Η ΤΡΙΚΥΜΙΑ

Η ΤΡΙΚΥΜΙΑ
Το νέο συγκλονιστικό μυθιστόρημα

Friday, June 10, 2016

Ελένη Κεκροπούλου: Υπάρχει μια Εκδότρια...Της Ιουστίνης Φραγκούλη-Αργύρη

Σε αυτό το συγγραφικό ταξίδι μου που υπήρξε τρικυμιώδες, συνάντησα «τους λαιστρηγόνες και τους κύκλωπες» σε μια θαλασσα ταραγμένη απο τα μεγάλα κύματα της οικονομικής κρίσης. Η Τρικυμία, ένα επικό έργο 120.000 λέξεων ή 640 σελίδων ήταν δύσκολο να εκδοθεί και μάλιστα στον ιστορικό χρόνο που επέλεξα , δηλαδή παράδοση έργου τον Μάρτιο και έκδοση το Μάιο του 2016.

Ετσι έκανα τη μικρή μου έρευνα (ψάχνοντας το ιντερνετ) κι έπεσα πάνω στις εκδόσεις Ωκεανός, που δεν γνώριζα. Διάβασα όμως ότι η εκδότρια Ελένη Κεκροπούλου είναι η ίδια συγγραφέας, μεταφράστρια και επιμελήτρια. Ετσι αποφάσισα να της τηλεφωνήσω.

Την επαύριο δώσαμε ραντεβού στο σεμνό γραφείο του εκδοτικού της οίκου, κάπου εκεί στο βάθος της εγαταλελειμμένης Σόλωνος. Δυό γυναίκες , η μια αντίκρυ στην άλλη, ζυγίζαμε η μια την άλλη με την γνώση του ειδικού της βάρους εκάστη. Το πύρινο κοφτό της βλέμμα, η εξεταστική της στάση, το χαμόγελο με τα ολόλευκα δόντια και το γάργαρο ήχο με έπεισαν ότι είχα να κάνω με μια ταλαντούχα γυναίκα που πατούσε γερά στα πόδια της.

Τα είπαμε για την αγορά , για τις εκδόσεις, για τα βιβλία. Ρωτούσα τα πάντα για τις δυνατότητες του εκδοτικού της οίκου. Ρωτούσε τα πάντα για να καταλάβει πώς είχα φτάσει μέχρι την πόρτα της χωρίς τη διαμεσολάβηση τρίτων. Ηταν ένα μπρα ντε φερ ανταλλαγής πληροφοριών που ομολογώ ότι το απόλαυσα για την στακάτη και καθάρια γρηγοράδα του.

Της έστειλα το βιβλίο σε pdf μερικές ώρες αργότερα. Μου απάντησε μετά το Σαββατοκύριακο με τα εξής λόγια: “Απ᾽όσο διαπίστωσα, διαβάζοντάς το,  το βιβλίο σου είναι πολύ καλογραμμένο, η ιστορία πολύ ενδιαφέρουσα, οι σκηνές ζωντανές,  και έχει δυνατότητες να πάει καλά. Το πόσο καλά, εν τούτοις, δεν μπορώ να το προβλέψω, δεδομένου ότι η αγορά έχει περιπέσει σε τέτοιο τέλμα, που πραγματικά αναρωτιέμαι...”

Αυτή τη λιτή απάντηση έλαβα απο την Ελένη Κεκροπούλου μια γυναίκα η οποία γνωρίζει τη λογοτεχνία μέσα-έξω και κατέχει τη λογοτεχνική αγορά, μια και η θητεία της στο χώρο των εκδόσεων με τις πολλαπλές ιδιότητες της μεταφράστριας, της σκάουτ, της επιμελήτριας, της συγγραφέως είναι μακρόχρονη και απαράμιλλη.
 

Και υπογράψαμε το συμβόλαιο. Και μου χάρισε δύο απο τα εκπληκτικά της μυθιστορήματα «Το Σημάδι του Κάιν» και την «Αγγέλικα». Το πρώτο είναι η ιστορία μιας φεουδαρχικής οικογένειας που μετοίκησε απο την Πόλη στο Θεσσαλικό κάμπο. Το ιστορικό φόντο της εποχής του Τρικούπη, οι αναταραχές στην Ελλάδα του χρέους και των πολιτικαντηδων περνούν με επιδέξιο τρόπο στον αναγνώστη, που εμβαθύνει σε μια ιστορική περίοδο σχετικά άγνωστη στη μεγάλη μάζα.

Υστερα, διάβασα το συγκλονιστικό μυθιστόρημα «Αγγέλικα, Η Μαντενούτα» που αφορά στην αληθινή ιστορία της μητέρας του εθνικού μας ποιητού Διονύσιου Σολωμού. Και έμαθα πραγματική ιστορική λογοτεχνία, πώς δηλαδή παίρνει ένας συγγραφέας στα χέρια του μια εποχή και τη στολίζει με τις λέξεις της και την τοπολαλιά της. Εκτός απο  την ίδια την ιστορία της οικογένειας του Διονυσίου Σολωμού, περνάει η εποχή, οι πολιτικές τάσεις, η ιστορία της απλευθέρωσης των Επτανήσων με τον πιό τεκμηριωμένο τρόπο.

Σήμερα «Η ΤΡΙΚΥΜΙΑ» ταξιδεύει στα νερά του ΩΚΕΑΝΟΥ. Κι εγώ νιώθω ασφαλής, χαρούμενη, ευτυχής που η ηρωίδα μου η Πολέτ έχει ήδη τρυπώσει στις καρδιές των αναγωστών. Και συζητείται και κυκλοφορεί στις αναγνωστικές πρτιμήσεις χιλιάδων ανδρών και γυναικών  απο τις πρώτες κιόλας μέρες της κυκλοφορίας της.

Υπάρχει μια εκδότρια που ονομάζεται Ελένη Κεκροπούλου. Και αγαπάει τη λογοτεχνία, τους συγγραφείς και τα βιβλία τους.

Υπάρχει μια εκδότρια που με κάνει επιτέλους να νιώθω ότι μετά μια οδύσσεια σε διάφορους εκδότες ελλιμενίσθηκα στα βαθειά νερά του υπέροχου Ωκεανού της! Εκεί θα δέσω άγκυρα για πάντα!!!

Ελένη Κεκροπούλου αξίζεις την αφρόκρεμα της συγγραφικής παραγωγής γιατί απλά ΤΟ ΑΞΙΖΕΙΣ!

 

No comments: