ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΣΤΗ ΒΕΡΑΝΤΑ

ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΣΤΗ ΒΕΡΑΝΤΑ
Το συγκλονιστικό μυθιστόρημα για τις γυναίκες στην ωριμότητα, για τη γυναικεία φίλία, για τις ακυρώσεις και τις αναπτερώσεις!

Friday, September 3, 2010

Ελληνικά Γράμματα, το τέλος ήρθε αναπόδραστο!



Τα κακά νέα ταξιδεύουν γρήγορα. Ετσι , ακόμη και στην απομόνωση της Κωνσταντινούπολης έμαθα το λυπηρό νέο πως έκλεισαν τα Ελληνικά Γράμματα, ο εκδοτικός οίκος που στεγάζει τέσσερα από τα παιδιά μου:

Στις Αγορές του Κόσμου (διηγήματα με αγοραστικά τρίκ), Μια Πεταλούδα στη Ζωή μας ( οι αναμνήσεις της Κωσταντίνας μου) , Η Παρακαταθήκη (Λόγοι Σπυρίδωνος) , Ψηλά Τακούνια Για Πάντα (μυθιστόρημα).

Σ΄αυτό τον εκδοτικό οίκο βρέθηκα κατά τη μεγάλη περιπέτεια της αναχώρησης της αδελφής μου κι εκείνο το διάστημα ο Παύλος Παπαχριστοφίλου με αγκάλιασε με τον γενναιόδωρο τρόπο.
Ωστόσο, η αποχώρησή του από τον οίκο σήμανε το τέλος εποχής. Κι αυτό το ξέραμε όλοι, συγγραφείς και δημοσιογράφοι.

Είμαι ευτυχής που από πέρισι στεγάζομαι και θα στεγάζομαι στον εκδοτικό οίκο Ψυχογιός, που ξέρει να τιμάει τα βιβλία και προπάντων τους συγγραφείς.

Λυπούμαι που έμειναν άνεργοι 90 άνθρωποι, άνθρωποι με τους οποίους συνεργάσθηκα σε διάφορα επίπεδα.

Και λυπούμαι που σφαλίστηκε ένας εκδοτικός οίκος με ιστορία και πολλούς καλούς συγγραφείς.

Τζουστινάκι

Το ρεπορτάζ από το Εθνος

To πρώτο λουκέτο στον εκδοτικό χώρο του βιβλίου μπήκε χθες σ’ έναν από τους μεγαλύτερους, παραγωγικότερους και μακροβιότερους εκδοτικούς οίκους της χώρας, τα «Ελληνικά Γράμματα». Η οικονομική κρίση έκανε αισθητή την παρουσία της κατά τον χειρότερο τρόπο για τους ενενήντα περίπου εργαζόμενους του εκδοτικού οίκου, οι οποίοι πληροφορήθηκαν χθες το μεσημέρι την κακή είδηση. Οι φήμες βοούσαν εδώ και καιρό στην αγορά του βιβλίου πως κάτι δεν πάει καλά με τα «Ελληνικά Γράμματα». Και δυστυχώς επαληθεύτηκαν.
Υστερα από 53 χρόνια λειτουργίας, τα «Ελληνικά Γράμματα» διακόπτουν οριστικά στις 15 Σεπτεμβρίου την επιχειρηματική τους δραστηριότητα και μπαίνουν σε διαδικασία εκκαθάρισης.
Τα «Ελληνικά Γράμματα» ξεκίνησαν το 1957 ως μια προσωπική επιχείρηση με προσανατολισμό στον ακαδημαϊκό και επιστημονικό χώρο.

Ο προσανατολισμός αυτός διατηρήθηκε κι όταν ο εκδοτικός οίκος πέρασε από τον Δημήτρη Παπαχριστοφίλου στον γιο του Παύλο, ο οποίος ανέπτυξε την εκδοτική δραστηριότητα και σε άλλους τομείς: παιδικό βιβλίο, ελληνική και ξένη λογοτεχνία, non fiction κ.λπ. Ωστόσο, το σήμα κατατεθέν του εκδοτικού οίκου ήταν το πανεπιστημιακό βιβλίο και το ευρύ πεδίο της Ψυχολογίας.

Από τα μέσα της δεκαετίας του 1990 σημείωσαν σταδιακά σημαντική άνθηση, μπαίνοντας στη λίστα των δέκα παραγωγικότερων εκδοτικών οίκων. Το 2001, ξεκίνησαν συνεργασία με τον Δημοσιογραφικό Οργανισμό Λαμπράκη, ο οποίος απέκτησε το 51% της εταιρείας και τον Μάρτιο του 2007 το 100%.

Τα «Ελληνικά Γράμματα» πρόσφεραν εκδοτική στέγη σε πολλούς γνωστούς Ελληνες συγγραφείς. Ενδεικτικά, αναφέρουμε τους Μήτσο Αλεξανδρόπουλο, Σόνια Ιλίνσκαγια, Γιάννη Ξανθούλη, Κώστα Μουρσελά, Νένη Ευθυμιάδη, Γιώργο Μανιώτη, Ευγένιο Τριβιζά, Χρήστο Μπουλώτη, Γιώργο Σκαμπαρδώνη, Σωτήρη Δημητρίου, Φωτεινή Φραγκούλη κ.ά. Στα ονόματα της ξένης λογοτεχνίας φτάνει να αναφέρουμε τα ηχηρά ονόματα του Ουμπέρτο Εκο, του Μπόρχες (Απαντα), του Πίτερ Κάρεϊ, του Ντέιβιντ Μίτσελ, του Ουίλιαμ Τρέβορ κ.ά.

13 comments:

Michael Tellides said...

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του γνωστού ηλεκτρονικού βιβλιοπωλείου Amazon, οι πωλήσεις ψηφιακών βιβλίων ξεπέρασαν τις πωλήσεις των τυπωμένων βιβλίων όπως τα ξέρουμε από την εποχή του Γουτεμβέργιου. Εξ άλλου το Kindle, η συσκευή ανάγνωσης ψηφιακών κειμένων, ξεπέρασε σε πωλήσεις κάθε άλλο δώρο στην ιστορία των …δώρων!
Η είδηση, από όποια πλευρά κι αν τη δεις, είναι εντυπωσιακή καθώς ξεπερνά κάθε πρόβλεψη που έχει γίνει σε σχέση με το μέλλον του βιβλίου, όχι πριν από μερικά χρόνια, αλλά μόλις πριν από λίγους μήνες! Και είναι εντυπωσιακή διότι αφ’ ενός δείχνει το σύντομο τέλος του έντυπου βιβλίου αλλά και την εντυπωσιακή ζήτηση ψηφιακών βιβλίων πράγμα που σημαίνει πως ο κόσμος όχι απλώς εξακολουθεί να διαβάζει αλλά διαβάζει πολύ περισσότερο από ότι στο παρελθόν.
Ανησυχίες για το μέλλον του "παραδοσιακού" βιβλίου είχε εκφράσει στον ραδιοσταθμό CFMB Montreal και ο εκδότης των "Εκδόσεων Ψυχογιός" κ. Θάνος Ψυχογιός κατα την διάρκεια συνέντευξης που - όπως θα θυμάσαιΙουστίνη μου - σου παρεχώρησε πέρισυ.
Η "προφητική" αυτή συνέντευξη θα επαναληφθεί την ερχόμενη Πέμπτη 9 Σεπτεμβρίου, 2010 απο τον ίδιο σταθμό.

δεσποιναριον said...

Κριμα, οταν κλεινει ενας εκδοτικος οικος ειναι ραπισμα στον πολιτισμο. Παντως οταν μια μικρη εταιρεια αναγκαζεται να προσχωρησει σε μεγαλυτερη, ειναι βεβαιο οτι τα συμφεροντα παιρνουν ολο και περισσοτερο κερδοσκοπικο χαρακτηρα.

Αστοριανή said...

...όταν κλείνει μια "πόρτα"
το σκοτάδι αρχίζει να κυριαρχεί...
Όπως και νάναι, Κρίμα!
Άλλη γοητεία έχει το έντυπο βιβλίο!
Ιουστίνη μου,
σε φιλώ από Νέα Υόρκη,
Υιώτα
Αστοριανή

Michael Tellides said...

My Blog now has a new look.
Just pay a visit!

http://radiomichael.blogspot.com

Justine's Blog said...

Αγαπητέ Μιχάλη,
Σίγουρα και το βιβλίο οδεύει στην ηλεκτρονική του εποχή. Σίγουρα στην Ελλάδα θα καθυστερήσει λίγο το πέρασμα από τη μιά εποχή στην άλλη.
Πρέπει να διευκρινίσω πως τα Ελληνικά γράμματα δεν έπεσαν λόγω πτώσης του τζίρου, αλλά λόγω κακής οικονομικής διαχείρισης επί σειράν ετών.
Τέλος, χαίρομαι που θα ξαναπαίξεις τη συνέντευξη του εκδότη μου Θανάση Ψυχογιού. Δεν έχει χάσει την επικαιρότητά της καθώς εκείνος μιλάει για το δυσοίωνο μέλλον του παραδοσιακού χάρτινου βιβλίου.
Σε μια εβδομάδα θα επιστρέψω επιτέλους στον τόπο μας.
Οσο για το καινούριο σου μπλόγκ είναι σοβαρό και απροπό.
Με γειά σου

Justine's Blog said...

Αγαπημένη μου,
Σίγουρα το λουκέτο των Ελληνικών Γραμμάτων είναι ένα ράπισμα στον πολιτισμό΄. Συγγραφείς μένουν άστεγοι προς το παρόν, ενώ τόσος κόσμος περνάει στην ανεργία. Κι επιπλέον, αυτός ο εκδοτικός οίκος ανήκε στον άλλοτε κραταιό ΔΟΛ του Λαμπράκη. Ολα έχουν τη σημασία τους μέσα στο κλίμα ηττοπάθειας της πατρίδας μας.
Φιλί γλυκό

Justine's Blog said...

Γιώτα μου,
Επειδή εσύ ξέρεις την ηδονή και τον πόνο ενός βιβλίου, κατανοείς πόσο δύσκολο είναι να σαπίζουν βιβλία στις αποθήκες.
Πιστεύω πως οι ζωντανές οντότητες, τουτέστιν οι συγγραφείς θα βρούν στέγη. Τα βιβλία που εκδόθηκαν εκεί θα πολτοποιηθούν όμως. Είναι μοιραίο.
Σήμερα αναχωρώ απο την υπέροχη Πόλη.
Θα τα λέμε

δεσποιναριον said...

Ξαναδιαβαζω με ενδιαφερον ολα τα σχολια εδω και τα βρισκω εξαιρετικα ενδιαφεροντα αλλα και ανησυχητικα. Λατρις κι εγω του εντυπου αρνουμαι να αγορασω αυτα τα καδρακια που κουβαλανε ολοι και που χωρανε ολη τους την βιβλιοθηκη. Η τεχνολογια τρεχει πιο γρηγορα απο μας. Ευχομαι οι συγγραφεις να απορροφηθουν απο αλλους εκδοτικους οικους. Οσο για την ηττοπαθεια, ειναι φυσικο επακολουθο των οικονομικων προβληματων. Φιλια!

pylaros said...

Είναι κρίμα να κλείνει ένας εκδοτικός οίκος, αλλά εάν έκλεισε λόγο κακής διαχέιρισης τότε, δεν έχει τίποτε να κάνει με τα "γράμματα"

Ο έντυπος τύπος (βιβλίο) ήταν είναι και θα μείνει ο μοναδικός σύντροφος του αναγνώστη, με κανένα τρόπο δεν μπορεί να αντικατασταθεί από τον ηλεκτρονικό εκτός από τα ρεπορτάζ ειδήσεων κλπ...

Το καλό βιβλίο σε 'ακομπανιαρει' στο κρεβάτι, κάτω απ την σκιά του δένδρου, ακόμη σου κρατά συντροφιά και στο φως του λύχνου.

Χαιρετώ σε Ιουστίνη μου

Γαβριήλ

Justine's Blog said...

Πρωτεουσιάνα μου γλυκειά,
Δυστυχώς αυτά τα ηελκτρονικά καδράκια είναι ελαφρά και χωράνε δεκάδες χιλιάδες σελίδες βιβλίων στη μνήμη τους. Η νέα γενιά που δεν θα έχει κάν την κουλτούρα του βιβλίου αλλά της πάσης φύσεως οθόνης, θα είναι μια χαρά με τα ηλεκτρονικά βιβλία. Δυστυχώς, οι συγγραφείς και οι εκδοτικοί οίκοι θα πληγούν .
Ακόμη και το περίφημο λεξικό της Οξφόρηδς δεν θα βγεί έντυπο στη νέα του ανατύπωση, αλλά μόνο ηλεκτρονικό.
Το μέλλον συρρικνώνει την παραδοσιακή ανάγνωση βιβλίου.
Σε φιλώ από την πρωτεύουσα με συννεφούλα!

Justine's Blog said...

Γαβρίλη λατρευτέ μου φίλε και συνάδελφε,
βεβαίως τα Ελληνικά Γράμματα έκλεισαν λόγω χρόνιας κακής διαχείρισης, αλλά αυτό δεν αφαιρεί από τη βαρύτητα του γεγονότος πως έκλεισε ένας εκδοτικός οίκος. Που σημαίνει βιβλία προς πολτοποίηση και συγγραφείς άστεγοι.
Οσο για την παραδοσιακή ανάγνωση, σε πληροφορώ πως ήδη στις παραλίες και κάτω από τα δέντρα, στα κρεβάτια πριν απο τον ύπνο, κυκλοφορούν όλοι με ένα ηλεκτρονικό βιβλίο ανά χείρας.
Φιλί γλυκό

Sofia Voikou said...

Το γεγονός είναι απίστευτα λυπηρό, από πολλές απόψεις.
Ευελπιστώ να μην ακολουθήσουν κι άλλοι, γιατί δυστυχώς ακούγονται τέτοιες δυσοίωνες προβλέψεις...

Justine's Blog said...

Αγαπημένη μου Σοφία,
ναι ακούγονται πολλά δυσοίωνα και ζοφερά νέα. Αν πήγαινες στην έκθεση βιβλίου στο Ζάππειο θα έβλεπες την κατάθλιψη που επικρατεί. Λίγα περίπτερα κι ακόμη λιγότεροι επισκέπτες. Η κρίση χτυπάει παντού αδιακρίτως!