ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΣΤΗ ΒΕΡΑΝΤΑ

ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΣΤΗ ΒΕΡΑΝΤΑ
Το συγκλονιστικό μυθιστόρημα για τις γυναίκες στην ωριμότητα, για τη γυναικεία φίλία, για τις ακυρώσεις και τις αναπτερώσεις!

Tuesday, March 23, 2010

Οταν η νέα γενιά αποπειράται στο λόγο

Το Διεθνές Κέντρο Συγγραφέων και Μεταφραστών Ρόδου,
με αφορμή την επέτειο της Παγκόσμιας Ημέρας Ποίησης (21 Μαρτίου), οργάνωσε μια εκδήλωση αφιέρωμα στον Δωδεκανήσιο λογοτέχνη Νίκο Κάσδαγλη, αλλά και στα παιδιά και έφηβους λογοτέχνες της Δωδεκανήσου.

Ο δήμαρχος Ρόδου κ. Χατζής και ο πρόεδρος του Κέντρου κ. Κοντάκος ενώπιον της χήρας και των παιδιών του εκλιπόντος Δωδεκανήσιου λογοτέχνη, έκαναν την αποκάλυψη της τιμητικής πλάκας του Διεθνούς Κέντρου Μεταφραστών και Συγγραφέων Ρόδου, που φέρει πλέον το όνομα «Κτήριο Νίκος Κάσδαγλης». Την ίδια ώρα το Κέντρο προχώρησε στη θεσμοθέτηση υποτροφίας «Νίκος Κάσδαγλης».

Στο πρώτο μέρος της βραδυάς η μεταφράστρια Ιρένε Μαραντέι παρουσίασε την αγγλική μετάφραση του βιβλίου του Νίκου Κάσδαγλη «Η Μαρία περιηγείται τη μητρόπολη των νερών»

Στο δεύτερο μέρος που είχε θέμα «Παιδιά και Έφηβοι Λογοτέχνες της Δωδεκανήσου» παρουσιάσθηκαν πεζογραφήματα και ποιήματα παιδιών και εφήβων των σχολείων της περιφέρειας Ρόδου, τα οποία έδωσαν το δικό τους στίγμα ως προς την έμπνευση και τη δημιουργία πάνω στον έμμετρο και τον πεζό λόγο.

Η δημοσιογράφος Ιουστίνη Φραγκούλη-Αργύρη έκανε την εισαγωγή στην αφιερωματική εκδήώση, ενώ το υπόλοιπο προεδρείο που αποτελούνταν απο τους Ιρένε Μαραντέι (μεταφράστρια), Τίτσα Πιπίνου (συγγραφέα), Αλάγιαλη Σουλεϊμάν – Τσιαλίκ (ποιητή), Γρηγόρη Τσιόγκα (εκπαιδευτικό), επιχείρησαν μια εποικοδομητική κριτική στα έργα των παιδιών και των εφήβων.

Ηταν μια βραδυά γεμάτη παλμό, νεανικότητα, σφρίγος, πάθος για τη δημιουργία, μια βραδυά που έδωσε το στίγμα πολλά υποσχόμενης νέας λογοτεχνικής γενιάς της Δωδεκανήσου.


Το πάνελ που έκρινε τα έργα των παιδιών
Η αίθουσα του Κέντρου κατάμεστη απο κόσμο
Μια μαθήτρια διαβάζει το πόνημά της
Το πάνελ αριστερόθεν, Σουλεϊμάν , Τίτσα Πιπίνου, Ιρένε Μαραντέι και Ιουστίνη Φραγκούλη
Το υπέροχο κτήριο Νίκος Κάσδαγλης
Η Νάνσυ ήταν η ψυχή της εκδήλωσης
Προηγήθηκαν τα αποκαλυτπήρια της ΄πλάκας προς τιμήν του λογοτέχνη Νίκου Κάσδαγλη
Η χήρα Κάσδαγλη και ο γιός του Χριστόφος Κάσδαγλης
Ο δήμαρχος κ. Χατζής και ο πρόεδρος του Κέντρου κ. Κοντάκος στην αποκάλυψη της ονομασίας
Η Ελευθερία Μπινίκου, υπάλληλος του Κέντρου, η αφεντιά μου, ο αγαπημένος τηλεοπτικός δημοσιογράφος Αριστείδης μιαούλης και η λογοτέχνις Τίτσα Πιπίνου

6 comments:

Froghall said...

Loipon ola kala den leo...alla..me megala paxia grammata tha po to eksis sxolio...oi photos pou pires itan poli katatopistikes (gia emena kai tis skepseis mou toulaxiston) kathos gia alli mia fora skeftika oti koita tous pou theloun kai panigiria otan den mporoun na organosoun ena happening sosta...dld poso organosi thelei na eftiaxnan ton xoro ligaki? den thelei TO meraki, apla na doseis ligo xrono parapano stin organosi autou...den ksero ta pira otan eida tis photo...bravo toulaxiston sta paidia pou an to ekanan ontos epeidi to ithelan tote einai aksiepeno :)

La Gigi said...

αυτό το ξανθό κοριτσάκι πάρα πολύ μου αρέσει :)
εσείς δε φαντάζομαι να ήσασταν αυστηροί με τους έφηβους δωδεκανήσιους λογοτέχνες!!
πρόσφατα διάβασα ακόμα ένα βιβλίο της κυρίας Πιπίνου (για να θυμασαι τη Λοϊδα) και ακόμη μια φορά θα πω ότι είναι καταπληκτική συγγραφέας!
φιλιά μη ήλιους

Αστοριανή said...

Ιουστίνη μου!
Πανταχού παρούσα!
Μήπως... έχεις αεροπορική εταιρία και δεν μας το έχεις... αποκαλύψει;
Ο Θεός να είναι μαζί σου...

Η εκδήλωση; Οτι χρειάζεται, για να "ξεδώσει" το ...άγχος, το "ελληνικόν"
μα το σπουδαιότερο να μπολιάσει την νεολαία με βαθύτερες σκέψεις και υψηλότερους στόχους...
΄οταν η πολιτεία είναι εκεί,
-ακόμη και στον λιγότερο εντυπωσιακό χώρο- η "μεταλαβιά" είναι πάντα στο αίμα των νέων, να δημιουργεί και να εμπνέεται!

Συγχαρητήρια σε ΟΛΟΥΣ,
Υιώτα Στρατή
(πρώην εκπαιδευτικός)
"αστοριανή",
ΝΥ

Justine's Blog said...

Αγαπητή Φρόγκυ,
Δεν θα έλεγα ότι ήταν ανοργάνωτη η εκδήλωση. Αντίθετα, το κέντρο τίμησε τα παιδιά καλώντας στην εκδήλωσή τους καταξιωμένους λογοτέχνες να τα ενθαρρύνουν.
Ηταν μια βραδυά με πολύ κόσμο και ωραία χημεία. Ελπίζω τα παιδιά να τη θυμούνται με αγάπη και με πάθος εάν η λογοτεχνία είναι το μεράκι τους.
Ευχαριστω που ήρθες

Justine's Blog said...

Ολες ξανθειές είμαστε, εννοείς τη μικρή λογοτέχνι; Ολα τα παιδιά ήταν κουκλιά και προπάντων ο τρόπος τους ήταν υπέροχος.
Οσον αφορά στην Τίτσα, είναι εξαίρετη λογοτέχνις και σπουδαία γυναίκα. Χαίρομαι που την έχω διαλέξει για παντοτινή φίλη!
Φιλί και αμπιεντό.

Justine's Blog said...

Αγαπημένη Γιώτα,
Κι εγώ αναρωτιέμαι μήπως πρέπει να αποκτήσω ιδιαωτικό αεροπλάνο με τους ρυθμούς που ταξιδεύω πλέον.
Λοιπόν, τα παιδιά στο λιτό περιβάλλον του Κέντρου (το οποίο στεγάζεται σε ένα ιστορικό κτίριο στο πιό όμορφο σημείο της Ρόδου) ένιωσαν μέσα τους τη γοητεία της λογοτεχνίας, πήγαν πιό πέρα απο το απλό τους πόνημα.
Εύχομαι η βραδυά να είναι μια παρακαταθήκη για το μέλλον όσων έχουν ένα ταλέντο.
Θα φανεί αν μας θυμούνται κι αύριο.
Φιλί απο την αεροσυνοδό !!!