Η ΤΡΙΚΥΜΙΑ

Η ΤΡΙΚΥΜΙΑ
Το νέο συγκλονιστικό μυθιστόρημα

Saturday, March 16, 2013

Ευρωπαϊκό Πραξικόπημα στην ΚύπροΠραξικόπημα στην Κύπρο

Η πολύπαθη νήσος που μπήκε στην Ευωπαϊκή Ενωση για να λύσει το πολιτικό της πρόβλημα, βρέθηκε στο μάτι του κυκλώνα από τους εταίρους του Eurogroup. Η χώρα που μέχρι πέρισι είχε τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης στην ευρωζώνη, μετά το κούρεμα του Ελληνικού χρέους βρέθηκε με τράπεζες που κινούνται στην κόκκινη γραμμή.

Ετσι το Eurogroup με πραξικοπηματικό τρόπο αποφάσισε να φορολογήσει τις καταθέσεις στις κυπριακές τράπεζες, διαλύοντας την εμπιστοσύνη της αγοράς και των καταθετών στη χώρα. Ολοι οι τραπεζικοί λογαριασμοί έχουν παγώσει, πανικός έχει επέλθει στους πολίτες και τους καταθέτες εκτός χώρας.

Η Κύπρος δοκιμάζεται σκληρά αλλά την ίδια ώρα δοκιμάζεται η συνοχή της Ευρωζώνης. Το πραξικόπημα της Κύπρου είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσει αλυσιδωτές αναταράξεις σε ολόκληρο το ευρωπαϊκό νομισματικό και τραπεζικό σύστημα.

Οι εγκέφαλοι της Ευρώπης οδηγούν την ευρωζώνη την αποσύνθεση και τη διάλυση, είναι πλέον ηλίου φαεινότερον!
Ιουστίνη Φραγκούλη

Περισσότερες πληροφορίες  ΕΔΩ

Το σχετικό ρεπορτάζ από το in.gr

Πριν από την ερχόμενη Τρίτη, όταν θα ξαναλειτουργήσουν οι τράπεζες στην Κύπρο μετά την αργία της Καθαρής Δευτέρας, θα κυρωθεί ο νόμος για την έκτακτη εισφορά στις καταθέσεις που αποφάσισε το Eurogroup.

Η φορολόγηση θα ανέρχεται στο 6,75% για τις καταθέσεις κάτω από 100.000 ευρώ και στο 9,9% για όσες καταθέσεις υπερβαίνουν αυτό το ποσόν. Θα ισχύει δε για τα ποσά που ανήκουν τόσο σε Κύπριους, όσο και σε ξένους καταθέτες και εκτιμάται ότι θα αποφέρει έσοδα της τάξεως των 5,8 δισ. ευρώ περίπου.

Το απόγευμα του Σαββάτου πραγματοποιείται σύσκεψη των διοικήσεων της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου και των εμπορικών τραπεζών.

Ο κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης, μιλώντας το πρωί του Σαββάτου στο ΡΙΚ, είπε ότι οι καταθέσεις έχουν «παγώσει» μετά από τις σχετικές οδηγίες της ΕΚΤ προς την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου μετά την απόφαση του
Eurogroup.

Σύμφωνα με το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΚΥΠΕ), καταθέτες πήγαν το πρωί σε καταστήματα των συνεργατικών πιστωτικών ιδρυμάτων της Λάρνακας (που λειτουργούν και τα Σάββατα) για να αποσύρουν χρήματα.

Υποτίθεται ότι οι καταθέσεις στα ελληνικά υποκαταστήματα των Κυπριακών τραπεζών δεν θα φορολογηθούν , ενώ το Ταμιευτήριο θα απορροφήσει τις κυπριακές τράπεζες.

No comments: