Της Ιουστίνης Φραγκούλη-Αργύρη
Μισό αιώνα στα ερτζιανά έκλεισε η φωνή της Ρένας Παπαθανάκου, που πρωταγωνίστησε στην ελληνική ενημέρωση της παροικίας του Μόντρεαλ από τις αρχές του 60 με την εκπομπή της « Ελληνικοί Αντίλαλοι» στο CFMB.
Το περασμένο Σάββατο σε κλίμα συγκίνησης η Ρένα Παπαθανάκου ανακοίνωσε στο πιστό ακροατήριό της πως αποχωρεί από τη ραδιοφωνική ενημέρωση, καθώς ήρθε η ώρα να ταξιδέψει και να διαθέσει το χρόνο της σε άλλες δραστηριότητες. Η ηπειρώτικη φλογέρα θα σιγήσει από το άνοιγμα της εκπομπής, καθώς οι « Ελληνικοί Αντίλαλοι » ανήκουν πλέον στην ιστορία της ελληνικής παροικίας του Μόντρεαλ.
Τα λουλούδια και οι συγχαρητήριες ευχές πλημμύρισαν το στούντιο του CFMB, όπου η δυναμική κυρία του ελληνικού ραδιοφώνου έδωσε επί 50 χρόνια το παρόν σε χαρές, λύπες, αγώνες και κατακτήσεις του Ελληνισμού με τη δυναμική φωνή της και την αδιαπραγμάτευτη γνώμη της.
Η Ρένα Παπαθανάκου ήρθε με τα αδέρφια της στο Μόντρεαλ στα μέσα της δεκαετίας του 50 γιά μια καλύτερη ζωή. Σύντομα, η οικογένεια επεκτάθηκε στις επιχειρήσεις. Η ανάγκη γιά ενημέρωση του Ελληνισμού από το ραδιόφωνο κατά προτροπή του αδελφού της Γιώργου Παπαθανάκου, την οδήγησε μαζί με το μακαριστό δημοσιογράφο Χρήστο Κολύβα σε ένα ραδιοφωνικό σταθμό του Σορέλ το 1961, όπου οι δύο τους έκαναν εκπομπή στην ελληνική γλώσσα.
Το 1962 η Ρένα Παπαθανάκου σε πείσμα της ακαταλληλότητας της ώρας (7 χαράματα της Κυριακής) δέχθηκε να πάρει την ελληνική ώρα στο νεοδημιουργηθέντα πολύγλωσσο σταθμό του CFMB στο Μόντρεαλ. Εκτοτε και μέχρι το περασμένο Σάββατο εκφωνούσε την εκπομπή της πό τα στούντιο του CFMB στα μεσαία κύματα 1280 κάθε Σάββατο από τις 9 το πρωί μέχρι το μεσημέρι.
Χωρίς ενημερωτικούς δεσμούς με την Ελλάδα, αφού δεν υπήρχε άμεση επικοινωνία λόγω της απόστασης και των ελλειπών τεχνολογικών μέσων, η Ρένα Παπαθανάκου άρχισε την εκπομπή της παίζοντας τραγούδια από τα δισκάκια των 78 στροφών που είχε φέρει από την Ελλάδα. Ολα τα νοσταλγικά, ερωτικά τραγούδια της εποχής με Σοφία Βέμπω, Γούναρη, Βογιατζή, Ρένα Ντόρ και άλλους έπαιζαν στην ελληνική ώρα της Ρένας Παπαθανάκου μαζεύοντας το ακροατήριο των Ελλήνων μεταναστών που ολοένα μεγάλωνε λόγω του μεταναστευτικού ρεύματος.
Η φωνή της Ρένας Παπαθανάκου έγινε συνώνυμη με το ελληνικό ραδιόφωνο. Από το στούντιο και το μικρόφωνό της πέρασαν Ελληνες και Καναδοί πολιτικοί, τραγουδιστές, ηθοποιοί , καλλιτέχνες, κοινοτικοί παράγοντες, όλες οι εξελίξεις που διέγραφαν την επικαιρότητα στην ελληνική παροικία του Μόντρεαλ επί μισό αιώνα.
Οι αφιερώσεις τραγουδιών εκ μέρους των ακροατών γιά τους πολλαπλασιαζόμενους γάμους της νεαρής παροικίας των Ελλήνων ήταν από τις μεγαλύτερες στιγμές του ραδιοφώνου της. Η παροικία πολλαπλασιαζόταν, έσφυζε απο ζωή, γλεντούσε τις χαρές της ελληνικής παράδοσης. Ανακοινώσεις συλλόγων και των ελληνικών κοινοτήτων ήταν απαρεγκλήτως μέσα στο Σαββατιάτικο πρόγραμμα.
Η Ρένα Παπαθανάκου πρωταγωνίστησε με το μικρόφωνό της στους αγώνες γιά το Κυπριακό και το Μακεδονικό σηκώνοντας τη σημαία της εθνικής συνείδησης. Επίσης, έγραψε ιστορία με το συντονισμό των ραδιομαραθωνίων της Φιλοπτώχου Ελληνίδων Κυριών καθώς και της Ελληνικής Κοινότητας Μόντρεαλ-Λαβάλ επί ολόκληρες δεκαετίες.
Η στρογγυλή βαθειά φωνή της με την πεντακάθαρη άρθρωση, η ξεκάθαρη γνώμη της γιά διάφορα καυτά θέματα της Ελληνικής επικαιρότητας, της ελληνικής παροικίας αλλά και της καναδικής πραγματικότητας της έδωσαν τον χαρακτηρισμό « η Μπουμπουλίνα » των ερτζιανών.
Πάνω απ΄όλα, η παρουσία της στο ραδιόφωνο μιάς συντηρητικής παροικίας που ερχόταν από την Ελλάδα του μεταπολέμου, έδωσε το στίγμα του φεμινισμού στην παροικία του Μόντρεαλ. Χωρίς λόγια με τη δυναμική παρουσία της , η Ρένα Παπαθανάκου κατέκτησε ισόνομη θέση την ανδροκρατούμενη παροικία του Μόντρεαλ, δίνοντας πράσινο φώς στις Ελληνίδες της πόλης γιά τη διείσδυση στην παροικιακή ζωή.
Η Ρένα Παπαθανάκου το περασμένο Σάββατο αποχαιρέτησε τους «Ελληνικούς Αντίλαλους» παίζοντας τη φλογέρα της μητρικής γής της Ηπείρου , αλλά η παρουσία της θα συνεχιστεί με το Μιχάλη Τελλίδη στο μικρόφωνο του CFMB. Κι εκείνη πάντοτε θα είναι καλοδεχούμενη στο ελληνικό ραδιόφωνο που καθιέρωσε με την πολυδιάστατη προσωπικότητά της.