ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΣΤΗ ΒΕΡΑΝΤΑ

ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΣΤΗ ΒΕΡΑΝΤΑ
Το συγκλονιστικό μυθιστόρημα για τις γυναίκες στην ωριμότητα, για τη γυναικεία φίλία, για τις ακυρώσεις και τις αναπτερώσεις!

Wednesday, February 27, 2008

Η χαμένη αθωότητα του μπλόγκινγκ

Της Ιουστίνης Φραγκούλη

Βρίσκομαι στην Ελλάδα αυτή την τελευταία βδομάδα του Φλεβάρη και οι Αλκυονίδες μέρες καλά κρατούν, χαρίζοντας θεϊκό καιρό με ήλιο να καίει καταμεσής του ουρανού. Η χώρα λάμπει μέσα σε ανοιξιάτικη ομορφιά, οι αμυγδαλιές είναι ολάνθιστες, τα ζουμπούλια χύνουν τον ερωτισμό της μυρωδιάς τους. Στο νησί μου η θάλασσα φεγγοβολάει στην ανατανάκλαση του φωτός σα νάναι κατακαλόκαιρο.

Κι όμως το τοπίο στα πολιτικά και δημοσιογραφικά δρώμενα της χώρα είναι απίστευτα θολό. Μαύρα σύννεφα καλύπτουν τους ουρανούς της ενημέρωσης, όλα είναι συγκεχυμένα καθώς δημοσιογράφοι κατηγορούνται πως συναλλάσσονται με την εξουσία, καταρρίπτοντας και τον τελευταίο μύθο μιας αντικειμενικής ενημέρωσης.

Η υπόθεση Ζαχόπουλου, που η κυβέρνηση με μαεστρία έστρεψε απο άμεσο πολιτικό σκάνδαλο του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος σε μια ξεφωνημένη διαμάχη μεταξύ Μάκη και Θέμου, ήταν η αρχή της έκρηξης μια κρίσης, που έρπει εδώ και μερικά χρόνια στα τηλεοπτικά και άλλα πεδία της ενημέρωσης. Οι αλληλοκατηγορίες των δύο συνεκδοτών και άλλοτε συλλουομένων στη μπανιέρα δυό-δυό, ήταν το φυτίλι που άναψε τη φωτιά στα μέσα ενημέρωσης.

Και αίφνης, στη δίνη του κυκλώνα μπήκε το μπλόγκ press.gr, το οποίο εδώ κι ένα χρόνο παρουσιάζει ανάμεσα σε άλλα και πρωτογενείς δημοσιογραφικές αποκαλύψεις για πρόσωπα και πράγματα. Με αφορμή μια υποτιθέμενη και καθόλου αποδεδειγμένη υπόθεση εκβιασμού, οι αστυνομικοί του ηλεκτρονικού εγκλήματος όρμησαν στο σπίτι του συναδέλφου Ανδρέα Καψαμπέλη ανταριάζοντας τον προσωπικό του υπολογιστή και μαζί το οικογενειακό του άσυλο, διασύροντάς τον στα αναπεπταμένα πεδία της θολής τηλεόρασης.

Δεν προτίθεμαι να υπερασπιστώ το ρόλο του press.gr, το οποίο ήταν ένα ανώνυμο μπλόγκ με εγκυρότατη όμως πληροφόρηση σε πολλούς τομείς της ενημέρωσης. Παρότι ,πολλές φορές τα σχόλια που ακολουθούσαν τις ειδήσεις ήταν υβριστικά και χυδαία, ωστόσο δεν πρέπει να παραγνωρισθεί ο ενημερωτικός του ρόλος .

Αποκορύφωμα της υβριστικής και απαράδεκτης συμπεριφοράς των σχολιαστών του συγκεκριμένου μπλόγκ υπήρξε η περίοδος της ασθένειας του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου, όπου γράφτηκαν οι πιό απαράδεκτοι αφορισμοί χωρίς να μπεί κανένα απολύτως φρένο.

Ενώ λοιπόν διαφωνώ με τη συχνά ασύδοτη και ανεξέλεγκτη ανώνυμη σχολιογραφία του press.gr, θα πρέπει να πώ ότι η κατηγορία της εκβίασης δεν με πείθει για το πρόσωπο του συναδέλφου μου Ανδρέα Καψαμπέλη, ο οποίος υπήρξε ανέκαθεν έγκριτος δημοσιογράφος με μια ιδεολογική βάση, που παρέχει σε μένα την τρίτη το άλλοθι μιας συγκεκριμένης πολιτικής και προσωπικής του ηθικής. Είμαι πεπεισμένη πως βάλλεται αδίκως, επειδή το μπλόγκ του είναι δημοφιλέστατο με 70.000 επισκέψεις την ημέρα.

Περαιτέρω γεννάται το ερώτημα αν θα πρέπει το μπλόγκινγκ να φιμωθεί στην Ελλάδα με ειδική νομοθεσία . Αν δηλαδή με αφορμή την δήθεν υπόθεση της εκβίασης απο συντελεστές του press.gr, θα προχωρήσει η κυβέρνηση στη λογοκρισία της ελεύθερης διακίνησης των ιδεών, την οποία παρέχει η δυνατότητα του ιστολογείν στο διαδίκτυο.

Είμαι κάθετα αντίθετη με οποιαδήποτε προσπάθεια χειραγώγησης του μπλόγκινγκ, καθώς μια τέτοια κίνηση θα προδώσει φοβική μανία καταδίωξης εκ μέρους της ελληνικής πολιτείας. Δεν υπάρχουν σύνορα στο διαδίκτυο, γι αυτό το ιστολογείν είναι αδύνατο εκ των πραγμάτων να αναχαιτισθεί. Μια κίνηση οριοθέτησης της ελεύθερης διακίνησης του λόγου και των ιδεών στο διαδίκτυο, απλώς θα γελοιοποιήσει τον επίδοξο νομοθέτη καθιστώντας την Ελλάδα περίγελω στο διεθνή χώρο της ελευθεροτυπίας και ελευθεροστομίας.

Θεωρώ πως τα όρια στο μπλόγκινγκ τίθενται απο την ίδια την προσωπική ηθική των δημοσιογράφων, που ιστολογούν στο διαδίκτυο. Αν αυτή δεν υπάρχει, κανένας κυβερνητικός νόμος δεν μπορεί να περιορίσει την κακοήθεια.

Και πάντως, η ανωνυμία του μπλόγκινγκ μπορεί να προστατεύει τους δράστες της ψευδολογίας, αλλά ταυτόχρονα εκθέτει τα ψευδολογήματα καθιστώντας τα αναξιόπιστα αφού τα κείμενα των μπλόγκερς δεν είναι υπογεγραμμένα. Ετσι, τα ανυπόγραφα άρθρα ή σχόλια αυτοακυρώνονται απο την ίδια την ανωνυμία τους.

Σε κάθε περίπτωση, φοβάμαι πως όλη αυτή αναταραχή με στόχο το press.gr απλώς είναι η απόδειξη πως το μπλόγκινγκ έχασε για πάντα την αθωότητά του στη μικρή όμορφη πατρίδα μου!

29 comments:

gerasimos said...

Ομολογώ πως δεν κατάλαβα προς τι όλη η συζήτηση για τα blogs, αφού το μόνο που απαιτείται είναι μια μικρή... αίτηση!

δεσποιναριον said...

Καλημερα Ιουστινακι.
Κατ αρχας η αθωοτητα οσον αφορα το μπλογκινγκ υπηρχε μονο στα ματια των μη σχολουμενων ακομα και στην Ελλαδα.
Λυπαμαι που ο φιλος σου και συναδελφος δημοσιογραφος περναει ταλαιπωριες τωρα και ειναι θυμα μιας βιαστικης απελπισμενης θαλεγα προσπαθειας αποπροσανατολισμου, αλλα πιστευω οτι ακομα και στο "φερομενο" ,για να χρησιμοποιησω την δικη τους ορολογια, ως ηλεκτρονικο εγκλημα αποδεικνυεται τελικα η αληθεια.
Γενικα παντως οταν προκειται για δημοσιογραφια ειμαι υπερ του επωνυμου μπλογκινγκ. Τα ανωνυμα σχολια οταν ειναι κακεντρεχη, μπορουν να αγνοηθουν οχι στη δημοσιευση, αλλα στην απαντηση.
Δεν προκειται αυτη η κατασταση να σταματησει το μπλογκινγκ στην Ελλαδα ουτε νομιζω οτι θα εφαρμοσουν δικη τους ηλεκτρονικη νομοθεσια. Δυστυχως η τεχνολογικη εξελιξη προχωρα με ρυθμους που δεν προλαβαινει κα κατοχυρωθει νομικα κι εκει βρισκουν πατημα πολλοι και ασυδοτουν.
Ελευθερη ηλεκτρονικη δημοσιογραφια με σεβασμο σε ολα τα σταδια της αναφορας.
Θα επανελθω αν μου προκυψει κατι αλλο.
Προς το παρον Καναδεζααααααα η μονη ανοιξη που μυριζει εδω ειναι κατι πρασινες μυτουλες απο νταφοντιλς σκορπια μες τον κηπο. Ματς μουτς!!!!

Ra Ma said...

Η άποψή σου με εκφράζει. Αυτό που δεν αντέχω είναι τα υβριστικά και χυδαία σχόλια. Την πρακτική αυτή τη θεωρώ απαράδεκτη για οποιδήποτε λόγο. Είναι εύκολο να βρίζεις πίσω από την ανωνυμία, ο κάθε ένας μπορεί να το κάνει, το δύσκολο είναι να γράφεις σωστά και επώνυμα.

Μαζί με τα ξερά καίγονται και τα χλωρά λένε. Το βλέπουμε πάντα να συμβαίνει! (αυτό για το συνάδελφο)

Το πήραν και οι τηλεοράσεις το θέμα και άντε να τους σταματήσεις! Στη μάννα μου τι θα πω, που θα με ρωτήσει αν ασχολούμε με αυτόν τον διάβολο!!!

Φωτεινή S said...

Ιουστίνη μου, γεια σου.
Σου ξαναείπα πως είσαι πολύ γλυκιά και πραγματικά χαίρομαι να σε βλέπω να χαμογελάς μέσα από τη φωτογραφία σου.
Συμφωνώ απόλυτα μαζί σου σχετικά με τη χαμένη αθωότητα του μπλόγκινγκ και ακόμη περισσότερο με το σχόλιο του radio marconi παραπάνω, για το πώς θα δικαιολογήσει την ενασχόληση μ’ αυτόν τον διάβολο στη μάνα του, κι εγώ στον άνδρα μου, γιατί τα παιδιά μου τα έχω δίπλα μου.
Πολλά φιλιά και καλά να περνάς στην πατρίδα σου.

Justine's Blog said...

Αγαπητέ Γεράσιμε,
Η συζήτηση περιστρέφεται γύρω απο την ελευθερία της έκφρασης στα μπλόγκς και την προσπάθεια μετριασμού της απο τα κέντρα εξουσίας.
Κατα τα άλλα, η αίτηση και η ευκολία της είναι γνωστά θέματα. Σε ευχαριστούμε που τα υπενθυμίζεις.
Ιουστίνη

Justine's Blog said...

Αγαπημένο Δεσποινάριον,
Π΄ρωτον φέρνω μυρωδιές μικρής πατρίδας, φιλάκια απο τη μαμά και πίτα λευκαδίτικη για όλους τους ξενητεμένους.
Δεύτερον, μόλις τακτοποίησα τη βαλίτσα της Λευκάδας και τώρα ετοιμάζομαι να αναζωρήσω για Μιλάνο με νέα αδειανή βαλίτσα. Θα μείνω μέχρι την Κυριακή.
Οσο για το σχόλιο, tres a propos καθώς ποιός να σταματήσει τον ίλιγγο της τεχνολογίας!
Ούτε οι νόμοι, ούτε οι προφήτες το μπορούν.
Θα φέρω καινούριες εντυπώσεις απο την Ιταλία και την Ελβετία, νάι;

Justine's Blog said...

Θύμιε γλυκέ μου,
Κι ότι έλεγα πως δεν θα με καλέσεις για καφέ λάτε στου Ελευθερουδάκη.Έυτυχώς που εμφανίστηκες και άρχισα να ηρεμώ.
Τα ανώνυμα κακεκντρεχή σχόλια είναι χυδαία και ποταπά. Αυτοαναιρούνται απο την ίδια την ανωνυμία. Η λάσπη δεν κολάει όταν είναι αραιή!
Φιλιά απο Λευκάδα με άρωμα Κωνσταντίνας, που την επισκέφθηκα και της πήγα ανθισμένες αμυγδαλιές!

Justine's Blog said...

Φωτεινή μου,
Σε ευχαριστώ που με επισκέπτεσαι και μου χαρίζεις τα αισιόδοξα λόγια σου.
Λοιπόν, το μπλόγκινγκ έχει χάσει την αθωότητά του, αλλά υπάρχουν ακόμη κάποιοι αθώοι μπλόγκερς. Σ' αυτούς ανήκουμε κι εμείς, ναί;
Στο όνομα μιας αθωότητας που καλούμαστε να προστατεύσουμε σε χαιρετώ καθ οδόν προς Μιλάνο.
Φιλιά πρωτεύουσας

κυκλάμινο said...

Ιουστινάκι μου γλυκό, έτοιμες οι βαλίτσες; Καλά να περάσεις κι εκεί!
Εγώ κορίτσι μου δεν το ήξερα αυτό το μπλογκ, όπως δεν ξέρω και πολλά άλλα.
Πάντως με στεναχωρεί αφάνταστα που χάθηκε η αθωότητα του μπλόγκινγκ, όπως λες κι εσύ.
Φιλάκια το κορίτσι μου!
Τα ξαναλέμε.

Ra Ma said...

Δεν σε ξέχασα παιδί μου!
Διαβάζω για τα ξενύχτια σου. Έγραψα κάποια σχόλια σε προηγούμενο αλλα τελικά χάθηκαν. Μπορεί να έβγαλε κάλοιο error στο save και να μην το κατάλαβα!

Δεν σε πήρα ακόμα τηλ, γιατί ξέρω ότι έχεις υποχρεώσεις που τρέχουν. Θέλω να ξέρεις ότι είμαι εδώ, διακριτικά δίπλα σου.

Άνθισμένες αμυγδαλιές ε? Το άρωμά της δεν λέει να φύγει.

Φιλιά και σε περιμένω Αθήνα.

Justine's Blog said...

Κατερινάκι μου,
Είμαι σε μια διαρκή κίνηση, φυγή να το πώ; Βλέπεις, πρέπει να συμπαρασταθώ και στο σύζυγο, που έχει δουλειές στην Ευρώπη.
Την Κυριακή θα επιστρέψω και τότε θα τα πούμε απο κοντά. Το υπόσχεσαι;
Φιλια πρωινά πριν απο την αναχώρηση
Ιουστίνη

Justine's Blog said...

Αγαπημένε Θύμιε,
Φτάνει το άρωμά της μέχρις εδώ για πάντα.
Εσύ ετοιμάζεις στολές αποκριάτικες για παιδικά πάρτις; Αντε, να τα πούμε μετά τους χορούς σου.
Φιλιά επι τη αναχωρήσει

δεσποιναριον said...

Αγαπημενη μου Καναδεζα, σε βλεπω στην αιθουσα αναμονης του αεροδρομιου να κανονιζεις, ραντεβου, και να γεμιζει η ηλεκτρονικη σου ατζεντα. Και η πυλη να ανοιγει κι εσυ να μπαγλαρωνεις το λαπτοπ και να τρεχεις. Η επιβατις Ιουστινη της αερογραμμης ουαν του θρη με προορισμο το Μιλανο και με απωτερο σκοπο να ξεφτυλιστει στα ψωνια παρακαλειται οπως προσελθει στη θυρα κομσι κομσα για αμεση επιβιβαση. Με το καλο να φτασεις καρντια μου, καλη διαμονη, χαιρετισματα στη Μιουτσια και καλα ψωνια. Με πολλη αγαπη απο την Ουασινγκτον που οσο και να μπαινει η ανοιξη δειλα δειλα, και τι δε θαδινα για ενα ζουμπουλι στον κηπο της μαμας μου κι ενα καφε στην Αθηνα.

Μηθυμναίος said...

Είσαι Ελλάδα και δεν σφύριξες;
Καλά να περνάς.
Φιλάκια

Meropi said...

Καλή μου Ιουστίνη τι σύμπτωση! Περίπου ίδιο θέμα έχουμε αναρτήσει στο ποστ. Και εκφράζω κι εγώ έντονες αμφιβολίες αν στοιχειοθετείται κακουργηματική απόπειρα εκβίασης στην περίπτωση του press-gr.
Καλό σου απόγευμα

zero said...

Ολα αυτα εγιναν οταν ηρθες στην Ελλαδα εσυ.
Ειναι τυχαιο?
Υποπτο, πολυ υποπτο.
Αχχμμμ...

Ινσπεκτορ Κλουζο.

Penelope said...

Ioυστίνη μου αυτό ήταν? αφήνεις την Αθήνα τόσο γρήγορα,ούτε τη μαμά σου δεν πρόλαβες να δείς! Oπως και να είναι καλά να περνάς

κυκλάμινο said...

Συμπαράσταση τα λένε τώρα τα ταξίδια! "Α! πουνήρου!" έλεγε η θειά η Βαγγελιώ. Έτσι κι εσύ! Τράβα με κι ας κλαίω!
Καλά να περάσεις κορίτσι μου! Ανοίγει το μάτι σου ταξιδεύοντας. Σε ζηλεύω!
Ξέρεις πόσο το θέλω, όσο ξέρεις και τα υπόλοιπα...
Θα το προσπαθήσω Ιουστίνη μου, γιατί ξέρεις πόσο πολύ θέλω να σε δω!
θα τα πούμε. Φιλάκια!

g vrettos said...

http://kolivata.blogspot.com/


Sorry alla den exo ellhnika eimai ektos.

zero said...

Βρε, φευγεις κιολας?
Σιφουνας εισαι βρε παιδι μου.

Justine's Blog said...

Δεσποινάκι μου,
Μου έλειψες. Πού ήσουν εσύ όταν άνοιγα το στόμα μου εκφράζοντας επιφωνήματα θαυμασμού για τα θαύματα της Μιούτσια; Γέμισε το Μιλάνο fusion απο ρούχα μέχρι τσάντες. Ακόμη και ο αλύγιστος Λουί βουιτόν παίζει με τα χρώματα της ίριδος-fusion.Δεν θέλω να σου πώ πως ξεκατινιάστηκα στα ψώνια, γιατί -και με το δίκιο σου- θα με καθαιρέσεις απο πνευματικό άνθρωπο σε απόλυτα υλιστικό όν.
Ηταν ωραία όμως και πήρα τζούρα Ευρώπης, που την είχα τρομερή ανάγκη!

Justine's Blog said...

Αγαπημένε Στράτο,
Είμαι στην Αθήνα και περιμένω να σε δώ. Αυτή τη φορά δε θα μου τη γλιτώσεις. Πού θα πιούμε τα καπουτσίνα μας; Στο καφέ του Ελευθερουδάκη ή σε άλλο σημείο; Περιμένω κρούση σου!

Justine's Blog said...

Αγαπητή Μερόπη,
Μίλησα και με άλλους συναδέλφους του χώρου. Ολοι συμφωνούν πως ήταν στημένο το σκηνικό για να βγεί απ τη μέση το ενοχλητικό μπλόγκ του Καψαμπέλη. Ο άνθρωπος έχει εντιμότατη πορεία στη δημοσιογραφία και είναι αδύνατον να στοιχειοθετηθεί απόπειρα εκβίασης έστω και με ψευδομάρτυρες! Βλέπεις η εντιμότητα του Ανδρέα μετράει χρόνια και καμιά λάσπη δεν την ανατρέπει. Να τα πούμε όσο βρίσκομαι εν Αθήναις.Θα το χαρώ πολύ.

Justine's Blog said...

Ζερό, Κλουζό μου,
Λές να είμαι στο κόλπο; Μπορεί για να βρώ θέμα για πόστινγκ! Χά! Δεν με προλαβαίνεις γιατί είμαι σίφουνας, μια εδώ μια εκεί, μια παραπέρα!

Justine's Blog said...

Αγαπητέ μου Βόρε,
Κι εσύ γυρνάς; Ε! βλέπεις το αφόρητο κρύο, γεννάει αλητείες! Καλά να περνάς όπου κι αν βρίσκεσαι. Δεχόμεθα και αγγλικούς χαρακτήρες στο μπλόγκ μας!
Καληνύχτα

Justine's Blog said...

Κατερινάκι μου γλυκό,
Ετσι το λένε τώρα το απόλυτο τρελλό shopping. Συμπαράσταση στις δουλειές του συζύγου. πώς να δικαιολογηθούν δύο βαλίτσες ψώνια σε ένα τριήμερο;
Είδα και τα χειρότερα. 4 βαλίτσες ψώνια το ίδιο ακριβώς τριήμερο και παρηγορήθηκα η γυναίκα.
Πάντως, αν και σύντομο΄, ήταν υπέροχο ταξίδι. Και περιμένω να σε δώ.

κυκλάμινο said...

Τσα! Λογικά αυτή τη στιγμή μου απαντάς! Σε παρακολουθώ!

κυκλάμινο said...

Πάντα υπέροχα να περνάς κορίτσι μου! Το αξίζεις! Αν μπορείς πάρε κι άλλες βαλίτσες! Χαλάλι σου!

Μηθυμναίος said...

Τα καπουτσίνια θα τα πιούμε όπου εσύ επιθυμείς. Την προηγούμενη φορά μου ζήτησες τα τηλέφωνά μου, τα έχεις. Αν όχι, υπάρχουν στα ε-μέιλ μου. Εγώ αναμένω...
Θα χαρώ πολύ!