ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΣΤΗ ΒΕΡΑΝΤΑ

ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΣΤΗ ΒΕΡΑΝΤΑ
Το συγκλονιστικό μυθιστόρημα για τις γυναίκες στην ωριμότητα, για τη γυναικεία φίλία, για τις ακυρώσεις και τις αναπτερώσεις!

Saturday, July 18, 2009

O Καλογρίτσας κι εγώ



Η φωτογραφία που έχει κάνει το γύρο του διαδικτύου. Η αφεντιά μου, ο πρώην εκδότη μου στην Πρώτη Χρήστος Καλογρίτσας και η κόρη του Ηλέκτρα του ομώνυμου εκδοτικού οίκου!

Της Ιουστίνης Φραγκούλη

Μέσω διαδικτύου στην Αθήνα απο αγαπημένο συνάδελφο έλαβα την ανάρτηση για δήθεν εμπλοκή Καλογρίτσα στην υπόθεση της απαγωγής Παναγόπουλου απο την πρώτη ώρα. Ανοιξα τον υποδεικνυόμενο γνωστό διαδικτυακό τόπο και είδα να φιγουράρει η φωτογραφία μου με τον εκδότη μου στην εφημερίδα «Πρώτη» Χρήστο Καλογρίτσα και την κόρη του Ηλέκτρα, εκδότριά μου στο «Ημερολόγιο Αβάνας».

Αυτή η φωτογραφία της περσινής γιορτής στην Κουμπανίτα, όπου βρέξαμε σε κλίμα ευφορίας της έκδοση του «Ημερολογίου Αβάνας» απο τον εκδοτικό οίκο «Ηλέκτρα» κυκλοφόρησε σε όλο το διαδίκτυο, σε εφημερίδες και τηλεοράσεις κάνοντάς με διάσημη για τη φιλική σχέση με τον Χρήστο Καλογρίτσα.

Ε! Λοιπόν ναί, γνωρίζω το Χρήστο Καλογρίτσα απο τα υπέροχα χρόνια της εφημερίδας «Πρώτη», όταν δίναμε όλοι τον αγώνα της επιβίωσης σε μια εποχή, που οι κραταιοί έτεροι εκδότες καμάρωναν για την απόλυτη κυριαρχία τους στο χώρο του τύπου . Σ΄αυτή την εφημερίδα μεγαλώσαμε όλοι, απο Νίκο Ευαγγελάτο μέχρι Σταύρο Θεοδωράκη, Ελένη Καλογεροπούλου, Ιωάννα Κολοβού και άλλοι ών ουκ έστι αριθμός, μαθαίνοντας να γράφουμε με μέτρο το ήθος και το ρεπορτάζ χωρίς εκπτώσεις και συμψηφισμούς.

Ο Χρήστος Καλογρίτσας διακριτικά χωρίς να αναμειγνύεται στις υποθέσεις της εφημερίδας είχε αφήσει τη διαχείρησή της σε ικανούς δημοσιογράφους, μεταξύ των οποίων ο Νίκος Τσαγκρής, που αργότερα τον πλαισίωσε και στον εκδοτικό οίκο «Ηλέκτρα».

Ετσι τον μάθαμε εμείς τον Καλογρίτσα, ευφυή, άμεσο, με τα αστεία και την οικειότητα , με το μύθο πως ήταν ο εξ απορρήτων του μακαριστού Χαρίλαου Φλωράκη, αυτός που έπινε καφέδες μαζί του κάθε απόγευμα στο σπίτι στο Χαλάνδρι. Αλλωστε, όλες οι προσωπικότητες του ΚΚΕ είχαν περάσει με τα κείμενά τους απο την έγκριτη εφημερίδα «Πρώτη»,που έδινε τη μάχη να κρατήσει ισορροπίες στα τέλη της εποχής του ψυχρού πολέμου.

Η επιλογή μου να περάσω στα έντυπα του Κοσκωτά (είμαι περήφανη για τη δημοσιογραφική μου καριέρα στις 24 Ωρες, το Ενα, τον Σκάι, όπου κατοικοέδρευαν ο Νίκος Χατζηνικολάου, η Ελλη Στάη και πολλοί καλοί συνάδελφοι) με απομάκρυνε απο την «Πρώτη», που εξακολουθούσα να θαυμάζω για την άτεγκτη γραμμή της κόντρα στους καιρούς.

Η ευλογημένη φυγή στον Καναδά με αποξένωσε απο τα τεκταινόμενα στην Ελλάδα. Ετσι έχασα την επαφή με το Χρήστο Καλογρίτσα , τον οποίο ανακάλυψα πάλι πίσω απο τον εκδοτικό οίκο «Ηλέκτρα» που φέρει το όνομα της κόρης του και τον οποίο έτρεχαν επι χρόνια ο φίλος Νίκος Τσαγκρής και η Βίκη Δέμου.

Η τύχη τόθελε τον Απρίλιο του 2008 να εκδοθεί στον οίκο της Ηλέκτρας Καλογρίτσα το αγαπημένο μου «Ημερολόγιο Αβάνας» με τη διαμεσολάβηση του Βασίλη Ρούβαλη, που τότε εργαζόταν εκεί ως υπεύθυνος εκδοτικού.

Εκεί ξανασυνάντησα το Χρήστο Καλογρίτσα, με τον οποίο ανταλλάξαμε τις τόσες αναμνήσεις για την «Πρώτη» κάνοντας μια αγαπημένη αναφορά στα υπέροχα χρόνια της αθωότητας και του αγώνα.

Είχα την τιμή να τον δώ ανάμεσα στου αναρρίθητους προσκεκλημένους της βραδυάς στην Κουμπανίτα πέρισι το Μάιο στο κέντρο του Ψυρρή. Και είχα τη χαρά να φωτογραφηθώ μαζί του και με την κόρη του σε ένα ανέμελο στιγμιότυπο, που δεν δικαιούται κανείς να το χρησιμοποιεί για να στιγματίζει τον εκδότη, την κόρη του, συμπαρασύροντας πρόσωπα που δεν έχουν ανάμειξη σε άλλες επιχειρηματικές δραστηριότητες του Χρήστου Καλογρίτσα.

Βρίσκω εξαιρετικά άκομψο και αντισυναδελφικό να γίνεται ευρεία χρήση της φωτογραφίας του Χρήστου Καλογρίτσα ανάμεσα στην κόρη του και την αφεντιά μου την ώρα που αναμειγνύεται το όνομα του ανδρός σε διάφορου τύπου κατηγορίες.

Και βρίσκω ποινικά κολάσιμη την αναφορά του ονόματος του Καλογρίτσα , του Μπόμπολα και άλλων εργολάβων με εκείνο του Τρομπούκη, ο οποίος εκκρεμεί να αποδειχτεί αν είναι ένοχος για το ξέπλυμα των περίφημων λίτρων.

Θλίβομαι και λυπούμαι για τα μέσα ενημέρωσης στην πατρίδα, που προσπαθούν να καταλύσουν τις αρχές της δεοντολογίας και του δικαίου σε κάθε περίπτωση και με κάθε αφορμή.

Και πάντως, εγώ δηλώνω φίλη του Χρήστου Καλογρίτσα και της υπέροχης κόρης του Ηλέκτρας! Γιατί τον φίλον εν κινδύνοις γιγνώσκεις, όπως έγραφε το αναγνωστικό του Τζάρτζανου, ναι;

25 comments:

ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΞΑΝΘΙΔΗΣ said...

Έχεις τόσο δίκιο, που δεν νομίζω να χρειάζονται ιδιαίτερα σχόλια, τουλάχιστον από συναδέλφους.

Αστοριανή said...

Ιουστίνη μου,
...Θα το προτιμούσα:
"ο Καλογρίτσας κι οι ...πεντάμορφες"!!!!!!!!!!!!!
Για να συμφωνεί ο Παντελής
με το αναμφισβήτητο δίκιο σου,
θα συμπλήρωνα:
-Αστους κι ας λένε! Τα ξερά ...ά, στον τοίχο δεν κολλάνε.
Έστω κι αρνητικά... σου κάνουν διαφήμηση!
Πάντα με αγάπη,
Υιώτα
ΝΥ

Μηθυμναίος said...

Ο κίτρινος ελληνικός Τύπος, Ιουστίνη μου! Τα ξέρεις άλλωστε...

Φιλάκια απ' το Αιγαίο!

Meropi said...

Καλημέρα Ιουστίνη μου.
Δεν θα το πιστέψεις, αλλά όταν διάβασα για την εμπλοκή του ονόματος του Καλογρίτσα στην υπόθεση της απαγωγής Παναγόπουλου, σε θυμήθηκα (τη συγκεκριμένη φωτο, να πω την αλήθεια, δεν την είχα δει). Στην Ελλάδα, δυστυχώς, τα πιο χυδαία σενάρια εναντίον κάποιου γίνονται πιστευτά πολύ εύκολα, σε αντίθεση με τα καλά σενάρια. Η αρχή του δικαίου ότι είσαι αθώος μέχρι αποδείξεως του εναντίου, έχει πάει περίπατο από καιρό. Όπως επίσης και το απόρρητο των επικοινωνιών. Όταν αυτή η υπόθεση κάποτε (δυστυχώς μετά από καιρό, λόγω του συστήματος Δικαιοσύνης) καταλαγιάσει και λάβει τις πραγματικές της διαστάσεις, ελάχιστοι θα το πάρουν είδηση. Οι περισσότεροι θα θυμούνται τον Καλογρίτσα ως συμμέτοχο, κατά κάποιον τρόπο, στην απαγωγή Παναγόπουλου και το ξέπλυμα του βρώμικου χρήματος.
Καλημέρα από τη ζεστή Αθήνα.

La Gigi said...

Ιουστινάκι κι αυτός γυρεύοντας πηγαινε.. τι τα ήθελε τα τηλεφωνήματα στο βλαστάρι? ακόμα και να μην έχει καμιά σχέση με όλα αυτά, εγώ μια αμφιβολία θα την έχω!
τώρα για τη φωτογραφία μαζί σου δε νομίζω ότι λεει κάτι, αυτός θα εχει φωτογραφίες με τόσο και τόσο κόσμο λόγω επαγγελματικής ιδιότητας :)
φιλιά πολλά

Justine's Blog said...

Αγαπημένε Παντελή,
Εχω δίκιο; Αλλά έχει χαθεί κάθε μέτρο; Και κάθε έννοια δεοντολογίας και δικαίου; Μα πού βαδίζουμε ως κοινωνία ανθρώπων και ως κάστα δημοσιογράφων; Αναρρωτιέμαι!

Justine's Blog said...

Γιώτα αγαπημένη,
Εχεις υπέροχο, αισιόδοξο χιούμορ και σε χαίρομαι. Δεν με πει΄ράζει καμιά αρνητική δημοσιότητα, με θίγει η αγένεια των συναδέλφων και γενικά η προσπάθεια να στηθούν παγίδες με κάθε τρόπο.
Φιλιά απο συννεφιασμένους ουρανούς

Justine's Blog said...

Στρατούλη μου,
Εχει γίνει καθεστώς η κιτρινιά, που πλέον έχουν παραλύσει τα αντανακλαστικά των αναγνωστών. Ολοι είναι ύποπτοι, όλοι είναι μπλεγμένοι.
Κρίμα.
Κι όμως το Αιγαίο ακόμη μου κρατάει συντρο΄φιά μέσα απο τη διόρθωση του βιλβίου μου.
Φιλιά απο το Μόντρεαλ της δροσιάς και της συννεφιάς!

Justine's Blog said...

"Η αρχή του δικαίου ότι είσαι αθώος μέχρι αποδείξεως του εναντίου, έχει πάει περίπατο από καιρό. Όπως επίσης και το απόρρητο των επικοινωνιών." Πόσο δίκιο έχεις ως νομικός κι όμως ούτε καν ο σύλλογός σας δεν εγείρει πλέον θέμα για τις αυταπόδεικτες αρχές του δικαίου. Σιωπούν όλοι στη συνωμοσία της συκοφάντησης. Τί κρίμα!
Το χειρότερο είναι πως ακριτί ποινικοποιούνται πλέον φιλίες, δημόσιες συνευρέσεις και όλα τα επακόλουθα. Πότε θα σταματήσει αυτή η κατρακύλα; Πότε;

Justine's Blog said...

Μελισσάκι μου,
Δεν ξέρω γιατί συνομίλησε ο Καλογρίτσας με τον κατάδικο. Ούτε κρίνω τις συνομιλίες out of context.Ξέρω πως οι συνάδελφοί μου δε δίστασαν μαζί με αυτή τη συνομιλία να με διασύρουν περιφέροντας μια τυχαία φωτό πολιτιστικής βραδυάς. Αυτό είναι ασυγχώρητο! Αντιδεοντολιγικό και χυδαίο! Και γιατί όλο το πακέτο να μην είναι στην ίδια γραμμή;
Καλημερούδια και σμπατς. Περπάτησες στράτα-στρατούλα με παντελονάκι;

Ra Ma said...

Δεν έχω να πω κάτι που δεν ξέρουμε για το πως λειτουργεί ο τύπος. Το μέτρο έχει χαθεί σε όλα τα επίπεδα.

Θέλω να σου πω πόσο χαρούμενος είμαι για τα νέα σου από τις προηγούμενες αναρτήσεις!!!!

Σε φιλώ!!!

("Το πρωϊνό κλάγκξον" σου θυμίζει τίποτα?)

ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΞΑΝΘΙΔΗΣ said...

Ας είμαστε λιγότερο αυστηροί και περισσότερο εγκρατείς, όταν αναφερόμαστε στον Τύπο, διότι όταν μιλάμε με γενικότητες η "μπάλλα παίρνει" και τα όσα θετικά έχουν αποκαλυφθεί από τα ΜΜΕ.
Την συγκεκριμένη περίπτωση, ίσως πρέπει αν την εκλάβουμε ως λάθος και προχειρότητα, παρά να νοήσουμε ότι έγινε "εξ επί τούτου". Ας γυρίσουμε σελίδα και ας προσάψουμε τις κατηγορίες εκεί όπου ανήκουν. Κι αυτό διότι ο Τύπος, δεν απαρτίζεται μόνον από δημοσιογράφους...

Justine's Blog said...

Θυμιούλη μου,
Επέστρεψες απο τις περατζάδες αφήνοντας την οικογένεια με τα κουβαδάκια της στια παραλίες; Πολύ καλό σε βρίσκω.
Λοιπόν, σε ευχαριστώ για τις ευχές σου περι την δημιουργία και το πρωινί κλάγκξον κάτι μου θυμίζει απο εποχή πεταλούδας. Ισχύει;
Φιλιά

Justine's Blog said...

Μα αυτή είναι η πληγή αγαπημένε Παντελή. Πως ο τύπος δεν απαρτίζεται απο δημοσιογράφους, αλλά είναι εν πολλοίς κατευθυνόμενος. Αυτό είναι η αδυναμία μας.
Οσον αφορά στο θέμα Καλογρίτσα, ήταν φανερή η στοχευμένη επίθεση στον άνθρωπο ακόμη και με την κυκλοφορία μιας τυχαίας φωτογραφίας του.
Εγώ εκνευρίζομαι με τους συναδέλφους και την αναλγησία τους να κυκλοφορούν τη φωτογραφία με την κόρη του και το δικό μου πρόσωπο. Γιατί; Γιατί έτσι γούσταραν.
Φιλιά

Ra Ma said...

Ισχύει! Τα μαθήματα ορθοφωνίας και η δοκιμαστική εκπομπή. Ίσως κάτι που δεν ξέρεις είναι πως την πήγα εγώ στην Παλλήνη στη πρώτη συνάντηση (και την περίμενα φυσικά!). Μου τα θύμησες αυτά με τις 24 Ωρες και τον Σκαι!!

Πολλές καλημέρες!!!

paramythou said...

Αφού είμαστε μοναδική φάρα βρε Ιουστινάκι μου! Μια τυχαία φωτογραφία μπορεί να σέρνεται στα media για να ανεβάσει κάποιον στα ουράνια, ή για να τον καταβυθίσει στα τάρταρα.
Μη μασάς όμως. Και μου αρέσει που το αντιμετώπισες με τη μέθοδο της ''ομοιοπαθητικής''!

Υ.Γ. Εμένα πάντως, η φωτό μου θύμισε την όμορφη βραδιά που περάσαμε στην Cubanita!
φιλιά πολλά, παραμυθένια

Justine's Blog said...

Καλέ μου , αγαπημένε Θύμιε,
Τη θυμάμαι να ακροβατεί στα όρια της διαφήμισης και της δημοσιογραφίας, απορρίπτοντας όσα είχε σπουδάσει και για όσα είχε κοπιάσει. Της ταίριαζε να γίνει παραγωγός ραδιοφώνου αλλά ήρθαν όλα ανάποδα.
Πού να το ξέρω πως εσύ περίμενες κι εκεί ακόμη; Πώς;
Πάντως, με καταδιώκει κι αυτό το καλοκαίρι η αναθύμηση της ομορφιάς της έστω και στην αρρώστεια της.
Πόσο με δένει μαζί σου η ανάμνησή της. Πόσο!
Σε φιλώ

Justine's Blog said...

Μαιρούλα αγαπημένη,
Εχουν χάσει κάθε μέτρο, ποινικοποιούν κοινωνικές συναναστροφές, φιλίες και ό,τι τους κάτσει.
Η φωτογραφία με πάει στα ουράνια με την αναθύμηση της βραδυάς στην Κουμπανίτα. Αλλά και γενικά κάποιοι πρέπει να βρούμε το θάρρος να υπερασπιζόμαστε τους ανθρώπους που γνωρίζουμε απο πλαιά, δεν πρέπει;
Ολα να ισοπεδωθούν στο βωμό των πολιτικών συμφερόντων; Αδικο το βρίσκω.
Φιλια απο σκοτεινιασμένη μέρα

Αστοριανή said...

Ιουστίνη μου,
γνωρίζω τις... αντιδράσεις σου,. και τις σέβομαι...
Αν θελεις, όμως,
ν' αλλάξεις λίγο θέμα,
μια ματιά στην Αστοριανή,
θα σου πει κάτι!!!!!!
Περιμένω...
πάντα μ' αγάπη,
Υιώτα

βασίλης said...

Κατ αρχήν με το καλό το βιβλίο σου Ιουστίνη! Για το άλλο θέμα με τον Καλογρίτσα έχεις δίκιο. Δημοσιογραφικά είναι ασχημο και αντιδεοντολογικό μετά από κάποιο αδίκημα ή έγκλημα που συμβαίνει, να την πληρώνουν αναίτια και όσοι είχαν την τύχη ή ατυχία να βρεθούν κάποτε κοντά στον -τώρα-κατηγορούμενο. Ενώ ακόμα και εντός οικογένειας δεν δικαιούται κανείς να κατηγορηθεί απλά λόγω της συγγένειας.. Μπράβο σου που τιμάς τη φιλία σου, που βγείναις από το σωρό είναι το πιο σημαντικό που αναδύεται σαν δίδαγμα και σαν ευωδιά από αυτο το ποστ.! Καλημέρα σου και καλό υπόλοιπο καλοκαιράκι!

paramythou said...

Ιουστίνη αγαπημένη, ΟΧΙ να ισοπεδωθούν ολα, έχεις δίκιο. Ας ισοπεδωθούν μόνο αυτοί που πρέπει (χιχιχι!) Τους φίλους δεν τους ξεχνάμε, ειδικά στα δύσκολα. προχώρα μπροστά

Justine's Blog said...

Αγαπημένη Γιώτα,
Μπήκα για λίγο στην Αστοριανή και είδα τον ωραίο σου έπαινο. Μπράβο με τις προσπάθειές σου, που στέφονται απο επιτυχίες.
Συγχαρητήρια καλή μου.
Η κακία δεν τελειώνει ποτέ, πόσο δίκο έχεις!
Φιλιά Σαββατοκύριακου

Justine's Blog said...

Βασίλη γλυκέ μου,
Σ΄ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια. Πραγματικά, εκτός του τυπικού, νιώθω τρομερά τη βάσανο
της λασπολογίας, που ξεκίνησε στην πλάτη συναδέλφων κι επεκτείνεται σε επιχειρηματίες και απλό κόσμο.
Θεωρώ υποχρέωσή μου τουλάχιστον να μιλήσω για τον καλό βίο των ανθρώπων.
Δεν θα αφήσουμε να μας καταπιεί όλους η παραπληροφόρηση. Δεν μας πρέπει, δεν μας αξίζει!
Καλο καλοκαιράκι στην όμορφη Χαλκίδα.

Justine's Blog said...

Μαιράκι πυροβόλο,
Μαιράκι ευφάνταστο και γλυκό,
Σιγά μην υποκύψουμε τώρα στη διασπορά ψευδών ειδήσεων προς δημιουργίαν εντυπώσεων! Αυτό που με πειράζει όμως είναι πως άνθρωποι που έφαγαν ψωμί απο τον Καλογρίτσα, που τον έγλειφαν μέχρι τελικής πτώσεως, τώρα σιωπούν και κρατούν αποστάσεις.
Αυτά με ενοχλούν και θα με ένοχλούν πάντα. Λές και δε μεγάλωσα!

Andreas P. said...

Να τον χαίρεστε τον κύριο Καλογρίτσα. Και εις ανώτερα.