ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΣΤΗ ΒΕΡΑΝΤΑ

ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΣΤΗ ΒΕΡΑΝΤΑ
Το συγκλονιστικό μυθιστόρημα για τις γυναίκες στην ωριμότητα, για τη γυναικεία φίλία, για τις ακυρώσεις και τις αναπτερώσεις!

Wednesday, September 1, 2010

Η Ινδικτος και η Πόλη

Αφιερωμένο εξαιρετικά στον εκδότη της Ινδίκτου κυρ-Μανουήλ για τα ωραία βιβλία που τολμάει να εκδίδει


Βρίσκομαι στην Κωνσταντινούπολη μετά από μια δεκαετία και βάλε σε ένα ταξίδι αυτογνωσίας και αναδαψίλευσης της μέχρι τούδε πορείας μου.

Σήμερα πήγα στο Πατριαρχείο να παρακολουθήσω την τελετή της Ινδίκτου (αρχής του Εκκλησιαστικού Ετους). Ηταν μαγικές οι στιγμές στο Ναό του Αγίου Γεωργίου προεξάρχοντος του Οικουμενικού Πατριάρχου κ. Βαρθολομαίου. Παρών από την Αθήνα ήταν ο ανυπεξ κ. Δρούτσας με τη συνοδεία του.

Κατακλύσθηκα από την υπέροχη λειτουργία με τους αυθεντικούς βυζαντινούς ψάλτες του πατριαρχικού ναού, που δημιούργησαν κατανυκτικό κλίμα. Η εικόνα της Παναγιάς στολισμένη με πολύχρωμα τριαντάφυλλα έτσι απλά χωρίς φτιασιδώματα μου προκάλεσε αισθήματα ευφορίας.

Παρακολούθησα την τελετή υπογραφής του Νέου Εκκλησιαστικού Ετους από τους ιεράρχες του Θρόνου και της Συνόδου. Ηταν μια μοναδική εμπειρία.

Είδα παλιούς αγαπημένους φίλους, το φωτογράφο Νίκο Μαγγίνα, το μητροπολίτη Αργεντινής Ταράσιο. Γνώρισα το λογιότατο μητροπολίτη Πέργης και συνάντησα επιτέλους τον Αρχιγραμματέα της Συνόδου Ελπιδοφόρο.

Τα είπαμε πεταχτά με την Αυτού Παναγιότητα (προσβλέπω σε μια πιο ιδιωτική συνάντηση οσονούπω). Ηταν ήρεμος και αποφασισμένος να διεκδικήσει τα αναφαίρετα δικαιώματα της Ορθόδοξης Χριστιανοσύνης στην Τουρκία. Δυναμικότερος από ποτέ και ουσιαστικότερος επίσης. Μου αρέσει ο Πατριάρχης στη νέα του φάση, ξέρω πως ήρθε η στιγμή να καρποφορήσουν οι κόποι εκείνου και των προκατόχων του για την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης.

Χθές συναντήθηκα με τον εξαιρετικό συνάδελφο και φίλο Αλκη Κούρκουλα και τη σύζυγό του Μαριλένα. Πήγαμε για υπέροχο νεωτεριστικό τούρκικο φαγάκι στο Μοντέρνο Μουσείο της Πόλης.
Τα υπόλοιπα αξιοθέατα και άλλα θα σας τα πώ σε επόμενη ανάρτηση.

Ως τότε θα απολαύσω τη Νύμφη του Βοσπόρου απλωμένη στους επτά λόφους της.

Justinaki international


Στην αίθουσα δεξιώσεων ο Σεπτός Πατριάχης κ. Βαρθολομαίος συνομιλεί με τον ανυπεξ κ. Δρούτσα. "Περιμένουμε έργα απο την Τουρκία, χορτάσαμε από λόγια" ήταν τα λόγια του Παναγιωτάτου στον ελληνα πολιτικό
Επιτέλους γνώρισα τον Αρχιγραμματέα κ. Ελπιδοφόρο
Ο Πατριάρχης και ο ανυπεξ εν μέσω των ιεραρχών της Συνόδου
Με τον πρώην Κορέας κ. Σωτήριο, που με εντυπωσίασε με τις τεχνολογικές του γνώσεις
Με το λατρεμένο από παλιά φίλο , μητροπολίτη Αργεντινής κ. Ταράσιο. Κάποτε στην Πόλη παλιά πολύ παλιά είχαμε περάσει υπεροχα!
Με την Αυτού Παναγιότητα μας συνδέουν δεσμοί αίματος παρότι διαφωνήσαμε εντόνως στο εκκλησιαστικό της Αμερικής. Οι πληγές έκλεισαν όμως.

11 comments:

Μαριάνθη said...

Καλό Φθινόπωρο Ιουστίνη!
Σε μένα έφερες την αρχή του με την πιο όμορφη εικόνα. Αυτής του λατρευτού μου εξάδερφου Ταράσιου. Σε ευχαριστώ για αυτή τη χαρά. Αν προλάβεις και τον ξαναδείς να τον φιλήσεις από μένα. Μου άγγιξες την καρδιά.

Justine's Blog said...

Αγαπητή μου Μαριάνθη,
Θα δώσω χαιρετίσματα στον ξάδελφο Ταράσιο γιατί θα τον ξαναδώ αύριο το βράδυ. Χαίρομαι που σου μετέδωσα λίγη απ΄τη χαρά της μέρας.
Φιλί

Αστοριανή said...

...και... διεθνής... όπως σωστα το έγραψες!
Μα γλυκό μας κορίτσι, που κάποια μέρα νομίζω είχες και γενέθλια...,
τυχερή που είσαι να ταξιδεύεις σ΄ολο σχεδόν το κόσμο!
Είναι κι αυτό μια...κούραση, θα πει κάποιος, μα τί εμπειρία! Ευχαριστώ που τη μοιράζεσαι μαζί μας.
Περιμένουμε κι άλλα, Φίλη μας.
Υιώτα
αστοριανή,
ΝΥ

Justine's Blog said...

Αγαπημένη μου Γιώτα,

Ε! αφού πέρασα και στην Ασία γνώρισα τη διεθνοποίηση, στ΄αλήθεια.

Τα ταξίδια είναι κουραστικά αλλά για μένα δικαιώνονται από τους προορισμούς. Χρωστούσα στον εαυτό μου ένα ταξίδι στην Πόλη, που φέτος είναι ωραιότερη από ποτέ καθώς είναι Πρωτεύουσα της Πολιτιστικής Ευρώπης κι έχει ανακαινισθεί εν μέρει.

Την απολαμβάνω γιαβάς γιαβάς με την ελληνική πλευρά της να με γοητεύει απίστευτα!

Φιλί ανατολίτικο γιαβάς

katrine said...

Πολύ ωραία σκέψη Justinάκι ο συνδιασμός της αρχής του εκκλησιαστικού έτους με διαλογισμό ξεκούραση αλλά και βόλτα.

Θέλω τόσο πολύ να κάνω αυτό το ταξίδι!!

Uluslararası bir Justine!!!
Kisses¨))))

pylaros said...

Αγαπητή μου Ιουστίνη,
Πριν σου γράψω το παρόν ταλαντεύτηκα αλλά τελικά πήρα την απόφαση.
Την Αρχή της Ινδίκτου γιορτάζει η Εκκλησία μας την 1η Σεπτεμβρίου γνωστό ως η αρχή του νέου έτους της Οθόδοξης εκκλησίας...

Όχι στο σχολείο στην Ελλάδα δεν μου το έμαθαν...
Εδώ στα ξένα προσπαθώ να βρω μια κάποια έννοια το συγκρίνω με το fiscal year οικονομικόν έτος της πόλης της Νέας Υόρκης που αρχίζει την 1 Ιουλίου, ή ακόμη και με το Εβραικό Rosh Hashanah που αρχίζει 9 Σεπτεμβρίου.
Η εδώ εφημερίδα δίνει έμφαση στην εορτή της Νέας Ινδικτιώνος πρώτη Σεπτεμβρίου ως ημέρα προστασίας του περιβάλοντος...
Κι αν αυτό είναι μέρος της ορθόδοξης θρησκείας γιατί δεν μας το δίδαξαν π.χ. όπως μας δίδαξαν την παλαιά διαθήκη κλπ...
Ελπίζω να μην παρεξηγηθώ,


Πάντοτε at your Service

Γαβριήλ

pylaros said...

Πάλι ο ίδιος,
Βρήκα τη σημασία της λατινικής λέξης indictio ορισμός σημαίνουσα καθ' ον κατα δεκαπενταετή περίοδον εκπληρώνοντο εις τον Αυτοκράτορα των Ρωμαίων οι φόροι...
Από του Μ. Κωνσταντίνου (313) εγένετο επισήμως χρήσις της Ινδικτιώνος ως χρονολογίας, έκτοτε δε η εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως μέχρι νυν εορτάζει την 1ην Σεπτεμβρίου ως αρχή του εκκλησιαστκού έτους...
___________---------

Συνεχίζει με πολλές ακόμη πληροφορίες τις οποίες παραλείπω, σεβόμενος τον χώρο...

Σας ευχαριστώ
Ιουστίνη μου οι φωτογραφίες όμορφες πρωτότυπες αναμνηστικές...

Γαβριήλ

La Gigi said...

λοιπόν, εγώ θα βγω εκτός θέματος και θα παρατηρήσω ότι ο κύριος Δρούτσας είναι ωραίος ε;
φιλιά πολλά

Justine's Blog said...

Κατρινάκι μου,
Ναι, ομολογώ πως ο διαλογισμός και οι βόλτες είναι μια αποτοξίνωση των δύσκολων ημερών που έχω περάσει αυτό το καλοκαίρι.
Σού εύχομαι να κάνεις αυτό το υπέροχο ταξίδι, που σε γεμίζει πικρές μνήμες και γλυκειά πραγματικότητα. Η Πόλη είναι στα γκιουζένια της!

Justine's Blog said...

Αγαπημένε μου Γαβρίλη,
Πιστεύω πως σοφά η Εκκλησία μας έχει καθιερώσει την Ινδικτώνα ως αρχή του εκκλησιαστικού έτους. Μήπως και τα σχολεία δεν αρχίζουν το Σεπτέμρβιο;
Είναι ο συμβολισμός της σποράς αλλά ταυτόχρονα και η εποχή που ο κόσμος μαζεύεται από την τρέλλα του καλοκαιριού για εργασία.
Φιλί και χάιρομαι που σου αρέσουν οι φωτογραφίες μου

Justine's Blog said...

Μελισσούλα,
Εσύ πολύ σωστά παρατηρείς πως ο υπουργός έχει έναν αέρα νεότητος και κομψότητος. Για την αποτελεσμάτικότητα δεν γνωρίζω, θα τον κ΄ρινει κι αυτόν η ιστορία!
Φιλί εγγλέζικο