ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΣΤΗ ΒΕΡΑΝΤΑ

ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΣΤΗ ΒΕΡΑΝΤΑ
Το συγκλονιστικό μυθιστόρημα για τις γυναίκες στην ωριμότητα, για τη γυναικεία φίλία, για τις ακυρώσεις και τις αναπτερώσεις!

Monday, March 4, 2013

Καταψηφίσθηκε η συμφωνία Ελληνικής Κοινότητας Μόντρεαλ-Μητρόπολης


Η γενική συνέλευση της ΕΚΜ συγκέντρωσε το ενδιαφέρον του κόσμου
 
Με παλιές δόξες της Κοινότητας: Αριστερά ο Παναγιώτης Κλειβοκιώτης και δεξιά ο Μανώλης Ροκάκης
 
Τα μέσα ενημέρωσης έδωσαν το παρόν. Ο Χρήστος Μανίκης του Ελληνοκαναδικού Βήματος, η Λυδία Σκάλκου από τα Ελληνοκαναδικά Νέα, ο Πάρις Πέτρου και η Μάνια Σαμπά από το ραδιόφωνο CHCR
 
Χθές το βράδυ μέσα σε κλίμα απόλυτης φόρτισης η έκτακτη γενική συνέλευση ττης Ελληνικής Κοινότητας του Μόντρεαλ καταψήφισε τη συμφωνία, η οποία είχε εκπονηθεί μεταξύ Κοινότητας και Μητρόπολης σε σχέση με την καταβολή λογίας. Ταυτόχρονα ψήφισε μια εντελώς διαφορετική συμφωνία, η οποία προκάλεσε την αποχώρηση του προέδρου της Ελληνικής Κοινότητας κ. Νικόλα Παγώνη και το αντιπροέδρου της κ. Γιώργου Καρύδη από τη γενική συνέλευση.

Η αρχική συμφωνία (που τέθηκε χθές προς συζήτηση) προέβλεπε την καταβολή λογίας ύψους από 180.000-240.000 δολαρίων προς τη Μητρόπολη εντός πενταετίας  για τους έξι ναούς οι οποίοι διοικούνται από την Ελληνική Κοινότητα Μόντρεαλ με εγγύηση το δημοφιλή ναό της Παναγίτσας.

Η συμφωνία ήταν σαφώς επώδυνη γιά την Ελληνική Κοινότητα του Μόντρεαλ καθότι δεν διαφάλιζε τα συμφέροντά της, ενώ έθετε σε κίνδυνο μιά από τις δημοφιλέστερες εκκλησίες της.

Η γενική συνέλευση προώθησε το εν λόγω θέμα στην κορυφή της ατζέντας (υπήρχαν και άλλα θέματα μικρότερου ενδιαφέροντος) , ενώ 40 περίπου μέλη υπεράσπισαν τη γνώμη τους σχετικά με τη συμφωνία. Η συντριπτική πλειοψηφία των τοποθετήσεων ήταν σαφώς εναντίον της συμφωνίας.

Ο Θεόδωρος Χαλάτσης πρότεινε αλλαγή στη συμφωνία, αφαιρώντας το σκέλος που περιείχε  την εγγύηση του ναού της Παναγίτσας,. Η αλλαγή δευτερώθηκε από την υπογράφουσα.

Ο πρώην πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Γιάννης Θεοδοδόπουλος κατέβασε μια αντιπρόταση, η οποία προβλέπει τη λογία προς τη Μητρόπολη ύψους 160.000 δολαρίων κατ’ έτος μέσα στην πενταετία και την αφαίρεση της εγγύησης του ακινήτου.

Μέσα σε θερμό κλίμα, με αντεγκλήσεις από τα μέλη της Κοινότητας και με την έδρα να προσπαθεί να εφαρμόσει τους κανόνες του Ρόμπερτς, καταψηφίσθηκε η πρόταση Χαλάτση και πέρασε η πρόταση Θεοδοσόπουλου.

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Νίκος Παγώνης αποχώρησε από τη γενική συνέλευση ισχυριζόμενος ότι δεν μπορεί να παρουσιάσει μια τελείως διαφορετική πρόταση στο Μητροπολίτη, διότι θα απορριφθεί α πριόρι.

Βεβαίως, η Ελληνική Κοινότητα του Μόντρεαλ χθες βράδυ διέσωσε την εκκλησία της Παναγίτσας και την ηρεμία των Ελλήνων του Μόντρεαλ αλλά έχασε την ευκαιρία να προσφέρει μια ρεαλιστική αντιπρόταση στο Μητροπολίτη .
Θα πρέπει να γίνει γνωστό ότι αυτή τη στιγμή η Μητρόπολη, επειδή η Ελληνική Κοινότητα Μόντρεαλ απέτυχε στο παρελθόν να αποδίδει την ετήσια λογία της, έχει πάρει το δικαίωμα να εισπράττει απευθείας τα χρήματα απο τα μυστήρια των εκκλησιών ανεβάζοντάς τα σε πολύ υψηλές τιμές.Ετσι η Μητρόπολη εισπράττει 320.000 ετησίως από την τέλεση των μυστηρίων στους έξι ναούς της Ελληνικής Κοινότητας Μόντρεαλ.

Η Ελληνική Κοινότητα του Μόντρεαλ θίγεται οικονομικά αφενός διότι χάνει τα χρήματα των μυστηρίων (ακόμη και αποδίδοντας 180.000 από την ετήσια είσπραξη στη Μητρόπολη θα είχε όφελος 120.000) αφετέρου διότι χάνει πιστούς, οι οποίοι προτιμούν τις χαμηλότερες τιμές των ενοριακών εκκλησιών της Μήτρόπολης.

Ελπίζουμε ότι μια νέα πιό ρεαλιστική πρόταση, η οποία θα είναι συμφέρουσα τόσο για την Ελληνική Κοινότητα του Μόντρεαλ όσο και γιά τη Μητρόπολη, θα έρθει σύντομα προς ψήφιση, καθώς το κλίμα και η ένταση μεταξύ λαϊκών και Εκκλησίας δεν είναι η καλύτερη ατμόσφαιρα στην ομογένεια του Μόντρεαλ.

 Ιουστίνη Φραγκούλη

No comments: