ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΣΤΗ ΒΕΡΑΝΤΑ

ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΣΤΗ ΒΕΡΑΝΤΑ
Το συγκλονιστικό μυθιστόρημα για τις γυναίκες στην ωριμότητα, για τη γυναικεία φίλία, για τις ακυρώσεις και τις αναπτερώσεις!

Wednesday, November 20, 2013

110 Χρόνια Λαμπρής Πορείας στον Καθεδρικό της Βοστώνης


Τα 110 χρόνια από την σύσταση της Ενορίας και της ιστορικής Ελληνικής Κοινότητας  του Καθεδρικού Ναού της Βοστώνης γιορτάσθηκαν με λαμπρότητα στον καθεδρικό ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου παρουσία της γενικής προξένου Ιφιγένειας Καναρά  και πλήθους κόσμου.

Στο ανακαινισμένο χόλ του Καθεδρικού, το οποίο σχεδιάστηκε από τον αρχτέκτονα Γιερβάν Ναχικιάν, ο πρωτοπρεσβύτερος του ναού αρχιμανδρίτης Κλεόπας Στρογγύλης μίλησε για τη ζωντανή κοινωνία των Ελλήνων της Βοστώνης, που κατόρθωσαν μέσα σε ένα και πλέον αιώνα να αφήσουν το απότύπωμά τους στην βορειοαμερικάνικη μητρόπολη χτίζοντας το ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, ένα αρχιτεκτονικό  αριστούργημα που σφραγίζει την παρουσία της Ελληνορθοδοξίας στην Ανατολική Ακτή των ΗΠΑ.

Στον χαιρετισμό της η γενική πρόξενος της Ελλάδας στη Βοστώνη,  Ιφιγένεια Καναρά εξήρε της δραστήρια Ελληνική Κοινότητα του Καθεδρικού της Βοστώνης τονίζοντας ότι έχει έρθει η ώρα  να περάσουν τα ηνία στη νέα γενιά των Ελλήνων της πόλης.

Κύρια ομιλήτρια της επετειακής εκδήλωσης ήταν η δημοσιογράφος και συγγραφέας Ιουστίνη Φραγκούλη-Αργύρη, η οποία αναφέρθηκε στη σημασία της Ελληνικής Κοινότητας του Καθεδρικού της Βοστώνης, που μέσα στα 110 χρόνια της λειτουργίας της έχει δώσει στην Ελληνορθόδοξη Εκκλησία τον επίσκοπο Βοστώνης και αργότερα Μητροπολίτη Δημητριάδος Ιωακείμ Αλεξόπουλο, τον επίσκοπο Βοστώνης Αθηναγόρα Καββαδά που έγινε ο πρώτος κοσμήτορας της Θεολογικής Σχολής της Βοστώνης και τον Ιάκωβο Κουκούζη, ο οποίος από πρωτοπρεσβύτερος του ναού του Ευαγγελισμού έγινε αρχιεπίσκοπος Βορείου και Νοτίου Αμερικής επί 38 χρόνια,καθώς και πρόεδρος των Ορθοδόξων Επισκόπων της Αμερικής.

Η Ιουστίνη Φραγκούλη έκανε εκτενή αναφορά στην ιστορία της Κοινότητας του Ευαγγελισμού της Βοστώνης, τονίζοντας ότι η συρροή μεταναστών στο τέλος του 19ου αιώνα επέβαλε την δημιουγία της Κοινότητας του Ευαγγελισμού το 1903 με την σοφή καθοδήγηση του Μάικλ Αναγνωστόπουλου που προσέλαβε ως πρώτο ιερέα τον πατέρα Κωνσταντίνο Παπαγεωργίου εξ Ελλάδος.Οι λειτουργίες και τα μυστήρια τελούνταν κατ’ αρχήν σε ένα νοικιασμένο χόλ.

 Στη συνέχεια υπο την καθοδήγηση του Τζόν Παρμενίδη συγκεντρώθηκαν 10.000 δολάρια για να αγορασθεί ακι να κτισθεί ο πρώτος ναϊσκος του Ευαγγελισμού που άνοιξε στις 13 Φεβρουαρίου του 1907.

 Το 1915 αγοράσθηκε το τεράτιο οικόπεδο που βρίσκεται σήμερα ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου στο κεντρικότερο σημείο της Βοστώνης , απέναντι από το Μουσείο Καλών Τεχνών της πόλης.
Το 1922,επί της προεδρίας του Αθαν Σπίλιος άρχισε να κτίζεται ο Καθεδρικός ναός του Ευαγγελισμού στη σημερινή μορφή του με σχέδια του αρχιτέκτονος Χασαντούρ Ντεμουρτζιάν, ένα εκπληκτικό παράδειγμα βυζαντινής τεχνοτροπίας με θόλους και τρία κλίτη και με ένα εκπληκτικό έμπροσθεν διάσκοσμο  νεοκλασικής αρχιτεκτονικής.

Ο ναός ολοκληρώθηκε το 1924 και έζησε στιγμές μεγάλης δόξας κυρίως κατά τη διάρκεια των ετών του πολέμου και με τη μεταπολεμική μετανάστευση επί του μακαριστού τότε πρωτοπρεσβύτερου Ιακώβου, ο οποίος υπρέτησε από το 1942 μέχρι το 1954 πρωτοστατώντας στη βοήθεα προς τη μεταπολεμική Ελλάδα αλλά και στη δημιουργία οργανώσεων νεολαίας και κατηχητικών σχολείων στον Καθεδρικό της Βοστώνης.
Η Ιουστίνη Φραγκούλη-Αργυρη κατέληξε πως η Ελληνική Κοινότητα του Καθεδρικού Ναού του Ευαγγελισμού της Βοστώνης μπορεί να είναι περήφανη για τα επιτεύγματά της και έχει χρέος της να μεταλαμπαδεύσει στη νέα γενιά το πάθος για τη διατήρηση του.

Στη Βοστώνη συναντήσαμε την καλή μας φίλη Ευανθία Κοντάκη
Ανάμεσα από τον Τέντ και τη Λεμονιά
Τζουστινάκι σε γουναρικό

Ο Καθεδρικός της Βοστώνης είναι ένα σπάνιο είδος παντρέματος νεοκλασικής αρχιτεκτονικής και βυζαντινής τοιαύτης
Η πρόσοψη του ναού είναι εντυπωσιακή
Ο Αρχιμανδρίτης Κλεόπας Στρογγύλης είναι ένας φωτισμένος κληρικός

























Η ορκομωσία του νέου σώματος των Φιλοπτώχων Κυριών του Καθεδρικού

Ανάμεσα από τον πατέρα Κλεόπα και τη γενική πρόξενο της Βοστώνης Ιφιγένεια Καναρά
Η αίθουσα ήταν κατάμεστη

Το παρεκκλήσιο του ναού ανακαινίσθηκε
Το μουσείο του Ναού φυλάσσει θησαυρούς της Πίστεώς μας




Το Τζουστινάκι στο καθήκον
Σε διάφανο άμβωνα ομιλεί

Δώρο από το συμβούλιο του ναού δια χειρός παιδιού
 Με υπέροχους λόγους μας στόλισε ο Πανοσιολογιότατος

1 comment:

Αστοριανή said...

Γεια σου, γλυκιά μου!

Να είσαι καλά
με όλους τους αγαπημένους σου
και να έχετε ένα θαυμάσιο γεύμα
την Ημέρα των Ευχαριστιών.

Πάντα με την αγάπη μου/μας

Υιώτα-Δημήτρης