Η ΤΡΙΚΥΜΙΑ

Η ΤΡΙΚΥΜΙΑ
Το νέο συγκλονιστικό μυθιστόρημα

Sunday, July 24, 2011

Η Ρόδινη Στάχτη από τη Σόνια Ζαχαράτου


Η φίλη μου και συνάδελφος Σόνια Ζαχαράτου επανέρχεται στη λογοτεχνία με ένα μυθιστόρημα που αρύεται την ύπαρξή του από τις Βερσαλλίες φέρνοντας τον αέρα της αποσύνθεσης του γαλλικού βασιλείου αλλά και της γαλλικής επανάστασης γιά την ανακατανομή της ανθρώπινης αξιοπρέπειας σε μια ξεπερασμένη Ευρώπη.

Ηρωίδα της η Μαρία Θηρεσία Καρλότα που γεννήθηκε στα βασιλικά πλούτη μα έζησε την αποκαθήλωση του θεσμού της βασιλείας στη Γαλλία της επανάστασης.
Τίτλος του «Ρόδινη Στάχτη» και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Εξάντας.

Η Σόνια γράφει πατώντας στην ενδελεχή ιστορική έρευνα αποκαλύπτοντας ταυτόχρονα τις πολιτικές ανησυχίες της αλλά και την εσωτερικότητα του ταλέντου της.

Καλοτάξιδο να είναι αγαπημένη μου

Μια γεύση από τη Ρόδινη Στάχτη

Παρίσι, Βερσαλλίες, Αυλή του βασιλιά Λουδοβίκου ΙΣΤ΄ και της βασίλισσας Μαρίας Αντουανέτας. Το πρωτότοκο παιδί τους, που φθάνει στη ζωή μια δεκαετία πριν ξεσπάσει η Γαλλική Επανάσταση, είναι ένα μικροκαμωμένο και ευαίσθητο κορίτσι. Το όνομά του: Μαρία Θηρεσία Καρλότα. Η μικρή πριγκίπισσα μεγαλώνει μέσα στα μυθώδη πλούτη των πλέον πολυτελών ανακτόρων της Ευρώπης και στην απατηλή βεβαιότητα ότι η ζωή δεν μπορεί να είναι παρά μόνον αυτή, παρά μόνον έτσι: ένα παραμύθι.

Η Επανάσταση όμως διαλύει όλα τα δεδομένα, και η λαιμητόμος, τοποθετημένη στην καρδιά της αιματοβαμμένης πόλης, απλώνει τη φρίκη και σπέρνει τον πανικό. Η βασιλική οικογένεια, μετά από διωγμούς, εξευτελισμούς και περιπέτειες, φυλακίζεται. Ο εφιάλτης καραδοκεί, οι σκληροπυρηνικοί επαναστάτες επικρατούν και οι βασιλείς δεν γλιτώνουν το λεπίδι.

Η έφηβη Μαρία Θηρεσία, από την πρώτη ημέρα της φυλάκισής τους, γράφει ημερολόγιο. Γράφει αναπολώντας τα ανέφελα παιδικά της χρόνια και καταγράφει, συγχρόνως, όσα συμβαίνουν γύρω της, μέσα από τη δική της τρομοκρατημένη ματιά.

Ένα ιστορικό αφήγημα σε πρώτο πρόσωπο, ένα μυθιστόρημα πολιτικό που εκτυλίσσεται στη διάρκεια της Γαλλικής Επανάστασης έως και τις αρχές του 18ου αιώνα. Βασίζεται στα γεγονότα της εποχής, με τον άνεμο του Διαφωτισμού να σαρώνει όλη την Ευρώπη, με τον γαλλικό λαό σύσσωμο στις επάλξεις, με τον Χάρτη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου ν’ αλλάζει τη θέση του πάνω στη γη, αλλά και με την περίοδο της Τρομοκρατίας ν’ αμαυρώνει τις ελπιδοφόρες σελίδες μιας συγκλονιστικής Επανάστασης...

Βιογραφικό

Η Σόνια Ζαχαράτου είναι δημοσιογράφος. Η Ρόδινη στάχτη είναι το τρίτο βιβλίο της. Έχουν προηγηθεί τα Πανσέληνος παρά κάτι (πεζοποιήματα, Αστάρτη 1989) και Τρεις νύχτες του Αυγούστου (και μία ημέρα) (μυθιστόρημα, Ελληνικά Γράμματα 2009). Πρόσφατα μοιράστηκε το Β΄ βραβείο διηγήματος για την ελληνική γλώσσα στον διεθνή διαγωνισμό που οργάνωσε η Asociación Cultural Helenica «Nostos» στην Αργεντινή.

Ιουστίνη

No comments: