ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΣΤΗ ΒΕΡΑΝΤΑ

ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΣΤΗ ΒΕΡΑΝΤΑ
Το συγκλονιστικό μυθιστόρημα για τις γυναίκες στην ωριμότητα, για τη γυναικεία φίλία, για τις ακυρώσεις και τις αναπτερώσεις!

Tuesday, September 2, 2008

Το φεστιβάλ της απογοήτευσης



Στην πρεμιέρα της Αθανασίας στο Μόντρεαλ ο σκηνοθέτης Πάνος Καρκανεβάτος με την πρωταγωνίστρια του φίλμ Σταυρούλα Λογοθέτη και τον RH Thomson



Η υπογράφουσα σε φιλικό τετ-α-τετ με το σκηνοθέτη Πάνο Καρκανεβάτο




Μια χαλαρή βραδυά με μπύρα στο Παλιό Λιμάνι. Απο αριστερά ο Τέντ Αργύρης, στη μέση ο Βαγγέλης Καπετανάκης, διευθυντής του Radio Centre Ville και δεξιά ο σκηνοθέτης



Στο ίδιο σκηνικό η Βίκη και η Μαρία Μανέκα τελούν εν ευθυμία





Στην πρεμιέρα του φίλμ στο Μόντρεαλ ο σκηνοθέτης Πάνος Καρκανεβάτος με την πρωταγωνίστριά του Σταυρούλα Λογοθέτη

Της Ιουστίνης Φραγκούλη


Φτωχότερο απο ποτέ σε ταινίες, σε ιδέες αλλά και σε τόπους προβολής ήταν φέτος το 32ο Διεθνές Φεστιβάλ του Μόντρεαλ, το οποίο έχει απο καιρού χάσει την οντότητά του μια και το φεστιβάλ του Τορόντο εδώ και μια εικοσαετία οδηγεί την κούρσα στη βορειαμερικάνικη σκηνή της κινηματογραφίας με τεράστια επιτυχία και μάλιστα την ίδια χρονικά εποχή.

Στο πλαίσιο λοιπόν αυτού του θεσμού, που κυριολεκτικά έχει γίνει δεύτερης κατηγορίας, παρουσιάσθηκαν τρείς ελληνικές ταινίες:» Η Επιστροφή» του σκηνοθέτη Βασίλη Δουβλή ,η «Διόρθωση» σε σκηνοθεσία Θάνου Αναστόπουλου και «Η Αθανασία» του Πάνου Καρκανεβάτου.


Η αίθουσα που επιλέχθηκε απο τους διοργανωτές του φεστιβάλ για την προβολή της πρεμιέρας της «Αθανασίας» στο σινεμά Καρτιέ Λατέν ήταν κυριολεκτικά απαράδεκτη για προβολή. Χωρούσε μετα βίας 100 άτομα, ο ήχος ήταν απαράδεκτα χαμηλός και οι μπροστινές θέσεις βρισκόταν δύο μέτρα απο την οθόνη. Το τραγικότερο ήταν πως είχαν προπωληθεί τα εισιτήρια και δεν υπήρχε όχι θέση αλλά ούτε σκαλοπάτι για τους θεατές που είχαν συρρεύσει απο διάφορα σημεία της πόλης.

Το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου δεν είχε φροντίσει να προγραμματίσει τίποτε ούτε για τους παράγοντες της ταινίας που βρέθηκαν στο Μόντρεαλ για να τιμήσουν την προβολή της στην εδώ όχθη (Πάνος Καρκανεβάτος σκηνοθέτης, Σταυρούλα Λογοθέτη πρωταγωνίστρια,RH Thomson πρωταγωνιστής και δύο άτομα της παραγωγής απο τη Νέα Υόρκη).Οι άνθρωποι βρέθηκαν επι ξύλου κρεμάμενοι τόσο απο την ανοργανωσιά του ΕΚΚ όσο και απο την δεύτερης κατηγορίας συμπεριφορά της διοργάνωσης του Φεστιβάλ εδώ στο Μόντρεαλ.

Οι ελληνικές διπλωματικές αρχές στο Μόντρεαλ δεν είχαν ειδοποιηθεί αρμοδίως απο το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου με αποτέλεσμα να δηλώνουν παντελή άγνοια για την παρουσία των παραγόντων της ταινίας. Την ίδια στιγμή οι Ελληνες δημοσιογράφοι τελούσαν εν αγνοία αφού κανείς επίσημος φορέας δεν είχε φροντίσει να τους ενημερώσει για τις τρείς ελληνικές συμμετοχές στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Μόντρεαλ.

Η μόνη προσωπική επαφή έγινε απο το φιλότιμο και την πατριοσύνη της πρωταγωνίστριας Σταυρούλας Λογοθέτη, που πήρε πληροφορίες για πρόσωπα και πράγματα απο την υπεύθυνο πολιτιστικών υποθέσεων της Καναδικής πρεσβείας στην Αθήνα Ζωή Δελήμπαση. Ετσι, η ίδια η Σταυρούλα έστειλε κάποια προσωπικά ηλεκτρονικά γράμματα για να επιτύχει την ελάχιστη παρουσία της ελληνικής παροικίας του Μόντρεαλ στην παγκόσμια πρώτη της «Αθανασίας».

Θλίψη μου προκάλεσε τόσο η ανοργανωσιά του Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Μόντρεαλ όσο και η παντελής έλλειψη συντονισμού απο το ΕΚΚ. Πώς είναι δυνατόν το ΕΚΚ να στέλνει ταινία και μάλιστα σε παγκόσμια πρεμιέρα χωρίς να έχει εξασφαλίσει το μίνιμουμ της αξιοπρεπούς προβολής της στο πλαίσιο ενός διεθνούς φεστιβάλ ; Πώς έστειλε τρία ελληνικά φίλμς χωρίς να διασφαλίσει την ελάχιστη προβολή τους τουλάχιστον στην ελληνική παροικία μέσω της επαφής με τις επιτόπιες διπλωματικές αρχές;

Πώς συνέβη κι εγκαταλείφθηκαν οι παράγοντες της ταινίας «Αθανασία» στο απόλυτο τίποτε απο το ΕΚΚ που χρηματοδότησε μάλιστα το φίλμ; Δεν είναι χρέος και καθήκον του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου να προωθεί τις ταινίες του με την αρτιότερη και επαγγελματικότερη προβολή στα διεθνή φεστιβάλ του κόσμου; Δεν είναι υποχρέωσή του να γνωρίζει τουλάχιστον σε ποιές αίθουσες και με ποιές συνθήκες παίζονται τα ελληνικά φίλμ στις αγορές του κόσμου;

Ντράπηκα πολύ για όλα αυτά και λυπήθηκα τα μάλα γιατί ταλαντούχοι άνρθωποι της κινηματογραφικής τέχνης, όπως είναι ο σκηνοθέτης Πάνος Καρκανεβάτος και η ηθοποιός Σταυρούλα Λογοθέτη έτυχαν τέτοιας αναξιοπρεπούς μεταχείρισης τόσο απο το ΕΚΚ όσο και απο το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Μόντρεαλ. Ντράπηκα τόσο ως Ελληνίδα όσο και ως Καναδή. Ως Ελληνίδα γιατί είδα για μια ακόμη φορά πόσο ανοργάνωτη είναι η πατρίδα μου σε επίπεδο πολιτισμού. Και ως Καναδή γιατί δεν επιτρέπεται να οργανώνονται τέτοια φεστιβάλ με προχειρότητα χωρίς κατάλληλες αιθουσες προβολής, τη στιγμή μάλιστα που χρηματοδοτούνται απο τους φόρους μας.

Πάντως, η ταινία «Αθανασία» , που την είδα δύο φορές, ήταν ένα αριστούργημα της 7ης τέχνης. Ο σκηνοθέτης Πάνος Καρκανεβάτος διάλεξε ένα τέλειο μύθο για να αναδείξει το μεγαλείο της γυναίκας, την κραταιά της φύση σε αντιδιαστολή με την ευάλωτη φύση του άνδρα.
Το κάστινγκ της ταινίας ήταν εκπληκτικό, η ηθοποιία άψογη απο πρώτους μέχρι δεύτερους ρόλους.

Η Μαρίνα Καλογήρου στο ρόλο της Αθανασίας έγραψε κυριολεκτικά στην οθόνη με τις σιωπηλές εκφράσεις του δωρικού προσώπου της, η Σταυρούλα Λογοθέτη που έπαιξε την Αθανασία στην ωριμότητά της ήταν επίσης συγκλονιστική. Αλλά και οι περιφερειακοί άνδρες του φίλμ, απο τον Γιώργο Καραμίχο μέχρι το Βαγγέλη Μουρίκη και τον R. H. Thomson έδωσαν ρεσιτάλ ηθοποιίας, καθένας στο δικό του ρόλο.

Εκπληκτική ήταν και η φωτογραφία του παλιού γνώριμου Δημήτρη Κατσαϊτη, καταπληκτικά τα κοστούμια του Kenny Mac Lellan και απόλυτα υπογραμμιστική των σκηνών η μουσική του Γιώργου Ανδρέου. Μια ταινία που της αξίζουν πολλά βραβεία και οργανωμένη διεθνής προβολή εφεξής!

Αθανασία
Σενάριο - σκηνοθεσία: Πάνος Καρκανεβάτος
Διεύθυνση Φωτογραφίας: Δημήτρης Κατσαΐτης
Σκηνογράφος-ενδυματολόγος: Kenny Mac Lellan
Μουσική: Γιώργος Ανδρέου
Μοντάζ: Γιάννης Χαλκιαδάκης
Παραγωγή: VERGA FILM PRODUCTIONS
Συμπαραγωγοί: EKK, ΕΡΤ, ODEON, NOVA, NPS-Ολλανδική Τηλεόραση, Divine Media Group, New York
Διανομή: ODEON, Imagine Film Distribution (6 ευρ. χώρες)
Πρωταγωνιστούν: Μαρίνα Καλογήρου (ΑΘΑΝΑΣΙΑ 1970),
Γιώργος Καραμίχος (ΧΡΗΣΤΟΣ),
Αγγελική Παπούλια (ΓΕΩΡΓΙΑ),
Βαγγέλης Μουρίκης (ΜΙΧΑΛΗΣ),
Μarina Κoem (ΑΝΤΖΕΛΑ, η κόρη της ΑΘΑΝΑΣΙΑΣ),
Σταυρούλα Λογοθέτη (ΑΘΑΝΑΣΙΑ 2007),
R. H. Thomson (ΜΑΝΟΣ ο πατριός),
Πατής Κουτσαύτης (ΠΕΤΡΟΣ).

21 comments:

Anonymous said...

ομολογώ πως δεν έχω ακουστά την ταινία,αλλά πάλι δε θα έλεγα οτι είμαι σινεφίλ...για το ΕΚΚ δεν εντυπωσιάζομαι,περίεργο θα ήταν το αντίθετο,αλλά για το Μόντρεαλ...τι να πει κανείς,αυτό μάλλον δείχνει και πόσο εκτιμούν το ελληνικό σινεμά...

Justine's Blog said...

Αγαπημένη μου,
Το ΕΚΚ είναι ανοργάνωτο, γιατί στέλνει ταινίες και παράγοντες χωρίς να έχει διασφαλίσει τα μίνιμουμ εχέγγυα της καλής προβολής. Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Μόντρεαλ έχει γίνει απλώς δευτεράντζα γιατί δεν επιτρέπεται να έχει τέτοιες κατάπτυστες άιθουσες προβολής και μάλιστα διεθνών ταινιών.
Αλλά ας τα μάθουν επιτέλους στην πατρίδα, γιατί δεν μπορεί να γίνονται εκπληκτικές ταινίες και να θάβονται απο την ανοργανωσιά και την προχειρότητα κυρίως της Ελλάδας!
Φιλιά δροσερά και ηλιόλουστα με θέα τη λίμνη.

Σοφία said...

Ξέρεις αν η ταινία θα κυκλοφορήσει στην Βρετανία;

Justine's Blog said...

Σοφία καλή μου,
Πριν σου απαντήσω έκανα μια ξεγυρισμένη βόλτα στο υπέροχο μπλόγκ σου. Ωραίες χορταστικές εικόνες, ωραίες εμπειρίες, έντονα κριτικό μάτι και γενικά άνετο στυλάκι. Μου άρεσε πολύ και προπάντων το γεγονός πως είσαι τακτοποιημένη. Εύγε και στους 15.000 επισκέπτες που σε χαίρονται.
Αν θα παιχτεί η Αθανασία στο Λονδίνο; Φαντάζομαι πως ναι, αν γίνονται εκεί ευρωπαϊκά φεστιβάλ κινηματογράφου. Δεν ξέρω πώς λειτουργεί η σκηνή της Αγγλίας. Πάντως, αν δεν παιχτεί, σε συμβουλεύω να κλείσεις αεροπλάνο και να πεταχτείς μέχρι Αθήνα να τη δείς όταν με το καλό παιχτεί στους ελληνικούς κινηματογράφους. Δεν μπορώ να ξεφύγω απο τους χαρακτήρες, τα πρόσωπα, τη φωτογραφία με φόντο τη Νίσσυρο.
Θα σου αρέσει εσένα που αγαπάς τους τόπους, όπως είδα.
Χαιρετίσματα απο το Μόντρεαλ της ομορφιάς και της λίμνης μου

Φωτεινή S said...

Iουστινάκι, γεια σου!
Αναμένω Αθανασία στο Ρέθυμνο. Μου κέντρισες το ενδιαφέρον.
Τρέχω και δεν φτάνω πριν το δικό μου ταξίδι.
Α, έχεις δωράκι εκεί
Φιλάκια

Justine's Blog said...

Φωτεινούλα,
Θα σου αρέσει πολύ το φίλμ. Αλήθεια ετοιμάζεσαι για ταξίδι; Πού θα πάς με το καλό;
Προσπάθησα πάλι να μπώ στο εδώ σου αλλά μου βγήκε ιός και τόκλεισα. Θα βρείς το θεματάκι οσονούπω στο μπλόγκ μου.
Φιλάκια

Anonymous said...

Τουλάχιστον η ποιότητα της ταινίας κάλυψε την ανοργανωσιά αμφοτέρων. Και καλά, από την ελληνική πλευρά δεν περιμένεις κάτι καλύτερο, από την καναδική όμως...?

Φωτεινή S said...

Ioυστίνη μου,
Καλή σου μέρα!
Το δωράκι είναι από Κατερίνα.
Μας έχουν ζώσει τα καζίνο και οι διαφημίσεις γιατί άλλους ιούς δεν έχουμε κια δυστυχώς κανένα antivirus δεν μπορεί να μας απαλλάξει.
Πάω αύριο βράδυ Βαρκελώνη, μετά συζύγου, τέκνων και πολλών φίλων μέχρι 10/9
Πολλά φιλιά

Φωτεινή S said...

Ioυστίνη μου, sorry.
Έκανα "πατάτα" το εκεί τελικά ήταν άλλα αντί άλλων. Το δικό σου δώρο από Κατερίνα είναι εδώ.
http://semetafora.blogspot.com/2008/09/3.html

Justine's Blog said...

Αγαπημένη Πένυ των ταξιδιών,
ΤΟ ΕΚΚ είχε κάθε λόγο και συμφέρον να προβάλει τις ταινίες του και τα λάθη του βαρύνουν τον ελληνικό κινηματογράφο εν συνόλω.
Οσο για τους Καναδούς και μάλιστα τους Κεμπέκες , δεν διαφέρουν πολύ απο τους Ελληνες γραφειοκράτες και αραχτούς της εξουσίας. Μία απο τα ίδια είναι, σε διαβεβαιώ.
Φιλάκια

Justine's Blog said...

Αγαπημένη Φωτεινή,
Ευχαριστώ την Κατερίνα για τις ευχές κι εσένα για τη φιλοξενία τους. Δυστυχώς, το μπλόγκ σας είναι και των δύο μολυσμένο και κάθε φορά που μαπίνω μολύνεται το σύστημά μου. Πρέπει να αφαιρέσετε κάποιο σόφτγουέαρ που σας έχει χαλάσει το μπλόγκ.(Δεν πρόκειται για απλές διαφημίσεις!!!)
Καλοτάξιδη με την οικογένειά σου και τους φίλους σου στην Ισπανία. Είναι χώρα θεϊκή!
Φιλιά

Κατερίνα Δε.Στα.Πα. said...

Γεια σου, Ιουστίνη μου!
Καλόν χειμώνα! Χαθήκαμε, μα η αγάπη μένει!
Ήρθα και πήρα το λινγκ σου για να το βάλω στα δώρα.Διάβασα που λες για τους υιούς. Δεν πειράζει! Δεν χάνεις και τίποτα! Τις φωτογραφίες μου αδειάζω και μόλις τελειώσω θα βγάλω τους μετρητές. Πιστεύω πως αυτοί κάνουν τη δουλειά.Προς το παρόν όμως τους θέλω, γιατί αυτοί μου κρατούν συντροφιά στα ξενύχτια μου!
Να είστε όλοι καλά! Καλές εμπνεύσεις και να χαίρεσαι τον Αλεξανδρίνο σου!

Justine's Blog said...

Αγαπημένο Κατερινάκι,
Σε ευχαριστώ για το όμορφο δωράκι, που δεν μπορώ να απολαύσω. Είναι καιρός που όταν μπαίνω στο μπλόγκ σου ή στη Φωτεινής κολάω έναν ιό, που χαλάει το κομπιούτερ μου. Υπάρχει κάποιο πρόβλημα με κάπιο σόφτγουέαρ . Δεν ξέρω αν είναι ο μετρητής, πάντως η cook που έχει μετρητή και μάλιστα καρακουτσομπόλη, δεν αντιμετωπίζει τέτοιο πρόβλημα.
Κοιτάξτε το άμεσα.
Ευχαριστώ και για τις ευχές.
Ιουστίνη

La Gigi said...

ε γι' αυτό βρε Ιουστινάκι ο ελληνικός κινηματογράφος δεν πάει πιο πέρα. και είναι λυπηρό γιατί γίνονται αξιόλογες παραγωγές που τις τρώει η μαρμάγκα στο τέλος.
φιλάκια

Justine's Blog said...

Μικρή μου νεράιδα,
Απο πού ξεπρόβαλες εσύ; Απο τις παραλίες της Μύκόνου ή απο το μουντό Montreux? θέλω στίγμα γιατί είσαι η λατρεμένη μου!
Φιλιά σου

La Gigi said...

στο μουντό Montreux είμαι Ιουστινάκι :(
ρίχνει και μια βροχή εδώ και 3 ώρες άλλο πράγμα.
εσύ είσαι στη λίμνη σου?
στον Ιανό είδα την Αβάνα σου να φιγουράρει σε περίοπτη θέση και πάρα πολύ φούσκωσα από περηφάνια!!!
φιλάκια πολλά αγαπημένη μου

Justine's Blog said...

Μικρή μου Ελβετίδα,
Πέσμου πώς τα προλαβαίνεις όλα και Μύκονο και Ιανό και Μοντρό. Τί να πώς, γυριστρούλα αντί μελισσούλα;
Σε ευχαριστώ για τα όμορφα νέα σου περι Αβάνας. Γενικά, φοριέται πολύ αυτό το καλοκαίρι.Θα κάνουμε και διαγωνισμό με έπαθλα 2 ταξίδια με διαμονή δωρεάν στην Αβάνα. Ωραίο ακούγεται;
Μόλις επέστρεψα απο τη λίμνη μου, όπου δούλεψα τρελλά αλλά έκανα και απίστευτες βόλτες κι ένα ευεργετικό μασαζάκι σήμερα!
Φιλιά στο βροχερό σου τόπο
Ιουστινάκι

Μηθυμναίος said...

Λες να 'ναι η ελληνική ανοργανωσιά. Θα πρέπει να δω την ταινία μόλις επιστρέψω στην Αθήνα.
Σε άκουσα προχτές στην ΕΡΑ 5. Μετά από σένα μίλησα εγώ με τον Θεόφιλο Δουμάνη για το Ψηφιακό Μουσείο Γ. Ιακωβίδης.
Να 'σαι καλά Ιουστινάκι!

Justine's Blog said...

Στρατο μου γλυκέ,
Πόσο κούκλος είσαι. Να μιλάς μετά απο μένα στην ΕΡΑ 5. Αν μου τόχες πεί θα είχα κάνει βουτιά στο ίντερνετ να σε ακούσω. (Θυμάσαι στην ανταπόκριση απο τη Βενεζουέλα; Τί ωραίες μέρες !)
Ναι, όταν έρθει στην Αθήνα η Αθανασία,μην την χάσετε.
Αλήθεια, πότε με το καλό επιστρέφετε στο κλεινόν άστυ; Ελπίζω το Νοέμβριο να βρεθούμε.
Φιλιά σας

Μηθυμναίος said...

Αν θυμάμαι ρωτάς... Σα να 'ταν χτες. Φεύγω για 3 μέρες στην Αθήνα, επιστρέφω Μήθυμνα και μάλλον κατά τα τέλη του Σεπτέμβρη με βλέπω και πάλι στο κλεινόν άστυ.
Μα φυσικά και θα βρεθούμε...
Ελπίζω να μη τη χάσω την ταινία.
Φιλάκια

Σοφία said...

Σ' ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια! Αν δεν πετύχω την ταινία στο σινεμά, πιστεύω να κυκλοφορήσει τουλάχιστον σε DVD. Δεν είναι το ίδιο, αλλά τουλάχιστον θα μπορέσω να τη δω.