ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΣΤΗ ΒΕΡΑΝΤΑ

ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΣΤΗ ΒΕΡΑΝΤΑ
Το συγκλονιστικό μυθιστόρημα για τις γυναίκες στην ωριμότητα, για τη γυναικεία φίλία, για τις ακυρώσεις και τις αναπτερώσεις!

Thursday, January 21, 2010

Η υποκρισία της Φιλανθρωπίας

Σχετικά με το ζήτημα που αναπτύσσω παρακάτω μπορείτε να ακούσετε μια εφ΄όλης της ύλης συνέντευξή μου στην διαδιακτυακή εφημερίδα www.kalami.net

Της Ιουστίνης Φραγκούλη-Αργύρη

Τις τελευταίες εβδομάδες το χριστεπώνυμο πλήθος της Αμερικής και της Ελλάδας σκανδαλίζεται απο τις κραυγαλέες κριτικές και αντεγκλήσεις ανάμεσα στο Φανάρι και στην Αρχιεπισκοπή Αμερικής με αφορμή την υιοθεσία δύο Ελληνικής καταγωγής (εκ πατρός) παιδιών απο την Κινσάσα της Αφρικής.

Η ιστορία ξεκίνησε πριν απο μερικούς μήνες όταν ζητήθηκε απο την Αρχιεπισκοπή Αμερικής να μεσολαβήσει για να έρθουν τα ορφανά απο πατέρα παιδιά, απο το Κογκό στις ΗΠΑ προκειμένου να στεγαστούν στην Ακαδημία του Αγίου Βασιλείου, που περιθάλπτει εμπερίστατα Ελληνόπουλα των ΗΠΑ μια και η μητέρα των εν λόγω παιδιών πάσχει απο ανίατη ασθένεια στη μακρινή χώρα του τρίτου κόσμου.

Η αδιαφορία των υπηρεσιών της Αρχιεπισκοπής Αμερικής, η υποτίμηση μάλλον της επιτακτικής ανάγκης των δύο παιδιών να βρούν άμεσα στέγη, φαίνεται πως οδήγησαν τον αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Δημήτριο στο να δώσει αρνητική απάντηση στους συγγενεις των δύο αγοριών για τη δυνατότητα ερχομού τους στη Νέα Υόρκη.

Και ξαφνικά διαβάσαμε αλόγιστα γραμμένα άρθρα με κραυγαλέους τίτλους και με δηλώσεις μάλιστα του Φαναριώτη τιτουλάριου μητροπολίτη Ικονίου ο οποίος άρχισε να ωρύεται με υστερικό στύλ του τύπου: «έφρυξα, λυπήθηκα και ντροπιάστηκα που είμαι αρχιερεύς της Ορθοδόξου Εκκλησίας (...) και ερωτώ ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος (...) είχε τη συνείδησή του ήσυχη τις εορτές; (...) Πού οδηγείται η ταλαίπωρος Ορθόδοξος Εκκλησία; Πού την οδηγούν οι ασυνείδητοι ποιμένες της; Λυπάμαι πολύ δια τον Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο, με απογοήτευσε δια μίαν ακόμη φορά (...) Λυπάμαι δια την κατάντια της Ορθοδόξου Εκκλησίας. Λυπάμαι δια την κατάντια της Αρχιεπισκοπής Αμερικής και του Αρχιεπισκόπου της (...) Ντροπή μας»!

Και βεβαίως φρίξαμε εμείς οι σκεπτόμενοι άνθρωποι καθώς υποστήκαμε προσβολή της λογικής μας. Πώς και γιατί διογκώθηκε ένα τέτοιο θέμα ώστε να γίνει πρωτοσέλιδο στις εφημερίδες και στο διαδίκτυο της Διασποράς και της Ελλάδας;

Γιατί ένα μητροπολίτης του Φαναρίου έκανε τέτοιες εμπρηστικές δηλώσεις εναντίον του κ. Δημήτρίου, οι οποίες είναι προσβλητικές για τον ίδιο και το Φανάρι; Γιατί ο Πατριάρχης δεν επέβαλε επιτίμιο στον ιεράρχη του θρόνου αν ο τελευταίος έδρασε ανεξέλεγκτα και αφ΄εαυτού χωρίς προτέρα συνεννόηση με την προϊσταμένη του αρχή;

Γιατί ο μητροπολίτης Ικονίου και οι άλλοι πατέρες του Φαναρίου δεν έδειξαν ανάλογο φιλάνθρωπο πρόσωπο, όταν το 2000 αποφάσισαν εν χορδαίς και οργάνοις να ανατρέψουν την απόφαση για τη συνταξιοδότηση του πρώην αρχιεπισκόπου Αμερικής κ. Σπυρίδωνος, επι προεδρίας και τότε του Αρχιεπισκόπου κ. Δημήτρίου; Γιατί επέτρεψαν να συρθεί στα δικαστήρια η Αρχιεπισκοπή προκειμένου να υπερασπιστεί μια ανάδελφη και απάνθρωπη απόφαση και μάλιστα με κόστος άνω του μισού εκατομμυρίου δολαρίων;

Γιατί σκανδάλισαν και σκανδαλίζουν με την παραδημοσιογραφία πέρα απο κάθε λογική και αίσθηση ευθύνης επι χρόνια τον Ελληνισμό της Διασποράς με διάφορα κατευθυνόμενα δημοσιεύματα;

Ο Ελληνισμός της Αμερικής και της Διασποράς γενικότερα υποπτεύεται πως ετοιμάζεται ανατροπή του αρχιεπισκόπου Δημητρίου, η οποία δεν θα είναι εύκολη υπόθεση καθώς ο ιεράρχης, εξ Ελλάδος ορμώμενος, έχει πλάτες στην πολιτική, δημοσιογραφική και ακαδημαϊκή ζωή του τόπου.

Ας σταματήσουν οι φάλτσες κορώνες των παράκεντρων της εξουσίας για να συνεχιστεί η διοίκηση του αρχιεπισκόπου Δημητρίου, που δεν θα κριθεί απο την υποκριτική φιλανθρωπία αλλά απο τα τεράστια λειτουργικά ελλείμματα που έχουν διογκωθεί στην πολύπαθη Αρχιεπισκοπή Αμερικής την τελευταία δεκαετία με τη συνδιαχείριση των εντεταλμένων του Φαναρίου π. Αλεξ Καρλούτσου και Μάικλ Τζαχάρη!!!.

Για τη συνέχεια και τις λεπτομέρειες μπορείτε να διαβάσετε στο GreekAmericanNews Agency

22 comments:

pylaros said...

Αχ! μα τι μιλάς αγαπητή μου Ιουστίνη, πολλές φορές το έχω πει, το έχω γευθεί στα κόκκαλά μου,
Αν οι Έλληνες εδώ στα ξένα είναι Έλληνες και παραμένουν Έλληνες είναι γιατί το λέει η ψυχή τους...
Οι Μαυροπενθούντες λειτουργοί της θρησκείας είναι πρώτα Busines men και θα είναι πάντα έτσι...
Ανθρωπιά!!!!!!!! ίσως να υπάρχει κάπου κρυμμένη, ίσως να μην κατορθώνει να κατεβεί τα σκαλοπάτια, της αδελφωσύνης.
Η φιλόπτωχος, όταν κάποτε γυρίζαμε λαθραίοι, ξέμπαρκοι, ναυτικοί, αδέλφια Έλληνες, μας κύτταζαν ύποπτα.
Εδώ σταματώ, διάβασα την ιστορία των ορφανών Σπορίδη, κι εξεπλάγην...
Όλα είναι (νιτερέσο)

Χαιρετισμούς
Γαβριήλ

Evie said...

Ιουστινακι μου κοσμοπολίτικο, δεν θέλω να γράψω τίποτα περί εκκλησίας επειδή έχω μεγάλο σεβασμό προς τον πατερούλη σου και τον παππού σου.
Από νέα δεν έχω ωραία προσωπική πείρα,χάθηκε ο σεβασμός που έπρεπε να είχα, πράγμα που με έχει απομακρύνει από εκκλησιές, ευτυχώς που δεν τάραξε την πίστη μου.

Με το κείμενο σου αυτό με οδήγησες στην τηλεφωνική συνέντευξή σου με το "καλάμι" οπού άκουσα την φωνούλα σου, τον τρόπο που μιλάς κι ελπίζω ότι μια μέρα θα σε ακούσω από πολύ κοντά. Χάρηκα που σε άκουσα τώρα σε ξέρω λίγο καλλίτερα.

Με αγάπη

Justine's Blog said...

Αγαπητέ μου Γαβρίλη,
Ολα είναι νιτερέσο και συμφέροντα, καλά το λές. Αλλά τα δύο πρόσωπα της φιλανθρωπίας δεν τα καταλαβάινω γι αυτό καταγγέλλω τις μεθοδεύσεις.
Πολλα χαιρετίσματα απο Μόντρεαλ που ακροβατεί στον ήλιο και στα νέφη

Justine's Blog said...

Ευούλα μου καλή,
Να έχεις υπέροχες διακοπές στο νησί σου. Οσο για τις εκκλησίες και τα σχήματα, εσύ να κρατάς την πίστη σου παρά τα πρόσωπα, που μπορεί ν΄αλλάζουν.
Σ ευχαριστώ για το σεβασμό προς τους αγαπημένους μου παππού και πατερούλη.
Φιλιά καληνύχτας και υπόσχομαι να βρεθούμε αυτή την άνοιξη στο Τορόντο σου, ναι;

La Gigi said...

το πρόβλημα τους βρίσκεται προφανώς κάπου αλλού και όχι στη φιλανθρωπία που δεν έγινε. κρίμα που συνεχώς μας εκπλήσουν δυσάρεστα οι ιεράρχες!
φιλάκια με ήλιο (;)

δεσποιναριον said...

Ναι Καναδεζα μου, οι υποκριτες "φιλανθρωποι" ειναι πιο α προ πο εκφραση. Οταν υπεισερχεται διοικητικη διευθετηση του χρηματος και συμφεροντα για οφιτσια, αυτα ειναι αναποφευκτα. Λυπηρο μεν, αλλα δεν αλλαζουν αυτα.
Φιλια και καλη μερα αγανακτισμενο μου μωρο!

fevis said...

Επειδή πιστεύω μεν βαθειά στον Θεό πλην όμως οι περισσότεροι από τους εκπροσώπους του επί της γης με έχουν βαθιά απογοητεύσει - εννοείται πως δεν παίρνει η μπάλα και τους λίγους αλλά αληθινούς ιερείς οι οποίοι κάνουν για πάρα πολλούς δήθεν- προτιμώ να μην εκφέρω άποψη... Θα πω μόνο πως στο τέλος νικάει πάντα η ζωή... Και η αγάπη, και η αληθινή πίστη... Φιλιά από μια Ελβετία με ήλιο ελληνικό...:-))

katrine said...

Σχεδόν ρούφηξα τη γραφή σου.Η αγανάκτηση και η φωνή σου ας ακουστούν Justinaki. Τόσα και τόσα κατά καιρούς ακούμε και διαβάζουμε που για έναν ακόμη λόγο η ζυγαριά της απογοήτευσης γέρνει προς τα εκεί.
Κλείσαμε στη κυριολεξία τη πίστη μας στη ψυχή μας,βλέποντας τους "εκπροσωπους" του Θεού να κατρακυλούν στο βωμό του χρήματος και όχι μόνο.
Να έχεις καλό ΣΚ μπονίτα μου
φιλιά μπρρρρ με κρύο:))

MarthaD said...

Καλη σου μερα Ιουστινακι,
Να λοιπον αλλο ενα επεισοδιο μετα απο τοσο αλλα.
Κριμα που το "Φαναρι" διαλεξαι αυτο τον τροπο να λυση το προβλημα, και μπραβο σου για την υπεροχη και ολοκληρωμενη αναλυση. Σε ευχαριστω.
Ενα απο τα πολλα που με εκανε εντυπωση την περασμη φορα που ηρθε ο Πατριαρχη στη Αμερικη ηταν η συντευξη του με τον Charlie Rose. Η συντευξη εγινε απο την Ατλαντα και απο το σπιτι του CEO της Κοκα-Κολας, οπου ο Πατριαρχης ηταν καλεσμενος! Ο CEO ειναι τουρκικης καταγωγης και απο την Πολη.
Μηπως, το "Φαναρι" πρεπει να παρη μια εταιρια ΠΡ? Φιλια απο το μουντο Σικαγο.

Mary Ka said...

Φαρισαϊσμός και δημοσιοσχετίστικα παιχνίδια. Η εκκλησία δεν πάει πίσω σε αυτά δυστυχώς. Ανταγωνισμοί, παρασκήνια, σε θαυμάζω που έχεις κουράγιο και ασχολείσαι!
Αλήθεια έχουμε και στην Ελλάδα κρύο και μην υποψιαστώ γελάκια, οι 5 βαθμοί Αθήνας είναι τσουχτεροί!

Ρούλα said...

πόνο και μόνο πόνο ψυχής προκαλούν τέτοιες συμπεριφορές ανθρώπων που δεν σέβονται ούτε την ιερωσύνη τους ούτε την οικουμενικότητά τους.Δεν φτάνει που είναι στο στόμα του λύκου το οικουμενικό πατριαρχείο,είναι το ελάχιστο παράλογο να ασχολούνται οι εκπρόσωποί του και να συμπεριφέρονται βασιλικότεροι του βασιλέως με εμπάθεια.Είδαμε και πάθαμε να συνέλθουμε από τα γεγονότα με τον Ειρηναίο,δεν έχουμε την πολυτέλεια να κάνουμε συνέχεια λάθη και μάλιστα με πρόσχημα την φιλανθρωπία.
σε φιλώ,καλό σ/κ

Justine's Blog said...

Μελισσούλα μου,
Είναι δυσάρεστο να συνειδητοποιεί κανείς ότι παίζονται τέτοια παιχνίδια υποκρισίας στην ιεραρχία μας. Αυτό με ενοχλεί τα μάλα, καθώς όπως ξέρεις αλλοιώς είμαι μαθημένη στη δική μου ιερατική γενιά.
Φιλιά σου

Justine's Blog said...

Καλησπέρα πρωτεουσιάνα μου,
Ποιός σε πιάνει εσένα με τις προετοιμασίες σου! Σήμερα εδώ ήταν ήλιος και σχετικά καλή θερμοκρασία. Ξεβιδωθήκαμε στο περπάτημα με τις φίλες μου.
Οσο για τα οφίκια, κάνουν τους ανθρώπους καθίκια!
Φιλί συμπαράστασης στην προετοιμασία του δείπνου σου!

Justine's Blog said...

Α! Ευούλα,
Πολύ χαίρομαι που διαχωρίζεις τα πρόβατα απο τα ερίφια στον κλάδο του ιερατείου. Εγώ έχω ζήσει όλες τις παραλλαγές, γι αυτό μπορώ να μιλήσω με παρρησία και μετα λόγου γνώσεως.
Κι εδώ χτύπησαν οι Αλκυονίδες σήμερα κι ένα υπέροχο αίσθημα ευφορίας με έχει καταλάβει!
Φιλί ηλιόλουστο απο το Μόντρεαλ στην ηλιόλουστη Ελβετική Ριβιέρα!!!

Justine's Blog said...

Μπονίτα Κατρίνα,
Εχει πληγεί το αίσθημα της πίστης μας με όσα ανάποδα συμβάινουν στο χώρο της εκκλησίας μας. Αλλά επειδή μεγάλωσα σε αυτό το περιβάλλον, σε διαβεβαιώνω πως υπάρχουν και αγνοί στρατιώτες της Εκκλησίας. Μακάρι να γνώριζες τον τρομερό πατέρα μου για να καταλάβεις το ύψος και το βάθος του ουμανισμού!
Φιλί μακρινό γεμάτο ήλιο του χειμώνα!

Justine's Blog said...

Μάρθα μου γλυκειά,
Ολο αυτό το σκηνικό με το Φανάρι να βρίσκεται στην Πόλη και τους Τούρκους να εκβιάζουν κάθε φορά για να κρατηθεί το Φανάρι στα εδάφη τους, μου φαίνεται ξεπερασμένο παλιό φτηνό κόλπο.
Τώρα οι Τούρκοι έχουν ανάγκη την Ελλάδα, όχι άλλες υποχωρήσεις στα κυριαρχικά μας δικαιώματα, που είναι τα ίδια με της Ευρώπης.
Φιλί απο ηλιόλουστο Μόντρεαλ(έτσι για αλλαγή!!!)

Justine's Blog said...

Μαρία μου,
Πολύ χαίρομαι που μπαίνεις στη συντροφιά μας τελευταία. Εχω το θάρρος να ασχολούμαι με τα εκκλησιαστικά γιατί-μην ξεχνάς έγραψα εκκλησιαστική βιογραφία! Γι αυτό παρακολουθώ απο κοντά τα δρωμενα κι έχω άποψη.
Εδώ το -5 είναι καλοκαιρία , βάλε και τον ήλιο, πετούσαμε σήμερα στον απογευματινό μας περίπατο!
Φιλί αλκυονίδας μέρας!

Justine's Blog said...

Ρουλάκι γλυκό του θρακιώτικου φεγγαριού,
Ναι, δυστυχώς το Φανάρι μας σκανδαλίζει διαρκώς με τα καμώματά του. Είναι δυνατόν να διασύρει ο Ικονίου έτσι τον ανώτερό του, αρχιεπίσκοπο Αμερικής Δημήτριο με πρόσχημα τη φιλανθρωπία;
Ελεος, δεν τα πιστεύουμε όλα αυτά τα τερτίπια, μας παγιδεύουν στην κακή τους προαίρεση, τους διαδρόμους των σκοτεινών διαπλοκών και των βυζαντινών μηχανορραφιών.
Φιλί μακρινό απο διάφανη νύχτα του Γενάρη στο Μόντρεαλ

Dennis Kontarinis said...

Αγαπητή μου Ιουστίνη.
Όλα προήλθαν από τις άστοχες ενέργειες της Αρχιεπισκοπής.
Η συμπεριφορά του Φαναριού αχαρακτήριστη. Αλλά και να παραμένει ένας αρχιεπίσκοπος γιατί έχει πλάτες στην πολιτική, τη δημοσιογραφία και στα ακαδημαϊκά αυτό δεν στέκει. Που είναι η αγάπη του λαού.
Νάσαι καλά
Ντένης

Justine's Blog said...

Κύριε Ντένη μου,
Ολα προήλθαν απο το Μακιαβελλικό υφάκι ορισμένων μέσων ενημέρωσης, που νομίζουν ότι μπορούν να παίζουν με τους αρχιεπισκόπους.
Οσο για την αγάπη του λαού, πότε εκλέχθηκαν οι ιεράρχες απο το λαό για να ξέρουμε; Μεταξύ τους εκλέγονται και μεταξύ τους καταργούνται.
Φιλί παγωμένο αλλά ηλιόλουστο

ΓΙΑΝΝΑ said...

Ιουστινη μου ο λογος σου παντα εξαιρετικος αγγιζεις ενα πολυ σοβαρο θεμα που σχετιζεται με τον κληρο και την συμπεριφορα του.Ας κρατησουμε την πιστη μεσα μεσα μας,γιατι η εξωθεν απογοητευση ειναι τεραστια.Φιλια πολλα.

Justine's Blog said...

Γιάννα μου τρυφερή σα μίσχος λουλουδιού,
Οπως είπες η πίστη είναι προσωπική υπόθεση του καθενός μας και δεν εμπίπτει στα κλισέ των κληρικών, που δυστυχώς είναι απογοητευτικοί προπάντων στις μεγάλες κλίμακες.
Φιλί απο ανοιξιάτικο Μόντρεαλ με ήλιο και καθαρότητα ουρανού!