ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΣΤΗ ΒΕΡΑΝΤΑ

ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΣΤΗ ΒΕΡΑΝΤΑ
Το συγκλονιστικό μυθιστόρημα για τις γυναίκες στην ωριμότητα, για τη γυναικεία φίλία, για τις ακυρώσεις και τις αναπτερώσεις!

Monday, December 5, 2016

Μυστικά για γλυκά του κουταλιού και μαρμελάδες

Στην κατάμεστη αίθουσα του Ευαγγελισμού χθες η Γερόντισσα Θέκλα, η ηγουμένη του Μοναστηριού της Παναγίας της Παρηγορήτισσας, παρουσίασε τα μικρά μυστικά των γλυκών του κουταλιού σε μια εκδήλωση που οργανώθηκε απο το Λύκειον των Ελληνίδων του Μοντρεάλ και στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία.

Με το βλέμμα στραμμένο προς τα νεανικά πρόσωπα των γυναικών που ήρθαν να μάθουν πώς παρασκευάζεται το παραδοσιακό ελληνικό κυδώνι του κουταλιού,  η Γερόντισσα Θέκλα μάγεψε το ακροατήριό της ανατρέχοντας στην ιστορία και τοποθετώντας στο σήμερα την παραδοσιακή ελληνική ζαχαροπλαστική.

Η Γερόντισσα Θέκλα, αναφέρθηκε στον φιλέλληνα περιηγητή  Ζακ Λακαριέρ και στην εμπειρία του απο τα ταξίδια του στην Ελλάδα, όπου κατέγραψε πώς οι Ελληνίδες ακόμη και στο πιό ταπεινό σπίτι είχαν ως τρατάρισμα το γλυκό του κουταλιού, ένα γλυκό εύκολο που γίνεται απο τα φρούτα της φύσης χωρίς να είναι πολυέξοδο.

«Παλαιά ελληνική παράδοση που ελπίζω να μην έχει τελείως χαθεί: προσφέρουν στον επισκέπτη, είτε τον περίμεναν είτε όχι, τόσο στα καλά σπίτια όσο και στα πιο ταπεινά καλυβάκια, ένα γλυκό, ένα γλύκισμα φτιαγμένο από την κυρία του σπιτιού, συνήθως από σταφύλι, σύκο ή περγαμόντο.

Το σερβίρουν πάνω σ’ ένα δίσκο μαζί με ένα μεγάλο ποτήρι νερό και ένα κουταλάκι, απ’ όπου πήρε και τ’ όνομά του: γλυκό του κουταλιού.», ανέφερε τα λόγια του Λακαριέρ.

Η Γερόντισσα Θέκλα αναφέρθηκε διεξοδικά στον τρόπο παρασκευής των γλυκών του κουταλιού, τονίζοντας ότι είναι σημαντικό να προτιμούνται καρποί συνήθως πριν ωριμάσουν για να κρατήσουν το σώμα τους στο βράσιμο και να μην πολτοποιηθούν.

Είπε ακόμη πως είναι σημαντικό να μην χρησιμοποιείται γλυκόζη ή φρουκτόζη στο σιρόπι του γλυκού, καθώς είναι ουσίες που δεν τις γνωρίζει ο εγκέφαλος και δεν τις αφομοιώνει το σώμα, με αποτέλεσμα να προκαλούνται φλεγμονές στον οργανισμό.

Η Γερόντισσα Θέκλα ήταν απαγορευτική ως προς τη χρήση πηκτικών ουσιών του εμπορίου, για τις οποίες είπε πως είναι καταστροφικές για το ανθρώπινο σώμα.

Σημείωσε πως η ζάχαρη  που χρησιμοποιείται σε μεγάλες ποσότητες στα γλυκά του κουταλιού μπορεί να υποκατασταθεί με μέλι ή με το τοπικό  σιρόπι του πλατάνου σε ανάλογες ποσότητες ειδικά για τους διαβητικούς.

Με τη μειλίχια φωνή της η Γερόντισσα αναφέρθηκε στην ανθρώπινη ανάγκη να τιμήσει τους καρπούς του Δημιουργού, χρησιμοποιώντας τους ακόμη και στο τέλος εποχής. Τόνισε ότι παρασκευή γλυκών του κουταλιού τονώνει την αυτοπεποίθηση της γυναίκας και αποτελεί ένα μικρό μυστικό της μητρικής προσφοράς της προς τους γύρω της.

Ο ιερατικός προϊστάμενος του Ευαγγελισμού, π. Δημήτριος Αντωνόπουλος στην εισαγωγή του τόνισε ότι το Λύκειον των Ελληνίδων του Μοντρεάλ είναι ένας οργανισμός που τιμάει τις ελληνικές παραδόσεις μεταλαμπαδεύοντάς τις στη νέα γενιά των Ελληνίδων του Μοντρεάλ.

Η πρόεδρος του οργανισμού Μαίρη Ντέρος είπε ότι μέσα στον ένα σχεδόν χρόνο της λειουργίας του το Λύκειον των Ελληνίδων του Μοντρεάλ δείχνει την δυναμική σύνδεση του παρελθόντος με το παρόν. Σημείωσε επιπλέον πως ο νεοσύστατος οργανισμός αυτή την εποχή έχει αναδυθεί στον αγώνα να συγκεντρώσει τα χρήματα για την κατασκευή του εμβληματικού γλυπτού του Ελληνα μετανάστη, που θα τοποθετηθεί στη συμβολή των οδών Jean Talon και Park Avenue, ένα έργο που θα προσφερθεί απο τον Ελληνισμό ως δώρο για τα 375 χρόνια της πόλης του Μοντρεάλ και κατασκευάζεται απο το σύγχρονο Ελληνα γλύπτη, Γιώργο Χουλιάρα.

Η επίτιμη πρόεδρος του του Λυκείου των Ελληνίδων του Μοντρεάλ, Βασιλική Τσίρου-Μαρκαντωνάτου, σύζυγος του πρέσβη της Ελλάδας στον Καναδά, που υπήρξε η εμπνεύστρια της δημιουργίας του παραρτήματος του ΛΕΜ, υπογράμμισε ότι η εκδήλωση αποτυπώνει το πάντρεμα της παράδοσης του σήμερα με το χθες, που αποτελεί βασικό σκοπό της μητέρας οργάνωσης, ενώ έδωσε τα θερμά της συγχαρητήρια στις γυναίκες του οργανισμού για την επιτυχία της.

Το απόγευμα γέμισε με χρώμα και φώς απο τους πίνακες της ζωγράφου Κατερίνας Μερτίκας, η οποία φιλοτέχνησε το ημερολόγιο τοίχου του Λυκείου των Ελληνίδων του Μοντρεάλ, ένα ημερολόγιο το οποίο περιέχει τις συνταγές για γλυκά του κουταλιού και μαρμελάδες στα ελληνικά και τα αγγλικά όπως τις παρέδωσαν οι μοναχές της Παναγίας της Παρηγορήτισσας. Ολοι οι πίνακες της Κατερίνας Μερτίκας αγοράσθηκαν απο τον συλλέκτη Ανέστη Καραγιαννίδη, Αρχοντα του Πατριαρχείου, ο οποίος θα τοποθετήσει τη συλλογή στο ελληνικό ζαχαροπλαστείο Αφροδίτη της ιδιοκτησίας του.

Τα ημερολόγια, τα οποία επιμελήθηκε η Εύη Ζωγράφου και προσέφερε ο εκδοτικός οίκος Ωκεανός προς το Λύκειον των Ελληνίδων του Μοντρεάλ, πουλήθηκαν στην εκδήλωση απο τις νεαρότερες κόρες του Λυκείου, Δέσποινα Πασχαλίδη, Κωσνταντίνα Λιάτση υπό το δυναμικό συντονισμό της Γιούλας Κισκύρας.

Μεγάλη επιτυχία είχαν τα πλεκτά του Λυκείου των Ελληνίδων τα οποία επέβλεπε η Ευανθία Μουρελάτου, ενώ οι μοναχές της Παναγίας της Παρηγορήτισσας δεν προλάβαιναν να πουλούν τα αγνά προϊόντα του Μοναστηριού.

Η Δήμητρα Αργυρόπουλος επέβλεψε την είσοδο, αλλά η συνεργασία όλων των μελών του διοικητικού συμβουλίου υπήρξε παραδειγματική: Μαίρη Ντέρος, Μέλπα Καματερός, Βίλλυ Φασούλα, Αγλαϊα Ρεβελάκη, Μαρία Αγραπίδη, Γιούλα Κισκύρας,  Νίκη Αναστασόπουλος, Μαρία Παχύγιαννη, Βίκυ Γεωργιάδου, Κατερίνα Μαρκάκης, Δήμητρα Αργυρόπουλος, Λίτσα Πελώνη,Ευανθία Μουρελάτου,

Την εκδήλωση παρουσίασε η γραμματέας του οργανισμού Ιουστίνη Φραγκούλη-Αργύρη, ενώ την μουσική επιμέλεια είχε ο Θεόδωρoς Αναστασόπουλος απο το TechnoSonic!





































No comments: