ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΣΤΗ ΒΕΡΑΝΤΑ

ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΣΤΗ ΒΕΡΑΝΤΑ
Το συγκλονιστικό μυθιστόρημα για τις γυναίκες στην ωριμότητα, για τη γυναικεία φίλία, για τις ακυρώσεις και τις αναπτερώσεις!

Thursday, June 8, 2017

Το Σήμαντρό Τους να Χτυπά!



Της Ιουστίνης Φραγκούλη-Αργύρη
Το Μοναστήρι της Παναγίας της Παρηγορήτισσας στην περιοχή του Lachute είναι μια ευλογία της Χριστιανοσύνης και της Ορθοδοξίας του Μοντρεάλ. Με μια ιστορία 25 χρόνων (ιδρύθηκε το 1993) γιορτάζει φέτος ένα τέταρτο του αιώνα παρηγορίας και παραμυθίας των Ορθόδοξων ψυχών.

Ετσι, λοιπόν,  του Αγίου Πνεύματος ξεκίνησε  μια ομάδα του Λυκείου Ελληνίδων Μοντρεάλ, προκειμένου να επισκεφθούν τις μοναχές, που υπό την καθοδήγηση της Γερόντισσας Θέκλας μεγαλουργούν σε όλους τους τομείς της δημιουργίας του Πλάστη. Στην αποστολή ήταν η αντιπρόεδρος Ματίνα Πριφτάκη,η γενική γραμματέας Ιουστίνη φραγκούλη-Αργύρη,  η ταμίας Μαρία Παχύγιαννη-Αργυρόπουλος, η ειδική ταμίας Αρτεμις Καραγιαννίδη, η επί των δημοσίων σχέσεων Βίκυ Γεωργιάδου και τα μέλη Ιωάννα Μπισμπίκος και Τίνα Φλίκας.

Ηταν μια βροχερή μέρα με ελάχιστη ορατότητα, αλλά εκείνες ακλόνητες ανέβηκαν το λόφο του Lachute αγγίζοντας περίπου τα σύννεφα. Εφτασαν μετά τη λειτουργία του Αγίου Πνεύματος. Το εκκλησάκι ήταν ανοιχτό και οι φλόγες των κεριών σιγόκαιγαν από τους πιστούς που μόλις είχαν συμμετάσχει στη λειτουργία.


Η κατάνυξη ήταν μεγάλη, το άρωμα των κεριών από τις μέλισσες ανακατευόταν γλυκά με το θυμίαμα το καμωμένο από το ακάματο μελίσσι των μοναχών της Παναγίας της Παρηγορήτισσας.


Στη συνέχεια σερβιρίστηκε ο καφές στο φιλόξενο αρχονταρίκι, όπου η ακούραστη νεαρή αδελφή Γαβρηλία, πηγαινοερχόταν προσφέροντας στις επισκέπτριες γλυκά φτιαγμένα από τα χεράκια των μοναχών.


Η ζεστή παρουσία της Γερόντισσας Θέκλας που με τη μητρική στοργή της αγκάλιασε τα μέλη του Λυκείου Ελληνίδων σκόρπισε μια ευλογημένη αύρα. Η Γερόντισσα ζήτησε από το Λύκειον Ελληνίδων να πρωτοστατήσει στον έρανο για την αγορά των δέκα σημάντρων για το Μοναστήρι.


Εις το βουνό ψηλά εκεί
ειν’ εκκλησιά ερημική,
το σήμαντρό της δε χτυπά,
δεν έχει ψάλτη ούτε παπά.

Ένα καντήλι θαμπερό 
και έναν πέτρινο σταυρό
 
έχει στολίδι μοναχό
 
το εκκλησάκι το φτωχό.΄

Παρότι το Μοναστήρι έχει αναπτυχθεί χάρη στις άοκνες προσπάθειες των μοναχών και την θερμή υποστήριξη του κόσμου, στο εκκλησάκι το μικρό λείπουν οι καμπάνες, αυτές που θα ξυπνούν μέσα στη νύχτα τις αφιερωμένες  στο Θεό γυναίκες για να ψάλλουν όρθρου βαθέωςτον όρθρον.

Το Λύκειον Ελληνίδων Μοντρεάλ, που νιώθει μια ιδιαίτερη σύνδεση με τις γυναίκες μοναχές της Παρηγορήτισσας, αμέσως προθυμοποιήθηκε να σταθεί αρωγός σε αυτή τη νέα προσπάθεια του Μοναστηριού να αποκτήσει καμπαναριό και καμπάνες.Κι έτσι κατέθεσε την προσφορά του.

Ταυτόχρονα, καλούμε όλους του συμπάροικους να συνεισφέρουν στην αγορά των σημάντρων που θα σκορπίζουν ήχους αυθεντικού Μοναστηριού στο Κεμπέκ!



Η ιστορία του Μοναστηριού της Παρηγορήτισσας

Το Μοναστήρι της Παναγίας της Παρηγορήτισσας στο Μόντρεαλ, το πρώτο Ελληνορθόδοξο  Μοναστήρι στο Κεμπέκ, ιδρύθηκε το 1993 υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Καναδά και του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Καναδά κ. Σωτηρίου.


Το Μοναστήρι ιδρύθηκε υπό την καθοδήγηση του Γέροντος Εφραίμ, μαθητού του Γέροντος Ιωσήφ του Ησυχαστού, πολυγραφότατου και πεφωτισμένου Αγιορείτη μοναχού.


Το Μοναστήρι χτίσθηκε πάνω σε μια παλιά φάρμα 235 στρεμμάτων στην πλαγιά ενός ελατόδασους στα γοητευτικά βουνά Laurentians, βορειοδυτικά της πόλης Lachute. Με την αγάπη και τον συνεχή μόχθο των αδελφών μοναχών αλλά και με την προσφορά των λαϊκών αναπτύχθηκε σε ένα κήπο που υμνεί την Παναγία την Παρηγορίτισσα, στης οποίας τη θεία χάρη είναι αφιερωμένο.


Το Μοναστήρι απαριθμεί σήμερα 22 μοναχές υπό την ιερά καθοδήγηση της Ηγουμένης Θέκλας, η οποία πρωταγωνίστησε στην ίδρυσή του. Οι μοναχές ασχολούνται με τη γεωργία, την τυροκομία και την κατασκευή χειροτεχνημάτων και εργοχείρων.


Εκτός από την εντατική αφοσίωσή τους στην καθημερινή δουλειά, οι μοναχές προσφέρουν μια μεγάλη αγκαλιά παρηγοριάς για τους μη έχοντες και αλλά και για τους έχοντες.


Το Μοναστήρι της Παναγίας της Παρηγορήτισσας αποτελεί το αγαπημένο καταφύγιο των Ελλήνων και των Ορθοδόξων του  Μόντρεαλ.




















1 comment:

Αστοριανή said...

Αγαπημένη μου,
Να είστε Όλοι καλά.
Την ευλογια Της να έχετε.
Σας φιλούμε,
Υιώτα-Δημήτρης
"αστοριανή"
ΝΥ