ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΣΤΗ ΒΕΡΑΝΤΑ

ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΣΤΗ ΒΕΡΑΝΤΑ
Το συγκλονιστικό μυθιστόρημα για τις γυναίκες στην ωριμότητα, για τη γυναικεία φίλία, για τις ακυρώσεις και τις αναπτερώσεις!

Saturday, January 23, 2010

«Το Αμάρτημα της Μητρός μου» σε κορυφαία θεατρική παράσταση




Της Ιουστίνης Φραγκούλη

Ενα απο τα κορυφαία έργα του Γεωργίου Βιζυηνού «Το Αμάρτημα της Μητρός μου» παίζει με εκληκτική επιτυχία εδώ και τρία χρόνια ο θίασος του Ηλία Λογοθέτη «Ωδή» στο θέατρο, έχοντας προσελκύσει εκατοντάδες θεατές στην παράσταση. Το μεγαλύτερο μέρος του κοινού είναι έφηβοι μαθητές λυκείου, καθώς οι «ψαγμένοι» καθηγητές παίρνουν την πρωτοβουλία να οδηγήσουν τα παιδιά στο θεατρικό δρώμενο, που αναδεικνύει τη γοητεία της ελληνικής γλώσσας, τη λεπτότητα των αισθημάτων και τις αποχρώσεις των χαρακτήρων του Βιζυηνού, με μια σύγχρονη πρόταση χρήσης του εικαστικού και μουσικού περιβάλλοντος.

Οι ερμηνείες του Ηλία Λογοθέτη και της Μαρίας Ζαχαρή κορυφώνουν τον παλμό της παράστασης, που ξετυλίγεται σε ένα μινιμαλιστικό σκηνικό, όπως μινιμαλιστικός είναι άλλωστε και ο λόγος του έργου.«Το Αμάρτημα της Μητρός μου» του Γιώργου Βιζυηνού είναι ένα βαθύ ψυχογράφημα, που αναδεικνύει τις λεπτεπίλεπτες πτυχώσεις δυστυχίας του συγγραφέα-ποιητή, ο οποίος φαίνεται συγκλονισμένος απο τη στάση της μητέρας του απέναντι στον ίδιο και τα αγόρια της οικογένειας, καθώς εκείνη αναζητεί την προσωπική της λύτρωση στην υιοθεσία κοριτσιών όταν χάνει τη δική της κόρη την Αννιώ.

Ομως το βάθος τη δυστυχίας της αποκαλύπτεται έτι μεγαλύτερο, καθώς η μητέρα του Βιζυηνού παραδέχεται σε μια δραματική εξομολόγηση την ατυχή στιγμή της επιπολαιότητας όταν πλάκωσε πνίγοντας το πρωτογέννητο βρέφος της γένους θηλυκού κατα την ώρα του ύπνου μετά απο ένα μεθύσι ευωχίας και χαράς στον ανθό της νιότης της.

Το βίωμα αυτής της απόρριψης εκ μέρους της μητρός του θα οδηγήσει το μεγάλο ποιητή στην αυτοαπόρριψη και την διαρκή αναδαψίλευση της φειδωλότητας της μητρικής αγάπης .Ο πόνος λειτουργεί μηρυκαστικά στην ύπαρξή του. Τούτος ο συναισθηματικός μαρασμός, επιβαρημένος απο τη στερημένη ζωή του στην ξένη θα οδηγήσει τελικά τον ποιητή στο ψυχιατρείο κι έτσι θα μείνει για πάντα στιγματισμένος απο την ψυχική ασθένεια.

Θα πρέπει να πώ ότι αυτό που με εντυπωσίασε στην παράσταση ήταν η επιλογή της Μαρίας Ζαχαρή και του Ηλία Λογοθέτη να κρατήσουν ανέπαφη τη γλώσσα του έργου με αποτέλεσμα να ακούγεται η απόλυτη ποιητικότητα αυτής της καθαρεύουσας που λοιδωρούμε σήμερα. Η ροή του λόγου, που κορυφώνεται μέσα απο τα μελοποιημένα ποιήματα με την εκληκτική ερμηνεία του ταλαντούχου συμπατριώτη μου Ηλία Λογοθέτη, κάνουν την παράσταση να παραπέμπει σε οπερέτα άλλης εποχής.

Επίσης, κύριο στοιχείο του έργου είναι ότι ξετυλίγεται σε πρωτοπρόσωπη αφήγηση χωρίς να αφαιρεθεί ο τόνος του πρωτότυπου κειμένου. Η διατήρηση αυτής της αφηγηματικής φόρμας στο θέατρο είναι σπάνια και δύσκολη καθώς υποκρύπτει τον κίνδυνο να υποπέσει η παράσταση στη μονοτονία.

Ωστόσο, η μοναδική ηθοποιία του Ηλία Λογοθέτη, που αποδεικνύει την εξαιρετική του ωριμότητα στην έκφραση κάνει την παράσταση σκοτεινή αλλά απόλυτα θελκτική για τον θεατή. Η Μαρία Ζαχαρή σε ήπιους τόνους ακολουθεί το βηματισμό του πρωταγωνιστή, αναδεικνύοντας το ταλέντο της επίσης.Η μικρή Αννιώ μέσα απο το παίξιμο της νεαρής ηθοποιού Εύας Οικονόμου-Βαμβακά στέκεται στο ύψος της διδασκαλίας του εξαίρετου σκηνοθέτη Κωστή Καπελώνη,

«Το αμάρτημα της Μητρός μου» είναι μια παράσταση που κάνει το θεατή πλουσιότερο σε εμπειρία καθώς του χαρίζει την αίσθηση πως απόλαυσε ένα κλασσικό έργο με τα διαχρονικά συναισθήματα προς τη μητέρα αλλά και τα φοβικά σύνδρομα μιας ταραγμένης ψυχής.

Προτείνω την παράσταση ανεπιφύλακτα σαν μια απο τις καλύτερες και δοκιμότερες της αθηναϊκής θεατρικής σκηνής.

Στοιχεία του έργου

ΓΕΩΡΓΙΟΥ Μ. ΒΙΖΥΗΝΟΥ «Το Αμάρτημα της Μητρός μου»
Σκηνοθεσία: Κωστής Καπελώνης
Σκηνογραφία: Νίκος Αλεξίου
Μουσική: Σταύρος Σιόλας
Παίζουν οι ηθοποιοί:
Ηλίας Λογοθέτης Μαρία Ζαχαρή
Εύα Οικονόμου-Βαμβακά Διονύσης Κλάδης Σάββας Σουρμελίδης Λήδα Βέρντι

Παραστάσεις:



Θέατρο Βαφείο
Αγίου Όρους 16 & Κωνσταντινουπόλεως 115, Βοτανικός (σταθμός Κεραμεικού), τηλ: 210-3425.637
Παρ. 9:15μμ
Σάβ. 6:15μμ (λαϊκή απογευματινή), 9:15μμ
Κυρ. 8:00μμ
Εισιτήρια: 20 ευρώ, 15 ευρώ (φοιτητικό και λαϊκή απογευματινή), 10 ευρώ (μαθητικό)
ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ: τηλ: 210-3425.637, 210-6510.973
Διάρκεια παράστασης: 75 λεπτά
Οι παραστάσεις θα κρατήσουν μέχρι τις 28 Μαρτίου






22 comments:

fevis said...

Μου αρέσει πολύ ο Λογοθέτης... Θα το βάλω στο πρόγραμμα..:-)) Φιλιά!!

La Gigi said...

αν προλαβω θα παω κι εγω φετος :)
φιλακιααα

Αστοριανή said...

... καλά, κορίτσι μου, είσαι εκεί ή είσαι εκεί...πέρα????????????????????????


Πότε το είδες?

Εκλπληκτικό, αν άφησαν την γλώσσα του θεατρογράφου ανέπαφη!

Θα τα πούμε κάποια ώρα,
Υιώτα, ΝΥ

Justine's Blog said...

Ευούλα μου,
Ο Ηλίας είναι ένας άπαιχτος ηθοποιός με μια παιδεία που πραγματικά τον κάνει να ξεχωρίζει στο σανίδι. Είναι απλός στη συναναστροφή και την καθημερινότητά του. Καμιά οίηση δεν τον διακατέχει. Σου εύχομαι να καταφέρεις να δείς αυτή την παράσταση που έχει ένα ειδικό βάρος λόγω θέματος αλλά και ερμηνείας.
Φιλί στα κορίτσια που περνάνε φίνα στην Ελβετική ριβιέρα.

Justine's Blog said...

Μελισσάκι,
Η παράσταση είναι μέχρι τις 28 Μαρτίου, βάλτη στο πρόγραμμα. Να πάς στα καμαρίνια μετά να του πείς πως είσαιφίλη μου και θα δείς ενθουσιασμό!
Φιλί στη Ριβιέρα και όχι στη Γραβιέρα!

Justine's Blog said...

Γιωτάκι γλυκό,
Το είδα όταν ήμουν στην Ελλάδα, αλλά δεν έχω προλάβει να γράψω το κείμενο λόγω της απανωτής επικαιρότητας. Δεν άδειασα, που λένε και οι Λευκαδίτες. Ναι, η γλώσσα είναι απείραχτη, σκέτος θησαυρός!
Θα είμαι σπίτι αύριο καθότι έχω τραπεζώματα.
Παρε με τηλέφωνο αν μπορείς.
Φιλί

ΓΙΑΝΝΑ said...

Ιουστινη μου το εργο ειναι κορυφαιο και καλα κανεις και το προτεινεις.Πολυ καλη παρουσιαση.Φιλια πολλα

Mary Ka said...

Ανεξαρτήτως της λευκαδίτικης καταγωγής του ο άνθρωπος - για το Λογοθέτη λέω - είναι μεγάλος ηθοποιός με ιδιοφυείς θεατρικές επιλογές (αν και νομίζω ότι αυτό σχετίζεται με το ότι είναι Λευκαδίτης).
Οχι δεν το έχω δει και πρέπει να το δω.
Μπράβο όμως που, αν και εν Καναδά, ενημερώνεις για εν Ελλάδι.
Καλή τύχη στο τρατέζι

ΦΙΛΙΠΠΟΣ said...

Προς το Blog σας

Ένα νέο blog γεννήθηκε με σκοπό να δόση βήμα σε όλους τους Έλληνες ..Ένα Blog όπου μπορεί ο καθένας μας να γράφει ότι τον απασχολεί επώνυμα η ανώνυμα…ένα blog που δίνει την ευκαιρία σε όλους τους Έλληνες να πούνε όλα αυτά που μέχρι τώρα διστάζανε να πούνε .. Αν θέλεις και εσύ να κάνεις κάτι για όλη αυτή την απάτη που βλέπεις γύρο σου ..έλα μαζί μας …..Το Blog σου δίνει την δυνατότητα να ακουστή η γνώμη σου σε ένα ευρύ κοινό χωρίς πολιτικούς ,κομματικούς ,εθνικούς, θρησκευτικούς, η άλλους περιορισμούς .
Κάνε τώρα την αρχή έλα μαζί μας…………
Οι απόψεις που θα γράφεις εδώ δεν λογοκρίνονται σε καμιά περίπτωση και δημοσιεύονται ακέραιες

Ζητάμε και την δική σας στήριξη καθώς το Blog προωθεί τις απόψεις των Blogger και των πολιτών, και όχι δικές μας…..

www.ksipnistere.blogspot.com

www.ksipnistere.gr

δεσποιναριον said...

Ο Λογοθετης ειναι απο τους ΜΕΓΑΛΟΥΣ της ελληνικης σκηνης. Η συμμετοχη του σε μια παρασταση ειναι υπογραφη για επιτυχια. Μπραβο Καναδεζα μου και μακαρι να μπορουσα κι εγω να παω. Νομιζα οτι εσυ θα ελειπες αυτες τις μερες.. Φιλακια!

katrine said...

Πρέπει να είναι εξαιρετική παράσταση,ο Λογοθέτης εγγύηση, σ ευχαριστούμε για την πρότασή σου.Θα προλάβουμε??Ναι θα προλάβουμε.


"Το αμάρτημα της μητρός μου" με Ν.Ξυδάκη.Μουσική πρόταση που καθηλώνει επίσης.

Φιλιά φιλδισένια απ την Αθήνα του χιονιά

Justine's Blog said...

Γιάννα μου,
Φαντάζομαι πως θα έχει δεί την παράσταση, να την ξαναδείς με την κόρη σου για να φτάσει στ΄αυτιά της η μουσικότητα μιας γλώσσας παρωχημένης και όμως διαρκώς παρούσης.
Φιλιά πολλά απο Μόντρεαλ της άνοιξης

Justine's Blog said...

Μαίρη μου,
Αν υποψιαστώ πως είσαι Λευκαδίτισσα (το υποδηλώνει το επίθετο αλλά ποτέ δεν ξέρεις) θα χοροπηδώ διαρκώς. Κι άλλη μια στην παρέα μας λοιπόν.
Τώρα ως προς τις κορυφαίες επιλογές του συμπατριώτη μας, αυτό είναι γνωστό και μη εξαιρετέο φαινόμενο. Αυτή η παράσταση όμως είναι αψόγως τέλεια!
Μαγείρεψα ριζότο πριμαβέρα, μαρινάρισα το σολωμό για το φούρνο, έφτιαξα τη σκοδραλιά και οι γαρίδες βρίσκονται καθ οδόν προς το γουόκ προκειμένου να τις σοτάρω ελαφρώς με λεμόνι και λαδάκι!
Μην χάσεις την παράσταση!

Justine's Blog said...

Φίλε συμπορευτή στο μπλόγκινγκ,
Θα μπώ μέσα να δώ πώς βλέπεις τα πράγματα κι αν συμφωνώ με την οπτική γωνία σου, θα σου επιτρέπω να χρησιμοποιήσεις κάποια πολιτικά μου άρθρα,
Οψόμεθα εις Φιλίππους!

Justine's Blog said...

Δεσποινάριον γλυκό,
Τί κάνεις Κυριακάτικα στο σπίτι; Ξεκουράζεσαι απο το χθεσινό ντινέ;
Περιμένω να δώ τα καθέκαστα.
Αν δεν βρεθείς εν Ελλάδι μέχρι το τέλος Μαρτίου, ίσως να μην δείς την παράσταση του Ηλία, που είναι σπουδαίος ηθοποιός και σπουδαίος φίλος.
Φιλί

Justine's Blog said...

Κατρινάκι μου,
Να προλάβετε αγάπη μου να δείτε αυτή την παράσταση. Παεότι η Αθήνα είναι πληθωρική σε θεταρικές σκηνές και παραστάσεις, πρέπει να σου πώ ότι λίγες ξεχωρίζουν. Το αμάρτημα της Μητρός μου σε Ηλία Λογοθέτη και σε Ξυδάκη είναι άπαιχτα έργα!
Αλήθεια, μου είπε η φίλη μου πως έχετε ελαφράς χιονοπ΄τωσεις κι έχω αρχίσει να σας λυπάμαι και να γελάω!!!
Φιλί ανοιξιάτικο απο τούτη την όχθη του Ατλαντικού

paramythou said...

Να είμαστε καλά να βλέπουμε τέτοιες έξοχες παραστάσεις Ιουστίνη!

Απο τότε είδα και άλλα, πρέπει να σου ομολογήσω, καθότι μανιακή με το θέατρο, όμως ο Ηλίας και ο Βιζυηνός μένουν στην ψυχή σου και φωλιάζουν εκεί.

Πότε με το καλό θα μας ξανάρθεις για να προγραμματίζουμε τα επόμενα;

Mary Ka said...

Φυσικά και είμαι Λευκαδίτισσα. Νόμιζα ότι το ήξερες, έχω δύο φωτογραφίες της χώρας βάλει σε παλαιότερες αναρτήσεις.
Θα γράψω σχετικό post γιατί είναι μια πονεμένη ιστορία. Θα καταλάβεις...

Justine's Blog said...

Αγαπημένη μου Μαίρη,
Εσύ καλά κρατείς με τις βόλτες στα θεατράκια της Αθήνας. Κι εγώ είδα εδώ μια απίστευτη παράσταση, για την οποία θα γράψω οσονούπω.
Η Αθήνα ακούγεται προς το παρόν μακρινή, αλλά μια ανάσα είναι, ναι;
Φιλί μακρινό σβουρηχτό

Justine's Blog said...

Αγαπμένη Μαρία,
Μπήκα και είδα τις φωτογραφίες σου. Θα μου πείς τα δικά σου σε μέιλ, φαντάζομαι.
Ζήτω η Λευκάδα μας!

Μηθυμναίος said...

Τι σύμπτωση, σήμερα είδα τον κ. Λογοθέτη στο δρόμο (όπως ξέρεις είναι γείτονάς μου) θα μου άρεζε να δω την παράσταση...
Αν τον ξαναπετύχω θα του πω για την τούτη την ανάρτησή σου!

Αφού το λες εσύ, είναι εγγύηση!!!

Φιλάκια!

Justine's Blog said...

Στρατούλη μου,
Μη χάσεις αυτή την παράσταση, είναι κόσμημα και έργο ζωής. Αν τον ξαναδείς τον Ηλία στη γειτονιά σου, δόστου ένα μεγάλο φιλί απο μένα.
Σμουτς προκαταβολικά.