ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΣΤΗ ΒΕΡΑΝΤΑ

ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΣΤΗ ΒΕΡΑΝΤΑ
Το συγκλονιστικό μυθιστόρημα για τις γυναίκες στην ωριμότητα, για τη γυναικεία φίλία, για τις ακυρώσεις και τις αναπτερώσεις!

Thursday, June 19, 2014

Ελένη-Λίλιθ σ' αγαπώ !!!


Την Ελένη Γκίκα τη γνώριζα εξ ακοής μέσω της κοινής φίλης μας Νίκης Μηταρέα. Οταν της έστειλα το πρώτο μου μυθιστόρημα «Πετάει, Πετάει το Σύννεφο» ήταν η μούσα της βιβλιοκριτικής στο πολιτιστικό ένθετο του Εθνους.

Εκτοτε, μεσολάβησαν πολλά βιβλία ανάμεσά της, απ΄την δική της πέννα κι απο τη δική μου. Συναντιόμασταν σε άλλους χρόνους με τα πονήματά μας. Ωστόσο, φέτος ευτυχήσαμε να εκδοθούμε και να κυκλοφορήσουμε ταυτόχρονα. Εκείνη με τη Λίλιθ της εσωτερικότητας κι εγώ με τις Ξυπόλυτες στην Αμμο της εξωστρέφειας.

Η μοίρα τόφερε στη Λευκάδα, στο βιβλιοπωλείο Συνθέσεις να συναντήσω τη Λίλιθ της Ελένης Γκίκα και να την πάρω μαζί μου στο ταξίδι της ξενητειάς. Τώρα ξαπλωμένη στην σέζ λόγκ μου κάτω απο τον ξένοιαστο ήλιο του Μοντρεάλ απολαμβάνω τη Λίλιθ ως ένα πόνημα μιας βαθειάς αναζήτησης στα εσώτερα της ψυχής.

Η Ελένη Γκίκα γυρνάει ποιητικά στη δικές της εξομολογήσεις προς ποιητές και συγγραφείς πάλι και πάλι. Με τους ιδεαλιστικούς συμβολισμούς της ξαναγράφει την προσωπική της ιστορία. Γιατί η συγγραφέας της Λίλιθ έμεινε για πάντα παιδί και της αρέσει να διαβάζει ιστορίες, να φοράει χρωματιστά ρούχα και φουλάρια, να ανατρέχει στην αιώρα του παρελθόντος.

Ελένη Γκίκα σε διαβάζω και σε νιώθω βαθειά στα φυλλοκάρδια μου σαν πρωτόπλαστη γυναίκα του Αδάμ, σαν Λίλιθ που παραχώρησε τη θέση της στην Εύα για το μεγάλο και ευγενέστατο Προπατορικό Αμάρτημα.

Ελένη-Λίλιθ σ’ αγαπώ.

Το Τζουστινάκι σου

 

Από τις Εκδόσεις Καλέντη κυκλοφορεί το βιβλίο με τίτλο, Λίλιθ. Από γράμμα σε γράμμα της Ελένης Γκίκα.

 

Πρωτεϊκή, γήινη και αστρική, υπακούοντας αθέλητα σε μια αλλόκοτη παράκληση, που κατά βάθος υπήρξε για κείνη διαταγή, η Λίλιθ θα ανακαλύψει μυστηριωδώς σε ένα παλαιοβιβλιοπωλείο σαράντα έξι ερωτικές επιστολές, και η τοξίνη των λέξεων θα της αλλάξει έκτοτε τη ζωή.

«Από γράμμα σε γράμμα», θα αγγίξει την άβυσσο, θα βυθιστεί στο σκοτάδι της αμφιβολίας, θα αναζητήσει την ασφάλεια της δικής της ανασκαφής, μα τελικά θα γίνει η Μ. Θα θελήσει να μάθει, θα πονέσει, θα ερωτευτεί· και θα αρνηθεί. Και μπορεί να σωθεί.

Τo νέο μυθιστόρημα της Ελένης Γκίκα, ένα ερωτικό, βιβλιοφιλικό, υπαρξιακό θρίλερ , με αλληλογραφία αληθινή.

 

Η Ελένη Γκίκα γεννήθηκε το 1959 στο Κορωπί. Δημοσιογράφος και βιβλιοκριτικός στο Αντί, στις Εικόνες και στο Έθνος της Κυριακής από το 1983, έχει ασχοληθεί με το μυθιστόρημα, το διήγημα, την ποίηση, το παραμύθι, έχει συμμετάσχει σε συλλογικές εκδόσεις και έχει επιμεληθεί βιβλία και σειρές. Κυκλοφορούν τριάντα ένα βιβλία της, αρκετά ποιητικά αλλά και παιδικά βιβλία.

Από τις εκδόσεις Καλέντη κυκλοφορούν επίσης τα μυθιστόρημά της Η γυναίκα της βορινής κουζίνας (υποψήφιο για το Βραβείο Αναγνωστών 2012) και Το Μπολερό δεν ήταν του Ραβέλ, καθώς και τα βιβλία για παιδιά Το μυστικό της μαγικής τσαγιέρας και Η ζωγραφιά που ταξιδεύει.

 

No comments: