ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΣΤΗ ΒΕΡΑΝΤΑ

ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΣΤΗ ΒΕΡΑΝΤΑ
Το συγκλονιστικό μυθιστόρημα για τις γυναίκες στην ωριμότητα, για τη γυναικεία φίλία, για τις ακυρώσεις και τις αναπτερώσεις!

Tuesday, April 9, 2013

Πωλείται ο Σκορπιός μαζί με την ιστορία της Λευκάδας!




Για μας που καταγόμαστε από τη Λευκάδα ο Σκορπιός, το ιδιωτικό νησί του Αριστοτέλη Ωνάση, είχε γεμίσει τις μέρες μας με ανείπωτη γκλαμουριά σε μια εποχή που η Λευκάδα είχε μονόξυλα και αυλάκια στα σοκάκια της.

Το θρυλικό γιότ Χριστίνα ήταν μόνιμα αγκυροβολημένο στο νησί, αποτελώντας το σύμβολο του αυτοδημιούργητου πλούτου. Η Μαρία Κάλας τραγουδούσε στο Φεστιβάλ Λόγου και Τέχνης της Λευκάδας, ο Αριστοτέλης τιμούσε με την παρουσία του τις γιορτές του τόπου.

Ο γάμος του Ωνάση με τη Τζάκι Κένεντυ κυκλοφοφόρησε από στόμα σε στόμα στη Λευκάδα, έγινε το θέμα της κάθε γειτονιάς. Οταν η λέξη τζετ-σετ ήταν άγνωστη στην Ελλάδα, οι Λευκαδίτισσες νοικοκυρές ανάμεσα στο μαγείρεμα της φακής και της μακαρονάδας έκαναν το σταυρό τους για τα παράξενα νέα με επίκεντρο πάντα τους Ωνάσηδες.

Ο θάνατος του Αλέξανδρου Ωνάση ανέτρεψε το σκηνικό της χαράς και του δόγματος  πως ο πλούτος φέρνει την ευτυχία. Ο θάνατος άρχισε να σημαδεύει το Σκορπιό με τα βέλη του. Ακολούθησε ο θάνατος της Τίνας Λιβανού-Ωνάση, πρώην συζύγου του διάσημου εκατομμυριούχου κι ύστερα  ήρθε η τραγική κατάληξη του Αριστοτέλη. Τελευταία στο βωμό της κακοτυχίας έπεσε η Χριστίνα Ωνάση.

Σήμερα στο Σκορπιό, όπου στα νερά του κολυμπάμε κάθε χρόνο, κυριαρχούν τα τέσσερα κυπαρίσσια, ισάριθμα των μελών της οικογένειας Ωνάση που βρίσκονται θαμένοι στο νησί. Αυτή η οικογένεια  κάποτε ζούσε στην πολυτέλεια φέρνοντας τους διάσημους καλεσμένους στη Λευκάδα της ταπεινότητας και της ανέχειας. Χαρή στους Ωνάσηδες το φτωχό και παραμελημένο λόγω αριστερής κουλτούρας νησί μας, είδε χαραμάδες φωτός και ανάπτυξης.

Εμείς που σαν παιδιά ακούσαμε τη Μαρία Κάλας στην πλατεία να τραγουδάει, που σαν έφηβοι χορέψαμε δίπλα δίπλα με τη Χριστίνα στη ντισκοτέκ του Κοτούλα, που κολυμπήσαμε με τον Κένεντι Τζούνιορ στα νερά του Σκορπιού, νιώθουμε ευλογημένοι που ο Σκορπιός υπήρξε στην πολυνησία της Λευκάδας. Νιώθουμε βαθειά ιστορική υποχρέωση στον Αριστοτέλη που διάλεξε το δικό μας νησί από όλους τους παράδεισους του κόσμου να το κάνει ναυαρχίδα της ξενοιασιάς και της φιλοξενίας του.

Διαβάζω πως η Αθηνά, που δυστυχώς δεν έμαθε να αγαπάει την Ελλάδα (παρά μόνο να την αποστρέφεται για τις δυστυχίες των προγόνων της)  πρόκειται να πουλήσει το Σκορπιό σε κάποιους άγνωστους Ρώσους.

Οι μέρες του Σκορπιού δεν θα ξανάρθουν ποτέ για τη Λευκάδα και τους Λευκαδίτες!
Τζουστινάκι

4 comments:

Μηθυμναίος said...

Πάρτε κόσμε, ξεπουλάμε...

Θαλασσόβρεχούμενο και ηλιόλουστο το νησάκι ο Σκορπιός... Άντε έχουμε και ανάγκες!

Έτσι θα σβήσουμε...

Justine's Blog said...

Ναι, ξεπουλάμε ό,τι νάναι. Πρώτα την αξιοπρέπειά μας και τώρα τα νησάκια. Κάποτε τα εδάφη τάπαιρναν οι πόλεμοι, τώρα το χρήμα. Βρισκόμαστε πρωταγωνιστές μιας εθνικής τραγωδίας και δεν το έχουμε συνειδοποιήσει. Αυτη είναι η λυπηρή πλευρά του θέματος.
Φιλί της βροχής

Froghall said...

Δεν μπορουμε να κατηγορησουμε ομως κανεναν για το τι κανει με τα πραγματα που του ανηκουν :) ειδικα οταν ειπες πως η Αθηνα εθαψε τους αγαπημενους της εκει...

το θεμα ειναι οι νεοι ιδιοκτητες να μπορεσουν να δουν αυτο που ειδε τοτε και ο Ωνασης στον τοπο και τον αγαπησε τοσο :) και ειμαι σιγουρη οτι μπορουν οντως δουν την απιστευτη 'Ελληνικη' ομορφια!!

μη στεναχωριεσαι τζουστινακι δεν ειναι καποια πραγματα στο χερι μας.

froghall

Justine's Blog said...

Βατραχάκι μου,
Εχεις δίκιο, είναι ανεξέλγκτες οι βουλές των ιδιοκτητών ακι εν μέρει δικαίως θέλουν να πουλήσουν την περιουσία τους.
Απλώς, φαντάζομαι τους Ρώσους ολιγάρχες να αποβιβάζονται στο νησί του Ωνάσση και ανατριχιάζω.
Το γιό του Αμπράμοβιτς είναι συνέχει στα νερά μας!
Φιλί της βροχής