ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΣΤΗ ΒΕΡΑΝΤΑ

ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΣΤΗ ΒΕΡΑΝΤΑ
Το συγκλονιστικό μυθιστόρημα για τις γυναίκες στην ωριμότητα, για τη γυναικεία φίλία, για τις ακυρώσεις και τις αναπτερώσεις!

Sunday, September 12, 2010

Emotion Pictures-Ντοκυμαντέρ και Αναπηρία 2010, ένα φεστιβάλ ευαισθησίας



Της Ιουστίνης Φραγκούλη

Το 4ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ EMOTION PICTURES – Ντοκιμαντέρ και Αναπηρία δίνει και φέτος ραντεβού με το κοινό του στο Μουσείο Μπενάκη στην Πειραιώς, τη Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου 2010 στις 8:00 μ.μ.

Η φετινή διοργάνωση όμως δεν χρηματοδοτήθηκε από αρμόδιο φορέα (έχει καταργηθεί βλέπετε) με αποτέλεσμα η καλλιτεχνική του διευθύντρια Μαρία Χατζημιχάλη-Παπαλιού να κρατήσει Δονκιχωτικά αυτό το κινηματογραφικό φεστιβάλ, που θα γίνει αύριο στο Μουσείο Μπενάκη με μιά μόνο συγκλονιστική εκδήλωση.

Η σκηνοθέτις Μαίρη Χατζημιχάλη-Παπαλιού, που χτύπησε πολλές πόρτες αυτό το χρόνο για να λάβει την απαραίτητη χρηματοδότηση προκειμένου να παρουσιάσει το πλήρες τριήμερο πρόγραμμα του φεστιβάλ, έμεινε την τελευταία στιγμή χωρίς στήριξη από τους αρμόδιους φορείς.

Ετσι αναγκάστηκε να ακυρώσει την προβολή ταινιών από διάφορες χώρες καθώς και την έλευση ανάπηρων καλλιτεχνών από διάφορα σημεία του κόσμου. Με αυτή την παλινωδία δεν εκτέθηκε η καλλιτεχνική διευθύντρια, μα το ελληνικό κράτος που δείχνει πως αδυνατεί να δείξει την ελάχιστη ευαισθησία απέναντι στους λιγότερους προνομιούχους ανθρώπους.

Το Υπουργείο Πολιτισμού όφειλε να στηρίξει το εν λόγω φεστιβάλ, το μοναδικό κινηματογραφικό φεστιβάλ που φέρνει στην αθηναϊκή σκηνή, την ωραιότητα των αναπήρων, την τόλμη τους, την καλλιτεχνική τους αποκοτιά παρά τη φυσική ατέλεια.

Φέτος το ΥΠΠΟ συγχωρειται μερικώς για την αβελτηρία του, για την ανικανότητά του να συλλάβει τις ανάγκες της πολιτιστικής δράσης και διάδρασης όχι μόνο στο επίπεδο των αναπήρων αλλά και γενικώς στην παραγωγή πολιτισμού.

Ωστόσο, επειδή η Ελλάδα είναι αποκλειστικά χώρα της φυσικής καλλονής και του πολιτισμού, θα πρέπει να κινηθούν οι αρμόδιοι υπουργοί και οι υφυπουργοί για να παράγουν και να εξάγουν Ελληνικό Πολιτισμό άμεσα και αποτελεσματικά.

Οποιος από την κυβέρνηση δεν έχει αντιληφθεί πως το μόνο όπλο της Ελλάδας είναι το καλλιστο παρελθόν της και το τολμηρό πολιτιστκό παρόν της, έχει πραγματικά χάσει το στοίχημα με τον 21ο αιώνα.

Θα περιμένουμε αμέσως μετά την αυριανή εκδήλωση του 4ου Φεστιβάλ EMOTION PICTURES – Ντοκιμαντέρ και Αναπηρία, που πραγματοποιείται χάρις στη λεβεντιά της καλλιτεχνικής του διευθύντριας Μαίρης Χατζημιχάλη-Παπαλιού και των ευαίσθητων φίλων του φεστιβάλ, το ΥΠΠΟ να υιοθετήσει θεσμικά το εν λόγω φεστιβάλ και να το βάλει στον προϋπολογισμό των εκδηλώσεών του από την επόμενη χρονιά.

Είναι επιεικώς γελοίο να δαπανώνται εκατομμύρια ευρώ στις «Αϊντες» του Ηρωδείου και να μην παρέχονται ψίχουλα για την τέχνη των φυσικά ευαίσθητων ομάδων.

Κλείνοντας θέλω να πώ ότι αντί το ΥΠΠΟ να τυρβάζει περί την διεθνικότητα της Λυρικής Σκηνής του, ας υποστηρίζει τις παραγωγές του θεάτρου , του κινηματογράφου, του βιβλίου, που αποπνέουν Ελληνικότητα και κοινωνική Ευαισθησία!!!


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Το διεθνές κινηματογραφικό Φεστιβάλ EMOTION PICTURES – Ντοκιμαντέρ και Αναπηρία δίνει και φέτος ραντεβού με το κοινό του στο Μουσείο Μπενάκη στην Πειραιώς, τη Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου 2010 στις 8:00 μ.μ.

Δεν πρόκειται για την 4η διοργάνωση του Φεστιβάλ, που ενώ ήταν έτοιμη από την καλλιτεχνική του διευθύντρια Μαρία Χατζημιχάλη-Παπαλιού, ματαιώθηκε αναγκαστικά την τελευταία στιγμή. Γραφειοκρατικοί και όχι μόνο λόγοι, οι οποίοι δεν γνωστοποιήθηκαν από τους αρμόδιους φορείς, στέρησαν το Φεστιβάλ από την προγραμματισμένη του χρηματοδότηση με αποτέλεσμα να μην μπορεί να υλοποιήσει το τριήμερο πρόγραμμά του. Περισσότερες από 200 ταινίες απ’ όλο τον κόσμο είχαν κατατεθεί. Από αυτές οι 32 συμπεριελήφθησαν στο προγραμμά ενώ το EMOTION PICTURES είχε παράλληλα εξασφαλίσει τη συμμετοχή των δημιουργών τους οι οποίοι θα ταξίδευαν στην Αθήνα, από Ευρώπη κι Αμερική.

Μετά από όλα αυτά, δηλώνουμε ότι δεν καταθέτουμε τα όπλα και θεωρώντας ότι το EMOTION PICTURES – Ντοκιμαντέρ και Αναπηρία με τη βοήθεια όλων όσων το στήριξαν αυτά τα χρόνια, θα ξεπεράσει τα εμπόδια και θα συνεχίσει, οργανώνουμε με ελεύθερη είσοδο μια βραδιά με ξεχωριστό ενδιαφέρον και πολλές εκπλήξεις:

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα και στην Ευρώπη θα παρουσιαστεί ο Eyewriter, μια εφεύρεση που επιτρέπει σε άτομα με ολική παράλυση (νόσος του ALS) να επικοινωνούν γράφοντας ή ζωγραφίζοντας, με τη βοήθεια μιας κάμερας που καταγράφει την κίνηση των ματιών τους.
Ο Eyewriter είναι μια επινόηση του Tony Quan, που είναι γνωστός και ως TEMPTONE, ένας θρυλικός καλλιτέχνης του γκράφιτι, συγγραφέας, κοινωνικός ακτιβιστής και εκδότης, στον οποίο διαγνώστηκε ολική παράλυση το 2003.

Επιστήμονες και καλλιτέχνες στο Λος Άτζελες, μέλη των ομάδων: Free Art and Technology, Open Frameworks, The Graffiti Research Lad κ.ά., συνεργάστηκαν μαζί του για τη δημιουργία μιας καινοτομικής συσκευής που του επιτρέπει να δημιουργήσει και πάλι γκράφιτι με την κίνηση των ματιών του και μόνο. Η σπουδαία αυτή εφεύρεση ενέπνευσε ομάδα καλλιτεχνών με κοινωνικές ευαισθησίες – Ερμίρα Γκόρο, Giovanni Giorgio Maioletti, Νίκος Καλογεράκης, Ειρήνη Κουρουβάνη, Κύθνια Νικολάου, Διονύσης Πετρουτσόπουλος, Ματίνα Σαρρή, Ιωάννα Τσινιβίδη - οι οποίοι δημιούργησαν ειδικά για το EMOTION PICTURES ένα πρωτότυπο πολυθέαμα με χορό, μουσική, φως και τεχνολογία, που θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά.
Το πρόγραμμα της βραδιάς περιλαμβάνει επίσης την προβολή των ελληνικών ταινιών: «Άλλη όψη – Η τρίτη διαδρομή» του Δημήτρη Βρακά, «Κατερίνα Αγγελάκη-Ρουκ» της Δέσποινας Καρβέλα, «Κι εγώ για μένα» του Τζώρτζη Γρηγοράκη, «Υδάτινοι δρόμοι» του Γιάννη Δράκου και «Χριστούγεννα με την Αγγελική» της Ελίνας Τραϊφόρου. Επίσης θα προβληθεί μια ταινία-έκπληξη σε συνεργασία με το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας Conn-Χ και την εταιρεία διανομής FeelGood Entertainment.
Στην εκδήλωση θα παραστεί ο Λυκ Μπολάν, Βέλγος σεναριογράφος, σκηνοθέτης και πρόεδρος του φεστιβάλ Extra & Ordinary People – EOP!, με το οποίο έχει αρχίσει συνεργασία το EMOTION PICTURES υπό την αιγίδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, της πόλης των Βρυξελλών και της πριγκίπισσας Άστριντ. Επίσης ο Σταμάτης Κραουνάκης θα βρεθεί κοντά στο κοινό και θα δώσει τη δική του ξεχωριστή νότα.

Με την πεποίθηση ότι ο αγώνας των ανθρώπων με αναπηρία είναι δύσκολος και πολυμέτωπος και χρειάζεται γέφυρες επικοινωνίας, ψυχαγωγία, ενημέρωση αλλά και μια εναλλακτική οπτική, πιστεύουμε ότι τελικά θα εξασφαλίσουμε τη συνέχεια του σημαντικού καλλιτεχνικού θεσμού, τον οποίο αγκάλιασαν από την πρώτη στιγμή τα άτομα με αναπηρία. Ο κινηματογράφος και ειδικά το ντοκιμαντέρ θεωρούμε ότι είναι μέρος αυτού του αγώνα, όπως και το EMOTION PICTURES. Σε τρία μόλις χρόνια κατάφερε να κάνει αισθητή την παρουσία του όχι μόνο στην Αθήνα, όπου κάθε Ιούνιο συγκέντρωνε πολυπληθές και φανατικό κοινό, όχι μόνο στην περιφέρεια με εκδηλώσεις όλο το χρόνο σε συνεργασία με δήμους και τοπικούς φορείς, αλλά και στα διεθνή κινηματογραφικά δρώμενα καθώς γρήγορα εξελίχτηκε σε ζωντανό μέλος της παγκόσμιας κινηματογραφικής κοινότητας με ταινίες απ’ όλο τον κόσμο, συμμετοχές διεθνών προσωπικοτήτων, αφιερώματα σε άλλα διεθνή φεστιβάλ.

Στην προσπάθειά μας αυτή δεν είμαστε μόνοι μας. Έχουμε στο πλευρό μας διεθνείς προσωπικότητες από τον καλλιτεχνικό κόσμο και το χώρο των κινημάτων οι οποίοι μας έχουν κατακλύσει με μηνύματα, ενώνοντας τη φωνή τους με τη δική μας. Συνεχίζουμε λοιπόν με αισιοδοξία και με την πεποίθηση ότι το 4ο Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί σύντομα κι ο θεσμός θα εξασφαλίσει το μέλλον του.

Η εκδήλωση, που είναι υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, πραγματοποιείται με την ευγενική χορηγία του ΟΤΕ, ο οποίος ανέλαβε την παραγωγή του θεάματος Eyewriter. Η Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας-Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης υποστηρίζει το Φεστιβάλ και το Μουσείο Μπενάκη παραχωρεί για μία ακόμη φορά δωρεάν το χώρο του.

6 comments:

Ρούλα said...

Ιουστίνη αγαπημένη και ταξιδεμένη
καλώς επέστρεψες στη βάση σου και καλό Φθινόπωρο που φαντάζομαι ότι εκεί έκανε την παρουσία του πιο έντονα.
Ο πολιτισμός μιας χώρας κρίνεται και από τον τρόπο που αντιμετωπίζει τα άτομα με αναπηρία, αν αυτό δεν είναι δείγμα πολιτισμού τότε τι είναι!
Εύχομαι καλή επιτυχία στην εκδήλωση και καλή δύναμη στην κ. Μαίρη Χατζημιχάλη-Παπαλιού για να συνεχίσει το έργο που απαιτεί αγάπη αλλά και αρκετή δόση Δονκιχωτισμού!
σε φιλώ

δεσποιναριον said...

Αγαπημενη Καναδεζα, αυτη τη στιγμη πιστευω οτι το κρατος και οποιοδηποτε υπουργειο, αδυνατουν να δειξει οποιαδηποτε ευαισθησια οχι μονο σε λιγτερο προνοπιουχους ανθρωπους αλλα και σε περισσοτερο. Γι αυτο επικροτω την ιδιωτικη πρωτοβουλια πανω στο θεμα, αλλα και οποιαδηποτε πρωτοβουλια πολιτιστικη. Στη δικη μας κριση αυτο ειναι σπουδαιοτερο απο τις παραστασεις στο Ηρωδειο, αλλα εκεινες ειναι πλεον προσοδοφορες. Παντως καλα εκανες και τα εγραψες ολα αυτα, χωρις ενημερωση δεν γινεται τιποτα. Μπραβο στην κυρια Χατζιμιχαλη Παπαλιου.
Φιλια συννεφιασμενης Κυριακης.

Justine's Blog said...

Αγαπημένη μου,
Συμφωνώ πως η υποδομή για τους ανάπηρους είναι κριτήριο ενός πολιτισμένου κράτους. Δυστυχώς, η Ελλάδα παρά τους διάφορους Παραολουμπιακούς και άλλους αγώνες, δεν μπορεί να αντιληφθεί πως οι ανάπηροι έχουν κανονική θέση στην καθημερινότητα των πόλεων και της ζωής.
Κι εγώ εύχομαι στη Μαίρη να έχει επιτυχία και να συνεχίσει αυτό το φεστιβάλ της ανθρώπινης ευαισθησίας.
Φιλί του αληθινού φθινοπώρου

Justine's Blog said...

Αγαπημένη πρωτευουσιάνα,
Π΄ρωτον η χρηματοδότηση είναι από ευρωπαϊκά κονδύλια, οπότε δεν θα κόστιζε τιποτε στο ελληνικό δημόσιο.
Δεύτερον, με τη δικαιολογία της λιτότητας δεν μπορεί να καταλυθούν όλες οι πολιτιστικές εκδηλώσεις.
Σπουδαία η ιδιωτική πρωτοβουλία αλλά χωρίς τους θεσμικούς φορείς δεν δίνεται βαρύτητα στα θέματα πολιτισμού.
Γέρνω από τη νύστα, κάθε πρωί ξαγρυπνάω από τις τρείς τα χαραματα.
Ανταποδίδω το συννεφιασμένο σου φιλάκι

Evie said...

Καλωσόρισες Ιουστινη μου στα χώματα μας. Έλειψες πολύ καιρό και θα πρέπει σιγά-σιγά να ξανά προσαρμοστείς. Με αγάπη Καλή εβδομάδα

Justine's Blog said...

Αγαπημένη μου Εύη,
Ναι έλειψα πολύ , ομολογώ. Η προσαρμογή μου δεν θα είναι δύσκολη, αφού εδώ είναι το σπίτι μου, η γωνιά μου. Περιμένω σήμερα τον πατερούλη απο Ελλάδα και είμαι γεμάτη αγωνία και χαρά.
Θα περάσουμε και από Τορόντο.
Φιλί σου