτη κλίση του προς το λόγο.

Τα θέματα της πίστης, της ξενητειάς, της νοσταλγίας, της πατρίδας αλλά σύγχρονοι προβληματισμοί  αποτελούν τη θεματολογία του λόγου του που ποικίλει από ποίηση μέχρι πεζογράφημα και λαϊκό θέατρο.

Στα χέρια μου κρατώ πέντε βιβλία: «Αγριολούλουδα του Βουνού» (παραδοσιακά ποιήματα), «Το Αμάρτημα Ενός Λαού» (Από τα παράξενα του νέου ελληνισμού), «Το Θολό Ποτάμι του κόσμου» , «Το Νυφικό μιας Ορφανής» (Ο πόλεμος, η ξενιτιά, ο θάνατος και η αγάπη) και «Ο Καραγκιόζης στο Μόντρεαλ» (θεατρική ιστοριογραφία του Μόντρεαλ 1980-1986)».

Η συγκίνηση από την ανάγνωση των ποιημάτων της ξενιτιάς ήταν εμφανής στο κοινό. Τα δάκρυα έτρεχαν καυτά από τα μάτια των κυριών και τα λευκά βαμβακερά μαντηλάκια τα σκούπιζαν με διακριτικότητα.

Χαιρετισμό απηύθυνε η αντιδήμαρχος Μαίρη Ντέρος και πρόεδρος του ΛΕΜ, η οποία αναφέρθηκε στην πολυπολιτιστική βιβλιοθήκη που υπάρχει στο Πάρκ Εξτένσιον, επισημαίνοντας ότι τα βιβλία του Κώστα Γκολφινόπουλου θα πρέπει να περιληφθούν στην εν λόγω βιβλιοθήκη.
Η όντως ξεχωριστή εκδήλωση έκλεισε με την υπογραφή βιβλίων από τον συγγραφέα-ποιητή και με κρασί συνοδευόμενο από ωραίους σπιτικούς μεζέδες της Δήμητρας Γκολφινοπούλου.

Ο λογοτέχνης αποκάλεσε την Ιουστίνη Φραγκούλη «μητέρα των Ελλήνων λογοτεχνών της παροικίας του Μοντρεάλ» προσφέροντάς της ένα μπουκέτο λουλούδια!

No comments: