ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΣΤΗ ΒΕΡΑΝΤΑ

ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΣΤΗ ΒΕΡΑΝΤΑ
Το συγκλονιστικό μυθιστόρημα για τις γυναίκες στην ωριμότητα, για τη γυναικεία φίλία, για τις ακυρώσεις και τις αναπτερώσεις!

Monday, September 25, 2023

Οι εφτά και περισσότερες πληγές του Λευκαδίτικου καλοκαιριού!

 



Της Ιουστίνης Φραγκούλη-Αργύρη

 

Έγραφα στις 27 Αυγούστου του 2018 για τις πληγές της Λευκάδας, αθώα και ανεπηρέαστη από πολιτικές ατζέντες:

 

«Νάμαι λοιπόν στη Λευκάδα του καλοκαιριού, όπου πέρασα τον αγαπημένο και δροσερό μήνα Αύγουστο του σωτήριου έτους 2018. Για μένα πρόκειται για μια αναβάφτιση στη νεανική μου ηλικία, καθώς συνάντησα πολλούς αγαπημένους φίλους αλλά γνώρισα ταυτόχρονα και νέα πρόσωπα που διαμορφώνουν τη νέα πολιτική , τουριστική και κοινωνική ζωή του νησιού.

 Ωστόσο, παράλληλα με την πολεοδομική και τουριστική ανάπτυξη διαπίστωσα τις λυπηρές πλευρές της επιχειρηματικής δραστηριότητας και της διοίκησης του νησιού, που το κάνουν να αδικείται σε σύγκριση με άλλα νησιά της επτανησιακής περιφέρειας.

 Για μένα η Λευκάδα πάσχει από εφτά πληγές, που μπορούν να θεραπευτούν με μικρές κινήσεις στη σκακιέρα των αποφάσεων:

1.     

ΤΤα σκουπίδια αποτελούν το μεγαλύτερο πρόβλημα της πόλης. Οι κάδοι των σκουπιδιών κατ’ αρχήν βρίσκονται δίπλα απο τα εστιατόρια και τα μπαράκια, αποτελώντας κυριολεκτικά υγειονομικό κίνδυνο για τους πολίτες.  Είναι μονίμως υπερχειλισμένοι και λεροί καθώς τα υγρά των σκουπιδιών κυλάνε στους δρόμους αφήνοντας μια άκρως δυσάρεστη οσμή.

Στην αγορά η κατάσταση δεν είναι λιγότερο αντιαισθητική και επικίνδυνη, ενώ φαίνεται πως το παζάρι, ο δρόμος-βιτρίνα της πόλης δεν έχει ποτέ πλυθεί τα τελευταία χρόνια.

 

 Η ποιότητα και η ποσότητα του νερού είναι εξανλτητικά χαμηλής στάθμης. Αν αφήσεις ένα μπρίκι με νερό να βράζει και να εξατμισθεί θα παρατηρήσεις ότι στην επιφάνεια της κουζίνας σκορπίζονται παντού άλατα, γεγονός που σημαίνει ότι η δεν υπάρχουν φίλτρα για την επεξεργασία του. Την ίδια ώρα παρατηρείται χαμηλή πίεση ροής όταν όλοι οι λουόμενοι κάνουν τα απογευματινά τους λουτρά στα σπίτια τους.

 

3.   Η χωματερή είναι μια τεράστια πληγή, καθώς τα βράδυα που φυσάει η θαλάσσια αύρα αντί να φέρνει αρμύρα στα ρουθούνια, προκαλεί αναπνευστική δυσανεξία. Οι κάτοικοι της ανατολικής παραλίας είναι παγιδευμένοι στο χρόνιο πρόβλημα, που περιμένουμε να λυθεί με το εργοστάσιο επεξεργασίας των λυμμάτων.

 

4.   Η έλλειψη θέσεων πάρκινγκ στην πόλη και ιδίως στα μεγάλα τουριστικά θέρετρα όπως είναι ο Άγιος Νικήτας, το Νυδρί και το Κάθισμα, προκαλούν ασφυξία στις δημοφιλείς περιοχές υποβαθμίζοντας την πρόσβαση σ΄αυτές και τραυματίζοντας την αισθητική του περιβάλλοντος.

 

5.  Οι ομπρελοκαρέκλες ιδιαίτερα στην παραλία του Καθίσματος, στο  Πόρτο Κατσίκι και αλλαχού αποτελούν κανονική μάστιγα καθώς απλώνονται μέχρι τη θάλασσα απαγορεύοντας κυριολεκτικά στους ελεύθερους λουόμενους να κάνουν μπάνιο.

 Ιδιαίτερα αντιαισθητική είναι η όψη τους στο Κάθισμα, όπου δεν υπάρχει ενιαίο χρώμα και ποιότητα αλλά κάθε μαγαζί έχει τις δικές του συντεταγμένες και τη δική του άποψη, καταστρατηγώντας κάθε  έννοια αρμονίας με το περιβάλλον.

 

6.   Τα τροχόσπιτα αποτελούν χρόνιο πρόβλημα στις παραλίες της Λευκάδας με ιδιαίτερη έμφαση στον Αη Γιάννη και το Κάστρο , όπου παρκάρουν και κάνουν ελύθερο κάμπινγκ χωρίς να τηρούν τις προδιαγραφές , μολύνοντας έτσι αισθητικά και πρακτικά τις ακτές μας.

 

7.   Κανονική μάστιγα αποτελούν τα « πλοία της αγάπης», που ξεκινούν απο το Νυδρί και πραγματοποιούν την ημερήσια κρουαζιέρα στα Πριγκηπονήσια, τις δυτικές παραλίες της Λευκάδας, το Μεγανήσι, μεταφέροντας την κατανάλωση των τουριστών στο Φισκάρδο της Κεφαλονιάς.

α) υπερχειλίζουν τα σκάφη με κόσμο πολύ περισσότερο απο το επιτρεπόμενο όριο (θα θρηνήσουμε θύματα μία των ημερών)

β) δεν προσαράζουν στην πόλη της Λευκάδας με αποτέλεσμα οι τουρίστες να μη βλέπουν την ουσία του νησιού,ενώ η κατανάλωση ενισχύει την Κεφαλλονιά.

γ)Βάζουν τη μουσική στη διαπασών ενοχλώντας τους κατοίκους του Σκορπιού, της Μαδουρής αλλά και των γύρω ακτών.

 

Αυτά έγραφα το 2018 και δυστυχώς μετά από δύο θητείες δύο διαφορετικών δημάρχων (Δρακονταειδή και Καλού), η Λευκάδα εξακολουθεί να βιώνει τις ίδιες παθογένειες , μόνο που τώρα ήρθαν να προστεθούν περισσότερες και εντονότερες.

Ίσως να λύθηκε εν μέρει το θέμα της χωματερής με την μεταφορά των σκουπιδιών αλλαχού αλλά συνεχίζουν να συσσωρεύονται τα σκουπίδια εκεί στη θέα των ακριβών γιότ μέχρι να δεματοποιηθούν και να μεταφερθούν. Παραμένουν στο ίδιο σημείο θλιβερά και επικίνδυνα αναδίδοντας μια ανατριχιαστική δυσοσμία.

Ωστόσο, τα τελευταία πέντε χρόνια έχουμε δεινότερα φαινόμενα:

 8. Συνεχίζει να ξεδοντιάζεται η περιοχή του Κάστρου με το Περίπτερο να παραμένει η θλιβερή σκιά της παλιάς δόξας του και με κίνδυνο να υπάρξει ατύχημα από τις διάφορες καταστροφές του. Η παραλία του Κάστρου αντί να αναβαθμιστεί με την αναστύλωση του Περίπτερου και των καμπινών έγινε αντικείμενο πολιτικού εκβιασμού με αποτέλεσμα να ζούμε την απόλυτη ντροπή στην ωραιότερη παραλία του νησιού.

9. Το νερό από ελλειπές έχει γίνει ανύπαρκτο για τις περισσότερες περιοχές του νησιού ολόκληρο το καλοκαίρι.

10. Ο βιολογικός καθαρισμός έχει υποστεί τη φθορά του χρόνου και ο δήμος δεν τον έχει συντηρήσει την ώρα που χρειάζεται αναβάθμιση.

11. Εξακολουθούν τα περισσότερα χωριά να μην έχουν δημόσιο σύστημα αποχέτευσης και να εξυπηρετούνται το 2023 με βόθρους και πρωτόγονα ιδιωτικά συστήματα αποχέτευσης.

12. Το φεστιβάλ φολκορικών χορών έχει πιάσει πάτο.

13. Το νέο φαραωνικό έργο της παραλίας που ντύθηκε με πλάκες ακριβώς στο μάτι της Ανατολής με τον ήλιο να καίει 8ωρο και να ανάβει την είσοδο της πόλης είναι ανάρμοστο διότι έχει πρόβλεψη για ελάχιστο πράσινο (την ώρα που η πόλη το έχει τρομερή ανάγκη),Έχει κατασκευασθεί πλακόστρωτος δρόμος για να περνάνε λεωφορεία και αυτοκίνητα μπροστά από τα μεγάλα ξενοδοχεία (ένα περιττό έξοδο αφού δεν θα είναι πεζόδρομος) και γενικά δεν προσφέρει αισθητική η πρακτική αναβάθμιση στο μάτι του νησιού. Το γεγονός δε ότι έχει καθυστερήσει με αποτέλεσμα να προκαλέσει κυκλοφοριακό χάος το καλοκαίρι του τουρισμού, ήταν το μεγαλύτερο φάουλ της δημοτικής αρχής.

14. Το παλιό νοσοκομείο αντί να γκρεμισθεί για να γίνει το άλσος του Ανθώνα, εξακολουθεί ως ερείπιο να εξυπηρετεί προς το παρόν το Γηροκομείο, που αργεί πολύ να ολοκληρωθεί.

15. Οι δύσκολες διαβάσεις του Νεκροταφείου κλπ δεν έχουν αντιμετωπισθεί ούτε έχουν αποκατασταθεί τα ανθρωποκτόνα σημεία τους.

Θα μπορούσα να αναφέρω και άλλα πολλά αλλά πραγματικά δεν έχει νόημα. Ο Δήμος της Λευκάδας τη νέα εποχή του μαζικού τουρισμού χρειάζεται άμεσα λύσεις στα μεγάλα και πάγια προβλήματα, λύσεις που μπορούν να δοθούν μόνο από τους γνώστες.

Εν τέλει ο Δήμος δεν είναι φρουφρού και αρώματα. Είναι η σπουδαιότερη υπόθεση του νησιού μας!

No comments: