ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΣΤΗ ΒΕΡΑΝΤΑ

ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΣΤΗ ΒΕΡΑΝΤΑ
Το συγκλονιστικό μυθιστόρημα για τις γυναίκες στην ωριμότητα, για τη γυναικεία φίλία, για τις ακυρώσεις και τις αναπτερώσεις!

Tuesday, July 22, 2014

Οι Ολιγάρχες του Γιώργου Κοντογιώργη


Της Ιουστίνης Φραγκούλη-Αργύρη
 
Ενα βιβλίο αυστηρό με μαλακό εξώφυλλο και παλ χρώματα κατέφθασε στα χέρια μου εδώ στη Μοντρεάλη. Πρόκειται για το πολιτικό μανιφέστο «Οι Ολιγάρχες» του καθηγητή της Πολιτικής Επιστήμης στο Πάντειο Πανεπιστήμιο δρος Γιώργου Κοντογιώργη.(Εκδόσεις Πατάκης). Σε μπεζ φόντο με τη φωτογραφία Ρωμαίας ολιγάρχισσας ντυμένης στα ρόζ και με ξανθή περικεφαλαία,  το βιβλίο φέρει τον επεξηγηματικό υπότιλο «Η Δυναμική της Υπέρβασης και η Αντίσταση των Συγκατανευσάντων».

 

Το εν λόγω βιβλίο περιέχει κείμενα του μάστορα της Πολιτικής Επιστήμης με αφορμή την Ελληνική και δυτική κρίση το 2012-2013. Πρόκειται για μια συλλογή άρθρων που ανάγονται σε παλαιότερες ημερομηνίες αλλά ιχνηλατούν το φαινόμενο της οικονομικής και κοινωνικής καταστροφής μιας χώρας που δεν πρόβαλε αντιστάσεις.

 

Ο καθηγητής Κοντογιώργης στηλιτεύει με αυστηρότητα την κομματοκρατία, την οποία θεωρεί ως προϊμιο της ντε φάκτο ολιγαρχίας `καθώς όπως γράφει: «Το πολιτικό σύστημα της νεοτερικότητας είναι παραδειγματικά ολιγαρχικό, δηλαδή αυστηρά ιεραρχημένο με πρόσημο μια προσωποπαγή εκλόγιμη μοναρχία, ωστόσο πολιτικά κυρίαρχη και μονοσήμαντα προανατολισμένη, στις ημέρες μας, στο συμφέρον των αγορών.»

 

Τα κείμενα του βιβλίου ανεπτυγμένα με μια πολιτική, επαγωγική άποψη όπου οι προϋποθέσεις οδηγούν σε ασφαλή συμπεράσματα για τις οδύνες του Ελληνικού κράτους,  τον εκφυλλισμό της Δημοκρατίας, την ντε φάκτο κυριαρχία της κομματικής ολιγαρχίας και την καταδυνάστευση των πολιτών, έχουν τη γλαφυρότητα της καλής γραφής.

 

Ο Γιώργος Κοντογιώργης, παρότι στηρίζει την κειμενογραφία του σε αυστηρά μεθοδολογικά εργαλεία της πολιτικής επιστήμης, αγγίζει και τον πιό ανυποψίαστο αναγνώστη με τις βαθειές και ταυτόχρονα ευανάγνωστες και έυληπτες αναλύσεις του πάνω στον εκφυλλισμό της Δημοκρατίας, την απόλυτη κυριαρχία των ολιγαρχικών συμφερόντων, την απραξία των συναινούντων,που κατέληξε στην κυνική διαπίστωση του Θεόδωρου Πάγκαλου: «Μαζί τα Φάγαμε»!

 
Το βιβλίο του Γιώργου Κοντογιώργη, πολιτικό και γλαφυρό συνάμα, οδηγεί προοδευτικά τον αναγνώστη στην αντίληψη της σημερινής διάλυσης του κοινωνικού κράτους, την ντε φάκτο κυριαρχία των ολίγων και δυνατών του χρήματος όχι μόνο στο μικρόκοσμο της Ελλάδας αλλά σε ολάκερη τη σφαίρα των δυτικών προτύπων (ΗΠΑ και Ευρώπη).

Πρόκειται για μια συλλογή άρθρων που αναλύει την σαθρότητα και την κατρακύλα των σύγχρονων πολιτικών συστημάτων του δυτικού κόσμου. Ενα βιβλίο που πρέπει να διαβαστεί απο τον σύγχρονο Ελληνα πολίτη.

 

Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου

 

Τι είναι αυτό που κάνει τους ολιγάρχες της εποχής μας να μην αποδέχονται τον ολιγαρχικό χαρακτήρα του πολιτεύματός τους; Αγνοούν άραγε τις στοιχειώδεις έννοιες; Αισχύνονται να συνομολογήσουν ότι διαπνέονται από μια βαθιά ολιγαρχική ιδεολογία; Μήπως με τον τρόπο αυτόν επιδιώκουν να απαγορεύσουν την εξέλιξη, προκειμένου να διατηρήσουν την πραγματική ιδιοκτησία της πολιτείας και, συνακόλουθα, να  υποτάξουν τον σκοπό της πολιτικής στο συμφέρον των ιδίων και των συγκατανευσιφάγων;

Από την άλλη, τι κάνει τις κοινωνίες, να εκχωρούν τη διακυβέρνηση στους ολιγάρχες και στη συνέχεια να διαμαρτύρονται επειδή αυτοί τις αγνοούν και ιδιοποιούνται το δημόσιο σκοπό της πολιτικής; Γιατί, αντί να διαδηλώνουν, δεν αξιώνουν την συμμετοχή τους στις πολιτικές αποφάσεις, ώστε να κρίνουν αυτές εν μέρει (η αντιπροσώπευση) ή ενόλω (η δημοκρατία) τι είναι ορθό και τι όχι για την χώρα;

Η νεοτερική διανόηση για να αποτρέψει την κοινωνία των πολιτών να αναδιατυπώσει το πρόταγμά της, την έχει εγκιβωτίσει στο δίλημμα της (δήθεν) "πολυπλοκότητας", σε συνδυασμό με το επιχείρημα ότι δεν είναι παραδεκτό να κυβερνά ο αδαής και απαίδευτος όχλος, επειδή η σκέψη του αγγίζει το επίπεδο των ταπεινών συναισθημάτων και της ιδιοτέλειας, και, προφανώς, δεν έχει τη (διανοητική και πραγματική) δυνατότητα να αποκτήσει την αναγκαία, ακριβή και εκ βάθρων γνώση για τα ζητήματα της πολιτικής! Εντούτοις, στη διερώτηση αυτή ο Αριστοτέλης θα αντιτείνει: "Ο καθένας εκ των πολλών μόνος του είναι κατώτερος από τους ειδικούς, αλλά όλοι μαζί είναι πολύ καλύτεροι ή, πάντως όχι χειρότεροι από τους ειδικούς".  Επιπλέον, η κοινωνία των πολιτών θα πολιτευθεί κατά το συμφέρον της, οι ολίγοι κατά το ίδιον αυτών συμφέρον.

Ο συγγραφέας θεωρεί ότι η ανάσχεση της πορείας της Ελλάδας, αλλά και της ανθρωπότητας, προς τον όλεθρο, θα επέλθει μόνον με την υπέρβαση του ολιγαρχικού καθεστώτος και την αντιπροσωπευτική μετάλλαξη της πολιτείας.   

 



Κωδικός: #BK275457

Εκδόσεις: ΠΑΤΑΚΗΣ

Έτος έκδοσης: 2014

Διαστάσεις: 14 x 21 εκ.

ISBN: 9789601653754
Αριθμός σελίδων: 400

 

No comments: