ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΣΤΗ ΒΕΡΑΝΤΑ

ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΣΤΗ ΒΕΡΑΝΤΑ
Το συγκλονιστικό μυθιστόρημα για τις γυναίκες στην ωριμότητα, για τη γυναικεία φίλία, για τις ακυρώσεις και τις αναπτερώσεις!

Thursday, October 10, 2013

Λευκάδα, Πρώτη της Νιότης Αγάπη!

 

Από την δημοσίευση στον διαδικτυακο τόπο Matrix24

Λευκάδα μου, πρώτη της νιότης αγάπη

ΙΟΥΣΤΙΝΗ
ΦΡΑΓΚΟΥΛΗ
Γεννήθηκα στη Λευκάδα, ένα νησί που βρίσκεται ανάμεσα στην Ιταλία και την ηπειρωτική Ελλάδα, ένα νησί που λούζεται από το βαθυγάλαζο Ιόνιο πέλαγος. Η Λευκάδα ανήκει στο σύνδεσμο των Επτανήσων και βρίσκεται λίγα μόλις χιλιόμετρα νότια της κοσμοπολίτισσας Κέρκυρας.

Το νησί μου για μένα ήταν και παραμένει το κέντρο του κόσμου, ο ομφαλός της γής. Βλέπεις, είδα το φώς στα καλντερίμια της πρωτεούουσας, έτρεξα, έπαιξα, έπεσα, σηκώθηκα, έκανα πληγές, και κουκούτσια σ΄αυτές τις γειτονιές, που ορίζονται από ανθρώπους ανοιχτόκαρδους και λατρεμένους. Που είναι χαραγμένες στην τάμπουλα ράζα της μνήμης.
Η πόλη της Λευκάδας είναι περίπου μαγική. Εισέρχεσαι στο νησί περνώντας με το αυτοκίνητο από μια μετακινούμενη γέφυρα κι έχεις την αίσθηση πως με ένα κλίκ βρίσκεσαι πάλι στη στεριά. Καθώς περνάς από τη γέφυρα στο νησί, ξαφνικά το αυτοκίνητο κυλάει πάνω σε δρόμο που διασχίζει τα γαλάζια νερά της θάλασσας και τα γκριζωπά νερά της λιμνοθάλασσας. Τούτος ο δρόμος χαράζεται στο νού του επισκέπτη, τον κουβαλάει μαζί του όπου κι αν πάει στο νησί.
1372908_10201037249866015_1551042554_n
Η πόλη πέρα μακριά προβάλλει με τις στέγες των σπιτιών και τα δεκάδες σπίτια με τους χρωματιστούς εξωτερικούς τοίχους, που αναδίδουν μια πανδαισία χρωμάτων. Η πόλη βρέχεται από τη θάλασσα και τη λιμνοθάλασσα ένα γύρο κι εκεί στους μώλους της συνωστίζονται από την δυτική πλευρά καλαίσθητα μπαράκια κι από την ανατολική πλευρά ψαροταβέρνες και ουζερί με υπέροχα φαγάκια.
Η πόλη της Λευκάδας ζώνεται με μια μοναδική ολόλευκη παραλία πολλών χιλιομέτρων που προσφέρεται για μπάνια αλλά και για θαλάσσια σπόρ στη δυτική πλευρά της, που ονομάζεται Αη Γιάννης. Εδώ στην περιοχή των Μύλων θα πιεις μια σουμάδα θαυμάζοντας τον ήλιο να βουτάει στο πέλαγος τα απαλά απόβραδα του καλοκαιριού. Εδώ θα γευτείς το λυκόφως που απλώνεται με τα ιριδίζοντα χρώματά του στην κόχη του Αη Γιαννιού, στολίζοντας με τις αποχρώσεις του το σεμνό αρχοντικό των Σταυραίων.
Η ανατολική πλευρά του νησιού έχει το προνόμιο να στέκεται απέναντι στα βουνά της Αιτωλοακαρνανίας κι έτσι η θάλασσα παίρνει τα χρυσοπράσινα χρώματα της Στερεάς Ελλάδας. Μικρές παραλίες και ψαροχώρια, κοσμούν τον παράκτιο δρόμο της, που προσφέρει σ΄όλη τη διαδρομή υπέροχη θέα στα μικρά φιόρδ της ακτογραμμής.
1369024_10201037249746012_1068720720_n
Η Λυγιά με τις ψαρόβαρκες και τις ψαροταβέρνες, η Νικιάνα με τις μικρές ολόλευκες προσβάσιμες παραλίες της, το Περιγιάλι με τον μαλακό γυαλό του, το Βλυχό με τον εκπληκτικό κόλπο του όπου ακουμπάει το πράσινο βουνό, είναι από τα ωραιότερα στοιχεία αυτής της διαδρομής.
Θα κάνεις στάση στο Νυδρί όμως , γιατί είναι το πιο κοσμοπολίτικο θέρετρο της Λευκάδας. Είναι το ψαροχώρι που άνθισε και μεγάλωσε χάρη στην παρουσία του Αριστοτέλη Ωνάση. Ναι, ο μυθικός Ωνάσης αγόρασε το νησί Σκορπιός και το νησί Σπάρτη μεταρέποντας την πολυνησία της Λευκάδας σε μια κηλίδα πλούτου και ευμάρειας. Ο Σκορπιός έμεινε μυθικός για τα πάρτυ της οικογένειας Ωνάση με το διεθνές τζέτ σέτ, η Σπάρτη ήταν ο τόπος κυνηγιού για τον θρυλικό μεγιστάνα και τους φίλους του.
1241717_10201037249826014_92563297_n
Τώρα το Νυδρί ξαναζεί στιγμές δόξας , καθώς ο νέος ιδιοκτήτης του, ο Ρώσος ολιγάρχης  Διμίτρι Ριμπολόβλεφ, αγόρασε τον Σκορπιό από την Αθηνά Ωνάση και προετοιμάζει το νησί για τόπο διακοπών του διεθνούς τζετ σετ. Στο Νυδρί αγοράζονται τα υλικά της ανακαίνισης των υπέροχων σπιτιών του νησιού, από το Νυδρί ξεκινούν τα συνεργεία ανακαίνισης αυτού του αποκλειστικού παράδεισου επί γης.
Η ανατολική ακτογραμμή περνάει έξω από τα Σύβοτα, έναν κολπίσκο συγκλονιστικής ομορφιας, όπου στα ολοκάθαρα νερά του καθρεφτίζονται τα καταπράσινα βουνά ένα γύρο. Αφήνει πίσω του μικρά ηπειρωτικά χωριά και καταλήγει στο νότιο άκρο του νησιού, όπου φιγουράρει η γραφική Βασιλική. Η Βασιλική ήταν ένα εμπορικό λιμάνι τα προπολεμικά χρόνια και τώρα αποτελεί το επίσημο λιμάνι των μεγάλων φεριμπότ που έρχονται από την Κεφαλλονιά. Το μικρό περιφερειακό χωριουδάκι της Πόντης είναι τόπος διεθνούς συνάντησης των σέρφερς καθώς προσφέρει  ούριο άνεμο για τα μικρά ατομικά σκαφάκια.
1232594_10201037249946017_722367929_n
Η δυτική πλευρά της Λευκάδας όμως είναι αυτή που προσφέρει θέα και άγριο πέλαγος. Θα πάρεις το δρόμο από τον Αγιο Πέτρο, θα κατεβείς στο εκπληκτικό Αθάνι να απολαύσεις την ατίθασση ομορφιά, θα περάσεις από την Εξάνθεια να αγναντέψεις πέρα μακριά το άγριο γαλανό χρώμα του Ιονίου, θα στρίψεις για τον Αγιο Νικήτα να περπατήσεις στα καλντερίμια του γραφικού ψαροχωριού, να αναπνεύσεις αρμύρα και να λουστείς στα χρώματα του όμορφου πέτρινου χωριού.
Κι όλο θα σταματάς ανάμεσα στις παραλίες, ανακαλύπτοντας το Πόρτο Κατσίκι με την τυρκουάζ θάλασσα, τους Εκρεμνούς με το άγριο πέλαγος, το Κάθισμα με την απέραντη λευκή άμμο και τα κοσμικά μπαράκια, τα Πευκάκια έξω από τον Αγιο Νικήτα καθ οδόν προς τη Λευκάδα.
Κι αν αγαπάς τη θάλασσα, θα πάρεις πλοίο να πλεύσεις γύρω από τη Λευκάδα, να αγναντέψεις τον Κάβο της ΗΡΑΣ με το μοναστήρι του, να κοντοσταθείς στις μύριες παραλίες της Ιόνιας πλευράς λούζοντας το κορμί σου στο άγριο πέλαγος, προσαράσσοντας σε δεκάδες ερημικές παραλίες.
Και μην ξεχάσεις ούτε μια στιγμή πως έχεις χρέος να επισκεφτείς το μοναστήρι της Φανερωμένης, που στέκει ψηλά στο λόφο πάνω από την πόλη της Λευκάδας, που κρατάει την πολύτιμη εικόνα της Παναγιάς μας, που χαρίζει ελπίδα στους αδύναμους και θέληση αδάμαστη στους δυνατούς.
1372843
Κι αν όλα αυτά τα πράξεις, θά ‘ρχεσαι και θα ξανάρχεσαι στο μαγικό νησί του Πήγασου να γνωρίσεις από κοντά Δωριείς και ΄Ιωνες της νέας Ελληνικής γενιάς.
1368665
Ιουστίνη Φραγκούλη-Αργύρη είναι δημοσιογράφος και συγγραφέας.
Φωτογραφίες: Καίτη Κακαβούλη

5 comments:

Αστοριανή said...

Όμορφη πατρίδα,
όμορφη κόρη!

Πάντα με την αγάπη μας,
Υιώτα, ΝΥ

Μηθυμναίος said...

Αχ αυτοί οι τόποι μας, Ιουστινάκι, θα εκφράζουν εσαεί τους πόθους και τις λαχτάρες μας, γι’ αυτό κι επιμένουμε –και παραμένουμε– παθιασμένοι εραστές τους.
Αστείρευτη η αγάπη και η λαχτάρα μας. Ισόβιος έρωτας και ισόβιος προορισμός μας. Γιατί, όπως το ’πε κι ο ποιητής: «Η αγκαλιά που λαχταράς / άγραφος είναι νόμος / και να μη θες να ξαναπάς / θα σε πηγαίνει ο δρόμος».

Καλημέρα!!!

Justine's Blog said...

Ευχαριστώ για τους καλούς σου λόγους Γιώτα μου. Αυτή η πατρίδα είναι ζωμωμένη με αρμύρα. Με δίδαξε να αγαπώ τη θάλαττα για πάντα

Justine's Blog said...

Στρατούλη εσύ του ανατολικού κι εγω του δυτικού πελάγους, υμνητές της ρίζας μας και της ομορφιάς των τόπων μας!!!

Μηθυμναίος said...

Αυτό το "Στρατούλη"... πόση γλύκα φέρνει...
Σ' ευχαριστώ!