ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΣΤΗ ΒΕΡΑΝΤΑ

ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΣΤΗ ΒΕΡΑΝΤΑ
Το συγκλονιστικό μυθιστόρημα για τις γυναίκες στην ωριμότητα, για τη γυναικεία φίλία, για τις ακυρώσεις και τις αναπτερώσεις!

Sunday, August 31, 2014

Η συγκλονιστική εκδήλωση της Διλογίας της Λευκάδας στο γενέθλιο τόπο

Με την πέννα και το φακό της Κατερίνας Μεσσήνη

 
 


Με μεγάλη επιτυχία και συγκίνηση πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή, 22 Αύγουστου στον κήπο της Δημόσιας Βιβλιοθήκης Λευκάδας η παρουσίαση της «Διλογίας της Λευκάδας»: Ψηλά Τακούνια Για Πάντα και Ξυπόλυτες στην Άμμο της Ιουστίνης Φραγκούλη-Αργύρη. Ο κήπος γέμισε από κόσμο που ήρθε να δει από κοντά και να συγχαρεί την Ιουστίνη Φραγκούλη.

Σήμερα γιορτάζουμε την Λευκάδα σε αυτή την συνεύρεση, τις αναμνήσεις, τα βιώματα που μας έκαναν αυτούς που είμαστε, είπε χαρακτηριστικά η συγγραφέας για την βραδιά. Μετά από ένα σύντομο χαιρετισμό από την προϊσταμένη της βιβλιοθήκης κα Μαρία Ρουσσου, μίλησε η εκπαιδευτική σύμβουλος κα Βιβή Κοψιδά-Βρεττού για το έργο της Ιουστίνης Φραγκούλη. Ενημέρωσε καταρχήν τον κόσμο ότι συμμετείχε στην εσπερίδα που πραγματοποιήθηκε στην Κεφαλονιά για την «Επτανησιακή Λογοτεχνία- παρελθόν, παρόν και μέλλον», αφιερωμένη στην ανάδειξη της λογοτεχνικής παραγωγής των Επτανήσων που διοργανώθηκε από το Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Ιονίων Νήσων.

quotes
Σήμερα γιορτάζουμε την Λευκάδα , τις αναμνήσεις και τα βιώματα που μας έκαναν αυτούς που είμαστε, είπε χαρακτηριστικά η συγγραφέας για την βραδιά.
Εκεί έγινε αναφορά στην Ιουστίνη Φραγκούλη «σαν σύζευξη εντοπιότητας με το μεταναστευτικό δημιουργικό κεφάλαιο της Επτανήσου. Το όνομα της Ιουστίνης Φραγκούλη πλέον παίρνει θέση στην Επτανησιακή Λογοτεχνία.» Στην συνέχεια η κα Κοψιδά-Βρεττού ανέλυσε τη «Διλογία της Λευκάδας». Ο ηθοποιός Δημήτρης Βερύκιος, με το δικό του μοναδικό τρόπο καθ’ όλη την διάρκεια της παρουσίασης, διάβαζε αποσπάσματα από τα δυο βιβλία. Ο καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης της Παντείου δρ. Γιώργος Κοντογιώργης με την σειρά του έδωσε μια πολύ ενδιαφέρουσα και διαφορετική οπτική πάνω στα βιβλία

και στο περιεχόμενο τους, αναδεικνύοντας έτσι ακόμα περισσότερο την άξια τους για τον τόπο μας. Δεν μπορούσε να λείψει από αυτή την βραδεία η ομιλία της κας Δέσποινας Καλέζου, η δασκάλα της τότε τάξης από την οποία αποφοίτησε η Ιουστίνη Φραγκούλη και οι συμμαθήτριες της. Ο κήπος πλημμύρησε από συναισθήματα και συγκίνηση όταν η φιλόλογοςΔέσποινα Καλέζου διάβασε το απουσιολόγιο της τάξης με την σειρά που το έκανε και τότε και κάλεσε τις συμμαθήτριες να έρθουν μπροστά για μια αναμνηστική φωτογραφία.

H Καίτη φυλακίζει τις στιγμές αναπαράγοντας την ζωή σε κάθε της φάση.

Στο χώρο της Βιβλιοθήκης πραγματοποιήθηκε παράλληλα με την παρουσίαση της «Διλογίας της Λευκάδας» και για πρώτη φορά έκθεση φωτογραφίας της Καίτης Κακαβούλη. Μια σπουδαία φωτογράφος που έχουμε στον τόπο μας και για την οποία μίλησε η Ιουστίνη Φραγκούλη: «Είναι μια σπουδαία καλλιτέχνης η οποία φωτογραφίζει από πάθος και όχι από αναγκαιότητα. Στρέφει το φακός της εκεί που έλκεται από τα χρώματα, τους ανθρώπους, τις στιγμές και τα πρόσωπα. HΚαίτη φυλακίζει τις στιγμές αναπαράγωντας τη ζωή σε κάθε της φάση. Η Καίτη λατρεύει τα χρώματα και την φύση. Θα την δεις να σημαδεύει την μέλισσα όταν γονιμοποίει τα άνθη, να αποθεώνει τους καρπούς της φύσης, να μεταμορφώνει την νεκρή φύση σε ζωντανό παραλήρημα χρωμάτων. Πόσα πρωινά ξυπνώ στον ξένο τόπο και οι φωτογραφίες της Καίτης πλημμυρίζουν την ύπαρξή μου μέσα από το Facebook. Η Καίτη έχει μάθει όλα τα μυστικά της τέχνης και σήμερα βρίσκεται εδώ με αγαπημένους ανθρώπους να γιορτάσουμε τις αναμνήσεις και τα βιώματα που μας έκαναν αυτούς που είμαστε.»

Να πούμε κλείνοντας πως στο εσωτερικό χώρο της βιβλιοθήκης πραγματοποιήθηκε και έκθεση ζωγραφικής της Ελληνοαμερικανίδας «Ζωγράφου του κόκκινου» Φράνα (Frana)

 

4 comments:

Μηθυμναίος said...

Το έγραψα σε άλλη ανάρτηση αλλά θα το επαναλάβω και πάλι: Εσύ, φίλη μου, ακύρωσες αυτό το γνωστό "κανείς, τελικά, δεν είναι προφήτης στον τόπο του"...
Τι άλλο να πω... Ένα Μπράβο φτάνει, άραγε;

Τι έγινε με τον Ηλία, μου έλεγε ότι θα ήταν εκεί για να διαβάσει αποσπάσματα του βιβλίου σου...

Justine's Blog said...

Αγαπημένε, τελικά η Λευκάδα αγαπάει τα παιδιά της, απο ό,το φαίνεται. Ο Ηλίας ακ΄ρωσε γιατί έπαθε ένα μικρό ατύχημα, δυστυχώς. Μας έλειψε πολύ. Μα πάρα πολύ

Αστοριανή said...

ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ!!!!!!!!!!

Φιλιά,
Υιώτα, "Αστοριανή", ΝΥ

JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS said...

ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ!!!!!!!
♫══♫══♫══♫ ♫══♫══♫══♫ ♫══♫══♫══♫ ♫═.♫══♫══♫══♫ (●◡●)(●◡●)(●◡●)(●◡●)(●◡●)(●◡●)(●◡●)(●◡●)(●◡●)(●◡●)(●◡●)Καιρο ειχα να περασω απο τη μπλοκογειτονια ,αλλα τωρα ηρθα αφηνοντας τις καλυτερες ευχες μου για ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ και ΚΑΛΟ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ!!Να εισαι παντα καλα και να βρισκω ανοιχτο το σπιτικο σου!!♫══♫══♫══♫ ♫══♫══♫══♫ ♫══♫══♫══♫ ♫═.♫══♫══♫══♫ (●◡●)(●◡●)(●◡●)(●◡●)(●◡●)(●◡●)(●◡●)(●◡●)(●◡●)(●◡●)(●◡●)