ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΣΤΗ ΒΕΡΑΝΤΑ

ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΣΤΗ ΒΕΡΑΝΤΑ
Το συγκλονιστικό μυθιστόρημα για τις γυναίκες στην ωριμότητα, για τη γυναικεία φίλία, για τις ακυρώσεις και τις αναπτερώσεις!

Friday, June 24, 2016

Το πέρασμα ενός καλόγερου


Τον είχα γνωρίσει στης ξαδελφης μου της Λίτσας στη Λευκάδα όταν ήταν φοιτητής της Γεωπονικής. Και είχαμε πιάσει ατέλειωτες κουβέντες περί θείου, θρησκείας, θεολογίας. Κι όλο διακωμωδούσα την αδήριτη ανάγκη του να φορέσει το ράσο της ταπεινοσύνης και της αγιότητας.

Ωστόσο, ο Γιώργος Αθανασάκης πραγματοποίησε την απόφασή του να γίνει μοναχός. Τίποτε, ούτε η γεωπονία δεν τον αναχαίτισε απο την εμμονική του ανάγκη να καταφύγει στη ζωή της προσευχής και της μοναστικής σκέψης, παρότι εργάζεται ως γεωπόνος στο Δήμο Τυμπακίου, ασκώντας παράλληλα τα καθήκοντά του ως αρχιμανδρίτης σε τοπικό ναό της περιοχής του.

Ο π. Γεώργιος , λοιπόν, αυτό τον Ιούνιο αποφάσισε να έρθει στον Καναδά να περιηγηθεί την άγνωστη χώρα για την οποία είχε ακούσει πολλά. Πρώτος του σταθμός ήταν η Οττάβα, την οποία αγάπησε πολύ για την μεγάλη και απλωμένη της πολυτέλεια. Τα γοτθικά κτίρια του Κοινοβουλίου προσέθεσαν στην γοητεία την οποία άσκησε η μεγαλοπρεπής πρωτεύουσα του Καναδά.

Μια μέρα με τον π. Γεώργιο στην Οττάβα ήταν αρκετή για να ξαναθυμηθώ την προσωπικότητα αυτού του ανθρώπου, που σφύζει απο ζωή και γέλιο, έχοντας βαθειά την αίσθηση του χιούμορ και του αυτοσαρκασμού. Σαν το μικρό παιδί χάρηκε τη μεγάλη βόλτα μέχρι το Château Laurier, όπου απολαύσαμε το απογευματινό μας τσάι χαλαρώνοντας περιβαλλόμενοι απο τα μεγαλεπήβολα στοιχεία της αρχιτεκτονικής του ιστορικού ξενοδοχείου.

Ο π. Γεώργιος, αγιογράφος ο ίδιος, απόλαυσε τη βόλτα στην Εθνική Πινακοθήκη της Οττάβας, όπου θαύμασε  το “Group of Seven », τους σπουδαιότερους δηλαδή εκπροσώπους της εξπρεσιονιστικής ζωγραφικής του Καναδά, σημειώνοντας ότι ο κυβισμός του Πάμπλο Πικάσσο ωχριούσε μπροστά στα συγκλονιστικά τους έργα.

Ο επόμενος σταθμός του π. Γεωργίου ήταν το Μοναστήρι της Παναγίας της Παρηγορήτισσας στο Κεμπέκ, του οποίου προϊσταται η Ηγουμένη Θέκλα, Γερόντισσα μοναδικής ευσεβείας και δημιουργικής δραστηριότητας. Ο π. Γεώργιος θαύμασε το έργο των 23 μοναχών του γυναικείου μοναστηριού, που όχι μόνο έχουν διαμορφώσει ένα άρτιο αισθητικά εκκλησάκι με το αρχονταρίκι, το μεγάλο στέγαστρο του κοινού δείπνου,τα κελιά, την κουζίνα αλλά παλεύουν σαν τις μελισσούλες να καλλιεργήσουν τη γή τους, να φτάξουν τυριά και γιαούρτια στο τυροκομείο τους, να παράξουν μέλι απο τα μελίσσια τους, να τα πουλήσουν ως βιολογικά προϊόντα στις αγορές του Κεμπέκ.

Σκοπός αυτής της ακάματης προσπάθειας είναι να ολοκληρωθεί η νέα πτέρυγα των κελιών, που έχει ακινητοποιηθεί λόγω έλλειψης χρημάτων. Η αγωνία του π. Γεωργίου είναι να ευαισθητοποιηθει ο κόσμος να συγκεντρώσει κονδύλια για να ολοκληρωθεί το έργο που θα στεγάσει τις αεικίνητες μοναχές της Παρηγορήτισσας υπό το άγρυπνο βλέμμα της Γερόντισσας Θέκλας.

Υστερα ήρθε το Μόντρεαλ, όπου βρεθήκαμε εκ τους σύνεγγυς συνεπαρμένοι απο τις ατέλειωτες συζητήσεις περί Θεού και ανθρώπων. Το συλλείτουργο του π. Γεωργίου με τον αρχιμανδρίτη π. Δημήτριο Αντωνόπουλο στο ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στο Παρκ Εξ την ημέρα του Αγίου Πνεύματος χάρισε μαγικές στιγμές στον κόσμο, που απόλαυσε μια λειτουργία με την χάρη της Ορθοδοξίας.

Το κήρυγμα του π. Γεωργίου περί τριαδικού Θεού και Αγίου Πνεύματος ήταν σύντομο, σαφές κι εξαιρετικό ως προς την προσέγγιση του σημαντικότερου στοιχείου του Ορθόδοξου Χριστιανικού δόγματος, στέλνοντας το μήνυμα της βαθειάς θεολογικής του κατάρτισης.

Οι υπόλοιπες μέρες κύλησαν με βόλτες στα αξιοθέατα του Μόντρεαλ. Μια επίσκεψη στο Oratoire st Joseph, που αποτελεί το μικρό Βατικανό, έδωσε την ευκαιρία στον αγαθό καλόγερο να εξερευνήσει την ρωμαιοκαθολική άποψη περί εκκλησιαστικής αρχιτεκτονικής στην πόλη του Μόντρεαλ, που αποτελεί ισχυρό προπύργιο της Καθολικής Εκκλησίας.

Η βόλτα στο Μουσείο Καλών Τεχνών του Μόντρεαλ ήταν απαραίτητη για να συμπληρώσει την εικαστική του περιήγηση στα αξιοθέατα της πόλης. Ο π. Γεώργιος ενθουσιάστηκε με το Mount Royal, το Βασιλικό βουνό που διασχίζει την πόλη καταπράσινο και θαλερό, αποτελώντας τόπο ξεκούρασης, τόπο των ψυχών αλλά και χώρο σπουδαίας οικιστικής αρχιτεκτονικής.

Το ταξίδι του ολοκληρώθηκε με λειτουργία  στην Οττάβα όπου συλλειτούργησε με τον πρωτοπρεσβύτερο π. Αλέξανδρο στον καθεδρικό Ελληνορθόδοξο ναό της πόλης. Η Οττάβα του έδωσε την ευκαιρία να  συναντηθεί με τον πρέσβη της Ελλάδας στον Καναδά κ. Γ. Μαρκαντωνάτο, με τον οποίο αντάλλαξαν πολλές πληροφορίες για γνωστά Μοναστήρια, μοναχούς και μοναχές τους οποίους εκτιμούν και θαυμάζουν.

Η επαφή του π. Γεωργίου Αθανασάκη με το ζεύγος Γιάννη και Λίλας Χατζηνικολάου ολοκλήρωσε τις θεολογικές επαφές του, που προσέδωσαν στο ταξίδι του μια γεύση απο το αναπόδραστο μοναστικό είναι του.

Καλή επιστροφή στην ωραία μας Κρήτη, αγαθέ καλόγερε!

 Ιουστίνη Φραγκούλη
 

Ο π. Γεώργιος διαβάζει την Τρικυμία
Με τη Γιούλα τον συναντήσαμε στην Οττάβα
Το Μόντρεαλ το αγάπησε πολύ
Στη συναυλία με τη Μαρία Ζαβιτσάνου

 Στην Οττάβα ο π. Γεώργιος είχε συνάντηση με τον πρέσβη της Ελλάδας κ. Γεώργιο Μαρκαντωνάτο
 Στο πρεσβευτικό γραφείο ανάμεσα στη σημαία της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της Ελλάδας
 Με τον π. Δημήτριο στη λειτουργία του Αγίου Πνεύματος
 Μια σκηνή από τη συνάντηση στο γραφείο του Ελληνα πρέσβη με τη Γιούλα Κισκίρας και την υπογράφουσα
Η θεία μεταλαβή

 

Στην Ελληνική πρεσβεία

 


Με σέλφι στικ φωτογραφηθήκαμε
Στο μπαλκόνι της μεγάλης θέας

Στο μοναστήρι με την Γερόντισσα Θέκλα
Στα γενέθλια του Τέντ
Επίσκεψη στο Γηροκομείο με τους Ελληνες

Σέλφι στικ στην πρεσβεία
 

 







 


Στη Λειτουργία του Αγίου Πνεύματος στον Ευαγγελισμό με τον π. Δημήτριο συλλειτούργησαν


 Στα σκαλοπάτια του Αγίου Ιωσήφ!

No comments: