ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΣΤΗ ΒΕΡΑΝΤΑ

ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΣΤΗ ΒΕΡΑΝΤΑ
Το συγκλονιστικό μυθιστόρημα για τις γυναίκες στην ωριμότητα, για τη γυναικεία φίλία, για τις ακυρώσεις και τις αναπτερώσεις!

Tuesday, June 24, 2008

Αξιος ο νέος μητροπολίτης Λευκάδας και Ιθάκης!

Της Ιουστίνης Φραγκούλη




Χτύπησαν σήμερα γιορτινά τα σήμαντρα στις εκκλησίες της Λευκάδας επι τη εκλογή του νέου της ιεράχη, μητροπολίτη Λευκάδας και Ιθάκης κ. Θεόφιλου Μανωλάτου. Ο εφηφισμένος νέος μητροπολίτης έλαβε 46 ψήφους έναντι του αντιπάλου του π. Νικηφόρου Ασπρογέρακα, ο οποίος έλαβε μόλις 16 ψήφους απο την ιεραρχία.

Αξιος ο νέος Μητροπολίτης Λευκάδος και Ιθάκης! Αξιος!

Του ευχόμαστε να διαποιμάνει τη μητρόπολη Λευκάδας και Ιθάκης με ήθος και πνευματικότητα. Με την νιότη και την υψηλή παιδεία του να φέρει πάλι στο νησί μας την καταλλαγή, την αγάπη και την πρόοδο στη θρησκευτική ζωή.



ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

«Ο Θεοφιλέστατος εψηφισμένος Μητροπολίτης Λευκάδος και Ιθάκης κ. Θεόφιλος (κατά κόσμον Κωνσταντίνος) Μανωλάτος, γόνος πολυμελούς οικογενείας, γεννήθηκε το έτος 1963 εις Λευκάδα.

Εφοίτησεν εις την Ανωτέραν Εκκλησιαστικήν Σχολήν Αθηνών και εν συνεχεία εις την Θεολογικήν Σχολήν του Πανεπιστημίου Αθηνών. Χειροτονήθηκε Διάκονος το έτος 1991 και Πρεσβύτερος το έτος 1992 από τον Σεβασμιώτατον Μητροπολίτην Γρεβενών κ. Σέργιον.

Από του έτους 1992, έως και της εκλογής του, διηκόνησεν ως Προϊστάμενος εις τον εν Μοσχάτω Ιερόν Ενοριακόν Ναόν των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, δια την ανέγερσιν και αποπεράτωσιν του οποίου τα μέγιστα συνετέλεσε. Διηκόνησεν εις διαφόρους τομείς του πνευματικού, κοινωνικού, φιλανθρωπικού και ποιμαντικού έργου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

Διετέλεσε από του έτους 1993, ως Αρχειοφύλαξ της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, και από του έτους 2002 ως Σύμβουλος εις την Ιεράν Μονήν Ασωμάτων Πετράκη. Μητροπολίτης Λευκάδος και Ιθάκης εξελέγη από το Σεπτό Σώμα της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος την 24ην Ιουνίου 2008».

19 comments:

GeoKon said...
This comment has been removed by the author.
GeoKon said...

καλα να παει ο νεος λοιπον Μητροπολιτης και μακρι να βγει καλος....
Καλος συνεργατης του αρχιεπισκοπου...τον εσπρωξε πολυ κατω απτο τραπεζι μιας και τον ειχε βοηθησει πολυ στον προεκλογικο αγωνα για την αρχιεπισκοπη.....και οπως εγραψε μια μεγαλη εφημεριδα των Αθηνων...του αρεσουν τα ακριβα αμφια και τα ακριβα αρωματα....χαχα....αυτο να δω στη Λευκαδα και τι αλλο θελω!!
Κριμα για τον π Νικηφορο που αξιζε να γινει..Αλλα οταν δεν εχεις κατεβει ποτε Αθηνα να γλυψεις, δεν εχεις χωθει σε διαπλοκες εκλογων..δυστυχως δεν γινεται να βγεις..Αμα καθεσαι στο χωριο σου και στη μονη σου περιμενοντας το θαυμα..θαυματα δυσκολα γινοται!Εγω το ελεγα..πολυ αθωα πηγαινε στην εκλογη και δεν ειναι ετσι..Ο θεος οτι θελει και οτι φωτισει ελεγε...Δυστυχως ειναι οτι φωτισει το τραπεζι...απο κατω!!!Μια δικαιωση των επικριτων του που θελανε καποιον αλλον για να κρατησουν μερικοι θεσεις που χρονια έχουν στο νησι και βολευουν εαυτους και αλληλους...Αλλα καθε εμποδιο για καλο..και κανενας καλος δε χανεται..
Αλλα οπως εχω ξαναπει αγαπητη Ιουστινη, ετσι ειναι αυτη η μικρη , ηλιοκαμμενη,χωρα. Αν θες να προχωρησεις πρεπει να διαπλεξεις...γιατι αλλιως αμφια μητροπολιτη δεν πλεκεις....

GeoKon said...

Να προσθεσω και 2 πραγματα που ξεχασα...
Πανηγυριζουν στα Γιαννενα....Ο πρωτος μητροπολιτης που εβγαλε ο Ιωαννινων απτον κυκλο του και ειναι ιδιαιτερα χαρουμενος. Ο αρχιεπισκοπος εχει ωραιο κυκλο για παρεα...Ιωαννινων,Ζακυνθου...Ελπιζω ο νεος μητροπολιτης Λευκαδας να μην εχει διδαχτει πολλα απτο μεντορα του...γιατι οι βολτες με πολιτικα..δεν γινονται στη Λευκαδα ευκολα...
2ον,που ειναι το κριτηριο εντοπιοτητας, που λεγοταν να μην ειναι ντοπιος?Λευκαδιτης και αυτος με κυκλο...2 μετρα και 2 σταθμα λοιπον..Ο ενας δε μας κανει ο αλλος μας κανει...
3ον..Ειχε πει ο Νικηφορος πως δεν θελω να γινω αλλου δεσποτης..μονο εδω..και αν με πειραξουν απτη θεση μου θα απω στο αγιο ορος...Ελπιζω να σεβαστει ο νεος Μητροπολιτης ορισμενα πραγματα....
4ον...Ο π ΝΙκηφορος, οταν ανηλικος πηγε στη Φανερωμενη και εδωσε τον αγωνα του απεναντι σε βρισιες τωρινων " φιλων ", και περασε εκει ολα τα χρονια της ζωης του..δεν γινεται να ξερει απο διαπλοκη ωστε να βγει....Και αυτο φανηκε...Και που ηταν τοσα χρονια ο νεος μητροπολιτης για τη Λευκαδα, αφου παρουσιαστηκε οτι εγινε επειδη ειναι Λευκαδιτης...
Τελος παντων...θεμα που σηκωνει πολυ κουβεντα και αας αφησουμε το χρονο να δειξει..Αλλα μην ακουω πως ο θεος τους κανει μητροπολιτης..Γιατι ειδικα για αυτη την περιπτωση...εχει βουηξει ο Αθηναικος τυπος 2 βδομαδες τωρα, με θεμα την πρωτη επιβολη του κυκλου του αρχιεπισκοπου για να δειξουν δυναμη απεναντι στους επικριτες του...

Υ.Γ καποιοι ελεγαν πως ο μακαριστος Χριστοδουλος εβαζε οποιους ηθελε...Ενω τωρα??γελανε και οι πετρες μαλλον με αυτα που καταλογιζαν στο μακαριστο....Ετσι για να γραφει και η ιστορια αυτους που εκριναν και τωρα κρινονται..

Justine's Blog said...

Αγαπημένε Γιώργο,
Βλέπεις συναισθηματικά την κατάσταση. Πώς δεν ξεχωρίζεις ότι ο εκλεκτός σου είχε διαπλακεί τρομερά με την πολιτική εξουσία; Αρνείσαι ότι στηρίχθηκε απο όλες τις πολιτικές δυνάμεις του νησιού, ότι έγιναν διαβήματα, ότι γράφηκαν γράμματα στήριξής του απο πολιτικούς του δούναι και λαβείν;
Επιπλέον, γιατί οι οπαδοί του άρχισαν να μαζεύουν υπογραφές ενώ ο μακαριστός Νικηφόρος ήταν ακόμη εν ενεργεία;
Τέλος, διάβασε στο διαδίκτυο τους λόγους του νέου μητροπολίτη Λευκάδας και Ιθάκης να δείς περι ποιάς πνευματικής αξίας πρόκειται.
Μην τα ισοπεδώνουμε όλα, πως δηλαδή ο Θεόφιλος εκλέχθηκε με κρυφές συναλλαγές.
Απλώς, λόγω της θέσης του ήταν γνωστός στην ιεραρχία για το ήθος του και την γραμματική του επάρκεια. Αυτά μετρούν σε ένα αρχιερέα.
Οσο για τον εκλεκτό σου, έχει μεγάλο και μακρύ έργο να επιτελέσει στη Φανερωμένη αντί να χάνεται στις εσωτερικές αντιπαλότητες.
Το κλίμα που υποδαυλίστηκε στη Λευκάδα τον τελευταίο καιρό ήταν νοσηρό για τον τόπο.
Χαιρετίσματα απο τον cool Canada!

Justine's Blog said...

Για την εντοπιότητα να πώ το εξής. Ο Νικηφόρος ζεί και κινεί τα νήματα απο τη Φανερωμένη τα τελευταία χρόνια. Δυστυχώς, έχει αναμειχθεί στα του τόπου με τον άλφα ή βήτα τρόπο.
Ο Θεόφιλος μπορεί να έλκει καταγωγή απο Λευκάδα-Καστό αλλά δεν έχει τριβεί ούτε με τον κλήρο ούτε με το λαό του νησιού. Δεν έχει παρελθόν εντοπιότητας.
Τέλος , ο Νικηφόρος -Ηλίας στο λαϊκό του- είναι παιδικός μου φίλος και γιός της συνοδού της νονάς Ιουστίνης. Την μητέρα του Ακριβούλα τη λάτρευα. Αλλά πιστεύω πως άφησε να δημιουργηθεί κλίμα διχασμού στη μητρόπολη κι αυτό ήταν μοιραίο λάθος -τουλάχιστον κατα τη δική μου κρίση.
Σε φιλώ απο υπέροχο ηλιόλουστο λατρεμένο Μόντρεαλ

GeoKon said...
This comment has been removed by the author.
GeoKon said...

Διαβαζα τωρα τυχαια, στην εφημερίδα (που εχουν την τυχη να σε διαβαζουν και στη Λευακδα εκτος ιντερνετ) την επιστολη το π Μαλφα εναντιον του Νικηφορου...Νταξει,εγω διαβασει πολλα κειμενα,,,,τετοιο δεν ειχα δει. Μιλαει ο ιερεας που παρακαλουσε ναναι αρρωστος ο μακαριστος για να κυβερνα στο ποδι του. Ορισμενοι ανθρωποι τα κανουν, αλλα μετα ειναι και απιστευτα προκλητικοι...νομιζοντας οτι σε ενα τοσο μικρο τοπο δεν μαθαινονται..τεσπα..ας μην μιλαω για ανθρωπους που δεν με διαβαζουν...απο κοντα θα τους τα πω..
Οσο αφορα το Νικηφορο, και της υπογραφες,υπαρχει μια παρανοηση. Αν αυριο το πρωι εγω μαζεψω υπογραφες ως θαυμαστης, να γινει η Ιουστινη Φραγκουλη υπουργος,επειδη θελω εγω να τη δω υπουργο π.χ. πολιτισμου, δεν σημαινει οτι η Ιουστινη Φραγκουλη ειναι διαπλεκομενη εν αναμονη υπουργος που θελει να φαει τον τωρινο υπουργο..Αν ημουν Λευκαδα και γω θα υπεγραφα, επειδη τον ηθελα μητροπολιτη. Αυτο δεν θα τον εκανε πιο διαπλεκομενο επειδη μαζεψε μια ακομα υπογραφη. Και γενικα πιστευω πως η ολη φαση των διαπλεκομενων ηταν μια τελεια ενορχηστρωμενη συναυλια των επικριτων.Και οι πολιτικοι αρχοντες που τον στηριξαν, ειναι πολιτες που τυγχανει να ειναι δημοσια προσωπα. Δηλαδη αν ημουν δήμαρχος, και τον στηριζα οπως τωρα, τι θα γινοταν?Διαπλοκη?
Νταξει και επειδη διαβαζω και ακουω, και μπορω να σου παραθεσω τα λινκ, και απτο Βημα, Και απτο in.gr, και απο ολες τις εφημειδες, ολες μιλουσαν για πρωτη αποδειξη της δυναμης του αρχιεπισκοπου και πως θα κριθουν οι συσχετισμοι μεσα στην ιεραρχια. Αλλωστε δεν ειναι τυχαιο που στην γιορτη της Φανερωμενης, οταν συγγενικο μου προσωπο ειπε τον σεβασμιοτατο Κερκυρας ψηφιστε τον Νικηφορο, αυτος απαντησε," εγω θα ψηφισω , αλλα ξερετε πως ειναι αυτα, ειναι πολυ δυσκολο (να βγει) ".
τεσπα αυτες για τις διαδικασιες...που παραμενουν θολες και ειναι αποτελεσμα επιδειξης δυναμης και συμφεροντων. Ο νεος μητροπολιτης μακαρι αν αποδεικτει αξιος και πρωτος θα το πω.Αλλα, ενταξει, τι να πει απο μορφωση π.χ. και ο Μεσσογαιας Νικολαος που απο πτυχια ντρεπεσαι να διαβασεις τι εχει...Μην ,δηλαδη, λεμε οτι κερδισε ο πιο μορφωμενος γιατι και ο 80χρονος 3ος υποψηφιος σε αυτο ηταν επισης καλος..Αποτι βλεπω στο βιογραφικο ο νεος δεσποτης τη θεολογικη εχει τελειωσει...
Τελος παντων...παραδεχομαι και λιγο τη στεναχωρια της στιγμης..αλλα πραγματικα οταν διαβαζω στις εφημεριδες πως ο αρχιεπισκοπος διαλεξε να κανει επιδειξη δυναμης στη Λευκαδα, τρελενομαι.Αναβω..!!Και μονο ενα κρυο μπανιο στο Πορτο Κατσικι με σωζει!!!!
Φιλια απτην Ελλαδα, στην ακομα πιο αγαπητη οταν διαφωνουμε- Ιουστινη.!!!

Justine's Blog said...

Αγαπημένε μου Γιώργο,
Δεν διάβασα την επιστολή του π. Μάλφα, αλλά σίγουρα κατασυκοφαντήθηκε τον τελευταίο καιρό. Είναι άξιος ιεράρχης και άξιος οικογενειάρχης και ήρξαντο χειρών αδίκων οι διάφοροι εν Λευκάδι.
Δεύτερον, ο εκλεκτός σου ακολούθησε λάθος τακτική. Η στήριξη με υπογραφές και πολιτικούς μόνο τον εξέθετε, δεν τον βοηθούσε. Η ιεραρχία ψηφίζει με γνώμονα τις δικές της ισορροπίες.
Τέλος, ο Ιερώνυμος δεν έκανε επίδειξη πυγμής με τη μητρόπολη Λευκάδας. Αντίθετα έχασε τις εντυπώσεις γιατί δεν βγήκε ο εκλεκτός του στην μητρόπολη Παροναξίας. Διάβασε τη σχετική αρθρογραφία.
Απλώς, ο Μανωλάτος, μορφωμένος και λόγιος , είχε τη στήριξη των μητροπολιτών γι αυτό πήρε της συντριπτική πλειοψηφία τους.
Κι εμένα μου γίνεσαι πιο αγαπητός καθώς ξεδιπλώνεις την αθωότητα της νεανικής σου ηλικίας.
Τέλος, σε παρακαλώ μη μαζέψεις υπογραφές για χάρη μου. Βλέπεις, είναι δίκοπο μαχαίρι!Μόνο ψήφους, αν ποτέ χρειαστεί! Χά!

Φωτεινή S said...

Γεια σου, Ιουστίνη μου,
από ένα ζεστό ζεστό Ρέθυμνο.
Πότε θα έλθεις Ελλάδα είπαμε;
Περί τα εκκλησιαστικά... ουδέν σχόλιο.
δεν το κατέχω καθόλου το θέμα.
πολλά φιλιά

Justine's Blog said...

Καίγεστε ως παίδες εν καμίνω; Σας ζηλεύω!
Λέω να έρθω τέλος Ιουλίου για λίγες βουτιές και πολλές βόλτες.
Φιλάκια

zero said...

Αξιος, Αξιος.
Την καλησπερα μου.

La Gigi said...

πωπωω με αγχώσατε Ιουστινάκι με τα παραπάνω σχόλια.. στεναχωριέμαι πολύ όταν ακούω για τέτοιες διαπλοκές μέσα στην εκκλησία και ανάμεσα σε ιεράρχες. δεν τους ταιριάζει νομίζω.
Άξιος λοιπόν ο νέος μητροπολίτης να τον φωτίζει ο Θεός να διοικεί τη μητρόπολή του πάνω απ' όλα ταπεινά.

υγ.: να τον χαίρεσαι τον πρίγκηπά σου!!! δε μπορούσα πιο πριν να ευχηθώ μη και προδώσω την σουρπρίζ!!
φιλιά πολλά

Justine's Blog said...

Α! Μελισσάκι λατρεμένο,
Επεσε μεγάλο Greek Glendi party με όλη την οικογένεια του Τέντ απο τα πλάτη και τα μήκη του Καναδά.
Θα αναρτήσω σχετικό πόστ, αλλά με πήρε η επικαιρότητα απο κάτω.
Thanks anyway.

Justine's Blog said...

Ζερούλη αγαπημένε,
Τέλος καλό , όλα καλά! Αξιος να είναι ο νέος μητροπολίτης μας!

Φωτεινή S said...

Έχει και το Ρέθυμνο κάτι παραλίες!
Σε περιμένω!

Justine's Blog said...

Γλυκειά μου Φωτεινή,
Σε ευχαριστώ αλλά έρχομαι για λίγο στην πατρίδα. Εχω κλείσει να πάω στη Μήλο και μετά στην οικογενειακή Λευκάδα μου.
Φιλιά σου

κυκλάμινο said...

Για να το λες εσύ Ιουστίνη μου, που είσαι παππαδοπαίδι, κάτι θα ξέρεις!
ΑΞΙΟΣ!
Φιλιά πολλά! Μόλις το διόρθωσα, διάσημή μου, φίλη μου!
Καλό βράδυ!

Justine's Blog said...

Γυρνάω το κοριτσάκι ένεκα καλοκαιρίας και δεν συμμαζεύομαι! Δεν μπόρεσα να δώ το σχόλιό σου, γιατί με έχεις μπερδέψει με τα πολλά σπίτια και τις περισσότερες αυλές.
Δεν χρειαζόταν διόρθωση, η απάντησή μου ήταν αρκετή, πιστεύω.
Εδώ θα πέσουν κεραυνοί το Σαββατοκύριακο. Κι ό,τι ονειρευόμουν καλοκαίρι και τζάζ πάρτυ!

κυκλάμινο said...

Εδώ είναι, Ιουστίνη μου!

http://kiklaminovounou.blogspot.com/2008/05/blog-post_17.html

Κι εγώ παιδεύτηκα για να το βρω!
Πυξίδα θέλω! Τι να κάνω; Δεν με χωράει πουθενά!
Έλα, μη στεναχωριέσαι που θα ρίξει κεραυνούς! Θα βρεις τον τρόπο εσύ να διασκεδάσεις, έστω και με ομπρέλα!
Μακάρι να είχαμε κι εδώ τον ωραίο τον καιρό σας!
Εδώ ψηθήκαμε! Άσε που αρχίσαν πάλι οι φωτιές!... Αλίμονό μας...
Φιλιά το κορίτσι μου και καλά να περνάς!