ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΣΤΗ ΒΕΡΑΝΤΑ

ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΣΤΗ ΒΕΡΑΝΤΑ
Το συγκλονιστικό μυθιστόρημα για τις γυναίκες στην ωριμότητα, για τη γυναικεία φίλία, για τις ακυρώσεις και τις αναπτερώσεις!

Wednesday, September 25, 2024

Η μονόχρωμη Κάμπια που έγινε πολύχρωμη Πεταλούδα!



Της Ιουστίνης Φραγκούλη-Αργύρη

Ένα μαγευτικό βιβλίο ενός μαγευτικού κόσμου έγραψε η σπουδαία λογοτέχνις Υπαπαντή Θερμού, παντρεύοντας όλες τις ιδιότητές της. Διότι η Υπαπαντή είναι κορίτσι της υπαίθρου, ποιήτρια, σύζυγος, μητέρα και προπάντων άτομο με βαθειά ενσυναίσθηση.

Πρόκειται για το παιδικό-εφηβικό βιβλίο με τίτλο «Η ΠΡΑΣΙΝΩΠΗ-Η Κάμπια που αγαπούσε τα βιβλία» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΚΕΦΑΛΟΣ και απευθύνεται σε παιδιά 9-12 ετών.

Ποιά είναι η Πρασινώπη που με αναστάτωσε; Ποιά είναι αυτή η καταπράσινη κάμπια που ζούσε σε κουκουλόσπιτο έξω στον κήπο της μικρής Βασιλικής;

Η Πρασινώπη, λοιπόν, ήταν μια καταπράσινη κάμπια που ζούσε στον κήπο της Βασιλικής συμβιώνοντας με φυτά, δέντρα και υπέροχες μυρωδάτες γαυρφαλλιές. Εκεί γνωρίστηκαν η Πρασινώπη η κάμπια με την κοπέλα που ονομαζόταν Βασιλική, εκεί άνοιξαν το διάλογό τους.

Η Πρασινώπη ερχόταν απο το καμπιοχωριό όπου τα σπίτια ήταν κουκουλόσπιτα και οι κάμπιες πηγαινοερχόνταν κοροϊδεύοντάς την πως ήταν άσχημη διότι το δέρμα της ήταν μονοχρωματικό πράσινο.

Η Πρασινώπη βρήκε καταφύγιο στο δωμάτιο της νέας της φίλης της Βασιλικής και άρχισε να εξερευνεί τα βιβλία της μαθαίνοντας με μαγικό τρόπο τα ανθρώπινα γράμματα της αλφαβήτου.

Ωστόσο, η ολοπράσινη κάμπια είχε κατορθώσει να διαβάσει όλα τα καμπιοβιβλία της καμπιοβιβλιοθήκης όπου έμαθε για την φυλή της, για την ιστορία της και για όλα τα δεινά που προκύπτουν κάνοντας τις ισορροπίες να ανατρέπονται και τις συνήθειες να παρακάμπτονται.

Η Πρασινώπη περίμενε με ευλάβεια την φίλη της τη Βασιλική να της φέρνει κάθε μέρα φαγητό, δηλαδή πράσινα φύλλα από τον κήπο και εξερευνούσε με μεγάλη προσοχή το ανθρώπινο δωμάτιο κάνοντας φιλία με τα βιβλία της.

Η Βασιλική είχε μια φυσική απέχθεια προς το διάβασμα αλλά προσπάθησε να εντυπωσιάσει τους συμμαθητές της φέρνοντας την Πρασινώπη στην τάξη της. Η άφιξη της μικρής της φίλης ήταν επειδσοδιακή και μόνο γέλιο προκάλεσε στους συμμαθητές και όχι αποδοχή.

Η Πρασινώπη χώνεται σε μια τσάντα, υποφέρει, νιώθει ότι έχει χάσει το θαυμασμό της Βασιλικής μια και δεν μίλησε στα παιδιά όπως η φιλενάδα της τους είχε υποσχεθεί.

Αλλά συνεχίζοντας το παιχνίδι με τα ανθρώπινα βιβλία μαθαίνει ότι η ζωή της δεν θα είναι για πάντα έτσι, να σέρνεται δηλαδή τρώγοντας χλωροφύλλη αλλά μια μέρα θα γίνει χρυσαλλίδα και μετά τα μεταμορφωθεί σε Πεταλούδα. Κι αυτή που έρπει τώρα θα πετάει αύριο και θα είναι πανέμορφη με πλουμιστά χρώματα και θα βλέπει τον κόσμο από ψηλά και όλοι θα την θαυμάζουν.

«Μπορώ να πετάξω, μπορώ να ταξιδέψω . Είμαι έτοιμη να ανοίξω τα φτερά μου» , είπε η Πρασινώπη.Οσο για την Βασιλική γνώρισε τον κόσμο των βιβλίων και ανοίχθηκε σε καταστάσεις που δεν της ήταν οικείες αλλά πλέον τις ονειρευόταν γιατί έβλεπε τα πράγματα με το πέταγμα μιας κάμπιας που έγινε Πεταλούδα.

Το βιβλίο της Υπαπαντής Θερμού με διάφορα ποιήματα ανάμεσα στις σελίδες του πεζού λόγου, είναι καλογραμμένο, με ωραίες γραμμένες εικόνες και προπάντων με σπουδαία μηνύματα για παιδιά και μεγάλους.

Συγκινήθηκα πολύ που επέλεξε να γράψει ένα παιδικό βιβλίο το οποίο καταλήγει στους φωτεινούς ορίζοντες μιας Πεταλούδας καθότι και η δική μου ζωή έχει ταυτισθεί εδώ και είκοσι χρόνια με το πέταγμα της Πεταλούδας.

Το συνιστώ στους γονείς και στους δασκάλους. Είναι ένα εύκολο ανάγνωσμα με υπέροχες στιγμές, με επίκεντρο τη φιλία των ανομοίων, το ξεπέρασμα των εμποδίων και το πέταγμα σε κόσμους μαγικούς!

 

Ένα μικρό βιογραφικό της συγγραφέως



Η Υπαπαντή Θερμού γεννήθηκε το 1987 στην Εγκλουβή Λευκάδας. Αποφοίτησε από το τμήμα Πληροφορικής με εφαρμογές στη Βιοιατρική του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Μετά το τέλος των σπουδών της επέστρεψε στη Λευκάδα όπου εργάσθηκε ως εκπαιδευτικός ενώ αργότερα έκανε τη δική της επιχείρηση στην Εγκλουβή.

Πήρε ΜΒΑ από το Πανεπιστήμιο της Λευκωσίας και έχει λάβει διάφορα βραβεία επιχειρηματικότητας.

Ασχολείται με τη λογοτεχνία τόσο σε επίπεδο ποιητικού όσο και πεχζού λόγου. Βραβεύτηκε στον 1ο  Πανελλήνιο Διαγωνισμό Πεζογραφίας του λογοτεχνικού περιοδικού ΚΕΦΑΛΟΣ, ενώ έχει κερδίσει και άλλα βραβεία για την ποίησή της.

Σήμερα αργάζεται ως εκπαιδευτικός και είναι μητέρα δυό παιδιών.

 

 

 

No comments: