ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΣΤΗ ΒΕΡΑΝΤΑ

ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΣΤΗ ΒΕΡΑΝΤΑ
Το συγκλονιστικό μυθιστόρημα για τις γυναίκες στην ωριμότητα, για τη γυναικεία φίλία, για τις ακυρώσεις και τις αναπτερώσεις!

Tuesday, May 14, 2024

Σπύρος Αργύρης: Τέλος Εποχής!

 


Της Ιουστίνης Φραγκούλη-Αργύρη

Έφυγε χθες πλήρης ημερών ο Σπύρος Αργύρης. Πέταξε στους ουρανούς σαν το πουλάκι μετά από σύντομη νοσηλεία., απαλλαγμένος από το φθαρτό σώμα του.

 Αγαπημένος θείος, αδελφός του πεθερού μου, ο Σπύρος ήταν ο ιδιοκτήτης του κοσμηματοπωλείου MODERNO επί της οδού St Catherine επί 40 χρόνια.

 Τα πρώτα χρόνια της άφιξής μου στον Καναδά το κοσμηματοπωλείο MODERNO ήταν ο καθημερινός προορισμός μου. Με το μωρό νεογέννητο και με την αποχή μου άπό τη δουλειά, το κοσμηματοπωλείο του Σπύρου ή Πίπη ή Γέροντα (όπως τον αποκαλούσαμε εμείς οι δικοί του) ήταν η προσωπική μου απόλαυση καθώς εκεί συναντούσα και μάθαινα σιγά σιγά τους Έλληνες του Μοντρεάλ.

 Και ποιός δεν περνούσε από κεί να αγοράσει ένα χρυσό σέτ για την αρραβωνιαστικιά ή τη γυναίκα του. Και ποιός δεν είχε προμηθευτεί τα διαμαντένια δαχτυλίδια του αρραβώνα από το MODERNO. Ο Σπύρος πάντα με τον καλοκάγαθο και γελαστό χαρακτήρα του υποδεχόταν τους πελάτες και τους εξυπηρετούσε με τον πιό αποτελεσματικό τρόπο.

 Εκεί γνώρισα τους γουναράδες που τότε ήταν πλούσιοι καθώς άνθιζε η βιομηχανία της γούνας στον Καναδά. Κάθε Χριστούγεννα περνούσαν ένας ένας από το MODERNO, ο Πίπης τους κερνούσε ουϊσκάκι και αγόραζαν τα χρυσαφικά για τις γυναίκες της οικογένειας. Η συζήτηση έπαιρνε φωτιά πάντα με επίκεντρο τα πολιτικά της Ελλάδας!

 Εκεί,λοιπόν, στα απόκρυφα του κοσμηματοπωλείου ο Σπύρος, όταν η δουλειά κώπαζε τους μήνες του χειμώνα, μου αφηγόταν ιστορίες της νιότης του. Μου έλεγε για το πώς τα πέντε παιδιά του παππού Θεόδωρου Αργύρη (τα δικά του αδέρφια δηλαδή)  ορφάνεψαν από μικρά και γύριζαν στους πέντε ανέμους. Και πώς τελικά κατέληξαν στην Αθήνα όλοι μαζί να ζούν και να κοιμούνται σε μια μικρή κάμαρα...

 Λάτρευε να αναθυμάται την Ομόνοια και το κεφεκοπτείο του Λουμίδη όπου δούλευε σαν το παιδί για όλες τις δουλειές. Η Αθήνα του είχε αφήσει έντονες εντυπώσεις καθώς τη γνώριζε στην εφηβεία του ερχόμενος με τα πέντε αδέλφια του για να αναζητήσει ένα μέλλον. Δεν τον κούραζε η δουλειά και έστηνε αυτί να μαθαίνει τα καθέκαστα από τον κόσμο και τον κοσμάκη που περνούσε καθημερινά από του Λουμίδη.

 Ο Σπύρος ή Πίπης ή Γέροντας ήταν καλλιτεχνική φύση. Εκεί ,λοιπόν, στην Αθήνα πήγε στο Ωδείο και έπαιρνε μαθήματα φωνητικής καθώς ο τελικός σκοπός του ήταν να γίνει τραγουδιστής της όπερας, να γίνει ένας τενόρος. Ίσως αν είχε τη σωστή υποδομή και καθοδήγηση να είχε πετύχει αυτό το φιλόδοξο όνειρό του, Και η όπερα δεν έλειψε ποτέ από τη ζωή του. Στο μαγνητόφωνο έπαιζε Μαρία Κάλας και ο ίδιος γνώριζε όλους τους τενόρους της εποχής του ονειρευόμενος να παίξει κάποτε το Ριγκολέτο.

 Στην αρχή της δεκαετίας του 50 ήρθε με τα αδέλφια του στο Μοντρεάλ του Καναδά κάτω από την καθοδήγηση και την εποπτεία του μεγάλου αδερφού και πεθερού μου, Ντίνου Αργύρη. Σύντομα ασχολήθηκε με τα χρυσαφικά και έγινε πωλητής στα κοσμηματοπωλεία MODERNO, που είχαν εξαπλωθεί και είχαν γίνει τέσσερα τον αριθμό.

 Κατέληξε να γίνει συνιδιοκτήτης με τον αδελφό του Steve του MODERNO επί της St. Catherine όπου έγινε γνωστός για τις πλάκες του, τα πειράγματά του και τις ιστορίες που αφηγούνταν σχετικά με τον φίλο του Μπενία, που έμενε στη Βρετανική Κολομβία.

 Ο Σπύρος στο δεύτερο γάμο του ήταν παντρεμένος με τη Χριστίνα ή Honey όπως την αποκαλούσε. Οι δυό τους είχαν μεγάλη αδυναμία στον Αλεξανδρίνο μου τον οποίο συχνά κρατούσαν ως νήπιο καθώς δεν εμπιστεύόμασταν ακόμη τις baby sitters. Δυστυχώς, η Χριστίνα αν και 15 χρόνια νεότερη έπαθε μια σπάνιου είδους άνοια και έκτοτε νοσηλεύεται σε ειδικό ίδρυμα.

 Ο Σπύρος τρείς και τέσσερις φορές την εβδομάδα την επισκεπτόταν και την φρόντιζε με τρομερή αγάπη και αφοσίωση. Και όταν την πηγαίναμε βόλτες έκλαιγε κρυφά που η αγαπημένη του δεν μπορούσε να χαρεί πλέον τη ζωή όπως την ήξερε. Ήταν ένας καταπληκτικός σύντροφος με αξιοθαύμαστη αγάπη και υπομονή για τη γυναίκα του.

 Ο Σπύρος ήταν  ο λατρεμένος θείος του Τέντυ που τον πηγαινόφερνε στους γιατρούς και συνομιλούσε καθημερινά μαζί του στο τηλέφωνο. Κάθε πρωί 8 η ώρα ο Σπύρος έδινε το παρόν και συζητούσαν για όλες τις εξελίξεις στο χρηματιστήριο αλλά και γιά τα πολιτικά δρώμενα της Ελλάδας. Ο Πίπης δεν έχασε ποτέ μέχρι το τέλος το ενδιαφέρον του για τα κοινά.

 Περάσαμε μαζί αξέχαστες στιγμές , πηγαίναμε στα μπουζούκια και πάντα ήταν καλεσμένος με τη Honey του στα τραπέζια μας. . Ο Ted ήταν ο άνθρωπος που τον στήριξε πολύ στο γήρας του που ήρθε καταιγιστικό από τότε που η Χριστίνα του άρχισε να νοσηλεύεται με άνοια σε ίδρυμα.

 Ο Σπύρος έχασε σε νεαρή ηλικία την κόρη του Μίνα , αλλά αφήνει πίσω το γιό του Ανδρέας Αργύρης,τα εγγόνια του Jordan, Zachary, Αργυρούλα και Σταύρο.

 Καλό ταξίδι εκεί που πάς , κι όταν συναντήσεις τους δικούς μας να τους πεις εκείνες τις τρομερές ιστορίες με τον Μπενία του Μεγανησιού.Να γελάτε στους ουρανούς μέχρι δακρύων!

 Για μας ένα ακόμη κεφάλαιο της ιστορίας μας κλείνει...
No comments: