ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΣΤΗ ΒΕΡΑΝΤΑ

ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΣΤΗ ΒΕΡΑΝΤΑ
Το συγκλονιστικό μυθιστόρημα για τις γυναίκες στην ωριμότητα, για τη γυναικεία φίλία, για τις ακυρώσεις και τις αναπτερώσεις!

Monday, June 16, 2008

Στα όρια του διχασμού

Η Εκλογή στη Μητροπολη Λευκάδας


Της Ιουστίνης Φραγκούλη

Την Τρίτη 24 Ιουνίου –διαβάζω στις εκκλησιαστικές ειδήσεις- πως θα γίνουν εκλογές για την πλήρωση τριών μητροπόλεων απο την Ιεραρχία της Ελλαδικής Εκκλησίας. Η μία απ΄αυτές είναι η Μητρόπολη Λευκάδας και Ιθάκης, όπου μεγάλωσα ως παιδί ιερέως μέσα σε κλίμα πνευματικής ευφορίας, αγάπης και μεγαλοσύνης.

Τόσο ο μακαριστός μητροπολίτης Δωρόθεος Παλλαδινός, αδελφός της νονάς μου Ιουστίνης Παλλαδινού όσο και ο πρόσφατα εκλιπών μητροπολίτης Νικηφόρος Δεδούσης άφησαν θαυμαστό έργο κι ένα ποίμνιο απόλυτα ενωμένο στον αγώνα για την διάσωση της θρηκευτικότητας σε ένα νησί, που στροβιλίζεται στην κοσμικότητα της τουριστικής επέλασης.

Σήμερα μαθαίνω πως το ποίμνιο έχει μοιρασθεί ανάμεσα σε κείνους που υποστηρίζουν τη μια υποψηφιότητα και στους έτερους που στηρίζουν την άλλη Σήμερα πληροφορούμαι πως η Λευκάδα διχάζεται για το θέμα της εκλογής μητροπολίτη. Τούτο το ζήτημα αφορά αποκλειστικά και μόνο την Ιεραρχία και όχι τους πολίτες, που μπορεί να έχουν συναισθηματικές ή πολιτικές εξαρτήσεις απο τους υποψήφιους μητροπολίτες.

Το κλίμα είναι βαρύ στο νησί με τους πολιτικούς παράγοντες όλων των επιπέδων εξουσίας να παίρνουν ανοιχτά θέση υπέρ ενός υποψηφίου, με τους πιστούς να συγκεντρώνουν υπογραφές για τη μονομερή στήριξη υποψηφίου, με τους υπόλοιπους δημότες να αγανακτούν για την ανοιχτή και κατάφωρη διαπλοκή της πολιτικής με την εκκλησιαστική εξουσία.

Η Λευκάδα είναι μια μικρή μητρόπολη που διοικήθηκε αγαστά επί μακρόν απο μητροπολίτες , οι οποίοι δεν είχαν εντοπιότητα. Ισως αυτή η ουδετερότητα του ξένου να ήταν τελικά ο καταλύτης, που βοήθησε να μην υπάρξει διχασμός, εκκρήξεις, αντιπαλότητες και μίση στην καρδιά της Εκκλησίας.

Πιστεύω πως σ’ αυτή την επερχόμενη εκλογή μητροπολίτη θα πρυτανεύσει η λογική της ουδετερότητας. Πως ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, που διακρίνεται για την ευθύτητα και τη λεβεντιά του θα δρομολογήσει την εκλογή του νέου δεσπότη Λευκάδας και Ιθάκης χωρίς να υποκύψει στις πιέσεις μιας μερίδας ανθρώπων.

Ελπίζω πως οι ιεράρχες θα εκλέξουν με βάση τα προσόντα των υποψηφίων (όπως υψηλή θεολογική παιδεία, διοικητική ικανότητα, σοβαρότητα και ηθική υπεράνω μικροπολιτικών συμφερόντων).

Θεωρώ πως ο νέος μητροπολίτης Λευκάδας θα πρέπει να φέρει ένα νέο αέρα στην Εκκλησία του νησιού μας, να τείνει ευήκοον ούς σε όλους τους Λευκάδιους και όχι μόνο στους υποστηρικτές του. Να αγκαλιάσει το ποίμνιο πάνω και έξω απο πολιτικές ισορροπίες. Να σκύψει στα μικρά και μεγάλα διοικητικά του καθήκοντα, καθώς έχουν συσσωρευθεί πολλά προβλήματα απο την αβελτηρία των τελευταίων χρόνων.

Ευελπιστώ πως το Αγιον Πνεύμα θα είναι εκείνο που τελικά θα επηρεάσει την εκλογή του νέου μητροπολίτη Λευκάδας και όχι οι κατευθυνόμενες πιέσεις απο πολιτικούς και λαϊκούς παράγοντες.

Θέλω να δώ την μητρόπολη Λευκάδας, όπου μεγάλωσα και έγινα κοινωνός του θρησκευτικού πολιτισμού με τρόπο ρομαντικό και υπέροχο, να μην διαταραχθεί απο μίση και αντιπαλότητες με θέμα την εκλογή του νέου ιεράρχη. Θέλω να γυρίζω στον τόπο μου και ν’ αντικρύζω αγάπη κι όχι συγκρούσεις. Θέλω ο νέος μητροπολίτης μας να σταθεί υπεράνω σκοπιμοτήτων, να μεταγγίσει ένα αέρα αγιότητας στο νησί μας, όπως έπραξαν και οι μακαριστοί προκάτοχοί του.

Θέλω ο νέος μητροπολίτης Λευκάδας και Ιθάκης να μην έχει παρελθόν αλλά ένα λαμπρό, πεφωτισμένο μέλλον!

18 comments:

Ra Ma said...

Δεν γνωρίζω ποιοί είναι οι υποψήφιοι μητροπολίτες, αλλά σε τέτοια αξιώματα ισχύει ότι και στην πολιτική: power games. Αυτό γινόταν πάντα και θα συνεχίσει να γίνεται.
Και βέβαια ο λαός έχει λόγο στην επιλογή του ιεράρχη του (για αυτό υπάρχει και το δια βοής "Αξιος"). Εύχομαι να συνεχιστεί το καλό κλίμα στο νησί σας γιατί σε άλλες μητροπόλεις το ...έφαγε ο γάϊδαρος!
Καλημέρα Αβάνα!

δεσποιναριον said...

Ουτε εγω γνωριζω περι του θεματος, αλλα γενικα μιλωντας ελπιζω οτι γινει να ειναι για το καλο του κοσμου που ακομα παιρννει κουραγιο απο την εκκλησια και τους αντιπροσωπους της. Καλημερα Ιουστινακι.

Eva Stamou said...

Αγαπητή Ιουστίνη,λυπήθηκα πολύ που δεν κατάφερα να έρθω στο πάρτι σου. Ήμουν εκτός Αθηνών σε συνέδριο ψυχολογίας. Φεύγοντας από το Ελ. Βενιζέλος, αγόρασα το βιβλίο σου, το οποίο σκοπεύω να διαβάσω αυτό το σαββατοκύριακο που - επιτέλους - θα καταφέρω από ό,τι φαίνεται να μην εργαστώ. Σήμερα που βρήκα χρόνο να περιηγηθώ στην μπλογκόσφαιρα, κατάλαβα από το κείμενο και τις φωτογραφίες ότι η βραδιά στο Cubanita πρέπει να ήταν εξαιρετική.

Justine's Blog said...

Αγαπημένε μου Θύμιε,
Επειδή γνωρίζω συγκεκριμένες υποψηφιότητες και τις παντός είδους διαπλοκές και πιέσεις που ασκούνται για να εκλεγούν συγκεκριμένα πρόσωπα, γι αυτό έγραψα αυτό το κομμάτι.
Η Εκκλησία δεν έχει λόγο να αναμειγνύεται στα πολιτικά και τανάπαλιν. Επίσης, πιστεύω πως η εντοπιότητα είναι παράγων τριβών και διχασμού. Ο μητροπολίτης πρέπει να πρέρχεται απο άλλο τόπο και να σχηματίζει τη δική του άποψη περι των πραγμάτων και των προσώπων.
Φιλιά πρωινά με δροσιά βουνού
Ιουστίνη

Justine's Blog said...

Καλημέρα πορτογύρα,
Σε βλέπω να αφήνεις αποτυπώματα σε όλα τα γειτονικά μπλόγκς. Είσαι η θεά του μπλόγκινγκ. Ναί, η Εκκλησία είναι ένα οικοδόμημα που πρέπει να διοικείται σεμνά και χωρίς προκλήσεις. Οι μητροπόλίτες πρέπει να είναι ενωτικοί και όχι διχαστικοί.

Justine's Blog said...

Αγαπημένη μου Εύα,
Μου έκανε εντύπωση η απουσία σας. Ηταν εξαιρετική η βραδυά στην Cubanita. Χορέψαμε μέχρι τις τρείς το πρωί σε ρυθμούς λάτιν εν γένει. Παρόλο που ερχόμασταν απο διάφορα μήκη και πλάτη, έγινε αυτή η χημική ένωση που μας απογείωσε.
Μου λείψατε , το ομολογώ. Ελπίζω να δείς την Αβάνα μέσα απο τα μάτια μου αυτό το καυτό Σαββατοκύριακο.
Σε φιλώ

Φωτεινή S said...

Iουστινάκι μου, γεια σου.
'Ασχετο με το Post.
Τέλειωσα τα ψηλά τακούνια σου την Κυριακή το βράδυ,(Κυριακή πρωί τα άρχισα), και ήθελα να σου γράψω αμέσως αλλά δεν είχα pc.
Πολύ με συγκίνησε αυτό το βιβλίο. Ναι, και έκλαψα!
Συγχαρητήρια!

Justine's Blog said...

Γλυκειά Φωτεινή μου,
Σ΄ευχαριστώ για την αυθόρμητη κατάθεση της σκέψης σου, για τη γενναιόδωρη προσέγγιση των Ψηλών Τακουνιών. Είναι ένα έργο που προέκυψε απο την ανάγκη μου να ξαναβρώ τις φιλενάδες που είχα χάσει όλα αυτά τα χρόνια της απουσίας κι ας σμίγαμε στο κεφανείο των ελαιών κάθε καλοκαίρι. Θεωρώ πως οι γυναίκες ταυτίζονται με τις ηρωίδες και οι άντρες μαθάινουν τις γυναίκες μέσα απο αυτό μυθιστόρημα. Και το αγαπώ γιατί εκεί μέσα βρίσκομαι κι εγώ, κρυμμένη στη μια ή την άλλη προσωπικότητα.
Φιλιά σου

La Gigi said...

δεν ξέρω, αλλά όλα αυτά τα παιχνίδια και οι συμφωνίες κάτω από το τραπέζι καθόλου δεν ταιριάζουν με τη διδασκαλία του Χριστού. και γιατί όλος αυτός ο πανικός? για το αξίωμα? για τη δόξα? για το χρήμα? τόση ματαιότητα και άκρατη φιλοδοξία και στην Εκκλησία πια...
Τους Ηλείους μας θεωρώ πολύ τυχερούς που έχουμε το Γερμανό μας, τον εκτιμώ και τον σέβομαι πολύ. Μακάρι και η Λευκάδα να αποκτήσει έναν ταπεινό και σεβάσμιο μητροπολίτη.

zero said...

Χμμ... σοβαρο θεμα αυτο.
Καλησπερα.

Justine's Blog said...

Αγαπημένο Μελισσάκι,
Η εκκλησιαστική εξουσία εσχατως τείνει να συμβαδίζει με την πολιτική. Αυτό γίνεται πρόβλημα, γιατί όταν ένας μητροπολίτης δίνει ψήφους στους πολιτικούς και οι πολιτικοί ΄με τη σειρά τους στήριξη σ΄αυτόν, αντιλαμβάνεσαι πως διαπλέκονται τα συμφέροντα και κοσμικοποιείται το θρησκευτικό αίσθημα.
Θεωρώ πως ένας εκκλησιαστικός ηγέτης πρέπει να είναι πάνω και πέρα απο όλα αυτά, για να διαποιμάνει με σύνεση και σοφία την μητρόπολή του.
Φιλιά απο νεφοσκεπές Μόντρεαλ

Justine's Blog said...

Αγαπημένε Ζερούλη,
Πού έχεις χαθεί εσύ; Στα βάραθρα του πανικού;

anemos said...

Ετοιμάζεται λέει την Τρίτη και η μετάβαση με λεωφορεία πολλών "πιστών" στην Αθήνα με σκοπό να πιέσουν την εκλογή του εκλεκτού τους για το μητροπολιτικό θρόνο. Όπως όμως σωστά αναφέρθηκε η εκλογή μητροπολίτη είναι εσωτερική απόφαση της ίδιας της εκκλησίας, η οποία αντίστοιχα δεν θα πρέπει να ανακατεύεται στα της πολιτείας. Ως εκ τούτου είναι κακό νομίζω και για τον τόπο μας -τη Λευκάδα εννοώ- να ανακατεύονται οι αιρετοί εκπρόσωποί της -δήμαρχοι, νομάρχης, βουλευτής- με δηλώσεις, ψηφίσματα, υπογραφές κ.ά. υπέρ συγκεκριμένου υποψήφιου. Ο λόγος φυσικά της ανάμειξης όλων αυτών είναι πασιφανής, αν λάβει κανείς υπόψη ότι οι εκπρόσωποι της εκκλησίας μπορούν από την πλευρά τους να επηρεάζουν τους πιστούς, όταν το θελήσουν.

GeoKon said...

Kαλημέρα και απο μένα, απτη ζεστή, ακριβή,μιζο-λαγνα, αλλα πάντα ερωτική Ελλάδα.
Θα συμφωνήσω με όσα γράφεις αγαπητή Ιουστίνη.Αλλα θα εκφράσω την υποστηριξή μου σε έναν απο τους υποψήφιους. Ξέρω για το διαχωρισμο πολιτείας-εκκλησίας κτλ, αλλά οταν μιλάμε για έναν πνευματικό πατέρα στην ουσία ενός νησιού,ενός μέρους γενικότερα, νομίζω πως πρέπει να έχουμε άποψη.Οχι να θέλουμε να επιβάλουμε την αποψη μας.Αλλο αυτό.
Π.χ.αν αυριο το πρωι φέρουν στην Λευκάδα τον τέως μητροπολίτη Αττικής, που έβαλε στην άκρη 1 εκ, ευρό για τις << δύσκολες ώρες >> κλέβοντας εκκλησίες, έχοντας επι πληρωμή ομοφυλοφυλλες σχέσεις κτλ, δεν μπορώ να μείνω θεατής των εξελίξεων.Ακραίο παράδειγμα αλλά κάπου διάβασα πως τον συγκεκριμένο θα τον επαναφέρουν και γιαυτό τον θυμήθηκα.
Στα του οίκου μας.Εγω θα ήθελα πολύ να δω τον ηγούμενο της μονής, μητροπολίτη. Για πολλούς λόγους. Μα πάνω απολα γιατι δεν είναι << επαγγελματίας μητροπολίτης >>. Δεν θέλει να πάρει μια θέση , οπου ναναι, στον Εβρο ή στην Καλαμάτα. θέλει τον τόπο του. δεν έχει φύγει απο άλλη χώρα ή αλλη μητροπολη για να γίνει εδώ κάπου ξανα μητροπολίτης,δεν κάνει βόλτες στην Αρχιεπισκοπή διαπλέκοντας, δεν είναι εξουσιο-λαγνος, και δεν θελει τη θέση γιανα κάνει βόλτες με χλιδάτα αυτοκίνητα και δεν θα έκανε ποτέ βόλτες με πολιτικά τα βράδυα οπως άλλοι εν ενεργεία -σχετικα κοντινοι στο νησι - ιεραρχες.
θα μπορουσα να πω και αλλα αλλα επειδη δεν γνωρίζω τις αλλες υποψηφιότητες καλα, μην τους αδικήσω εντελώς. Παντως ξέρω για ορισμένα ονοματα που ακουστηκαν, πως στην Λευκαδα -αν και κατάγονται απο κει- ερχονται μονο μεσω google earth. Και ξαφνικά εμφανίστηκαν μετα το θάνατο του Σεβαστού Νικηφόρου σαν τις νύφες στο παζάρι..
Τέλος να παραδεχτω πως ίσως παθιάζομαι λίγο παραπάνω με μια ιδέα, με μια άποψη. Φταίει η ηλικία , το ελληνικό στυλ και αυτός ο καυτός, μα πολύ καυτος τόπος που σου ανεβάζει θερμοκρασία ακόμα και όταν σκέφτεσαι ενα παγωμένο κουβανέζικο ποτό!!
Χαιρετίσματα στον σιγουρα πιο ψυχρό,και μάλλον και πιο ψύχραιμο Καναδα!!!!!

Γιώργος

Justine's Blog said...

Αγαπητέ Ανεμε,
Σας καλωσορίζω στο μπλόγκ. Συμφωνώ εν πολλοίς μαζί σας ότι η ανάμειξη των πολιτικών παραγόντων στην εκλογή ενός συγκεκριμένου υποψηφίου προκαλεί ανησυχία για την διαπλοκή πολιτικής και εκκλησιαστικής εξουσίας στο νησί μας. Εμείς είχαμε τον μακαριστό Νικηφόρο που ποτέ δεν αναμείχθηκε στα πολιτικά. Ηταν ο απόλυτος πνευματικός ηγέτης για αυτό τον αγάπησε ολάκερη η Λευκάδα.
Τώρα παρεμβαίνουν οι παράγοντες σαφώς με την προοπτική ανταλλαγμάτων. Η Εκκλησία της Λευκάδας έχει ανάγκη απο χαμηλούς τόνους, αγάπη και καταλλαγή. Δεν θέλουμε να εμπλακεί σε προεκλογικές εκστρατείες υποψηφίων ούτε σε δούναι και λαβείν. Θα δημουργηθεί κλίμα κοσμικότερο και απο αυτό που επικρατεί στις παραλίες του νησιού.
Η Λευκάδα χρειάζεται ένα άφθαρτο πνευματικό ηγέτη που θα ακολουθήσει τα χνάρια του μακαριστού Νικηφόρου μας.

Justine's Blog said...

Αγαπητέ μου Γιώργο,
Μιλάς απο την καυτή ατμόσφαιρα της Λευκάδας και απαντώ απο την ψύχραιμη ατμόσφαιρα του Καναδά.

Πώς εσύ ένας οξύνους νέος δεν έχεις δεί τη διαπλοκή; Δεν είναι διαπλοκή η ανάμιξη όλων των επιπέδων εξουσίας στην εκλογή ενός μητροπολίτη;

Δεν είναι διαπλοκή η συγκέντρωση υπογραφών ενόσω μάλιστα ζούσε ο μακαριστός Μητροπολίτης Νικηφόρος;

Δεν είναι εξουσιομανία ο ξεσηκωμός του λαϊκού στοιχείου και ο άκρατος φανατισμός με όποιο κόστος;

Οσο για την πολυτέλεια, φοβάμαι πως κι αυτή θα την δούμε αν εκλεγεί ο εκλεκτός σου. Μήπως η Φανερωμένη, ένα σεμνό Μοναστήρι δεν έχει μετατραπεί σε πολυτελή ατραξιόν της Λευκάδας;

Ολα αυτά θα πρέπει να σε εμβάλουν σε σκέψεις μικρέ αγαπημένε φίλε καθώς θα πίνεις τα μοχίτος σου στα μπαράκια της αγαπημένης πατρίδας!

GeoKon said...

Χαιρετω και παλι!!Δυστυχως χαιρετω απτην πολυβοη αλλα παντα αποπνικτικη Αθήνα και όχι απο τη Λευκαδ απου ελπιζω να παω καμαι βδομαδα τον επομενο μηνα!
Ισως και οτι μενω Αθηνα να με κρατα λιγο εξω απο τα δρωμενα στο νησι, αλλα όσες φορες εχω μιλήσει και με τον ίδιο και έχω παει Λευκαδα δεν εχω δει απο μέρους του κατι απτα αναφερομενα. Και το γεγονος οτι καποιοι τον θέλουν και το εκφραζουν δημοσια δεν ξερω αν ειναι διαπλοκη ή μια εκδηλωση την ιδεας να γινει ο δικος μας, ο ντοπιος που τον ξερουμε κτλ.
Η Μονή ειναι πολυ σημαντικο πνευματικο κεντρο και λογικα εχει αποκτησει τετοια εμβελεια. Γιατι ο Αγιος Διονυσιος στη Ζακυνθο, Ο Αγ. γερασιμος στην Κεφαλλονια, ο Αγ. Σπυριδων στην Κερκυρα δεν εχουν παρομοια εμεβελεια και δεν εχουν γινει παρομοια << ατραξιον >> τουριστων?
Οσο αφορα τη διαπλοκη, μπορει ναι να ειναι. Δεν μπορω να πω οχι ουτε μπορω και να πω ναι. Αλλα σ εμαι χωρα οπως η Ελλαδα που λατρευει τετοιες ιστοριες δεν θα λεγαμε οτι ειναι διαπλοκη όποιον και να υποστηριζαν?Δηλαδη αν αύριο βγει ένα κινημα υποστηριξης του Χ αλλου , αυτοι δεν θαναι διαπλεκόμενοι?
Και να μεταφερω και μια πληροφορια που μεταφερθηκε προσωπιακ σε μένα απο προσωπο εντος συνόδου που δεν μπορω να αναφερω.Σεβασμιος γεροντας, που θελει πολυ να γινει καπου μητροπολιτης( αλλα΄δεν μπορει) είπε λέει σε κυκλους της συνόδου << να μη γινει ο Νικηφορος, είναι μικρός, μπορεί να γινει μετα, να σπρωξουμε τους σαν εμας που δεν θαχουν αλλη ευκαιρια >>. Οπως να αναφερω και μια πληροφορια που έχουν δημοσιευσει και το Βημα, και η Ελευθεροτυπια,και το Παρόν της κυριακής.Οτι ο μητροπολιτης Ιωαννίνων (ασχολιαστο το ατομο του) πιέζει πολύ τον Αρχιεπίσκοπο για την εκλογή ανθρώπο του, θυμίζοντας του πως τον στηριξε για να βγει και τωρα θελέι ανταποδωση.
Δυστυχως η διαπλοκη είναι παντού και ειδικά στην εκκλησία είναι απαραίτητη. Και είναι για μένα ντροπιαστικό να υπάρχει γραμμή απο τον αρχιεπίσκοπο για ένα ατομο. Γιατί δεν αφήνουν να αποφασίσει το Αγιο Πνεύμα που τους φωτίζει και πρέπει να δωσουν γραμμή?
Οσο για τον π. Νικηφόρο να θυμίσω πως στο παρελθον , χρόνια πριν, έχει δεχθει πόλεμο και τον έχουν εξιβρίσει άσχημα κάποιοι που τώρα κάνουν τους καλούς συγγενείς και τους καλούς φίλους.
Η Μονη είναι πολύ πλούσια λόγω των δωρεών.Παρόλαυτα έχει κατα τη δικη μου γνώμη διαχειριστεί καλά τα λεφτα, φτιάχνοντας μουσειο κτλ.
Αλλωστε σε μια κοινωνια οπως η Λευκαδα, που αν εχεις κανει κάτι σου έχουν κρεμάσει τα κουδούνια πριν περάσεις τη γέφυρα, είναι επιτυχία που για τον Ηγουμενο δεν ακουγέται κάτι τρομερό!!!
Τέλος να θυμίσω πως ο Μακαριστος μητροπολίτης μας, δεν είχε παραιτηθεί όταν του ζητήθηκε απο συνοδικό ιεραρχη, πριν λιγα χρόνια, επειδή δεν είχε αποκτησει ακόμα δικαίωμα εκλογής (συμμετοχη στη σχετικη λιστα) το πνευματικο του παιδί. Αμα σεβόμαστε τον μακριστο σε όλα γιατι να μην σεβαστούμε και την επιλογή του?
Βέβαια οτι και να λέμε η ιστορία θα δείξει. Και αν εκλεγεί( που δεν το βλέπω)ο π. Νικηφόρος και δικαιωθούν οι τωρινοι "πολέμιοι " του πρώτος και θα του πω τα λάθη του στον ίδιο και πρώτος θα γράψω εδώ κέιμενο εναντίον του .
θα ήθελα να δω ομως όλους τους άλλους συντοπίτες μας, αν θα κάνουν το ίδιο αν ο νέος μητροπολίτης δεν βγει σαν τον προηγούμενο. Γιατί μέχρι τώρα ορισμένοι ντοπιοπαράγοντες του νησιού, σε όσα έχουν κάνει λάθος, έχουν κρυφτεί κάτω απτις πέτρες και κάτω απτα κύματα του Ιονίου.
Για μένα, όπως λέει και ο Κοέλο, "κάθε στιγμή της ύπαρξης έχει και μια επιλογή". Το ζήτημα είναι την επόμενη στιγμή να είμαστε εκεί να υπερασπιστούμε την επιλογή μας, καλή ή κακή.....
Χαιρετισμούς στον αγαπητό Καναδα...και στην επομενη παρουσιαση βιβλιου στην Ελλαδα, δεσμευομαι ναρθω...

Justine's Blog said...

Αγαπημένε Γιώργο,
Πάιρνω το τσέκ της βροχής για την επόμενη παρουσίαση, να σε γνωρίσω επιτέλους. Ξέρω πως είσαι φανταράκι εν-δυό και γι αυτό μάλλον δεν θα κατάφερες να έρθεις.
Οσο για τα της εκλογής, επειδή είσαι ειλικρινής και δεν έχεις σχετικοποιηθεί ακόμη, παραδέχεσαι τη διαπλοκή αλλά την ξορκίζεις με την αισιοδοξία της ηλικίας σου.
Ελπίζω να μην πέσουμε σε αδιέξοδα, γιατί η μικρή πατρίδα μας δεν έχει πολυτέλεια για διχασμούς.
Τέλος, η σπίλωση ονομάτων, οικογνειεών, ατόμων και απο τα δύο αντίθετα μέρη είναι ήδη λυπηρό αναντίρρητο γεγονός.
Φιλιά στη Λευκάδα όταν με το καλό φθάσεις!