ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΣΤΗ ΒΕΡΑΝΤΑ

ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΣΤΗ ΒΕΡΑΝΤΑ
Το συγκλονιστικό μυθιστόρημα για τις γυναίκες στην ωριμότητα, για τη γυναικεία φίλία, για τις ακυρώσεις και τις αναπτερώσεις!

Monday, July 25, 2011

Δεν θα σε κλάψω Νώε, θα σου γνέψω μόνο χαιρετίσματα

Αγαπημένε Νώε,

Πόσα λόγια, πόσους στίχους, πόσα αποσπάσματα του Ευαγγελίου ανταλλάξαμε στα ώριμα χρόνια που δεθήκαμε με τους ακατάλυτους δεσμούς της φιλίας.

Σε γνώρισα μέσα από την εκπομπή σου στην ΕΡΑ5, που την έφτιαξες τόπο συνάντησης των Αποδήμων, όχι μόνο των ονομαστών μα των ανώνυμων που περίμεναν καθημερινά στα πέρατα του κόσμου ν΄ακούσουν τη φωνή σου να μιλάει μ΄εκείνη την πληθωρικότητά της γιά την Ελληνικότητα και την Ορθοδοξία μας, γιά τις ομορφιές και τις ωδύνες μας.

Πού εύρισκες τα λόγια γάργαρα κι αληθινά, πώς έδενες τα τραγούδια μ΄αυτή την ακατάλυτη ποιητικότητα που ήταν μια φρενήρης άνοδος προς τα ουράνια;

Οταν με καλούσες τηλεφωνικά στις εκπομπές σου, οι μέρες μου γινόνταν λευκά συννεφάκια χαράς κι ευγνωμοσύνης καθώς με παράσερνες χορευτικά στη λεξιλαγνία της πλούσιας γλώσσας μας βαφτίζοντάς με στη φραστική μνήμη των ελληνικών κειμένων.

Βαθειά Ελληνας και πλατειά Διεθνής, κατόρθωσες να σκορπίσεις μέσα από τα ραδιοκύματα της Φωνής της Ελλάδας την ταυτότητα του ποιητικού ραδιοφώνου που χάνεται στην εφήμερη ταχύτητα της αδειοσύνης των χειμώνων και των καλοκαιριών.

Νώε, συνοδοιπόρε της ιδέας γιά τον αιώνιο χορό του Απόδημου Ελληνισμού- ένας χορευτός κύκλος να γίνουμε, έλεγες- σήμερα καταθέτεις το φθαρτό σώμα σου στην αφθαρσία.

Τα ποιήματά σου φερμένα με σοκολατάκια στις γιορτές της Αθήνας, τώρα στολίζουν τους τοίχους τους σπιτιού που αγάπησες. Θα σε λατρεύω πάντα γιά όσα υπήρξες στη ζωή μου, φίλος , αδελφός, ομοϊδεάτης , συνοδοιπόρος στη ρωμιοσύνη.

Ταπεινά προσκυνώ τη σωρό σου παραδίδοντας τούτο το σημείωμα στην αγαπημένη μας κοινή φίλη Ειρήνη Νικολοπούλου, που έτρεξε γιά σένα στα δύσκολα όπως πολλοί μακρινοί και αγαπημένοι σου.

Νάναι ελαφρύ το χώμα που θα σκεπάσει!!!

ΥΓ. Μην ξεχάσεις να φέρεις τα χαιρετίσματα στην πλουμιστή μου Πεταλούδα. Θάχεις πολλά να πείς μαζί της, πιότερα από τα δικά μας.

 Στην παρουσίαση του Ημερολογίου της Αβάνας ο Νώε Παρλαβάντζας ήταν ο συντονιστής της συζήτησης. Λατρεμένος πληθωρικός λόγος, τότε και πάντα

Με τους αγαπημένους συναδέλφους Παντελή Ξανθίδη και Εθρήνη Νικολοπούλου χτυπημένος από την ασθένεια ήρθε να συμμετάσχει στο φεστιβάλ της Emotion Pictures
ΑΠΕ, ΜΠΕ
Της Διαμαντένιας Ριμπά

Την απώλεια του δημοσιογράφου, Νώε Παρλαβάντζα, που έφυγε από τη ζωή σήμερα το πρωί, έπειτα από μία άνιση και παλικαρίσια μάχη με τον καρκίνο, θρηνούν η οικογένεια της ΕΡΤ, η «Φωνή της Ελλάδας» (ΕΡΑ-5) και η ομογένεια.

«Ο Νώε Παρλαβάντζας, ο ανιδιοτελής και ακούραστος σκαπανέας της δημοσιογραφικής έρευνας, ο φίλος, ο συνάδελφος, ο δάσκαλος, θα ζει πάντα στη μνήμη μας και την καρδιά μας», επισημαίνεται-μεταξύ άλλων- σε ανακοίνωση της διεύθυνσης της «Φωνής της Ελλάδας».


Πολιτικός επιστήμονας και δημοσιογράφος, γεννημένος στην Αθήνα τον Δεκέμβριο του 1957, ο Νώε Παρλαβάντζας αγαπήθηκε από την ομογένεια, στα πέρατα της γης, μέσα από την καθημερινή ενημερωτική ομογενειακή εκπομπή της «Φωνής της Ελλάδας», «Δίκτυο χωρίς Σύνορα». Ειδικεύτηκε σε θέματα, που αφορούν την ελληνική Διασπορά, τα οποία προσέγγιζε με ιδιαίτερη ευαισθησία. Aσχολήθηκε, ευρύτερα, με την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, καθώς και με ζητήματα της πολιτισμικής ενσωμάτωσης και της πολιτιστικής διαχείρισης στην Ευρωπαϊκή Ένωση.


Μέσα από τη «Φωνή της Ελλάδας», ο Νώε έχει συγκροτήσει ένα φιλόδοξο- αναπτυξιακό επικοινωνιακό μοντέλο ενημέρωσης για θέματα και αφιερώματα στην ομογένεια και στις ευρύτερες ευρωπαϊκές και ευρωατλαντικές διεθνείς σχέσεις, σε όλα τα επίπεδα (πολιτικά, κοινωνικά, οικονομικά και πολιτιστικά).


Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες στο Εθνικό Καποδιαστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και Πολιτισμικές Σπουδές στα Πανεπιστήμια της Χαϊδελβέργης και Φραγκφούρτης της Γερμανίας. Γνώριζε άπταιστα γερμανικά και μέσα από τη δημοσιογραφική του έρευνα έχει συμβάλει αποφασιστικά στην αλληλογνωριμία Ελλήνων, που δραστηριοποιούνται στη Γερμανία, αλλά και των Γερμανών φιλελλήνων που ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα.


Η ευρύτερη επαγγελματική του σταδιοδρομία περιλαμβάνει, επίσης, τηλεοπτικές παραγωγές στο δορυφορικό κανάλι της ΕΡΤ, ντοκιμαντέρ και αρθρογραφία σε ελληνικά και ξένα ΜΜΕ. Είχε συνεργαστεί και με το γερμανικό τηλεοπτικό πρόγραμμα ZDF στην παραγωγή ντοκιμαντέρ, ενώ από το 1990 έως το 2005 ήταν υπεύθυνος πολλών διακρατικών ευρωπαϊκών προγραμμάτων σε θέματα Πολιτισμού και Τουρισμού.


Επί σειρά ετών ο Νώε Παρλαβάντζας δίδαξε θέματα σχετικά με τα ΜΜΕ, τον πολιτισμό και τον τουρισμό, σε δημόσια και ιδιωτικά ΙΕΚ, καθώς και σε Ευρωπαϊκά Κέντρα Επαγγελματικής κατάρτισης. Ως εκπαιδευτής συμμετείχε και σε κρατικές επιτροπές πιστοποίησης πτυχίων του ΙΕΚ, καθώς και σε επιτροπές του υπουργείου Εργασίας, ως βαθμολογητής ευρωπαϊκών προγραμμάτων, φορέων και εταιρειών, που υλοποιούν προγράμματα Συνεχιζόμενης Επαγγελματικής Κατάρτισης.


Η πολιτική κηδεία του Νώε Παρλαβάντζα, όπως ήταν και η επιθυμία του, θα γίνει τη Δευτέρα, 25 Ιουνίου, και ώρα 17: 00, από την αίθουσα πολιτικών εκδηλώσεων στο 1ο Νεκροταφείο Αθηνών.


Στη μνήμη του, όσοι επιθυμούν, μπορούν να καταθέσουν χρήματα για τη ΣΤΡΟΦΗ του ΚΕΘΕΑ στην Εθνική Τράπεζα Ελλάδος (αριθ. λογαριασμού 111/296006-04).

4 comments:

Αστοριανή said...

Πολυαγαπημένος,
Ιουστίνη μου!
Όλους μας πρόσεχε,
λες κι είμαστε δικοί του!
Αγαπούσε τις δραστηριότητες του εκτός ελληνισμού!
Ζητούσε την παρουσία μας να είναι δυνατή!
Πάντα έβαζε λόγια γεμάτα αγάπη κι έπαινο,
για όλους μας...
Ας είναι ελαφρό γι' αυτόν, το χώμα της Αθήνας...
Υιώτα Στρατή
αστοριανή
ΝΥ

LIA said...

Αγαπημένη μου Ιουστίνη,

Να είσαι καλά να θυμάσαι τον καλό σου φίλο.
Είναι κρίμα να φεύγουν τόσο νέοι άνθρωποι, αλλά ο Θεός αποφασίζει γι' αυτά κι Εκείνος ξέρει και το λόγο για τον οποίο τους καλεί νωρίς κοντά Του.
Καλό του ταξίδι.

Σε φιλώ

Justine's Blog said...

Αλήθεια Γιώτα μου,
Σπάνιζε η ποιότητα του χαρακτήρα αλλά και το ανεξάτλητο του οράματος,
Ο Νώε ήταν σημαιοφόρος των εφηβικών ονείρων μας κι έτσι πορεύτηκε μέχρι το τέλος.
Φιλί του ήλιου

Justine's Blog said...

Αγαπημένη μου Λία,
Συμφωνώ απόλυτα μαζί σου, δεν ξέρουμε γιατί κάποιοι αναχωρούν νωρίς, γιατί φέυγουν ανοιγμένα τριαντάφυλλα στην κορύφωση της ζωής.
Μα θα πάρουμε την πορεία της ζωής ως δεδομένη και δεν θα της αντισταθούμε άλλο πιά.
Φιλί