ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΣΤΗ ΒΕΡΑΝΤΑ

ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΣΤΗ ΒΕΡΑΝΤΑ
Το συγκλονιστικό μυθιστόρημα για τις γυναίκες στην ωριμότητα, για τη γυναικεία φίλία, για τις ακυρώσεις και τις αναπτερώσεις!

Tuesday, May 13, 2008

Ο Κούλογλου και ο γύρος μιας είδησης

Της Ιουστίνης Φραγκούλη

Τον συμπαθώ τον Στέλιο Κούλογλου κι ας μη γνωριζόμαστε προσωπικά. Είναι άξιος δημοσιογράφος και έντιμος στη δουλειά του. Οι πρόσφατες εκπομπές του στην ΕΡΤ ήταν βασισμένες στην έρευνα και το καλό ρεπορτάζ.

Ωστόσο, η ΕΡΤ αποφάσισε χωρίς σαφή δικαιολογία να του κόψει τις εκπομπές και να τον στείλει σπίτι του. Κάκιστη επιλογή της διοίκησης, αλλά δεν μπορώ να κατανοήσω τη φούρια που ξεσηκώθηκε επειδή δεν ανανεώθηκε η συνεργασία του Κούλογλου με την ΕΡΤ.

Πώς οι συνάδελφοι δημοσιογράφοι έχουν εγείρει τέτοιο μπαϊράκι για τον Κούλογλου όταν σιωπούν μπροστά στις μαζικές απολύσεις παιδιών που παίρνουν ως μισθό το βασικό 700άρι ή και λιγότερο σε διάφορα ιδιωτικά μέσα;

Γιατί ξαφνικά απαξάπαντες έχουν ξεσηκωθεί υπερ του καλού συναδέλφου, που στο κάτω-κάτω της γραφής δεν είχε δεσμευτική σύμβαση με την ΕΡΤ αλλά ανανεούμενη ανα διετία; Και φαντάζομαι θα έπαιρνε παχυλό μισθό απο το κρατικό κανάλι.

Τελευταία ενοχλούμαι με τις διάφορες κατάφωρες αδικίες εις βάρος των νέων δημοσιογράφων. Οι περισσότεροι απόφοιτοι των δημοσιογραφικών σχολών προσλαμβάνονται στις εταιρείες παραγωγής μεγαλοκαρχαριών της δημοσιογραφίας και δεν πληρώνονται επι χρόνια δήθεν για να κάνουν την πρακτική τους. Κάνουν όλη τη χαμαλοδουλειά χωρίς ένα ευρώ και χωρίς να φαίνεται πουθενά το όνομά τους. Ετσι απογοητεύονται και πάνε στα σπίτια τους με γκρεμισμένα όνειρα αναζητώντας μια δουλίτσα στο δημόσιο, όπως οι γεννήτορές τους.

Ειλικρινά δεν καταλαβαίνω την μονοδιάστατη ευαισθησία των συναδέλφων μου στο μεμονωμένο παράδειγμα του Στέλιου Κούλογλου. Πολύ σωστά πράττουν αλλά πού ήταν όλα αυτά τα χρόνια που έμεναν απλήρωτοι συνάδελφοι σε εφημερίδες και ραδιόφωνα ; Πού ήταν να αντισταθούν όταν έκλειναν μέσα ενημέρωσης χωρίς να δίνουν τα δεδουλευμένα στους δημοσιογράφους;

Οσο για την ΕΡΤ και τις επιλογές της, ειλικρινά το κρατικό κανάλι κάνει την χειρότερη διαχείριση του δημόσιου χρήματος. Εχει προσλάβει διάφορους εγκάθετους-μη λέμε ονόματα όλοι τους γνωρίζουν-, οι οποίοι κάνουν προσωπική πολιτική απο την κρατική τηλεόραση.

Βολεμένοι στην αραχτή πολυθρόνα του κρατικού καναλιού καλούν υπουργούς και βουλευτάδες προσφέροντας μια επανάληψη των κρατικοδίαιτων ειδήσεων. Ενα απόλυτο ξεσκόνισμα στην ηγεσία , όχι μόνο της Νέας Δημοκρατίας αλλά και των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Γι αυτό δεν τους κουνάει κανείς απο την άνετη θεση τους με το χοντρό μισθό.῎

Η ΕΡΤ πρέπει να αλλάζει πρόσωπα και εκπομπές. Δεν είναι δυνατόν να μένει με τους ίδιους δημοσιογράφους επι χρόνια πληρώνοντάς τους αδρά απο τα χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων. Είναι πολιτική σκανδαλώδης, άδικη και προκλητική για τη μεγάλη μάζα των συναδέλφων που παίρνουν ένα βασικό μισθό.

Οσο για την περίπτωση του Στέλιου Κούλογλου, έχει κάνει το γύρο των μέσων ενημέρωσης γιατί είναι επώνυμος και φίλος πολλών δημοσιογράφων στο χώρο μας. Ομως, επειδή είναι άξιος και δοκιμασμένος ρεπόρτερ θα βρεί δουλειά στην ελεύθερη αγορά, πολύ ανταξιότερη του ταλέντου και της εργατικότητάς του.

8 comments:

δεσποιναριον said...

Οπα πιασαρικο ποστακι. Λοιπον Ιουστινη μου για μενα η ερωτηση δεν ειναι γιατι καναν αυτο και δεν καναν εκεινο.
Οι νεαροι δημοσιογραφοι ισως αδικουνται, το δεχομαι. Οπως αδικουνται ολοι οι νεοι που βγαινουν απο οποιαδηποτε σχολη. Και θα αδικηθουν ακομα περισσοτερο οταν δεν θα μπορουν πια να απορροφηθουν στο επαγγελμα τους
Για μενα η ερωτηση ειναι γιατι τον εδιωξαν απο την κρατικη τηλεοραση με την απεριγραπτη δικαιολογια του κ. Παναγοπουλου : "«Είπα στον κ. Κούλογλου ότι δεν μου αρέσει η εκπομπή, δεν μου χρειάζεται και πιστεύω ότι ο κύκλος της έκλεισε»" οταν ειναι ηλιου φαεινοτερον οτι καποιους ενοχλησε με το ελευθερο ρεπορταζ. Και τηλεθεαση ειχε και επαγγελματισμο και ανηκει στα τοπ του ελληνικου ρεπορταζ.

Δεν το βλεπουν σαν αδικια οι συναδελφοι του, και φυσικα θα βρει καποια αλλη δουλεια, δεν ειναι τα χρηματα, ειναι οι μεθοδοι και το σκεπτικο που χρησιμοποιει η κρατικη τηλεοραση. Ειναι οι μεθοδοι του αποφασιζομεν και διατασσομεν. Ειναι πληγμα στην ελευθερη δημοσιογραφια, και εκει ειναι ολη η αντιρρηση και η ιστορια.

Ναι να ανανεωνεται η κρατικη τηλεοραση, συμφωνω, αλλα η ανανεωση δε γινεται με το να πετας οτι καλυτερο εχεις ενω υπαρχουν πολλοι ( και δε θα αναφερω εδω ονοματα ) οι οποιοι εχουν ωριαιες εκπομπες και οχι μονο δεν μπορουν να αρθρωσουν λεξη, οχι μονο ξεστομιζουν ανακριβειες και ειναι πανασχετοι, αλλα φαινεται οτι και απο προετοιμασια ειναι σκετο πασαλειμμα. Βγαλε τα σκαρτα και κρατα τα διαμαντια, αυτο θελει και ο ελληνας φορολογουμενος.

Εδω σταματω, αντε πηρα φορα. Να γραψει και κανεις αλλος, Φιλακια.

Justine's Blog said...

Αγαπημένη Δεσποινούλα,
Δεν διαφωνώ για την ποιοτική δουλειά του Κούλογλου. Αλλά απο τηλεθέαση δεν είχε ιδιαίτερη, μετα βίας 5%. Τώρα , δεν ξέρω γιατί τον έκοψαν, αν πραγματικά ήταν για το ρεπορτάζ. Σε κάθε περίπτωση μπορούσαν να κόψουν άλλους κρατικοδίαιτους, που τους βλέπεις και χασμουριέσαι συνεχώς. Κοιμάσαι πριν αλλάξεις κάν κανάλι!
Πάντως, προσωπικά με ενοχλεί ο θόρυβος που ξεσηκώνεται για ένα επώνυμο, όταν οι ανώνυμοι γίνονται αντικείμενα εκμετάλλευσης και κανεις δεν μιλάει στην πιάτσα μας!
Φιλάκια

La Gigi said...

Συμφωνώ απολύτως μαζί Ιουστίνη μου, αλλά από την ΕΡΤ πήρε πόδι εκείνος που μίλησε για τα 700 ευρώ και όχι αυτοί που τους ενόχλησε το θέμα. Ούτε εκείνοι που κοντεύουν να μας κάνουν το μυαλό ζελέ με τις αηδίες που παρουσιάζουν.
Φιλάκια

Justine's Blog said...

Αγαπημένη Μελισσούλα,
Μην ηρωποιούμε καταστάσεις επειδή μας τις σερβίρουν έτσι. Αν ο Κούλογλου δεν θέλει να έχει λογοκρισία ας πάει στην ελεύθερη τηλεόραση. Κι εν τοιαύτη περιτπώσει γιατί δεν κατήγγειλε την ηγεσία της ΕΡΤ τότε που του απαγόρευσαν να παίξει την εκπομπή αλλά τα λέει εκ των υστέρων;
Αν έπαιρνε το νέο συμβόλαιο, δεν θάχαμε ακούσει περι του περιστατικού.
Αυτά μου τη δίνουν πολύ στην ελληνική πραγματικότητα!
Πάντως, σίγουρα ο Κούλογλου δεν είναι το μόνο θύμα της αυθαιρεσίας! Γιατί δεν μιλάει κανείς για όλα τ΄άλλα;

La Gigi said...

έτσι όπως το θέτεις συμφωνώ απόλυτα.
καλημέρα και...μία και σήμερα!!

Ra Ma said...

Κάπου διάβασα ότι είχε τηλεθέαση πάνω από τον μέσο όρο του καναλιού. Ο κ.Παναγόπουλος καλύτερα να μην κάνει δηλώσεις, γίνεται αστείος! Βέβαια τώρα θα είναι μαζί με τους άλλους στους Βελιγράδι για τη μεγάλη γιορτή της Eurovision!
Η εκπομπή του Κούλογλου ήταν η μόνη που έβλεπα (12 χρόνια εκπομπή και με διακρίσεις) και ένας λόγος να μην ...γκρινιάζω για τα λεφτά που πληρώνω στην ΕΡΤ. Τώρα θα αρχίσω να γκρινιάζω... Βλέπουμε ποδόσφαιρο και show (πρακτικές χούντας), light θέματα, εύπεπτα, που δεν "αφυπνίζουν" κανένα.
Σαφώς και έχεις δίκαιο για τους νέους δημοσιογράφους, για τις πιέσεις που δέχονται κάποιοι όπως και ότι πολλοί άλλοι πληρώνονται και δεν κάνουν τίποτα (ξέρω αρκετούς που ούτε καν πηγαίνουν στο κανάλι!) αλλά δεν είναι για μένα αυτό το θέμα. Η συνεχιζόμενη μείωση της ποιότητας της κρατικής τηλεόρασης με ενοχλεί που συντηρείται από εμάς.
Πάντως δεν παρατήρησα μεγάλο θόρυβο ή δεν βλέπω τις ατέλειωτες και ανούσιες συζητήσεις...
Καλημέρα!!!

Justine's Blog said...

Μελισσούλα,
Την Παρασκευή θα είμαστε μαζι: Δεν το πιστεύω ότι θα βρεθούμε και θα πίνουμε μπύρες στη Ζυρίχη! Τί ευτυχία!
Μία και σήμερα. Εχεις το τηλέφωνό μου να μου στείλεις μήνυμα όταν έρχεσαι.
Φιλάκια πρωινά παιχνιδιάρικα
Ιουστίνη

Justine's Blog said...

Θύμιε μου,
Κι όμως πρέπει να αλλάζουν τα πρόσωπα και οι εκπομπές. Ισως η διακοπή της συνεργασίας να ήταν ατυχέσατο παράδειγμα, αλλά δεν μπορούμε άλλο τους κρατικοδίατους της ΕΡΤ. Να φύγουν οι μονιμάδες να δούμε άσπρη μέρα. Ετσι το βλέπω.