ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΣΤΗ ΒΕΡΑΝΤΑ

ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΣΤΗ ΒΕΡΑΝΤΑ
Το συγκλονιστικό μυθιστόρημα για τις γυναίκες στην ωριμότητα, για τη γυναικεία φίλία, για τις ακυρώσεις και τις αναπτερώσεις!

Monday, November 24, 2008

Το θαύμα των Ελληνοπαίδων του Μόντρεαλ


(φωτο-Μάικλ Τελλίδης)

Από αριστερά: Ο πρόεδρος και ιδρυτής της Orchestre Symphonique Pop de Montreal, Stephan Savaria, ο αφηγητής Μάκης Παπαγαβριήλ, η σοπράνο Μαρία Διαμαντή, ο τενόρος Δημήτρης Ηλίας, ο συνθέτης Γιάννης Γεωργαντέλης, η σοπράνο Μαριαλένα Σπίνουλα και μερικά από τα « καρναβαλάκια».




Της Ιουστίνης Φραγκούλη

Η σκηνή του Κοινοτικού Κέντρου της Ελληνικής Κοινότητας Μόντρεαλ πλημμύρισε απο παιδιά των ελληνόφωνων σχολείων «Σωκράτης», που τραγουδούσαν με πολύχρωμες μάσκες στα πρόσωπα «Το Παραμύθι των θαυμάτων και των τεράτων» σπέρνοντας κύματα περηφάνειας στη γενιά των πρώτων μεταναστών και παππούδων τους. Η παράσταση με τη συμμετοχή του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στο Μόντρεαλ και της Ελληνικής Κοινότητας Μόντρεαλ ήταν ένα μοναδικό πολιτιστικό γεγονός,που άφησε το στίγμα του στην ελληνοκαναδική κοινότητα για την αρτιότητα της παραγωγής και της παράστασης .

«Το Παραμύθι των θαυμάτων και των τεράτων» είναι μια μεγάλη ελληνο-καναδική συμπαραγωγή της Chroma Musika (Μόντρεαλ) και του μουσικού οίκου Φίλιππος Νάκας (Αθήνα)σε κείμενο του Μιχάλη Μακρόπουλου και μουσική και στίχους του Γιάννη Γεωργαντέλη.
40 Ελληνόπουλα της Παροικίας του Μόντρεαλ επιλέχθηκαν μετά από ακροάσεις για να σχηματίσουν την χορωδία που τραγουδάει στο cd μαζί με την Συμφωνική Ορχήστρα Ποπ του Μόντρεαλ.

Υπό την φωνητική καθοδήγηση της σοπράνο και σολίστ Μαρίας Διαμαντή και την διεύθυνση του τενόρου-σολίστα Δημήτρη Ηλία, τα μικρά αηδόνια είχαν την ευκαιρία να ανακαλύψουν τη μαγεία μιας συμφωνικής ορχήστρας και να διδαχθούν πώς ηχογραφείται ένα επαγγελματικό CD. Η ηχογράφηση και ψηφιακή μίξη του CD έγινε υπό την επίβλεψη του καθηγητή του Μουσικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Concordia Δόκτορα Mark Corwin.

Στην Αθήνα πνοή στο βιβλίο έδωσε με την εικονογράφησή της η Ελληνοκαναδή Κατερίνα Βερούτσου ενώ αφηγείται ο Μάκης Παπαγαβρηίλ ο οποίος μαζί με τον συνθέτη και την σολίστ Μαριαλένα Σπίνουλα βρέθηκαν στο Μόντρεαλ για την παρουσίαση του βιβλίου.

Το παραμύθι

Αυτή δεν είναι μια πόλη σαν τις άλλες! Είναι η μαγική πόλη του καρναβαλιού, η πόλη του τρομερού Βασιλιά της Νύχτας, με τους δαίμονές του, και της καλοσυνάτης Βασίλισσας της Μέρας με τη στρατιά της από ζώα και πουλιά. Ο εντεκάχρονος Κώστας και η οχτάχρονη Αγγελική κατεβαίνουν με τους γονείς τους απ’ το χωριό, ντυμένοι με τις στολές που τους έχει φτιάξει η μητέρα τους. Όμως τους βλέπει ο Βασιλιάς της Νύχτας, που ζηλεύει τις στολές των παιδιών και στέλνει τους δαίμονές του να τα απαγάγουν για να τις κλέψει. Τα δυο παιδιά παλεύουν με θάρρος κι εξυπνάδα να γλιτώσουν. Θα τα καταφέρουν άραγε, σε τούτη τη θαυμαστή κι αστεία ιστορία τη γεμάτη περιπέτειες και μουσική;

6 comments:

δεσποιναριον said...

Αγαπημενη Καναδεζα της αποδρασης απο τον Καναδα! Αφηνεις πισω στο μπλογκακι σου ενα μπουκετο λουλουδια. Τι ομορφα και χαρουμενα παιδακια ειναι αυτα! Ειμαι σιγουρη οτι ειναι και ταλεντακια αφου επιλεχτηκαν ετσι για την παρασταση. Και ειμαι σιγουρη οτι βρηκαν τροπο να γλυτωσουν, οπως και θα βρουν τροπο να λαμψουν με την παρουσια τους σαν συνεχεια των μεγαλων, ημων! Τοπο στα νιατα Καναδεζα μου! Ποτε θα μας ξαναρθεις στις γειτονιες των μπλογκς; Στασου δυο λεπτααα. Παρε ενα φιλακι και μετα ξανατρεχεις!

La Gigi said...

Μπράβο και το προξενείο και στην ελληνική κοινότητα που στήριξαν αυτή την προσπάθεια και μεγάλο μπράβο στα παιδιά που το υλοποίησαν αλλά και στους ειδικούς που τα καθοδήγησαν!
Τι ωραία που τρέχεις για να μας έρθεις!!
Και μια που λέμε για παιδάκια, τραγουδάκια και ιστοριούλες, οι αρκουδίτσες σου που είναι??
φιλιά πολλά!!

Justine's Blog said...

Αγαπημένο Δεσποινάκι,
Κι εσύ επι ποδός εορτασμών είσαι, περιμένεις και όλα τα παιδάκια. Να περάσετε υπέροχες Ευχαριστίες και υπεροχότερα στο Σνα Φρανσίσκο μετα Δάφνης.
Τυχερά κορίτσια που θα είστε τα δυό σας. Σπουδαία ανακάλυψη η γυναικοπαρέα, indeed!
Τρέχω και δε΄φτάνω η γυναίκα με τα πακεταρίσματα, τα δώρα και προπάντων τα δώρα.
Σματς , σμουτς και σε σένα.
Μπορεί να πλογκάρω αν κάτσει καλά η σύνδεση.
Ιουστινάκι εν τάχει

Justine's Blog said...

Α! οι αρκουδίτσες μου γράφονται μουσικά και περιμένουν το τελικό σχέδιο έκδοσής τους.
Τρέχω για να σας έρθω και να γελάσουμε πολύ. Ελπίζω να τα προλάβω όλα, εγώ ο Τιραμόλα.
Πολλά φιλάκια ως το άλλο Σαββατοκύριακο.
Με αγάπη

Αστοριανή said...

Μπράβο στα παιδιά, στην κοινότητα και στις Αρχές που συνεχίζουν!
Εδώ, στη Νέα Υόρκη, με ελάχιστες εξαιρέσεις σχολείων, ...έχουμε "πιάσει...αραξοβόλι"
Κρίμα στα, κάποτε, όνειρα κι οράματα...
Με την αγάπη μου,
Υιώτα

Justine's Blog said...

Αγαπημένη Γιώτα,
Πρόκειται για αριστουργήματα. Οπως είδες είναι η ίδια ομάδαπαραγωγής με τα Ελληνόπουλα, που χωρίς καμιά οικονομική υποστήριξη απο φορείς κάνουν αυτά τα θαύματα.
Θέλει αρετή και τόλμη η΄δημιουργία έστω κι αν το κράτος περι άλλα τυρβάζει ξδεύοντας άγονα εκατομμύρια σε άνευ νοήματος θεσμούς.
Φιλάκια