ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΣΤΗ ΒΕΡΑΝΤΑ

ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΣΤΗ ΒΕΡΑΝΤΑ
Το συγκλονιστικό μυθιστόρημα για τις γυναίκες στην ωριμότητα, για τη γυναικεία φίλία, για τις ακυρώσεις και τις αναπτερώσεις!

Monday, June 9, 2008

Στους ρυθμούς της Κουμπανίτα



Στο αγαπημένο πάνελ αριστερόθεν: Η δρ Βιβή Κοψιδά Βρεττού, η Αννα Νταλάρα, ο Νώε Παρλαβάντζας ο υφυπουργός Θεόδωρος Κασσίμης και η Ιουστίνη Φραγκούλη



Ο πρώην υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος με τον εκδότη Χρήστο Καλογρίτσα



Ο ιδιοκτήτης του γραφείου ταξιδίων Monogram Δημήτρης Σπυρόπουλος και χορηγός της έκδοσης Ημερολόγιο Αβάνας με την υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων της Ηλέκτρας Γωγώ Βαγενά




Ο πατέρας της εκδότριας Χρήστος Καλογρίτσας κρατάει τρυφερά κόρη και συγγραφέα, παλιά δημοσιογράφο στην εφημερίδα του Πρώτη



Η Αννα Νταλάρα, ο υφυπουργός Απόδημου Ελληνισμού Θεόδωρος Κασσίμης και η συγγραφέας




Οι καλλονές Χριστίνα Σίνου και Αννέτα Βασιλειάδου χόρεψαν στους ρυθμούς της Κούβας



Απο αριστερά: Η εκδότρια Ηλέκτρα Καλογρίτσα, ο Πέτρος Κουναλάκης, η συγγραφέας Ιουστίνη Φραγκούλη , ο εκδότης Κώστας Κωνσταντινίδης και ο δημοσιογράφος Τάσος Παπαδόπουλος


Της Ιουστίνης Φραγκούλη

Επέστρεψα στη βάση μου και νιώθω ασφαλέστερη απο ποτέ στο Μόντρεαλ, που με περίμενε θερμό και υγρό με χιλιάδες κόσμο κατασμεσής των δρόμων επι τη ευκαιρία του θαυμαστού γκράν πρι. Με απογοήτευσε το φετινό γκράν πρι καθώς ο αγαπημένος μου Χάμιλτον δε κατόρθωσε ούτε να τερμαρτίσει βγάζοντας τη μακλάρεν εκτός συναγωνισμού.

Ελεγα, λοιπόν, πως το τελευταίο ταξίδι στην Ευρώπη ήταν γεμάτο κίνηση, κόσμο, γεγονότα. Αποκορύφωμα στάθηκε το πάρτυ της παρουσίασης στην Κουμπανίτα όπου ήρθαν όλοι οι φίλοι μου. Δεν τους είδα απο κοντά αλλά τους αγκάλιαζα με το βλέμμα μου όλη τη νύχτα και χαιρόμουν που ήταν εκεί για να μοιραστούν τη δημιουργία μου.

Στο πάνελ εκ δεξιών μου ήταν ο υφυπουργός Απόδημου Ελληνισμού Θεόδωρος Κασσίμης, ο οποίος μίλησε θερμά για την Αβάνα μου. Του άρεσε το στύλ της γραφής, η ημερολογιακή αποτύπωση της Αβάνας, οι εικόνες που περνούσαν ζωντανά μπροστά απο τα μάτια του καθώς διάβαζε το πόνημά μου. Του άρεσε η πέννα αλλά προέβαλε ένσταση ως προς την οπτική μου για την Κούβα. Είπε χαρακτηριστικά ότι έγραψα με έντονη κριτική διάθεση για την κομμουνιστική αβελτηρία της χώρας του Κάστρο, επειδή ζώ επί μια εικοσαετία στη Βόρεια Αμερική. Ομολογώ πως ο ανοικτός υπαινιγμός του έκανε την ατμόσφαιρα πιπεράτη κι εμένα έτοιμη να του αντεπιτεθώ με επιχειρήματα. Επικράτησε μέσα μου η ψυχραιμία και απλώς σημείωσα πως μας τη βγήκε απο αριστερά ο δεξιός υπουργός!

Το λόγο μετά πήρε η Αννα Νταλάρα, φίλη απο τις πολλές συναυλίες του Γιώργου στο Μόντρεαλ. Μίλησε για μένα λέγοντας πως λείπω απο την Ελλάδα αλλά πως η χώρα κέρδισε μια πρέσβειρα του πολιτισμού μας εδώ στην ξένη. Και για την δική μου Αβάνα είπε πως της άρεσε η προσέγγιση και πως οι ήρωές μας Φιντέλ και Τσέ δεν έχουν ξεπέσει εντελώς παρά την πτώση του τείχους. Είπε πως ναί, οι καλλιτέχνες στην Κούβα στερούνται τα βασικά για να εκφράσουν την τέχνη τους, αλλά πως η τέχνη τους είναι ζωντανότερη απο ποτέ.

Ο Νώε Παρλαβάντζας απο την ΕΡΑ5 ήταν υπέροχος συντονιστής. Επαιζε ανάμεσα σε αποσπάσματα που διάβαζε απο την Αβάνα μου δίνοντας το λόγο στους ομιλητές με τρόπο ποιητικό όπως καλά γνωρίζει να κάνει. Διάβασε και το κομμάτι που έγραψε ο Αλέξανδρος για τη φυγή της θείας του Κωνσταντίνας στο οπισθόφυλλο της Πεταλούδας και μ' έκανε να δακρύσω.

Οσο για τη μοναδική εμπευσμένη και τεκμηριωμένη φιλολογική ανάλυση της δόκτωρος Βιβής Κοψιδά-Βρεττού για το έργο μου, σεμνύομαι να αναφέρω και τα ελάχιστα καθώς περιμένω να ποστάρω ολάκερο το κείμενό της οσονούπω. Θέλω να το μοιραστώ μαζί σας γιατί είμαι τυχερή που εκείνη με διαβάζει πίσω απο τις λέξεις.

Κι εγώ έφερα στην κουβέντα την Πεταλούδα μου την Κωνσταντίνα, που πετούσε γιορτινά εκείνο το βράδυ στους ρυθμούς της Κουμπανίτα:

... «Θέλω μόνο να σας ομολογήσω πως αυτό το τελευταίο ταξίδι στην Αβάνα υπήρξε πονεμένο αλλά και λυτρωτικό ταυτόχρονα. Εκεί ξαναβρήκα την Αβάνα μου που την έχασα όταν με χτύπησε η αναγγελία θανάτου της αδελφής μου Κωνσταντίνας.

Στην Αβάνα εμείς οι δυό τριγυρνούσαμε ανυποψίαστες κι ανέμελες επι χρόνια. Εκεί γνωρίσαμε τη μυστική λατρεία του Ερνεστ Χεμινγουαίη για την παραφορά της προ του Κάστρο εποχής , εκεί ανακαλύψαμε τις κρυμμένες χαρές των κατοίκων της, εκεί γελάσαμε με το απροκάλυπτο κορτάρισμα των ανδρών στους δρόμους. Εκεί κλάψαμε για τη φτώχεια των κατοίκων , εκεί μοιράσαμε στυλό και τετράδια και καλούδια στα παιδιά. Εκεί κολυμπήσαμε στις σμαραγδένιες παραλίες, εκεί χορέψαμε σάλσα και μπολερό με τρόπο τολμηρό και υπέροχο.

Η Αβάνα ήταν δική της και δική μου. Τη μοιραζόμασταν με ένα πρωτόγνωρο πάθος τα καλοκαίρια οι δυό μας και κοιταζόμασταν συνωμοτικά γιατί η ευτυχία μας ήταν έντονη, διαρκής και γι αυτό αβάσταχτη.

Τώρα η Κωνσταντίνα έχει πετάξει στα ουράνια. Τώρα η Κούβα είναι δική της ολάκερη καθώς την ατενίζει απο ψηλά και την επισκέπτεται όποτε θέλει χωρίς το βάρος του σώματός της. Τώρα εκείνη η αλαφροϊσκιωτη βρίσκεται στη γειτονιά του Χέμινγουαιη και του Τσέ Γκεβάρα και τη φαντάζομαι να τους μιλάει ατέλειωτα για την ομορφιά της δικής μας πατρίδας.

Τώρα νιώθω ορφανεμένη στην Αβάνα κάθε φορά που πατάω το πόδι μου στην παραδεισένεια ομορφιά της. Αλλά η Κωνσταντίνα δεν με εγκαταλείπει. Ερχεται με τα φτερά της πεταλούδας και μου κρατάει συντροφιά τις μέρες της περιπλάνησης.

Πάντως, η Κούβα πέρα απο την προσωπική εμπειρία, είναι αντικειμενικά ένας εξωτικά συντεταγμένος τόπος με υπέροχους ανθρώπους και πλούσια κουλτούρα. Σας καλώ να τη γνωρίσετε μέσα απο το βιβλίο μου.

Κλείνοντας θάθελα να ευχαριστήσω τον υφυπουργό Απόδημου Ελληνισμού κ. Θεόδωρο Κασσίμη που συμμετέχει στην παρουσίαση με το βάθος του γνώστη της οδύσσειας των Ελλήνων ανα τον κόσμο (έστω κι αν μας τη βγήκε απο αριστερά απόψε!), την Αννα Νταλάρα που μοιράζεται μαζί μου την εμπειρία της Αβάνας μέσα απο τις συναυλίες του Γιώργου στη θρυλλική πρωτεύουσα , ευχαριστώ τη δόκτωρα Βιβή Κοψιδά – Βρεττού που μπαίνει στα ταξίδια της συγγραφής μου με τρόπο αγαπητικό και γενναιόδωρο, ευχαριστώ το φίλο και συνάδελφο Νώς Παρλαβάντζα που γεφυρώνει την απουσία μου απο την Ελλάδα μέσα απο τις λυρικές ραδιοφωνικές του εκπομπές στην ΕΡΑ5.

Ευχαριστώ την Ηλέκτρα και τον Κώστα απο τις εκδόσεις Ηλέκτρα που με αγκάλιασαν σε τούτο το καινούριο μου λογοτεχνικό εγχείρημα, ευχαριστώ τη Γωγώ για τη διοργάνωση αυτής της πολλά υποσχόμενης βραδυάς.

Ευχαριστώ περισσότερο τον φίλο μου απ' τα παλιά Δημήτρη Σπυρόπουλο απο το γραφείο ταξιδίων Μόνογκραμ , που στήριξε το βιβλίο μου. Του ανήκουν τα εύσημα για τη διάδραση Αθήνας-Αβάνας καθώς ήταν ο π΄ρωτος που εγκαινίασε το δρόμο για το πανέμορφο νησί της Καραίβικής.

Ευχαριστώ και τους υπέροχους Ελληνες της Αβάνας, που μου άνοιξαν την αγκαλιά τους , τον πρέσβη της ελλάδας στην Κούβα κ. Ηλία Μαλτέζο που με μύησε στα μυστικά του τόπου , τον κάπταιν Τάκη, που βρίσκεται ανάμεσά μας με την οικογένειά του, την οικογένεια Παναγιωτίδη και όλους τους υπόλοιπους που με περιέβαλαν με αγαπη και φροντίδα σ΄αυτό το τελευταίο μου ταξίδι στην Αβάνα.

Επίσης ιδιαίτερες ευχαριστίες θα ήθελα να εκφράσω στον συνάδελφο δημοσιογράφο Στράτο Κερσανίδη, που μου εκχώρησε γενναιόδωρα το κομμάτι του για τον Φιντέλ Κάστρο».




ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΗΛΕΚΤΡΑ


Δελτίο τύπου



Με άρωμα και ρυθμούς Κούβας οι εκδόσεις Ηλέκτρα και η Ιουστίνη Φραγκούλη-Αργύρη γιόρτασαν χθες βράδυ την κυκλοφορία του βιβλίου της Ημερολόγιο Αβάνας, η Κούβα στο λυκόφως του Κάστρο, στον εξωτικό χώρο του club Cubanita που γέμισε ασφυκτικά με ανθρώπους του πνεύματος και της πολιτικής σκηνής αλλά και φίλους της συγγραφέως.
Το βιβλίο παρουσίασαν ο υφυπουργός Εξωτερικών, υπεύθυνος για τον Απόδημο Ελληνισμό, κ. Θεόδωρος Κασσίμης, η δρ. Βιβή Κοψιδά-Βρεττού και η Άννα Νταλάρα, ενώ η συγγραφέας απηύθυνε χαιρετισμό στους παρευρισκόμενους. Τη συζήτηση συντόνισε ο δημοσιογράφος της ΕΡΑ 5, Νώε Παρλαβάντζας.
Κοινός τόπος των ομιλητών ήταν η διαπίστωση πως πρόκειται για μια ρεαλιστική προσέγγιση της Κούβας χωρίς συναισθηματισμούς και υπερβολές.
Μεταξύ των παρευρισκομένων ο πρώην υπουργός και βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, ο πρώην υφυπουργός Απόδημου Ελληνισμού βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γρηγόρης Νιώτης, ο πρόεδρος της Εταιρείας Ελλήνων Συγγραφέων Θανάσης Βαλτινός, η πρώην βουλευτής επικρατείας Ρόζα Βρεττού, ο Πέτρος Κουναλάκης, ο διευθυντής της τηλεόρασης της Βουλής Κωνσταντίνος Αλαβάνος με τη σύζυγό του Πατρίτσια, ο επιχειρηματίας Χρήστος Καλογρίτσας, ο πρόεδρος του ταξιδιωτικού γραφείου Monogram Δημήτρης Σπυρόπουλος, ο πολιτικός συντάκτης Τάσος Παπαδόπουλος, ο πανεπιστημιακός καθηγητής Κώστας Βεργόπουλος, η Ιρανοκαναδή best seller συγγραφέας Μαρίνα Νεμάτ, ο συγγραφέας Άρης Σφακιανάκης, η δημοσιογράφος-ποιήτρια Άννα Γριμάνη, οι εκδότες Δαρδανός και Ψυχογιός, οι σκηνοθέτριες Λάγια Γιούργου και Μαίρη Παπαλιού.
Η βραδιά έκλεισε με πολύ κέφι και χορό.

12 comments:

δεσποιναριον said...

Λαμπεις καλη μου Καναδεζα! Ευχομαι παντα να γιορταζεις επιτυχιες και παντα περιτριγυρισμενη απο καλους φιλους. Ομορφη βραδυα. Να ειναι γεματη η ζωη σου τετοιες ομορφιες. Σε φιλω και παω να ξαναχαζεψω!

La Gigi said...

Έχει δίκιο το Δεποινάριον, λάμπεις!! Πάντα τέτοια και καλύτερα.
Φιλιά πολλά

Justine's Blog said...

Αγαπημένο Δεσποινάκι,
Σε ευχαριστώ για τις ευχές σου. Ναί, ήταν όμορφα γιατί ήμουν περιτριγυρισμένη απο φίλους. Ξέρεις, προσωπικά οργανώνω τις παρουσιάσεις στην Αθήνα με αυτοσκοπό τη συνεύρεση και το πάρτυ. Αν ζούσα εκεί, σίγουρα θα εύρισκα άλλο τρόπο να επικοινωνώ τα βιβλία μου. Οσο χαρά παίρνω τη βραδυά της παρουσίασης, τόση δουλειά βάζω μήνες πριν.
Ελπίζω να σε έχω σε κάποια κοντά μου.
Φιλιά πρωινά και να βουτήξεις στον ωκεανό. Δε λέει τόση ζέστη!

Justine's Blog said...

Μελισσούλα μου,
Ελπίζω όλα να είναι καλύτερα σήμερα στη μικρή πατρίδα σου. Να δώσεις ένα μεγάλο φιλί στη μαννούλα σου και να της πείς πως η μπλογκογειτονιά προσεύχεται για εκείνους.
Καλημερούδια απο φωτεινό και καυτό Μόντρεαλ
Ιουστίνη

Φωτεινή S said...

Ιουστίνη μου,
επιτέλους ρούφηξα την Αβάνα σου.
Ήρθε και την διάβασα μονορούφι.
Πρώτη φορά διάβασα βιβλίο ταξιδιωτικό που όμως δεν είναι ταξιδιωτικό.
Τρυφερό και γλυκό, με έκανε να κάνω παρέα κι εγώ με την πεταλούδα σου στους δρόμους της Αβάνας όπως την έζησες παλιά και τώρα.
Πολλά φιλιά!

Justine's Blog said...

Αγαπημένη Φωτεινή,
Σε ευχαριστώ για τα γενναιόδωρα λόγια σου. Η Αβάνα είναι γραμμένη σε νέα μορφή ταξιδιωτικής λογοτεχνίας, καθώς οι εικόνες της τηλεόρασης και τοων ντοκυμαντέρ δεν αφήνουν χώρο για αναλυτικές περιγραφές. Το ταξίδι στον κόσμο της συγγραφέως, η κοινή εμπειρία του τόπου και των ανθρώπων θαρρώ πως γοητεύει πιότερο τους αναγνώστες.
Σε ευχαριστώ που με διάβασες
Ιουστίνη

Κατερίνα Δε.Στα.Πα. said...

Ιουστίνη μου, μα ποια είσαι ρε παιδί μου! Κόσμος και κοσμάκης! Χάζεψα! Καλά, άμα ερχόμουνα... ένα κάτι θα το πάθαινα! Άμα διάβαζε και ο Βαλτινός, σκέψου!Ταράκουλο θα πάθαινα!
Ο Αλιάγας που ήταν; Δεν ήρθε;
Ιουστίνη μου, πολύ σε χαίρομαι!Μπράβο κορίτσι μου! Αξίζεις πολλά και ναι, είσαι πρέσβυρα!Και της Ελλάδας και της καρδιάς μας!
Και σ' ανώτερα!
Φιλιά πολλά πολλά!
Το ότι ήσουν κούκλα, ότι έλαμπες, ότι αδυνάτισες πολύ, ότι ήσουν πολύ κομψή και γλυκιά, τα παραλείπω!

Κατερίνα Δε.Στα.Πα. said...

Ε, καλά! Το ότι μπέρδεψα τον Βαλτινό με τον άλλον, τον ηθοποιό, λογικό είναι! Με χάζεψες!
Γέλασα και που μου ασχολείσαι και με γκραν πρι!
Φτου σου, κορίτσι μου!
Φόρα μια χάντρα θαλασσιά, να μη σε πιάνει μάτι!

Justine's Blog said...

Αγαπημένο Κυκλαμινάκι,
Θα φορέσω και μια χάντρα θαλασσιά (αν και μια φορά που την έβαλα μου ήρθαν τα πάνω-κάτω!)
Αν μου διάβαζε ο μεγάλος συγγραφέας και ακαδημαϊκός Θανάσης Βαλτινός το έργο, τότε θα είχε σημασία. Ο άλλος Γρηγόρης Βαλτινός μόνο για Ερωτες είναι. (αστειεύομαι , είναι καλός ηθοποιός αλλά κι αυτός πρέπει να ζήσει!)
Ο Αλιάγας έλειπε στις Κάννες, έτσι είναι αυτός πιό ταξιδιάρης απο την ξαδέλφη!
Χαίρομαι που βρήκες ενδιαφέρον στους καλεσμένους μου. Σου εύχομαι κι εσένα πάντα να παίρνεις χαρές απο τις παρουσιάσεις σου.
Φιλάκια

Penelope said...

Ολα ήταν τέλεια Ιουστινάκι μου,κόσμος φίλοι όλοι ήρθαν. Μά άξιζε τον κόπο η Αβάνας σου ..!!!
Εχεις μία αμεσότητα και μία πληθωρικότητα στο γράψιμο που ΄γραμπώνεις΄ τον αναγνώστη από την πρώτη γραμμή της πρότασης...
και είσαι τόσο ανθρώπινη αλήθεια, εκεί παλεύεις με τα συναισθήματα δεν τα ξεπετάς...!!Να είσαι καλά να θυμασαι και να γράφεις πολύ! Φιλί

Justine's Blog said...

Πηνελόπη της Αλβιόνος,
Σε ευχαριστώ που κρίνεις έτσι την Αβάνα μου. Πολυ γενναιόδωρο εκ μέρους σου.
Σε κάθε κείμενο μυθοπλασία ή ρεαλιστικό, προσπαθώ να είμαι αληθινή. Ισως αυτό τελικά να εκτιμούν οι αναγνώστες.
Σου εύχομαι να έχεις την ίδια απήχηση με το δικό σου , με τα δικά σου στο μέλλον. Θα σε διαβάσουμε κι εμείς στην Ελλάδα το καλοκαιράκι.
Φιλιά Σαββατοκύριακου

Penelope said...

Ioυστινάκη έχεις πολύ vibrant γραφή που δύσκολα κανείς τη συναντά και αυτό είναι ταλέντο μέγιστο.. Φιλί