Η ΤΡΙΚΥΜΙΑ

Η ΤΡΙΚΥΜΙΑ
Το νέο συγκλονιστικό μυθιστόρημα

Monday, October 30, 2017

Λαμπρός εορτασμός με εξαγγελία ελληνικής πτέρυγας στο νέο μουσείο του Μόντρεαλ


Της Ιουστίνης Φραγκούλη-Αργύρη


Με δοξολογία στον Καθεδρικό ναό του Αγίου Γεωργίου προεξάρχοντος του αρχιμανδρίτου π. Δημητρίου Αντωνόπουλου γιορτάσθηκε η εθνική επέτειος της 28ης Οκτωβρίου στο Μόντρεαλ με τη συμμετοχή των ελληνικών σχολείων της μεγαλώνυμης Ελληνικής Κοινότητας του Μόντρεαλ.

Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στο Μόντρεαλ Νικόλας Σιγάλας, ενώ εψάλλησαν οι εθνικοί ύμνοι της Ελλάδας και του Καναδά αντίστοιχα στο τέλος της δοξολογίας.

Στη συνέχεια ακολούθησε επίσημο γεύμα οργανωμένο από την Ελληνική Κοινότητα Μείζονος Μόντρεαλ, στο οποίο παρέστη ο δήμαρχος του Μόντρεαλ Ντενί Κοντέρ, ο ευρωβουλευτής Κώστας Χρυσόγονος και πλήθος υποψηφίων δημοτικών συμβούλων και δημάρχων, καθώς πλησιάζουν δημοτικές εκλογές στις 5 Νοεμβρίου.

Ο δήμαρχος του Μόντρεαλ εξήγγειλε στην Ελληνική παροικία ότι κατά την επόμενη θητεία του –εάν επανεκλεγεί- θα χτίσει στην καρδιά του Παλιού Μόντρεαλ ένα πολυεθνικό μουσείο με μεγάλη ελληνική πτέρυγα . Ο Ντενί Κοντέρ ευχαρίστησε την ελληνική παροικία για τη συμμετοχή της στους εορτασμούς των 375 χρόνων του Μόντρεαλ με τη δωρεά του Γλυπτού του Έλληνα Μετανάστη.

Στη συνέχεια ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στο Μόντρεαλ Νικόλαος Σιγάλας αφού αναφέρθηκε στο νόημα της ημέρας, στην ανάγκη διατήρησης της μνήμης και της διαρκούς αναγνώρισης των αγωνιστών, στις θυσίες τους ώστε η Ελλάδα να αντιταχθεί στο βαθύ σκοτάδι του ολοκληρωτισμού, έστρεψε την προσοχή του στο σήμερα επισημαίνοντας ότι η χώρα μας βρέθηκε στο μέσο μιας προσπάθειας σπίλωσης και κατασυκοφάντησης του ονόματος της εξαιτίας της κρίσης χρέους.

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Μείζονος Μόντρεαλ Νικόλας Παγώνης στον πανηγυρικό της ημέρας έδωσε το λόγο στην ταλαντούχα μαθήτρια Αθηνά Νικολή.Η ομιλία της στα ελληνικά και τα γαλλικά ήταν υποδειγματική για τη γραφή, αλλά και για την εκφραστική απόδοση στις δύο γλώσσες.

Και βέβαια, ο ενθουσιώδης λόγος του προέδρου ήταν εξαιρετικός τονίζοντας την σπουδαιότητα των ελληνόφωνων σχολείων με το παράδειγμα της Αθηνάς και της χαρισματικής της ισορροπίας ανάμεσα στις δύο ταυτότητές της.


Τα παιδιά των Ελληνόφωνων σχολείων απήγγειλαν ποιήματα προκαλώντας ρίγη συγκίνησης στο πλήθος, ενώ η χορωδία υπό την υψίφωνο Μαρία Διαμαντή τραγούδησε τους εθνικούς ύμνους της Ελλάδας και του Καναδά.

Η εκδήλωση είχε ροή, ήταν επιτυχημένη, η εκφώνηση του Δημήτρη Ηλία ήταν σεμνή και λακωνική.  Ακόμη και η κουζίνα του κοινοτικού κέντρου είχε φορέσει τα καλά της, το φαγητό και το σέρβις ήταν άψογα. Συγχαρητήρια στον Παντελή και τη νέα γενιά!No comments: