ΠΕΡΑ ΑΠ ΤΟΝ ΟΡΙΖΟΝΤΑ

ΠΕΡΑ ΑΠ ΤΟΝ ΟΡΙΖΟΝΤΑ
Η επίσημη βιογραφία του Ξενοφώντα Βεργίνη, του φτωχόπαιδου που ξεκίνησε απο τους Τσκουκαλάδες κατακτώντας σπουδία θέση στη διαμόρφωση της νεότερης ιστορίας της Ελλάδας

Tuesday, August 14, 2018

Ο Οδυσσέας που έγινε Όντυ
Ο πατερούλης ήταν ο πιό γλυκός κι αγαπητικός ιερέας του κόσμου, καθώς πίστευε στην αγάπη και στον εναγκαλισμό των ανθρώπων με τις ιδιαιτερότητές τους. «Να περικλείουμε, να μην αποκλείουμε» ήταν η μόνιμη επωδός του.

Ο παπα-Νίκος ήταν σε όλα πρωτοπόρος και δε δίστασε να παντρέψει στην εκκλησία του τον πρώτο ομοφυλόφυλο Έλληνα , που άλλαξε φύλο με εγχείριση, τον περίφημο Οδυσσέα Καββαδά που έγινε Οντυ Καββαδά.

Ας πάρουμε την ιστορία απ΄την αρχή γιατί πρέπει να καταγραφεί αν και δεν θυμάμαι ακριβώς τις χρονολογίες. Πάντως, ο Οδυσσέας Καββαδάς από το Βλυχό, περίφημο μέντιουμ στο Σικάγο, ερχόταν κάθε καλοκαίρι στο σπίτι μας και μας επισκεπτόταν καθότι ήταν συμμαθητής του παπα-Νίκου.

«Απο δώ ο Οδυσσέας, μέντιουμ στο Σικάγο κι απο δώ η γυναίκα του», έλεγε ο πατερούλης και ψωμογελούσε μ΄εκείνο το παιχνιδάρικο γέλιο του που άφηνε να φαίνονται τα λευκά μαργαριταρένια δόντια του.

Κάθε καλοκαίρι και μέχρι να γίνουμε δέκα χρονών ο Οδυσσέας Καββαδάς ερχόταν στη Λευκάδα και βεβαίως μας έκανε την τιμή να περάσει από το σπίτι μας, να πούνε με τον πατερούλη τα αστεία τους και τις φάρσες που έκαναν στο γυμνασιάρχη τους, Μπάμπη Περδικάρη.

Ένα διαφορετικό καλοκαίρι, στο σπίτι μαζί με τον πατερούλη κατέφθασε  μια πανέμορφη κυρία, με μπόλικο μακιγιάζ και πολύ εκκεντρικά ρούχα. Συνοδευόταν απο ένα νεαρό. Αρχισαν οι συστάσεις:

 -Θυμάστε τον συμμαθητή μου τον Οδυσσέα;
-Μα βέβαια, πετάχτηκε η Κωνσταντίνα, το μέντιουμ απ΄το Σικάγο.
-Ε λοιπόν, αυτή η κυρία που βλέπετε μπροστά σας είναι ο Οδυσσέας, που έγινε Όντυ Καββαδά.

Εμείς τα παιδιά κοιταχτήκαμε μεταξύ μας απορημένα, πώς ένας άντρας μπορεί να μεταμορφωθεί σε γυναίκα; Μας ήταν άγνωστη λέξη η διεμφυλιακή επιλογή, για αυτό μείναμε με το στόμα ανοιχτό.

Ο Οδυσσέας,λοιπόν, που πήρε διαζύγιο από τη γυναίκα του , μεταμορφώθηκε σε κυρία και ήθελε επειγόντως να παντρευτεί τον αρραβωνιαστκό του. Ο πατερούλης του εξήγησε πως δεν μπορεί η εκκλησία να παντρέψει άντρα με άντρα.

‘Ετσι, ο Οδυσσέας πήγε στη Βραζιλία κι άλλαξε με εγχείρηση το φύλο του. Εκανε όλη τη γραφειοκρατία, μεταβάλλοντας το όνομά του και το φύλο του στο διαβατήριο αλλά και στην οικογενειακή μερίδα.

Το επόμενο καλοκαίρι κατέφθασε στη Λευκάδα ως Όντυ ντυμένη με ρούχα-υπερπαραγωγή και συνοδευόμενη από τον αρραβωνιαστικό της. Ζήτησε από τον πατερούλη να την παντρέψει στην εκκλησία κανονικά και με το ορθόδοξο τελετουργικό.

Ο Μητροπολίτης κυρός Νικηφόρος προσπάθησε να φέρει εμπόδια, καθότι ήταν απόλυτα παραδοσιακός και δεν τα καταλάβαινε τούτα τα καινούρια. Αλλά ο πατερούλης επέμεινε πως ο γάμος ήταν νόμιμος γιατί η νύφη ήταν γένους θηλυκού, ήταν Ελληνίδα Χριστιανή Ορθόδοξη και θα παντρευόταν Ελληνα Χριστιανό Ορθόδοξο.

«Σεβασμιώτατε, τα χαρτιά του είναι νόμιμα, έχει προσκομίσει χαρτί αγαμίας ως γυναίκα και θα τελέσω το μυστήριο του γάμου. Δεν έχουμε δικαίωμα να αποκλείουμε ανθρώπους από την εκκλησία, το καθήκον μας είναι να τους περικλείουμε και να τους αγκαλιάζουμε».

Με παρέμβαση κι άλλων ιερέων τελικά δόθηκε η άδεια να τελεσθεί το μυστήριο του γάμου της Οντυς Καββαδά με τον αρραβωνιαστικό της. Ο γάμος σεμνά και ταπεινά τελέσθηκε  στο ναό του Αγίου Χαράλαμπους. 

Παρανυφάκια ήμασταν εγώ και η αδερφή μου ενώ τη λαμπάδα κρατούσε ο μεγάλος μου αδελφός.

Έτσι τελέσθηκε το πρώτο μυστήριο γάμου σε εγχειρισμένη διεμφυλιακή γυναίκα στην Ελλάδα με την απόλυτη φυσικότητα της χριστιανικής αγάπης που «δεν ζητεί τα εαυτής»!

Η Όντυ Καββαδά χρόνια αργότερα, νιώθοντας μεγάλη ευγνωμοσύνη για τη Λευκάδα της που δεν την εξωβέλισε στο «πυρ το εξώτερον» αλλά τη σεβάστηκε ως άτομο, δώρισε τη μονάδα τεχνητού νεφρού στο Νοσοκομείο Λευκάδας.

Σήμερα, η Όντυ Καββαδά κοιμάται στο ιστορικό κοιμητήριο Λευκάδας σε ένα τάφο υπερπαραγωγή. Πάνω στο μνημείο της έχει δύο φωτογραφίες: εκείνη του Οδυσσέα Καββαδά και την άλλη της Όντυς Καββαδά.
Όσο για τον πατερούλη έγραψε ιστορία με την ΑΓΑΠΗ του!

No comments: