ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΣΤΗ ΒΕΡΑΝΤΑ

ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΣΤΗ ΒΕΡΑΝΤΑ
Το συγκλονιστικό μυθιστόρημα για τις γυναίκες στην ωριμότητα, για τη γυναικεία φίλία, για τις ακυρώσεις και τις αναπτερώσεις!

Thursday, August 7, 2014

Υπερβάτης Χίμαιρα, "Αποδοχή του Διαφορετικού"!




Της Ιουστίνης Φραγκούλη-Αργύρη

 
Με συνάντησαν στο φέισμπουκ, όπου μου άφηναν κατά καιρούς τραγούδια τους στο youtube. ΄Δεν έδινα και πολλή σημασία γιατί οι μουσικές με κατακλύζουν πανταχόθεν. Πρόσφατα αποφάσισα να ακούσω κάποια απο τα κομμάτια του γκρούπ ‘Υπερβάτης Χίμαιρα’, γιατί είδα πως άρεσαν και στον ξάδελφό μου το Νιόνιο. Κι αν κάποιος αρέσει μουσικά στο Νιόνιο, οφείλω να τον καλοεξετάσω γιατί ο Νιόνιος υπήρξε ο μέντοράς μου στη μουσική ανέκαθεν και παιδιόθεν.

 
Ετσι ανακάλυψα ένα γκρούπ που εχει πολλά να καταγγείλει μέσα απο τον έντονο λόγο και την κριτική που ασκεί στη σημερινή κοινωνία. Με επιρροές απο τη ράπ, τη ρόκ, τη φιούζιον , την ψυχεδελική, την ιντάστριαλ, την φάνκ, την έπικ μουσική, το συγκρότημα καταφέρνει να ΄σταθεί στη σκηνή χτυπώντας τα κακώς κείμενα σε διάφορες μορφές και φόρμες απο το 2004 ως το 2011 και μέχρι σήμερα που αποτελείται απο τους ίδιους μουσικούς. Μια συνέντευξη με τον αρχηγό του γκρούπ Μάκη Ισαακίδη οδηγεί στην ιστορία και την αποκρυπτογράφηση των «Υπερβάτης Χίμαιρα».

 
-Τι θα πεί Υπερβάτης Χίμαιρα;Γιατί διαλέξατε αυτόν το όνομα για το συγκρότημά σας?

«υπερβατης ειναι το ψευδωνυμο που διαλεξα απο την περιοδο που βρισκομουν υπο την lowbap επιρροη,με αρχικη αφορμη το οτι εχω τασεις '' υπερβατικες'', οσον αφορα την σχεση μου με τη Hiphop μουσικη , θελω να υπερβαινω το καλουπι της μουσικης φορμας αυτης , εμπολιαζοντας μεσα στοιχεια κυριως απο διαφορετικα ειδη σχετικα με αυτην (πχ metal,punk,rock,blues,κ ο κ) ,μεχρι τωρα ,που φιλοσοφωντας τα πραματα καπως ''διαφορετικα'' , βλεπω πως σαν ενοια η υπερβαση, εχει αντικτυπο στον τροπο σκεψης ,ζωης κτλ, θα παραθεσω αυτο που ειχε πει καποτε ενας γνωστος μου , ο Xray (Πρωην μελος των active member) οτι ο ρολος του να χρησιμοποιεις ενα ψευδωνυμο(κατα βαση μεσα στον κωδικα του hiphop) ειναι αυτο που επελεξες να σε εκπροσωπει και να βρισκεται παντα πιο μπροστα απο εσενα, με σκοπο να σε εξελισσει σαν ανθρωπο!

Το ΧΙΜΑΙΡΑ ειναι το ονομα του γκρουπ , πισω απο το οποιο κρυβεται μεγαλη ιστορια , η βασικη σημασια ειναι οτι ο ηχος μας , ειναι ενα μπασταρδεμα 3 μουσικων ειδων (κατα βαση του ραπ, του ροκ και του ηλεκτρονικου ηχου) "
- Υπάρχει αληθινή ράπ στην Ελλάδα; Μια μουσική με στίχο που περιγράφει ανισότητες και αδικίες;

"υπαρχει αληθινη μουσικη εκφραση στον Ελλαδικο χωρο σε γενικες γραμμες , η οποια παρατηρειται κυριως σε diy(do it yourself) συγκροτηματα, μια μορφη μουσικης εκφρασης αποτελει και η ραπ , τα τελεταια χρονια εχω εντυπωσιαστει πολυ απο την ανοδο του diy hiphop ,μεσα απο το οποιο εχω συναναστραφει και εχω ανταλαξει αποψεις με ατομα αρκετα μικροτερης ηλικιας , των οποιων ο προβληματισμος μεσα απο τους στιχους τους , και η σταση ζωης τους σε γενικες γραμμες , με διδασκει απιστευτα! βιωνουνε και αντιλαμβανονται την αδικια, την αβεβαιοτητα και πολλα αλλα ακομη προβληματα, οπως η δικη μου γενια δεν εζησε και ουτε φανταστηκε ποτε! γενικα η αφορμη που βγηκε το ραπ(οχι το hiphop) ηταν οι κοινωνικες ανισοτητες και αδικιες ,που εμεις εδω στην Ελλαδα, κατα τη φτωχη μου γνωμη ,οσο και να θελουμε ,δε μπορουμε να τις φανταστουμε. Παντως το οτι η μουσικη φορμα της ραπ (συμφωνα με τα οσα διακρινω),ειναι η πιο καταλληλη στο να προσαρμοστει επανω της και να αποδοθει προς τα εξω ,η συγχρονη Ελληνικη πραγματκοτητα που βιωνουμε προσωπικα και κοινωνικα εξισου, δεν ειναι τυχαιο γεγονος!"
-Ποιά στοιχεία κοινωνικά και πολιτικά σας εμπνέουν;

"η ειλικρινης αναζητηση της αληθειας , η αγαπη,η αλληλεγγυη,η ενοτητα και ο αλληλοσεβασμος που ειναι στοιχεια που ΠΡΕΠΕΙ να αναπτυξουμε οσο το δυνατον γινεται αναμεταξυ μας, η αποδοχη του ''διαφορετικου'' γιατι στην τελικη , ο καθενας μας ειναι διαφορετικος στο βαθος, και δεν ανηκει σε καλουπι (αρκει να το παρει γραμμη), η επικοινωνια , ο διαλογος , η καταπολεμηση του εγωισμου(βασικοτατο) και τελος το να μυεις τον εαυτο σου (πραγμα αρκετα δυσκολο) στο να βλεπει τον συνανθρωπο του (και καθε συνανθρωπο ) σαν διδασκαλο ! ειναι απλο το γιατι , γιατι και απο τον πιο καλο μεχρι τον πιο σκαρτο ανθρωπο, δεν υπαρχει περιπτωση να μη παρεις μαθηματα ζωης!"

-Στην εποχή του θανάτου της βιομηχανικής μουσικής πώς επιβιώνει ένα ραπ συγκρότημα και μάλιστα της Ελλάδας;

"αν ο στιχος σου  συμβαδιζει με τη ζωη σου  και με αυτο που εισαι(γιατι κακα τα ψεματα στα ''σοβαρα'' κομματια που γραφω εγω προσωπικα  , εκθετω μονο τον καλο μου εαυτο , και πιστευω οτι δεν ειμαι ο μονος  που  το κανει, απλα  σα μακης μιλαω απο τη δικη μου ''οπτικη γωνια'') 

Στα χρονια που ασχοληθηκα  ενεργα  με τη μουσικη και με live εμφανισεις ,καταλαβα οτι αυτος που σε ακουει και σε υπολογιζει σοβαρα γι αυτα που λες , εχει μια απιστευτη ''ψυχικη'' ιδιοτητα, αμα ''ψωνιστεις'' ,ευθυς το αντιλαμβανεται απο την  πρωτη ματια, και  εκει το χασες ! οσον  αφορα για το πως  ενα ραπ συγκροτημα θα μπορουσε να  επιβιωσει , λαμβανοντας υποψη τα παραπανω , σε παραθετω στους FF.C (fortified concept) που ειναι το πρωτο γκρουπ στην Ελλαδα , που ασχοληθηκε με το hiphop ,και στους RAZZASTAR, δεν ψωνιστηκαν ποτε, δεν ξεπουληθηκαν ποτε, σαν ηχος ηταν παντα πολυ μπροστα, και το κυριοτερο , οι στιχοι τους  διδασκουν απο το 1993 μεχρι σημερα και οχι μονο! επειδη γνωριζω τα παιδια  προσωπικα, ειναι απλα  ατομα, τα οποια  θα κατσουν να σου κανουν  διαλογο γυρω απο οτιδηποτε  γραφουν , και μεσα απο αυτο  αναπτυσσεται μια  αλλου ειδους εποικοινωνεια , φαινομενο που σπανιζει στη σχεση καλλιτεχνη και ακροατη , σε παγκοσμοια κλιμακα! με  3 λεξεις   ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΣΤΟ ΓΡΑΠΤΟ !"
-Εχεις μέσα σου φώς ή σκοτάδι; Τι σε κινεί η ανάγκη να κλείσεις το φώς ή να νικήσεις το σκοτάδι;

"και τα δυο , ειναι η ανθρωπινη πραγματικοτητα , και η φυση μας ουτως η αλλως! εχουμε τον καλο και τον κακο μας εαυτο , αναμεμειγμενους σε μια μαζα , οπως παραδειγμα το νερο με τη φωτια, δυο πραματα τοσο διαφορετικα μεταξυ τους αλλα τοσο αλληλοσυνδετα, ο σκοπος ,οτι σε χαλαει μακρυα, μεγαλο οπλο και ασκηση η επιτευξη της αυτογνωσιας μας, μεγαλη υποθεση επισης , ναξερουμε ποιοι ειμαστε , τι ειναι αυτο που μας χαλαει , τι ειναι αυτο που πραγματικα μεσα μας θελουμε, οπως και οτι πρεπει να αποδεχτουμε αυτο που ειμαστε ,γιατι αυτη ειναι η αληθινη πραγματικοτητα που μας προσγειωνει, εχουμε παθη κι αρετες, διαλεγεις και παιρνεις , η φως η σκοτος (κατι το οποιο βεβεα δεν γινεται αμεσα), ισορροπια η λεξη κλειδι ,ΠΑΝΤΑ!!! ΝΑ ΝΙΚΗΣΩ ΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ ΕΙΝΑΙ Η ΕΠΙΛΟΓΗ ΜΟΥ ;)"

-Σε ποιό κοινό απευθύνεται η μουσική σας;

"στην καλυτερη περιπτωση, σε ολο τον πλανητη , ενταξει , για να προσγειονωμαστε , μετα απο διαφορες συζητησεις με ατομα διαφορετικα αναμεταξυ τους εχω συμπερανει το εξης , οτι αυτοι που θα μας ακουσουν και στην καλυτερη περιπτωση θα τους ''αγγιξουμε'', ειναι συνηθως ατομα συναισθηματικα και ευαισθητα , συγκεκριμενο κοινο δεν υπαρχει , και πανω σε αυτο θα παραθεσω ενα στιχο απο ffc που λεει ''οτι γιανα εχεις κοινο , πρεπει να εχεις κατι κοινο με αυτο,αλλιως αναπαραγεται κενο αλλιώς υπάρχει κενό που δεν συμπληρώνεται,το εννοώ.''
-Ποιά είναι τα επόμενα σχέδιά σας ;

κανοντας σχεδια γελαει ο Θεος , οποτε, ακολουθω το δρομο της καρδιας οσο γινεται και επιθυμω σαν το ''μικρο πριγκηπα'' ,να βαζω πλωρη για να ανακαλυπτω νεους πλανητες , και να μαθαινω συνεχως χωρις να επαναπαυομαι στις γνωσεις και στις εμπειριες που εχω αποκτησει μεχρι στιγμης , διαφορετικα χανει την ουσια της η ζωη ,και εμμεσα παυω να ειμαι ανθρωπος ;)
Ακούστε μερικά τραγούδια τους εδώ...

https://www.youtube.com/watch?v=RwihQVFHbXk
https://www.youtube.com/watch?v=JvtzJMTs7lk
https://www.youtube.com/watch?v=XMiUKfH-HFY
https://www.youtube.com/watch?v=BfxrINnYDoM

No comments: