ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΣΤΗ ΒΕΡΑΝΤΑ

ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΣΤΗ ΒΕΡΑΝΤΑ
Το συγκλονιστικό μυθιστόρημα για τις γυναίκες στην ωριμότητα, για τη γυναικεία φίλία, για τις ακυρώσεις και τις αναπτερώσεις!

Sunday, October 28, 2018

Στο Ρόξμπορο Γιορτάσθηκε η Εθνική Επέτειος!



Το στοίχημα της Ελληνικότητας

Της Ιουστίνης Φραγούλη-Αργύρη

Οι μαθητές του Σαββατιανού σχολείου του Ρόξμπορο έδωσαν χθες τον ελληνικό εαυτό τους στη γιορτή για το Εθνικό Έπος του 40 στο γυμναστήριο το στολισμένο με ελληνικές σημαίες. Με απαγγελίες ποιημάτων, χορωδιακά τραγούδια κι ελληνικούς χορούς οι μαθητές του συμπληρωματικού ελληνικού σχολείου της Δυτικής Ακτής του Μοντρεάλ αναβίωσαν τον παλμό της ηρωικής Ελλάδας του 40.

Εκεί στη Δυτική ακτή χάνεται η ελληνική γλώσσα καθώς η επιρροή της αγγλικής καθομιλουμένης σαρώνει τα πάντα. Ωστόσο, η υπεύθυνη του σχολείου Εφη Κολοβού, δασκάλα εξ Ελλάδος είναι αισιόδοξη:

«Αυτό είναι το στοίχημα στο ελληνικό σχολείο της συμπληρωματικής εκπαίδευσης. Να διδάξουμε στα παιδιά την ελληνική γλώσσα αλλά ταυτόχρονα να πείσουμε τους γονείς της δεύτερης γενιάς των Ελλήνων να μιλούν ελληνικά στα παιδιά τους στο σπίτι».

Η γλώσσα χάνεται σιγα-σιγά, είναι πασιφανές, αλλά το πάθος των παιδαγωγών είναι άσβεστο για τη μετάγγιση της ελληνικής κουλτούρας:

«Προσπαθούμε στο πρόγραμμα του σχολείου μας να συμπεριλάβουμε γλώσσα, ιστορία, παράδοση και θρησκεία. Είναι το σύνολο της ελληνικής μας ταυτότητας. Στο περιβάλλον του σχολείου μας αγωνιζόμαστε να μεταδώσουμε στα παιδιά τη συνείδηση της εθνικής καταγωγής τους», λέει η Έφη Κολοβού.

Η άσκηση της θρησκευτικής παράδοσης ενοχλεί κάποιους γονείς, που θέλουν το σχολείο να είναι θρησκευτικά ουδέτερο, μας αποκαλύπτει.

Ωστόσο, η Ελληνική Κοινότητα Μείζονος Μοντρεάλ στα ελληνικά σχολεία του Σαββάτου επιμένει Ελληνικά και Ορθόδοξα... Έχει χρέος να μεταγγίσει το περίπαμπρο παρελθόν της Ελλάδας , την Χριστιανορθόδοξη διαδρομή της και την παράδοσή της στα παιδιά που γεννήθηκαν από Ελληνες γονείς.

Η Ελληνικότητα είναι ένα στοίχημα που πρέπει να κερδιθεί εδώ στην ξένη.

Ζήτω η 28η Οκτωβρίου.

Ζήτωσαν οι αντιστάσεις στο Φασισμό!

Ζήτω η Ελευθερία! Ατομική και Συλλογική!



















No comments: